Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Τρώτε 1 Κουταλιά Ελαιόλαδο Τη Μέρα!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Το ελαιόλαδο και ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο, αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τα οφέλη και τη διατροφική αξία του στην υγεία.

Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή και δεν αποκαλείται άδικα “Ελληνικός Χρυσός”!

Η ερώτηση λοιπόν που ίσως θα ήταν πιο ακριβής, είναι τι δεν κάνει το ελαιόλαδο που να είναι εκπληκτικό;

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην προστασία από ορισμένες χρόνιες ασθένειες. Ασθένειες δηλαδή όπως είναι ο διαβήτης και ο καρκίνος. (1)

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται συνήθως σαν λάδι μαγειρέματος και σε σαλάτες.

Διαφήμιση

Από την ωμή κατανάλωση του όμως, θα αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη και τα θρεπτικά του συστατικά.

Αν μάλιστα το συνδυάσετε με χυμό λεμονιού κάθε πρωί, θα βοηθήσει στην καλύτερη αποτοξίνωση των νεφρών, του εντέρου και του ήπατος, αλλά και σε προβλήματα στομάχου όπως είναι για παράδειγμα το έλκος.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε μια κουταλιά ελαιόλαδο τη μέρα. Πόσες θερμίδες περιέχει η μία κουταλιά, σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχεί και τι είναι το αγουρέλαιο.

Θα γνωρίσετε πως συνδέεται το ελαιόλαδο με την υγεία μας και πως βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών και τις καρδιακές παθήσεις. Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια του στο διαβήτη τύπου 2 και στην πρόληψη του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ.

Τέλος, θα ανακαλύψετε πως βοηθά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν προσθέτει βάρος, αλλά και πως θα πάρετε τα μέγιστα οφέλη του συνδυάζοντας το με λεμόνι το πρωί.

#1 Περιέχει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών

Το ελαιόλαδο έχει 884 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Η μία κουταλιά της σούπας είναι περίπου 15 γραμμάρια και από 100 έως 150 θερμίδες. (2)

Είναι σίγουρα αρκετές οι θερμίδες!

Η διατροφική αξία του και τα θρεπτικά του συστατικά όμως, μπορούν να συγκριθούν με λίγα τρόφιμα.

Για αυτό, είναι προτιμότερο να μειώσετε θερμίδες από κάποιο επόμενο γεύμα σας και να προσθέσετε οπωσδήποτε το ελαιόλαδο στην καθημερινή σας διατροφή.

Περιέχει ακόρεστα, δηλαδή «καλά» λιπαρά και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την αποφυγή της πρόωρης γήρανσης. (3)

Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά συστατικά (4) όπως είναι οι πολυφαινόλες, βιταμίνες Α, C, D, Β6, Β12 και Κ. Περιέχει όμως και σημαντικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

#2 Η οξύτητα και το αγουρέλαιο

Το ιδανικό είναι να επιλέγετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0-1%.

Όταν λέμε παρθένο ελαιόλαδο, εννοούμε το λάδι που γίνεται από την έκθλιψη της ελιάς μόνο με μηχανικά, φυσικά μέσα.

Το αγουρέλαιο είναι το ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους, δηλαδή πράσινους καρπούς ελιάς. Έχει έντονο πράσινο χρώμα και γεύση πιο πικρή, περισσότερο πικάντικη και φρουτώδη. (5)

Οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν εκτός από το φαγητό τους και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Πρόσφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60 ασθένειες.

Η σύγχρονη Ιατρική το θεωρεί επίσης ευεργετικό και το συνιστά σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Το αγουρέλαιο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε δύο ουσίες που έχουν ήδη μεγάλο φαρμακευτικό ενδιαφέρον. Αυτές είναι η ελαιασίνη και η ελαιοκανθάλη. (6)

Η ελαιασίνη θεωρείται η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει.

Η ελαιοκανθάλη είναι μια επίσης εξαιρετικά σημαντική ουσία, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

#3 Το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο μας, από κάποιο θρόμβο αίματος ή από αιμορραγία.

Στις ανεπτυγμένες χώρες μάλιστα, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου, μετά από τις καρδιακές παθήσεις. (7)

Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μελετηθεί ιδιαίτερα.

Μια ανασκόπηση από διάφορες μελέτες σε 841.000 άτομα διαπίστωσε, ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστου λίπους που σχετίζεται με εξαιρετικά μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. (8)

Σε μια άλλη μελέτη σε 140.000 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε, πως όσοι κατανάλωναν τακτικά ελαιόλαδο, είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου ή κατανάλωναν λιγότερο. (9)

#4 Το ελαιόλαδο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι πλέον, η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο!

Πολλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πριν από χρόνια, έδειξαν ότι είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες σε συνεχόμενη και εντατική έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή. (10)

Η οποία έχει πλέον αποδειχθεί, ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής. (11)

Διαπίστωσαν λοιπόν πως το ελαιόλαδο μειώνει τις φλεγμονές και προστατεύει την «κακή» χοληστερόλη LDL από την οξείδωση. Επιπλέον, βελτιώνει την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων μας και μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική πήξη του αίματος. (12)

Είναι πολύ σημαντικό το ότι αποδείχθηκε πως μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Σε μια μελέτη μάλιστα, το ελαιόλαδο μείωσε την ανάγκη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση κατά 48%. (13)

Εκατοντάδες πλέον μελέτες δείχνουν, ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρά οφέλη για την καρδιά μας. Αν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου, πιστεύω πως ίσως να θέλετε να συμπεριλάβετε το παρθένο ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή σας.

