Τα λάθη στο τσάι και την ετοιμασία του, μπορούν αν καταστρέψουν όλα όσα θέλετε να κερδίσετε από αυτό.
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια πίνω καθημερινά μια κούπα τσάι, διαφορετικό κάθε φορά.
Εκτός από τις φορές, που υπάρχει συγκεκριμένος σκοπός για τον οποίο επιλέγω το κατάλληλο, ανάλογα με τους στόχους μου.
Αν δηλαδή αφορά τσάι αποτοξίνωσης, τσάι αδυνατίσματος και καύσης λίπους, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μου συστήματος, για χαλάρωση, αιμοκαθαρτικό τσάι ή για πνευματική υπερκόπωση.
Μετά από το νερό, το τσάι είναι το πιο συνηθισμένο ρόφημα παγκοσμίως και χρονολογείται σχεδόν 50 αιώνες.
Έχει μια ξεχωριστή θέση στη διατροφή μας εδώ και πολλά χρόνια, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη γιατί εξακολουθεί να είναι τόσο δημοφιλές και διαδεδομένο.
Διαφήμιση
Το τσάι είναι ένα ρόφημα που εκτός από γευστικό, προσφέρει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό μας. Βοηθά επίσης με τις πολλαπλές ιδιότητες του προσφέροντας εξαιρετικά οφέλη στο σώμα και την υγεία μας.
Γιατί πίνουμε τσάι
Μπορεί να πιούμε τσάι μόνο για να ζεσταθούμε μια κρύα μέρα ή νύχτα ή για να δροσιστούμε το καλοκαίρι.
Το πίνουμε επίσης για το άρωμα και τη γεύση του ή για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και οφέλη που περιλαμβάνει το κάθε μπαχαρικό, αρωματικό ή βότανο.
Πολλά άτομα προτιμούν να πίνουν το τσάι τους σκέτο, άλλα άτομα με λεμόνι, με ζάχαρη ή στέβια και άλλοι βάζοντας γάλα.
Υπάρχουν πολλά είδη τσαγιού όπως είναι το τσάι του βουνού, το πράσινο τσάι, το μαύρο και το τσάι μάτσα. Το πιο σημαντικό είδος είναι με θεραπευτικά βότανα, όπως για παράδειγμα το τσάι με ρίγανη για την ενίσχυση των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ενώ όμως μπορεί να φαίνεται μια απλή διαδικασία να φτιάξουμε μια κούπα τσάι, δεν είναι τελικά τόσο απλό.
Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για ένα τέλειο αποτέλεσμα, έτσι ώστε να πάρουμε όλα τα οφέλη του κάθε είδους τσαγιού. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι να μην καταστρέψουμε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.
Τα 9 λάθη στο τσάι που κάνουμε όταν το ετοιμάζουμε
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ανακαλύψετε τα 9 σημαντικά λάθη στο τσάι που κάνουμε όταν θέλουμε να το ετοιμάσουμε.
Επιπλέον, θα διαβάσετε για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να γίνετε με τον κατάλληλο τρόπο και θα βρείτε τέλος ένα εξαιρετικό τσάι για αδυνάτισμα και καύση λίπους.
Δεκάδες μελέτες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουν ότι το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τσάι, έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. (1)
Συμπεριλαμβάνοντας την πρόληψη ή την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η παχυσαρκία.
Ποια είναι όμως τα 9 λάθη στο τσάι που κάνουμε όταν θέλουμε να το ετοιμάσουμε;
Ποιος είναι επίσης ο κατάλληλος τρόπος, ώστε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη του;
ΛΑΘΟΣ #1 Βράζετε το βότανο μαζί με το νερό ή ρίχνετε κατευθείαν βραστό νερό
Ένα από τα σημαντικότερα λάθη στο τσάι όταν το ετοιμάζετε, είναι να βάζετε το κάθε βότανο στο νερό που βράζει.
Ή επίσης να ρίχνετε κατευθείαν βραστό νερό στην κούπα σας.
Η υψηλή θερμοκρασία θα αλλοιώσει τα συστατικά του και θα καταστρέψει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι σημαντικά ή απαραίτητα για το σκοπό μας. Θα κάνει επιπλέον τα ευαίσθητα φύλλα των βοτάνων να έχουν πικρή και όχι τη σωστή γεύση.
