10 Καλύτερες Τροφές Για Την Πρόληψη Και Αντιμετώπιση Του Καρκίνου

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Στην εποχή που ζούμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγετε τροφές που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, αλλά ακόμη περισσότερο τα παγωτά!

Τα τελευταία χρόνια όμως, τα αποφεύγω όσο μπορώ εξαιτίας της ζάχαρης που περιέχουν.

Ξέρω ότι σίγουρα αρέσουν και σε εσάς, όμως ξέρετε σε ποιον άλλο αρέσει η ζάχαρη;

Στα καρκινικά κύτταρα!

Ο νομπελίστας Γερμανός βιοχημικός Otto Warburg (1) και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν σε μελέτες, ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν περίπου κατά 10 φορές περισσότερη ζάχαρη για να επιζήσουν σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα. (2)

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Καρκίνου των ΗΠΑ, η κακή διατροφή και η αποφυγή της άσκησης είναι επίσης βασικοί παράγοντες, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου ενός ατόμου. (3)

Περισσότερο μάλιστα από το 1/3 από όλους του τύπους καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί, από αλλαγές στη διατροφή μας και την προσθήκη άσκησης. (4)

Τα καλά νέα λοιπόν είναι, ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, είναι:

 • η αποφυγή της ζάχαρης και,
 • η αλλαγή της διατροφής σας με την προσθήκη πιο υγιεινών τροφών

Είναι σίγουρο πως ο βασικότερος τρόπος για να χάσετε επίσης ανεπιθύμητο βάρος, είναι μέσω μιας διατροφής. Ειδικά αυτής που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και βότανα.

Η σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ δημοσίευσε μια διατροφική καθοδήγηση, αναφέροντας πως: (5)

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Όλες αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και άλλες σημαντικές αντικαρκινικές ενώσεις. Αυτές προστατεύουν το DNA μας και καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Ανακαλύψτε λοιπόν παρακάτω τις 10 καλύτερες τροφές, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Έτσι ώστε να απαλλαγείτε από το φόβο αυτής της δύσκολης ασθένειας και τις επιπτώσεις της στον οργανισμό και το σώμα σας!

#1 Ντομάτες

Το λυκοπένιο, εκτός από τις ντομάτες βρίσκεται επίσης στο καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ.

Έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας. (6)

Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες και τα κόκκινα φρούτα στοχεύουν παράλληλα στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών. Αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για τον καρκίνο του πνεύμονα και του πεπτικού συστήματος.

Μια μελέτη σε 47.365 άτομα διαπίστωσε ότι ειδικά η μεγαλύτερη κατανάλωση σάλτσας ντομάτας, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. (7)

#2 Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά.

Η ένωση αυτή έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συμπεριλαμβάνοντας λοιπόν το μπρόκολο στην εβδομάδα σας, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την καταπολέμηση ή την πρόληψη του καρκίνου.

Μια μελέτη έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μείωσε το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού έως και 75%. (8)

Ορισμένες άλλες μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με σουλφοραφάνη, βοήθησε να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Ο όγκος τους μάλιστα μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%. (9)

Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών όπως είναι το μπρόκολο, μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. (10)

#3 Καρότα

Μια ανάλυση εξέτασε τα αποτελέσματα πέντε μελετών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου έως και 26%. (11)

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη καρότων, συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. (12)

Μία επίσης πολύ σημαντική μελέτη που ανέλυσε τη διατροφή 1.266 συμμετεχόντων με ή χωρίς καρκίνο του πνεύμονα διαπίστωσε, ότι οι καπνιστές που δεν έτρωγαν καρότα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν καρότα περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα. (13)

Δοκιμάστε λοιπόν να ενσωματώσετε τα καρότα στη διατροφή σας ως ένα υγιεινό σνακ ή νόστιμο συνοδευτικό πιάτο για μερικές φορές την εβδομάδα.

Έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες, αλλά και τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου.

#4 Μήλα

Μπορεί τελικά…

“ένα μήλο την ημέρα να κάνει το γιατρό πέρα”

…όπως αναφέρει και το γνωστό ρητό; (14)

Και όμως… μελέτες δείχνουν ότι η κουερσετίνη που περιέχουν τα μήλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. (15)

Η ένωση αυτή μπορεί επιπλέον να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και του στήθους. (16)

Επίσης, ένα άλλο αντιοξειδωτικό τους η πηκτίνη βοηθά στην αναστολή της αναπαραγωγής των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ήπατος. (17)

#5 Φρούτα του δάσους

Τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα σμέουρα, οι φράουλες, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλα, και τα κράνα αναφέρονται συνήθως ως φρούτα του δάσους.

