Περιποίηση Σώματος & Δέρματος: Τα 12 Καλύτερα Φυσικά Συστατικά

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η περιποίηση σώματος αλλά και επιδερμίδας γενικά, μπορεί να γίνει με άπειρους τρόπους!

Η φυσική και υγιεινή όμως περιποίηση σώματος, είναι προτιμότερη και -αναμφισβήτητα- καλύτερη από όλες τις απόψεις.

Ειδικά, αν στα επόμενα χρόνια, δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε δερματικά και άλλα προβλήματα.

ΔιαφήμισηΑν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούμε, τα αγαπημένα μας προϊόντα φροντίδας του δέρματος, μπορεί να περιλαμβάνουν επιβλαβή συστατικά, τοξίνες και χημικά.

Αυτή θα πρέπει να είναι όμως «η πραγματική τιμή της ομορφιάς»;

Το γεγονός είναι, ότι η πλειοψηφία των εμπορικά παραγόμενων προϊόντων ομορφιάς, περιέχουν τεχνητά χρώματα, αρώματα, συντηρητικά και σταθεροποιητές.

Όλα αυτά, δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθούν από τους πόρους του δέρματος μας. Γι αυτό και συνήθως προκαλούν πλήθος αρνητικών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στο δέρμα και την υγεία μας.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα ομορφιάς, μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές βλάβες. Από το πως παράγονται και πως χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές, στις μεθόδους διάθεσης τους και στις αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Τι σημαίνει αυτό για την ομορφιά μας;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για να ομορφύνετε το δέρμα σας. Τα μαλλιά, τα δόντια, η επιδερμίδα ή τα νύχια σας, μπορούν να λάμπουν και να είναι υγιή χωρίς να αγοράζετε ακριβά ή επιβλαβή προϊόντα.

Πολλές γυναίκες αλλά και άντρες παγκοσμίως, χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα για περιποίηση σώματος και φροντίδα του δέρματος εδώ και αιώνες.

Τα πιο αξιοθαύμαστα δέρματα που υπάρχουν, μπορούν να το αποδείξουν!

Η κρυμμένη τοξικότητα των περισσότερων προϊόντων ομορφιάς

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι, ότι στη σημερινή εποχή τα περισσότερα προϊόντα μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιούμε καθημερινά, φορτώνονται με ατέλειωτα συνθετικά συστατικά.

Είτε είναι για προσωπική φροντίδα ομορφιάς, είτε για οικιακή χρήση, είτε για αποθήκευση τροφίμων σε πλαστικά.

Έτσι, μπορούν να καταλήξουν να προκαλούν περισσότερη βλάβη παρά καλό.

Σίγουρα, η αγορά προϊόντων φροντίδας του δέρματος μπορεί να είναι δύσκολη αυτές τις μέρες, με τόσες πολλές διαφορετικές και ατέλειωτες επιλογές.

Σκεφτείτε όμως, πως όλα αυτά τα προϊόντα που πωλούνται στο εμπόριο, απορροφούνται απευθείας στο δέρμα σας και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Όταν ψάχνετε για προϊόντα περιποίησης σώματος και φροντίδας του δέρματος, ακολουθήστε τους ίδιους κανόνες που ακολουθείτε και για μια υγιεινή διατροφή.

Δηλαδή, ψάξτε για μη επεξεργασμένα συστατικά, χωρίς χημικές, καρκινογόνες ή τεχνητές ουσίες!

Βασικά, όσο πιο κοντά στα φυσικά προϊόντα είναι το δέρμα σας, τόσο περισσότερο θα ξέρει πως να επωφεληθεί με τα ευεργετικά τους συστατικά για να βελτιωθεί η υγεία του.

Τα μη φυσικά προϊόντα φροντίδας δέρματος που αγοράζονται από τα καταστήματα, περιέχουν κατά κανόνα τοξικά συστατικά και χημικά αρώματα.

Περιποίηση σώματος με φυσικά συστατικά

Σύνδεση προϊόντων με θέματα υγείας

Αυτού του είδους τα προϊόντα, σχεδόν πάντα, συνδέονται με πολλά θέματα υγείας.