Μελέτες δείχνουν ότι το ζεστό νερό μπορεί επίσης να καταστρέψει ευαίσθητες ενώσεις που προάγουν την υγεία, όπως είναι οι κατεχίνες. (2)
Για το τέλειο φλιτζάνι τσάι, θα πρέπει το νερό να το προσθέσετε λίγο πριν αρχίσει να βράζει, δηλαδή πριν αρχίσουν να δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες.
ΛΑΘΟΣ #2 Ετοιμάζετε με τον ίδιο τρόπο όλα τα μέρη του βοτάνου
Το νερό που θα ρίξουμε στο τσάι μας θα πρέπει όπως ανέφερα να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.
Αυτό όμως ισχύει για ορισμένα μέρη του φυτού που είναι πιο ευαίσθητα, όπως είναι δηλαδή τα φύλλα και τα άνθη του.
Ενώ στο νερό που βράζει, θα πρέπει να προσθέσουμε μόνο τις ρίζες, τα ξυλώδη μέρη όπως είναι ο βλαστός και τους σκληρούς καρπούς.
ΛΑΘΟΣ #3 Κρατάτε τα ίδια λεπτά για όλα τα είδη τσαγιού
Το κάθε βότανο που θα αγοράσετε, αναφέρει στη συσκευασία τα αντίστοιχα λεπτά που είναι ιδανικά για το είδος και τη χρησιμότητα του.
Αν όμως δεν αναφέρονται στη συσκευασία τότε ο καλύτερος χρόνος για το λευκό τσάι είναι από 1-3 λεπτά. Για το πράσινο τσάι είναι 3 λεπτά και για το μαύρο από 3-5 λεπτά.
Αν το βότανο είναι φρέσκο και όχι αποξηραμένο, θα πρέπει να μείνει ένα ως δύο λεπτά επιπλέον.
Αν το αφήσετε περισσότερο χρόνο, το τσάι σας μπορεί να γίνει πικρό επειδή απελευθερώνει τανίνες. Είναι οι ίδιες φυτικές ενώσεις που μπορείτε να βρείτε στο κρασί.
Όταν όμως είναι υπερβολικά πικρό το τσάι σας, μπορεί να γίνει δυσάρεστο στη γεύση και μετά να το αποφεύγετε.
ΛΑΘΟΣ #4 Χρησιμοποιείτε ξανά το ίδιο τσάι
Είναι σίγουρο πως η εμπειρία σας από την παρασκευή τσαγιού θα είναι πολύ κακή, αν χρησιμοποιήσετε τα παλιά φύλλα ή το ίδιο φακελάκι.
Τα φύλλα τσαγιού δεν λήγουν σύντομα, όμως με την πάροδο του χρόνου χάνουν τη ζωντάνια, τη γεύση και το χρώμα τους.
Έχουν μάλιστα ήδη βγάλει από την πρώτη φορά τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους.
ΛΑΘΟΣ #5 Πετάτε τα μέρη του τσαγιού ή το φακελάκι που χρησιμοποιήσατε
Τα χρησιμοποιημένα φύλλα τσαγιού ή το έτοιμο φακελάκι, μπορούν να ανακυκλωθούν με εξαιρετικό αποτέλεσμα για τα φυτά σας.
Τα υπολείμματα του τσαγιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φυτικό λίπασμα στον κήπο σας. Δίνοντας μάλιστα τις ίδιες ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά στα λουλούδια και τα αρωματικά φυτά του κήπου ή της γλάστρας σας.
ΛΑΘΟΣ #6 Δεν χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας νερό
Για την απόλυτη γεύση στο τσάι σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φιλτραρισμένο ή γενικά μαλακό νερό.
Το νερό της βρύσης απολυμαίνεται με χλώριο και μπορεί να περιέχει ιζήματα, φθόριο και άλλα μέταλλα ή ενώσεις. Αυτές μπορούν να καταστρέψουν τη γεύση, αλλά και το άρωμα από το τσάι σας.
ΛΑΘΟΣ #7 Προσθέτετε στο τσάι σας γάλα και ζάχαρη
Αν θέλετε να απολαύσετε την πραγματική γεύση του τσαγιού σας και την αποφυγή θερμίδων, θα πρέπει να αφήσετε το γάλα και τη ζάχαρη εκτός κούπας.