Είναι όλα πλούσια σε ανθοκυανίνες, που επιδιορθώνουν και προστατεύουν το DNA μας.

Διεξήχθη μια μελέτη σε 25 ανθρώπους με καρκίνο του παχέος εντέρου, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα μύρτιλλων για επτά ημέρες. Βρέθηκε λοιπόν, ότι μείωσαν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων κατά 7%, μετά μόνο από αυτές τις επτά ημέρες. (18)

φρούτα του δάσους και πρόληψη του καρκίνου

Σε μια άλλη μικρή μελέτη έδωσαν μαύρα σμέουρα κατεψυγμένα σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος. Οι εξετάσεις έδειξαν, ότι μείωσαν τα επίπεδα ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη του καρκίνου. (19)

Σε μία μελέτη σε ζώα διαπιστώθηκε, πως μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης όγκου στον οισοφάγο έως και 54%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως μείωσαν τον αριθμό των όγκων έως και 62%. (20)

Αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις μελέτες που αναφέρω σε σχέση με όσες βρήκα!

Με βάση όμως αυτά τα ευρήματα, μια ή δύο μερίδες μούρων και γενικά φρούτων του δάσους στην καθημερινή ή έστω την εβδομαδιαία σας διατροφή, μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης καρκίνου και διαφόρων όγκων.

#6 Κανέλα

Η κανέλα είναι σε όλους πιστεύω γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία μας.

Συμπεριλαμβάνοντας την ικανότητα της να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και να ηρεμεί τις φλεγμονές. (21)

Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, διαπίστωσαν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. (22)

Επιπλέον, το εκχύλισμα κανέλας μπόρεσε επίσης να μειώσει την εξάπλωση τους, προκάλεσε το θάνατο τους και μείωσε το βαθμό ανάπτυξης και εξάπλωσης των όγκων. (23)

#7 Σπανάκι

Το σπανάκι μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας απέναντι στις πιο σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης, το άσθμα και η υπέρταση.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή καρκίνων του ήπατος, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του προστάτη. (24)

Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, αλλά και μια σημαντική και δραστική αντιοξειδωτική ουσία, τη λουτεΐνη. Αυτές έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές να εμποδίζουν την καρκινογόνο δράση. (25)

Ειδικά, των ουσιών που παράγονται από το ψήσιμο τροφών στη σχάρα.

#8 Σκόρδο για αντιμετώπιση του καρκίνου

Το σκόρδο αλλά και το κρεμμύδι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προετοιμάσουν και να ενισχύσουν τα αντιοξειδωτικά αμυντικά συστήματα του σώματος μας.

Αυτή η διαδικασία παρέχει προστατευτικά οφέλη ενάντια στον καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου και του μαστού.

Ένα πολύ δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι η αλλισίνη. Μια ένωση που έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές μελέτες ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. (26)

Η αλλισίνη έχει αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνο δράση και χρησιμοποιείται από το σκόρδο ως προστατευτική ουσία ενάντια σε παράσιτα.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ της πρόσληψης σκόρδου και ενός χαμηλότερου κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου.

Σε μια μελέτη με 543.220 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε πως όσοι έτρωγαν λαχανικά όπως είναι τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σέλινο, είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου σε σχέση με όσους τα κατανάλωναν σπάνια. (27)

Μια μελέτη 471 ανδρών έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη σκόρδου συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. (28)

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολύ σκόρδο, καθώς και φρούτα, κίτρινα λαχανικά, σκούρα πράσινα λαχανικά και κρεμμύδια, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορθοκολικούς όγκους, δηλαδή καρκίνο του παχέος εντέρου. (29)

Αυτή είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο, στους άνδρες.

#9 Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας!

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ή τυχαίο, πως είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Για μια διατροφή δηλαδή, στην οποία αναφέρονται συνεχώς πολλά κράτη.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο.

Μια μαζική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε από 19 μελέτες, έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του πεπτικού συστήματος από εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη του. (30)

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τα ποσοστά καρκίνου σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο. Διαπίστωσε ότι οι περιοχές με την υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου είχαν μειωμένα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. (31)

Οπότε, η αλλαγή άλλων ελαίων στη διατροφή σας με ελαιόλαδο, είναι ένας απλός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του και να θωρακίσετε την υγεία σας.

#10 Βασιλικός

Ο βασιλικός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, Κ, και C, καθώς και τα μέταλλα σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Θεωρείται ένα σημαντικό αντιβακτηριακό βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου. (32)

Η απαλλαγή από τον καρκίνο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση της ισορροπημένης χλωρίδας του εντέρου μας. Έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. (33)

Το πιο σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου, είναι το γεγονός ότι ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανοσολογική λειτουργία. (34)

Παράλληλα, μειώνει την κατάθλιψη που σχετίζεται με το άγχος. (35)

Διαφήμιση

Η έρευνα αυτή επισημαίνει μια σχέση μεταξύ κατάθλιψης και φλεγμονών που μπορούν να παρέχουν το περιβάλλον για την ανάπτυξη όγκων. (36)

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν 300 mg εκχυλίσματος βασιλικού για ένα μήνα, είχαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, μειωμένο άγχος και κατάθλιψη, καθώς και αυξημένη ψυχική ευεξία. (37)

Τελευταίες σκέψεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου

Να θυμάστε βέβαια, πως πριν ξεκινήσετε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή προσθήκη βοτάνων στη διατροφή σας, είναι προτιμότερο να ζητάτε πάντα τη συμβουλή και την έγκριση του γιατρού σας.

Διαφήμιση

Καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέες έρευνες, γίνετε ολοένα και πιο σαφές ότι η διατροφή μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου.

Υπάρχουν λοιπόν πολλά τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάπλωση και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. (38)

Απλά περιμένουν, να τα προσθέσετε στην κουζίνα σας!

Εσείς γνωρίζετε για τις τροφές αυτές για την αντιμετώπιση του καρκίνου;

Εσείς γνωρίζατε για τις 10 αυτές τόσο σημαντικές τροφές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου; Ποιες από αυτές βάζετε στην εβδομαδιαία σας διατροφή;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Στέλλα Σεφερίδου λέει:

  Καλησπέρα!!! Δεν γνώριζα για τις ιδιότητες αυτές του βασιλικού και του καρότου. Σπουδαίο άρθρο!!! Σας ευχαριστούμε που μοιράζεστε τις γνώσεις σας μαζί μας. Καλή συνέχεια!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια. Είναι ένα ιδιαίτερο άρθρο και προσπάθησα να το αποδώσω με όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή και εγκυρότητα.
   Σας εύχομαι ότι καλύτερο και έναν υπέροχο μήνα. 🙂

 • Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ λέει:

  Είμαι 66 ετών και πάντα πρόσεχα τη διατροφή μου. Διάβαζα από παλιά το περιοδικό υγείας VITA. Ομολογώ πάντως ότι τα άρθρα σας με έχουν εντυπωσιάσει.
  Να είστε πάντα καλά και να βοηθάτε τον κόσμο.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Τα περιοδικό Vita ήταν επίσης ένα από τα δικά μου αγαπημένα, όπως και το Shape που έχω ακόμη όλα τα τεύχη του. Χαίρομαι πάρα πολύ που θεωρείται πως τα άρθρα μου σας εντυπωσίασαν και σίγουρα οφείλεται στο ότι πλέον οι ενημερώσεις μου είναι από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Harvard (με μηνιαία συνδρομή) και από τις παγκόσμιες μελέτες για διατροφή και υγεία, που ανακοινώνονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.
   Προσπαθώ οι πληροφορίες μου να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκυρες, ώστε να καταλάβουν και να πιστέψουν οι αναγνώστες μου πως οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας υπάρχει, μπορεί να διορθωθεί ή να προληφθεί με αλλαγή διατροφής και την επιπλέον βοήθεια της Φύσης.
   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Εύχομαι να είστε και εσείς πάντα καλά και να χαίρεστε όσους αγαπάτε. Καλό ξημέρωμα. 🙂

 • Δημητρα καλησπερα σε ευχαριστουμε για το πολυ για το παρα πολυ ωραιο ενημερωτικο σου αρθρο καλο βραδυ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Σταμάτη και σε ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ.
   Χαίρομαι που ήταν χρήσιμο το άρθρο μου και ελπίζω να βοηθήσει λίγο περισσότερο.
   Σου εύχομαι ότι καλύτερο και καλό ξημέρωμα. 🙂

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό βράδυ. 🙂

 • Δήμητρα καλησπέρα
  Τα λόγια είναι περιττά
  Όλα τα άρθρα σου είναι εξαιρετικά
  σε ευχαριστούμε που αφιλοκερδώς τα μοιράζεσαι μαζί μας
  Ο Θεός να σε έχει καλά.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια.
   Ελπίζω σταδιακά με τα άρθρα αλλά και τα βιβλία μου, να βοηθήσω λίγο περισσότερο σε ακόμη καλύτερη διατροφή και υγεία, σε αυτές τις δύσκολες εποχές που όλοι ζούμε.
   Να είσαι και εσύ πάντα καλά και να περάσεις υπέροχες γιορτές με όσους αγαπάς. 🙂

 • >