Η ρίγανη είναι ένα συνηθισμένο συμπλήρωμα για τις σαλάτες και το φαγητό μας.
Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, πως ένα τόσο απλό τρόφιμο, ειδικά ως έλαιο ή τσάι, θα μπορούσε να προστατεύσει τον οργανισμό μας από λοιμώξεις στο αναπνευστικό, από κρυολογήματα ή ιώσεις;
Ή ότι θα αποτελούσε ένα φυσικό αντιβιοτικό, που θα είχε επιπλέον και αντιμικροβιακές ιδιότητες;
Αναφέρομαι φυσικά στην αγαπημένη μας ρίγανη που είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια στις χώρες της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος θεραπείας για πολλά προβλήματα υγείας.
Διαφήμιση
Η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και την απομάκρυνση ιών, παθογόνων μικροβίων και βακτηρίων. Βοηθά στην αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος, στο βήχα, αλλά και στο αναπνευστικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. (1)
Η επιπλέον βοήθεια της στη φυσική αντιμετώπιση του προστάτη (2) και των όγκων, (3) είναι πραγματικά πολύτιμη.
Εκτός δηλαδή από το άρωμα που προσθέτει στο φαγητό ή τη σαλάτα μας, η ρίγανη μπορεί πραγματικά να προσφέρει θαύματα στην υγεία μας. Στη χώρα μας μάλιστα, καλλιεργείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες ρίγανης παγκοσμίως.
Η ρίγανη ως μπαχαρικό
Αν και η ρίγανη ως μπαχαρικό χάνει σταδιακά τις ευεργετικές της ιδιότητες ειδικά στο μαγείρεμα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ριγανέλαιο ή το τσάι με ρίγανη.
Ειδικά, αν συνδυάσετε τη ρίγανη με μέλι και λεμόνι ως τσάι, επειδή αποτελεί ένα από τα πιο θεραπευτικά και ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό μας.
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψτε ορισμένες από τις θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης και τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε ρίγανη ή αν πιείτε ριγανέλαιο ή τσάι ρίγανης.
Η ρίγανη έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες και οι έρευνες πλέον επιβεβαιώνουν πως οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει, ειδικά σαν τσάι ή έλαιο, τη μετατρέπουν σε ένα εξαιρετικό συμπληρωματικό ρόφημα για πολυάριθμα προβλήματα υγείας ή ακόμη και σαν μέτρο πρόληψης.
Τα θρεπτικά στοιχεία της ρίγανης
Ορισμένα από τα θρεπτικά στοιχεία της αποτελούν οι βιταμίνες A, C, Ε, K και τα μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο. Περιέχει επιπλέον σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά και τα φλαβονοειδή που αυξάνουν τις ήδη σημαντικές ευεργετικές της ιδιότητες. (4)
Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται μια από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως. Αναπτύσσεται εύκολα στα ελληνικά βουνά ή ακόμη και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. (5)
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώρισαν και συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα τα άπειρα οφέλη της. Ειδικά τη χρήση του ελαίου της, που γρήγορα εφάρμοσαν στην ιατρική τους, για διάφορα προβλήματα υγείας.
Πολλοί επιστήμονες μέσω των ερευνών τους, επισημαίνουν την έντονη αντιιική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση της ρίγανης.
Βοηθά ιδιαίτερα στη μείωση του πόνου, ενώ περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ώστε να χρησιμοποιείται εναντίον των λοιμώξεων. (6)
Ένας σημαντικός αριθμός ακαδημαϊκών ερευνών και κλινικών μελετών, έχει αποδείξει ότι το ριγανέλαιο είναι ένα ισχυρό έλαιο. (7) Προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα και οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, που περιέχει περισσότερα από 50 αντιβακτηριακά συστατικά.
Η ρίγανη ως αντικείμενο μελέτης
Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Medicinal Food» το 2013, (8) το έλαιο ρίγανης:
«αντιπροσωπεύει μια φθηνή πηγή φυσικών αντιβακτηριακών ουσιών, που παρουσίασαν δυνατότητες χρήσης σε παθογόνα συστήματα».
Το έλαιο ρίγανης δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.
Αποτελεί όμως έναν από τους πιο πολύτιμους συμμάχους στην καθημερινή μας μάχη κατά των ιών και των μικροβίων και μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις.
Μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμο από ορισμένα φάρμακα και δεν παρουσιάζει γενικά παρενέργειες. Μπορεί αποτελεσματικά να καταπολεμήσει τα διάφορα μικρόβια που δεν είναι ανθεκτικά σε αυτό. (9)
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες του 2002, η ρίγανη είχε από 3 έως 20 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από ότι τα άλλα βότανα που μελετήθηκαν. Αλλά και από πολλά φρούτα και λαχανικά, που είναι μάλιστα γνωστό ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών. (10)
Στη σύγκριση με την αντιοξειδωτική δράση ορισμένων επιλεγμένων φρούτων και λαχανικών, η δραστικότητα της ρίγανης κατατάσσεται στη μεγαλύτερη βαθμίδα.
Αποδείχθηκε πως η ρίγανη έχει 42 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές περισσότερη από τις πατάτες, 12 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια και 4 φορές περισσότερη από τα βατόμουρα. (11)
Τα πολλαπλά οφέλη της ρίγανης
Ποια είναι όμως μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας η ρίγανη, το έλαιο και το τσάι της;
Ειδικά το έλαιο ρίγανης ή το ρόφημα ρίγανης, μπορεί να καταστρέψει οργανισμούς, ιούς, βακτήρια και μύκητες. Ιδιαίτερα σε όσα συμβάλλουν στην ανάπτυξη δερματικών λοιμώξεων και ειδικά σε πέντε διαφορετικά είδη βλαβερών βακτηρίων.
Η υψηλότερη δραστηριότητα της ρίγανης παρατηρήθηκε εναντίον του Ε. Coli. (12) Γεγονός που δείχνει ότι το έλαιο της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συστηματικά για την καλυτέρευση της γαστρεντερικής υγείας και για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.
Η τακτική κατανάλωση μάλιστα του τσαγιού ρίγανης βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών ειδών μικροβιακής μόλυνσης, αναστέλλοντας ή καταστρέφοντας την ανάπτυξη τους. (13)
Η υψηλή συγκέντρωση καρβακρόλης και θυμόλης στο έλαιο ρίγανης, βοηθά σημαντικά στα προβλήματα πέψης. Συμβάλλει στην ηρεμία και τη χαλάρωση του στομάχου, στην ενίσχυση της πέψης και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. (14)
Η ρίγανη και το έλαιο της
Η χρήση του ελαίου ρίγανης μπορεί να γίνει και εξωτερικά και τοπικά. Έτσι ώστε να απομακρύνει τις λοιμώξεις του δέρματος.
Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να διαλυθεί σε λίγο έλαιο βάσης, όπως είναι το ελαιόλαδο ή το έλαιο καρύδας. Συνήθως, σε αναλογία ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό έλαιο για κάθε σταγόνα ελαίου ρίγανης.
Με το μείγμα αυτό μπορείτε να ανακουφίσετε τους πόνους, τη φαγούρα ή το τσούξιμο από εγκαύματα. Μπορεί να ανακουφίσει επίσης από τσιμπήματα εντόμων (15) και από διάφορες δερματικές παθήσεις ή λοιμώξεις του δέρματος.
Η ρίγανη, το έλαιο ή το τσάι της, ενισχύουν επίσης σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. (16)
Επιπλέον, αυξάνουν τη σύνδεση και την ευκαμψία των μυών και βοηθούν (17) στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Ενώ παράλληλα σε αντίστοιχη μελέτη, η ρίγανη παρουσίασε σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (18)
Η ρίγανη ως αντισηπτικό
Το έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως αντισηπτικό και αντιμυκητιασικό. (19)
Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των πληγών στο στόμα, αλλά και στις λοιμώξεις των ούλων και των δοντιών. Ενώ παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες απολύμανσης του στόματος και του λαιμού. (20)
Βοηθά επίσης στη φυσική αντιμετώπιση του προστάτη, των όγκων και του έρπη. (21) Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στις ιώσεις, το κρυολόγημα και το βήχα, αλλά και στα αναπνευστικά προβλήματα. (22)
Ειδικά σε περιπτώσεις δύσπνοιας ή πνευμονικής νόσου, ενώ συμπεριφέρεται επίσης σαν διεγερτικό, κατεβάζει τον πυρετό επιταχύνοντας τη διαδικασία ανάρρωσης. (23)
Πως θα ετοιμάσετε τσάι ρίγανης
Για να ετοιμάσετε τσάι με ρίγανη θα προσθέσετε βρασμένο νερό σε μια κούπα με τρεις κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη ή μια κουταλιά αποξηραμένη. Αφήνετε για 5-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το τσάι σας.