Εκτός από το ότι το βότανο δεν θα αναπτύξει πλήρως τα αρώματα του, το τσάι σας πιθανότατα να γίνει πιο βαρύ και να αραιωθεί η γεύση του.
Προτιμήστε να προσθέσετε λεμόνι, κανέλα ή τζίντζερ. Εκτός από την υπέροχη γεύση, θα σας προσφέρουν επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλουν σε ακόμη καλύτερη υγεία.
ΛΑΘΟΣ #8 Αποθηκεύετε λάθος το τσάι σας
Μπορείτε να καταστρέψετε τελείως τη γεύση ή τις ιδιότητες από το τσάι σας, αν το αποθηκεύσετε λάθος.
Είτε είναι αποξηραμένο βότανο, είτε είναι σε έτοιμα σακουλάκια συσκευασίας θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.
Ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο είναι απαραίτητο για τη φύλαξη των βοτάνων.
Έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα φύλλα και τα μέρη του φυτού δεν μολύνονται και για να αποφύγετε την έκθεση τους στον αέρα.
Θα πρέπει επίσης να το αποθηκεύσετε μακριά από μπαχαρικά που μπορεί να επηρεάσουν το άρωμα και τη γεύση του.
ΛΑΘΟΣ #9 Βάζετε όση ποσότητα βοτάνων θέλετε
Στα σημαντικά λάθη στο τσάι είναι όταν δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή δόση, η οποία αναφέρετε στη συσκευασία του.
Ειδικά όταν ετοιμάσετε τσάι για πρώτη φορά, ακολουθείστε τις οδηγίες του παρασκευαστή.
Προσαρμόστε την επόμενη φορά μόνοι σας την ποσότητα του τσαγιού, ανάλογα με το αν προτιμάτε πιο έντονη γεύση. Χωρίς όμως να ξεφύγετε από το ένα κουταλάκι του τσαγιού για το κάθε βότανο και έως το ανώτερο τρία βότανα τη φορά.
Ένα εξαιρετικό τσάι για αδυνάτισμα
Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα εξαιρετικό τσάι για αδυνάτισμα με τον εξής τρόπο:
- Βάζετε νερό να ζεσταθεί χωρίς να βράσει
- Το ρίχνετε σε μια κούπα με ένα κουταλάκι του τσαγιού λουΐζα
- Αφήνετε για 3-4 λεπτά και στραγγίζετε
- Προσθέστε μια φέτα λεμόνι και λίγη κανέλα Κεϋλάνης για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα
- Μπορείτε να το πίνετε έως δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα, κάνετε διακοπή δύο εβδομάδες και συνεχίζετε ξανά το ίδιο
Ενώ συνήθως προτείνεται το πράσινο τσάι πιο συχνά για αδυνάτισμα και είναι επίσης εξαιρετικό, η λουΐζα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, ενώ είναι επίσης ιδανική για αποτοξίνωση.
Διαφήμιση
Η λουΐζα βοηθά επιπλέον στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, στην αύξηση του μεταβολισμού και στη μείωση του τυμπανισμού. Βοηθάει επίσης κατά της δυσκοιλιότητας, στην αυξημένη καύση λίπους και τη μείωση της κυτταρίτιδας.
Τι θα πρέπει να προσέξετε
Η κατανάλωση λουΐζας είναι για τα περισσότερα άτομα ασφαλής. Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται από όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά, επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Επίσης χρειάζεται προσοχή αν υπάρχει κάποια πάθηση και ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και αν κάποιος έχει υπόταση.
Θα πρέπει επιπλέον να αποφεύγεται η λήψη της στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, αλλά και από μικρά παιδιά.
Το τσάι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόφημα για το σώμα και την υγεία μας.
Η ετοιμασία του είναι μια απλή διαδικασία που θα πρέπει όμως να γίνεται σωστά, ώστε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που μας προσφέρει.
Να θυμάστε όμως, πως πριν ξεκινήσετε να πίνετε τσάι βοτάνων, είναι προτιμότερο να ζητάτε πάντα τη συμβουλή και την έγκριση του γιατρού σας.