#5 Το ελαιόλαδο δεν προκαλεί αύξηση βάρους

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λίπους γνωρίζουμε πως προκαλεί αύξηση βάρους.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πλέον πολυάριθμες μελέτες που έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, με θετικές επιδράσεις στο σωματικό μας βάρος. (14)

Διεξήχθη μάλιστα μια μελέτη σε διάστημα 30 μηνών, σε περισσότερους από 7.000 Ισπανούς φοιτητές. (15) Έδειξε πως η κατανάλωση ελαιολάδου και ειδικά σε μεγαλύτερες ποσότητες δεν συνδέεται με το αυξημένο βάρος.

Θα πρέπει λοιπόν η αιτία για το αυξημένο βέρος να αναζητηθεί σε άλλους παράγοντες.

#6 Το ελαιόλαδο μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο γνωστή και συνηθισμένη νευροεκφυλιστική κατάσταση στον κόσμο.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, είναι η συσσώρευση των λεγόμενων πλακών β-αμυλοειδούς μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. (16)

Μια μελέτη που έγινε σε ανθρώπους, έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ωφέλησε τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μία άλλη μελέτη σε ποντίκια, έδειξε ότι μια ουσία στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των πλακών. (17)

7# Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι εξαιρετικά προστατευτικό έναντι του διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης και λάδι ελιάς

Αρκετές μελέτες πλέον, έχουν συνδέσει το ελαιόλαδο με ευεργετικές επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. (18)

Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, διαπιστώθηκε πως μια μεσογειακή διατροφή που ήταν πλούσια σε ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, κατά περισσότερο από 40%. (19)

#8 Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο καρκίνος είναι επίσης μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο.

Τα άτομα όμως που ζουν στις μεσογειακές χώρες, έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από τους υπόλοιπους.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν, ότι το ελαιόλαδο είναι πιθανότατα ο λόγος για αυτό. (20)

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ερευνητές διαπιστώνουν επίσης, πως αυτές είναι η κορυφαία αιτία για εμφάνιση καρκίνου. (21)

Ορισμένες όμως σημαντικές ενώσεις στο ελαιόλαδο, μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες μετά από πολλές μελέτες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα, πως όσοι καταναλώνουν συστηματικά ή καθημερινά ελαιόλαδο, διατρέχουν 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. (22)

Ειδικά τον καρκίνο του μαστού, συγκριτικά μάλιστα με όσους καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες. (23)

#9 Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες και επώδυνες αρθρώσεις.

Ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, θεωρείται πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα υγιή κύτταρα.

Το ελαιόλαδο όμως, φαίνεται ότι βελτιώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες και μειώνει το οξειδωτικό στρες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι όμως ακόμη πιο ευεργετικό όταν συνδυάζεται με ιχθυέλαιο, που είναι πηγή αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. (24)

Σε μια μελέτη, το ελαιόλαδο και το ιχθυέλαιο βελτίωσαν σημαντικά την αντοχή στη δύναμη των χεριών, στον πόνο των αρθρώσεων και στην πρωινή δυσκαμψία σε άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. (25)

Πως μπορείτε να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο από το ελαιόλαδο

Αν ειδικά, ξυπνάτε το πρωί χωρίς ενέργεια για τίποτα και αισθάνεστε ακόμη πιο κουρασμένοι από ότι πριν κοιμηθείτε, τότε μια εξαιρετική λύση είναι ένα μείγμα με ελαιόλαδο με λεμόνι.

Θα σας βοηθήσει να αποτοξινώσετε και να καθαρίσετε ιδανικά το σώμα σας.

Μισή με μία ώρα λοιπόν πριν από το πρωινό σας, τρώτε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. (26)

Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ή αν σας βολεύει περισσότερο θα τα προσθέσετε σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε.

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το ελαιόλαδο είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό και την υγεία μας και αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Θα πρέπει λοιπόν να το προσθέσετε στην καθημερινότητα σας, ώστε να ενισχύσετε τον οργανισμό, το σώμα και την επιδερμίδα σας. (27)

Το ελαιόλαδο προσφέρει άπειρα θρεπτικά στοιχεία και εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό ή το διαιτολόγο σας, πριν ξεκινήσετε να καταναλώνετε το μείγμα με τη μια κουταλιά την ημέρα.

Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη από το ελαιόλαδο και το λεμόνι το πρωί;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε τα εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ελαιόλαδο στην υγεία μας και το συνδυασμό του με λεμόνι το πρωί;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά. 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Καλημέρα σας, έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά και εύχομαι να συνεχίσετε έτσι, πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ωφεληθεί από τα γραφόμενα σας και μεταξύ αυτών και εγώ. Να είσαστε καλά και να συνεχίσετε.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα και σε σας και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια.
   Χαίρομαι πραγματικά όταν τα άρθρα μου μπορούν να βοηθήσουν λίγο περισσότερο και ειδικά τώρα, στις δύσκολες εποχές μας.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • >