7 Λάθη Που Κάνουμε Καθημερινά Στους Κανόνες Υγιεινής!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι κανόνες υγιεινής είναι ουσιαστικά ορισμένες καλές συνήθειες, που είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε για ένα υγιές σώμα.

Από μικρή άλλωστε ηλικία, οι γονείς μας λένε συνεχώς τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να κρατήσουμε τα μικρόβια μακριά και να προστατεύσουμε την υγεία και την επιδερμίδα μας.

Η προσωπική μας υγιεινή, δηλαδή το πως φροντίζουμε καθημερινά το σώμα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έτσι ώστε να αποφύγουμε διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Διαφήμιση

Η προσωπική υγιεινή περιλαμβάνει το μπάνιο, το πλύσιμο των χεριών ή το βούρτσισμα των δοντιών μας. Περιλαμβάνει όμως και πολλά άλλα που τα θεωρούμε ασήμαντα, αλλά που… πιστέψτε με δεν είναι καθόλου! (1)

Οι κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητα μας

Στην καθημερινότητα μας ερχόμαστε σε επαφή με εκατομμύρια εξωτερικά μικρόβια, βακτήρια και ιούς, τα οποία προσπαθούν και μπορούν να εισβάλουν, αλλά και να παραμείνουν στο σώμα μας.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε άμεσα ή ακόμη και στο μέλλον. Δημιουργώντας μάλιστα ορισμένα ύπουλα μελλοντικά προβλήματα υγείας στον οργανισμό μας.

Οι πρακτικές προσωπικής υγιεινής μπορούν να σας βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεστε, για να αποτρέψετε όσο γίνεται τις ασθένειες και τα διάφορα προβλήματα με την επιδερμίδα και την εμφάνισή σας.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε ή θα συνειδητοποιήσετε τα 7 λάθη που ίσως κάνετε καθημερινά στους κανόνες υγιεινής.

Θα διαβάσετε επιπλέον για ποιους λόγους η υγιεινή είναι τόσο σημαντική για την υγεία, τον οργανισμό και την επιδερμίδα μας.

Θα γνωρίσετε επίσης τους καλύτερους τρόπους, για να την εφαρμόσετε όσο γίνεται πιο σωστά. Αλλά και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειες σας για να αισθάνεστε και να φαίνεστε όσο γίνεται καλύτερα.

Τα 7 λάθη που κάνετε στους κανόνες υγιεινής

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 7 αυτά λάθη που κάνετε καθημερινά στους κανόνες υγιεινής.

#1 Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με το χέρι ενώ βήχετε ή φταρνίζεστε

Αν αισθάνεστε άρρωστοι με ίωση ή δεν αισθάνεστε γενικά καλά, θα πρέπει να πάρετε ορισμένα μέτρα. Έτσι ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο σωστά η αποθεραπεία και να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια σε άλλους.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με το χέρι όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να τα καλύψετε με ένα χαρτομάντιλο ή έστω με τον αγκώνα σας.

Στη συνέχεια, είναι ιδανικό να σκουπίσετε τις γύρω επιφάνειες με ένα αντιβακτηριδιακό πανάκι και να το πετάξετε. Επιπλέον, όσο είστε άρρωστοι θα πρέπει γενικά να αποφύγετε να μοιραστείτε σκεύη ή ηλεκτρονικά με άλλους.

Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και καλύψετε το στόμα ή τη μύτη σας με το χέρι, βοηθάτε τα βακτήρια, τους ιούς και τα μικρόβια να παραμείνουν στο χέρι σας.

Είναι μια πολύ επιβλαβής συνήθεια, επειδή μπορεί μετά ασυναίσθητα να τρίψετε το μάτι σας ή να φάτε και αυτό να προκαλέσει φλεγμονή άμεσα ή στο μέλλον.

#2 Σκαλίζετε ή καθαρίζετε με τα δάχτυλα τη μύτη σας

Εκτός από μια αντιαισθητική συνήθεια, τα δάχτυλα στη μύτη επιτρέπουν στα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω τους, να εισχωρήσουν μέσα στη μύτη και έπειτα στον οργανισμό σας, προκαλώντας ίσως σοβαρές λοιμώξεις.

Επιπλέον, αυτό είναι ιδιαίτερα βλαβερό αν έχετε ήδη μολυσμένη μύτη από βακτήρια. Μια λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα από τη ρινική κοιλότητα προς το εσωτερικό και μπορεί να οδηγήσει σε ιγμορίτιδα.

Ο σωστός τρόπος είναι να πλύνετε τη μύτη σας με νερό, με τη βοήθεια της παλάμης σας και από τα δύο ρουθούνια. Ακόμη καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα.

#3 Δεν πλένετε τακτικά τα χέρια σας

Τα χέρια μας είναι ένα μέσο με το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε άπειρα βακτήρια, ιούς και μικρόβια στον οργανισμό μας.

Χωρίς φυσικά να το καταλαβαίνουμε!

Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο. Ειδικά μετά από την τουαλέτα και σίγουρα πριν από οποιαδήποτε ετοιμασία φαγητού. (2)

Στις καθημερινές μας δραστηριότητες μάλιστα, όπως είναι η εργασία ή το παιχνίδι, τα μικρόβια που συναντούν τα χέρια μας μπορούν να μεταφερθούν ή να μεταφέρουν ασθένειες κάτω από τα νύχια και στη συνέχεια στον οργανισμό μας.

Πλένετε λοιπόν οπωσδήποτε τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού.

Να τα πλένετε πάντα μετά από το μπάνιο, μετά το βήξιμο ή το φτάρνισμα και ιδιαίτερα μετά το πέταμα των σκουπιδιών.

Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό τζελ με βάση το αλκοόλ. Είναι ιδανικό για την πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και ιών, ειδικά όταν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό.