Τα χρησιμοποιούμε για περιποίηση σώματος και επιδερμίδας, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε τι μπορούν να προκαλέσουν…

Από ορμονικά προβλήματα, ακανόνιστες περιόδους και στειρότητα έως αλλεργίες ή ακόμη και καρκίνο.

Αυτές οι εξωτερικές ή εξωγενείς ορμόνες που βρίσκονται στα εμπορικά προϊόντα, μπορούν να δράσουν και να επηρεάσουν τις ορμόνες μέσα στο σώμα μας.

Περιλαμβάνουν συνθετικές ορμόνες που επηρεάζουν αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημα. Μπορούν επίσης, να επηρεάσουν τον γυναικολογικό κύκλο, την εμμηνόρροια, τη γονιμότητα και ακόμη και τα επίπεδα ορμονών στους άνδρες.

Συχνά ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες, αφού μερικές από τις μοριακές δομές αυτών των χημικών ουσιών, μοιάζουν τόσο πολύ με φυσικά οιστρογόνα, ώστε να ταιριάζουν στους ίδιους υποδοχείς στο σώμα.

Έτσι το σώμα, δεσμεύεται με αυτούς τους υποδοχείς, με αποτέλεσμα οι δικές σας ορμόνες να μην λειτουργούν όπως υποτίθεται ότι θα έπρεπε να λειτουργούν.

Και μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια και να ενισχύσουν τις αρνητικές πλευρές των οιστρογόνων. Σε χειρότερες περιπτώσεις, μπορούν να φτάσουν στον πυρήνα των κυττάρων και να δημιουργήσουν αρνητική επίδραση σε χρωμοσώματα ή DNA.

Μα τότε, πως επιτρέπονται όλα αυτά;

Δυστυχώς, επιτρέπονται!

…και νομίζω πως όλοι μας καταλαβαίνουμε τους λόγους!

Θα σας αναφέρω μερικά αξιοσημείωτα γεγονότα για τα μη φυσικά προϊόντα ομορφιάς που αγοράζονται. Είτε πρόκειται για περιποίηση σώματος είτε δέρματος γενικά:

 • Οι κανονισμοί για τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι απλοί. Υπάρχει μια εύκολη διαδικασία έγκρισης, προκειμένου ένα προϊόν να προωθηθεί για εμπορική χρήση.
 • Οι περισσότερες ετικέτες για τα συστατικά φροντίδας δέρματος μπορεί να είναι εντελώς τρομακτικές! Αν γνωρίζετε πως να τα εξετάσετε, θα δείτε ότι υπάρχουν χιλιάδες χημικές ουσίες στα προϊόντα. Να μην έχετε καμμιά αμφιβολία για αυτό. Και να είστε σίγουροι, ότι συνήθως απορροφώνται απευθείας από το σώμα μας.
 • Τα περισσότερα προϊόντα για περιποίηση σώματος, δέρματος και της ομορφιάς μας γενικά (συμπεριλαμβάνοντας καθαριστικά, λοσιόν και προϊόντα απολέπισης), χρησιμοποιούν ανόργανες ενώσεις με βάση το πετρέλαιο. Τα ορυκτέλαια που περιέχουν, δεν συλλέγονται με φυσικό τρόπο από τα φυτά όπως θα έπρεπε. Όταν ένα συστατικό γίνεται με χημικές ουσίες, στην πραγματικότητα φράζει τους πόρους μας. Το δέρμα μας στην πορεία, χάνει τη φυσική του ικανότητα να απομακρύνει τις τοξίνες και αυτό οδηγεί σε αυξημένη ακμή και σημάδια γήρανσης.
 • Ορισμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κρέμες, λοσιόν και καθαριστικά, περιλαμβάνουν επικίνδυνα parabens που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Επίσης, περιλαμβάνουν συνθετικά χρώματα που προέρχονται από πετρέλαιο ή άνθρακα και αρώματα που σχετίζονται με αλλεργίες και αναπνευστική δυσχέρεια. Πολλά προϊόντα περιέχουν τολουόλιο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται και για τη διάλυση των βαφών. Άλλα περιέχουν λαουρυλοθειικό νάτριο ή αλλιώς Sodium Lauryl Sulfate, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και την αναπνοή.