Να γνωρίζετε όμως πως όση περισσότερη ώρα μένει, εμφανίζει πιο έντονη και πιο πικρή γεύση.
Μην αφήσετε να κρυώσει πολύ, γιατί κάθε τσάι πρέπει να πίνετε ζεστό για να σας παρέχει όλα τα οφέλη του. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον γεύση και θεραπευτικά οφέλη, αν προσθέσετε λίγο μέλι ή μια φέτα λεμονιού.
Τι θα πρέπει να προσέξετε – Παρενέργειες
Αν και το έλαιο ή το τσάι της ρίγανης έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας, υπάρχουν μερικές παρενέργειες που πρέπει να προσέξετε.
Όσοι έχετε αλλεργίες στο θυμάρι, τη μέντα, το βασιλικό και το φασκόμηλο, μπορεί να είστε επίσης ευαίσθητοι στο έλαιο ρίγανης, επειδή ανήκουν στην ίδια φυτική οικογένεια. (24)
Αν σε τοπική χρήση αντιμετωπίσετε ερεθισμό στο δέρμα ή εξάνθημα, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε και ζητήστε οδηγίες από το γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας, ειδικά αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή αν λαμβάνετε φάρμακα.
Τελευταίες σκέψεις για τη ρίγανη
Το έλαιο ρίγανης πωλείται συνήθως σε υγρή μορφή και κάψουλες. Θα πρέπει να ελέγξετε αν προέρχεται όντως από ρίγανη και αν η συγκέντρωση της καρβακρόλης είναι τουλάχιστον 70%.
Το έλαιο ή το τσάι ρίγανης, είναι προτιμότερο να καταναλωθούν για μία εβδομάδα έως το πολύ δέκα μέρες. Στη συνέχεια, να γίνει διακοπή για 15 ημέρες και να ξεκινήσετε και πάλι το ίδιο πρόγραμμα.
Μια προσεκτική και μετρημένη κατανάλωση, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 2-3 σταγόνες ελαίου ή ενός τσαγιού την ημέρα. Έτσι μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό σας από βακτηρίδια, ιούς, παράσιτα και μύκητες, χωρίς να παρουσιάσει πιθανά προβλήματα συνεχόμενης χρήσης.
Διαφήμιση
Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αγορά της ρίγανης.
Σύμφωνα με μια έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (25) σε δείγματα που αναγραφόταν ότι περιείχαν τριμμένη ρίγανη, διαπίστωσαν πως δεν είχαν μόνο ρίγανη, αλλά και θυμάρι. Το οποίο είναι μεν ιδιαίτερα υγιεινό, όμως είναι αρκετά φθηνότερο.
Εγώ την τελευταία εβδομάδα πίνω καθημερινά τσάι με ρίγανη, μέλι και λεμόνι. Έτσι ώστε να με βοηθήσει στην πρόληψη κάθε τύπου μόλυνσης και την αποφυγή ιώσεων, ειδικά τώρα με τα προβλήματα του νέου τύπου κορονοιού.
Η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει και να ωφελήσει ακόμη περισσότερο την υγεία μας, ως έλαιο ή τσάι.
Είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό και βότανο, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!
Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη της ρίγανης;
Εσείς γνωρίζετε τα εξαιρετικά αυτά οφέλη της ρίγανης για τον οργανισμό και την υγεία μας και πόσο μπορεί να βοηθήσει, ειδικά στην αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων;
Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Καλησπέρα σας,συμφωνώ μαζί σας.Χρησιμοποιω δυο φορές την εβδομαδα τσάι με ρίγανη,ενίοτε προσθέτω σε ωρισμενα φαγητά ξηρά ρίγανη.
Καλημέρα σας. Η ρίγανη είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό βότανο που βοηθά σημαντικά στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.
Καλό μεσημέρι και καλή δύναμη.