#4 Δεν πλένετε καθημερινά τα δόντια σας

Ο καθαρισμός των δοντιών μας είναι απαραίτητος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ιδανικά 2-3 φορές καθημερινά.

Έτσι ώστε να βοηθήσει σε πιο δυνατά δόντια και ούλα, αλλά και στην πρόληψη των ασθενειών των ούλων. Ειδικά οι τελευταίες, μπορούν να οδηγήσουν σε άλλες ασθένειες και σε επιπλέον σοβαρά προβλήματα.

Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα και ιδιαίτερα πριν πάτε για ύπνο, είναι ο καλύτερος τρόπος να σιγουρευτείτε πως θα αποφύγετε οποιαδήποτε νόσο των ούλων και φθορά των δοντιών.

Σιγουρευτείτε πως βουρτσίζετε τα δόντια σας όταν τρώτε γλυκά ή όξινα τρόφιμα που προκαλούν διάβρωση των δοντιών. Χρησιμοποιήστε επίσης οδοντικό νήμα, που είναι σημαντικό για να διατηρήσετε το στόμα σας καθαρό και υγιεινό.

Επιπλέον, η χρήση του στοματικού διαλύματος του εμπορίου ή με μαγειρική σόδα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχετε ακόμη καλύτερη στοματική υγιεινή.

#5 Δεν πλένετε τακτικά το σώμα σας

Μια σημαντική κίνηση προσωπικής υγιεινής είναι να κάνετε μπάνιο καθημερινά ή έστω κάθε δύο μέρες.

Το πλύσιμο του σώματος μας με σαπούνι ή αφρόλουτρο βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα.

Το τακτικό μπάνιο ή ντους βοηθά στην απομάκρυνση όλων των μικροβίων, της βρωμιάς, αλλά και του ιδρώτα από το σώμα μας. Ακόμη και αν δεν θέλετε να πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά, η καθαριότητα του σώματος είναι σημαντική για την υγιεινή.

Επειδή σίγουρα δεν είναι δυνατόν να έχουμε πάντα ντους ή μπανιέρα, όπως για παράδειγμα όταν κάνουμε κάμπινγκ ή αν υπάρχει έλλειψη νερού, μπορούμε να πλένουμε το σώμα μας με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανάκι.

#6 Κόβετε τα νύχια σας με νυχοκόπτη

Πολλά άτομα προτιμούν να διαμορφώνουν το σχήμα των νυχιών τους σε κάποια επαγγελματία νυχιών για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε πάντα να αφήσουμε σε άλλους την περιποίηση των νυχιών μας, είτε για οικονομικούς λόγους είτε από θέμα χρόνου. Θα πρέπει λοιπόν να προτιμούμε το ψαλίδι για το κόψιμο τους και μετά να τελειώνουμε την αισθητική τους με μια λίμα.

κόψιμο νυχιών

Οι πλάκες των νυχιών μας αποτελούνται από στρώματα που σχηματίζονται μεταξύ τους, ακριβώς όπως τα κεραμίδια. Όταν όμως χρησιμοποιείτε νυχοκόπτες για να τα κόψετε, μπορεί να παραμορφώσετε τη σωστή δομή τους, κάνοντας τα να σπάσουν και να ξεφλουδίσουν.

#7 Καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες

Εδώ και πολλά χρόνια οι γιατροί συμβουλεύουν να μην κάνετε κάτι τέτοιο, επειδή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την ακοή σας.

Όταν χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, καταλήγετε να πιέζετε όλο το κερί του αυτιού στο πίσω μέρος του θαλάμου. Μερικοί άνθρωποι δεν θεωρούν τόσο σοβαρό το ότι ουσιαστικά σπρώχνουν το κερί πιο βαθιά στο αυτί τους.

Αν όμως έχετε και εσείς αυτή τη λανθασμένη συνήθεια, σταματήστε την άμεσα!

Καθαρίστε τα αυτιά σας απλά αφήνοντας το νερό να τρέξει πάνω τους.

Για να διασπάσετε και να καθαρίσετε πιο εύκολα το κερί από το εσωτερικό του αυτιού σας προτιμήστε να ρίξετε λίγο πιο ζεστό νερό, αποφεύγοντας τελείως τις μπατονέτες.

Τελευταίες σκέψεις για τους κανόνες υγιεινής

Το σώμα μας μπορεί να προσφέρει τους χώρους για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και των παρασίτων.

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπορούν μάλιστα να προκαλέσουν φλεγμονές, δερματικά προβλήματα ή ακόμη και σοβαρές μελλοντικές ασθένειες.

Είναι όμως λιγότερο πιθανό τα μικρόβια και τα παράσιτα να εισβάλουν στο σώμα μας, αν έχουμε καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής.

Εσείς κάνετε κάποιο από τα παραπάνω λάθη στους κανόνες υγιεινής;

Εσείς κάνετε κάποιο ή κάποια από τα επτά αυτά λάθη που ανέφερα παραπάνω και ποια είναι αυτά;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Πολύ ωραίο το άρθρο σας και ιδιαίτερα χρήσιμο. Εγώ παλιότερα έβαζα το χέρι μου όταν έβηχα και καθάρισα τα αυτιά μου καθημερινά με μπατονέτες. Όταν είχα διαβάσει όμως ένα αντίστοιχο άρθρο για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν στα αυτιά, το σταμάτησα αμέσως.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο μου και που ήταν χρήσιμο. Η αλήθεια είναι πως όταν δεν γνωρίζουμε ότι ορισμένες συνήθειες μας είναι λανθασμένες, δεν τις αλλάζουμε. Ελπίζω λοιπόν το άρθρο μου να βοηθήσει λίγο περισσότερο.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας και καλή εβδομάδα!

  • >