Εσείς κάνετε κάποιο από αυτά τα λάθη στο τσάι;
Εσείς γνωρίζατε για τα 9 αυτά λάθη που κάνουμε όταν ετοιμάζουμε τσάι; Κάνετε και εσείς κάποιο από αυτά;
Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Διαβαζω παντα τις αναρτησεις σας κ ευχαριστω προσπαθω να τις ακολουθω οσο μπορω γιατι ταιριαζουν με μενα.οσο για το τσαι παντζ η πρωι η απογευμα πινω ενα φλυτζανι με ηρεμεξ κ με ταξιδευει αναλογα απο ποη ειναι η ποικιλια του κ τι προσδοκω να πετυχω.ευχαριστω
Καλημέρα Κωνσταντίνα. Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει το τσάι, όποιο είδος ταιριάζει καλύτερα σε κάθε περίπτωση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα. 🙂
Πάντα έβραζα το νερό πριν το ρίξω στην κούπα με το τσάι…δεν θα το ξανακάνω.
Σ’ευχαριστώ Δήμητρα
Καλημέρα Αναστασία. Όσο ζούμε μαθαίνουμε και αυτή είναι η ομορφιά της ζωής!
Σε ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου και εύχομαι μια υπέροχη μέρα. 🙂
Καλημερα, Δημητρα! Ευχαριστώ γιατι θα σταματησω να ριχνω βραστο νερο στα βοτανα μου. Για τις ριζες και τους σκληρους καρπους ξερω οτι πρεπει να τους ριχνουμε σε νερο που βραζει, αλλα στα φυλλα και στα ανθη ” εκανα ” τη ζημια.
Να εισαι παντα καλα!
Μια παρακληση: στις κοινοποιησεις ειναι ευκολο για σενα να προσθεσεις και το viber; γιατι ειμαστε μια παρεα φιλεναδων ωριμης ηλικιας και δεν εχουμε Fb κ.τ.λ.
Καλημέρα Δέσπω και σε ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ.
Συνήθως στα άνθη και τα φύλλα γίνεται πάντα η ζημιά που είναι πιο ευαίσθητα και είναι κρίμα να χάνονται όλες οι σημαντικές βιταμίνες, τα μέταλλα και οι θεραπευτικές ιδιότητες τους.
Πρόσθεσα ήδη στις βασικές κοινοποιήσεις το Viber, αλλά και 2-3 άλλες λειτουργίες όπως την εκτύπωση, ώστε να εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερο. Αν βέβαια πατήσεις στον σταυρό (+), εμφανίζει και όλες τις υπόλοιπες.
Σου εύχομαι καλή συνέχεια και μια πολύ όμορφη εβδομάδα!
Εγω βάζω πολλα είδη για τσαι ήτοι:
Λουιζα, μουσκοκαρφι, κανέλλα, γαιδουραγκαθο πρασινο τσαι του βουνου. Μηπως δεν πρέπει?
Θα πρέπει να βάλετε μέχρι τρία βότανα και μπαχαρικά το ανώτερο, γιατί έχουν διαφορετικές ιδιότητες και συστατικά. Καλό απόγευμα. 🙂
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές που με βοηθούν πολύ στην καθημερινότητά μου..να είσαι πάντα καλά.. όμορφες στιγμές μόνο 💗
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ Κάτια και χαίρομαι που βρίσκεις χρήσιμα τα άρθρα μου.
Ελπίζω πραγματικά, να βοηθούν σε ακόμη καλύτερη διατροφή και υγεία.
Να είσαι και εσύ πάντα καλά και να χαίρεσαι όσους αγαπάς. Καλό απόγευμα. 🙂
Πολύ εμπεριστατωμένο ενδιαφέρον άρθρο!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα πολύ όμορφο ξημέρωμα. 🙂
Πολύ χρήσιμο, όπως πάντα. Να είστε πάντα υγιής.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
Να είστε και εσείς πάντα υγιής και να έχετε ένα πολύ γλυκό ξημέρωμα. 🙂
Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας! Έβαζα κι εγώ βραστό νερό στο τσάι μου. Επιπλέον όταν το τσάι είναι σε φακελάκι έτοιμο, συνήθως δε βγάζω ποτέ το φακελάκι.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο! 🙂