Και αυτά είναι λίγα μόνο από τα επιβλαβή συστατικά…

 • Ακόμη και ένα φαινομενικά απλό σαμπουάν, μπορεί πραγματικά να σας βλάψει. Αν ο στόχος σας όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, είναι μόνο να αισθάνεστε ή να μυρίζετε όμορφα, τότε σίγουρα αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
 • Επιπλέον, οι χημικές ουσίες στο σώμα σας, θα περιορίσουν σταδιακά τις φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του δέρματος. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η υγεία των ματιών σας και το αναπνευστικό σας σύστημα μπορεί να υποστούν βλάβη από ανθυγιεινά χημικά και πρόσθετα. Επίσης, πολλά από αυτά τα χημικά είναι ερεθιστικά για το δέρμα, οδηγώντας σε κόκκινο, ξηρό και λεπιοειδές δέρμα αλλά και σε έκζεμα.
 • Είναι επίσης καλύτερο και για το περιβάλλον, να φτιάχνετε τα δικά σας σπιτικά καλλυντικά και λοσιόν. Τα έλαια πετρελαίου είναι κατασκευασμένα από μη βιώσιμα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, η πλαστική συσκευασία είναι τεράστιο απόβλητο. Σκεφτείτε όλα τα πλαστικά δοχεία και τα μπουκάλια που αργότερα πρέπει να απορριφθούν, πολλά από τα οποία ούτε καν ανακυκλώνονται.

Πως μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά του κάθε προϊόντος

Όταν είχα ανακαλύψει πριν λίγα χρόνια την παρακάτω σελίδα για έλεγχο των συστατικών στα προϊόντα που αγόραζα, είχα φτάσει στην τρέλα!

Έλεγχος συστατικώνΈτυχε (αν και, ποτέ τίποτα δεν γίνεται στην τύχη!) διαβάζοντας το άρθρο αυτό, για τα επικίνδυνα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, να ξεκινήσω το δικό μου έλεγχο.

Μάζεψα δίπλα μου σαμπουάν, κρέμες, λοσιόν, σκιές ματιών, κλπ και άρχισα την …καταχώρηση των συστατικών στην ιστοσελίδα:  http://www.biodizionario.it/.

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ιταλικά. Απλά γράφετε το συστατικό εκεί που σας δείχνω με το βέλος. Μάλιστα, αν γράψετε 2-3 γράμματα, θα σας εμφανίσει μια λίστα με συστατικά να επιλέξετε αυτό που θέλετε.

Τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα;

 • 2 πράσινα μπαλάκια = αθώο και ευεργετικό
 • 1 πράσινο μπαλάκι = ακίνδυνο
 • 2 κίτρινα μπαλάκια = ίσως προκαλέσει αλλεργία
 • 1 κόκκινο μπαλάκι = επιβλαβές
 • 2 κόκκινα μπαλάκια = απαράδεκτο και να αποφεύγεται

Τι να σας περιγράψω τώρα και πως να σας τα πω!!!

Τα περισσότερα συστατικά μου έβγαιναν με δύο κόκκινα μπαλάκια, που σημαίνει “απαράδεκτο για χρήση” και ουσιαστικά καρκινογόνο.

Δεν ήξερα τι να κάνω με όλες αυτές τις σημαντικές αλλά στενάχωρες πληροφορίες.

Προϊόντα πανάκριβα και εταιρίες κολοσσοί να περιλαμβάνουν συστατικά, ακατάλληλα για χρήση!

Την απόφαση μου τελικά, μετά από σκέψη, την πήρα την επόμενη μέρα.

Μάζεψα όλα αυτά τα καλλυντικά και γενικά τα προϊόντα σε μια σακούλα και ακολούθησαν τον δρόμο του κάδου απορριμμάτων. Μια φίλη μου που τηλεφώνησε εκείνη την ώρα, μου έλεγε ότι είμαι τρελή που θα πετάξω -ουσιαστικά- τόσα χρήματα.

Της είπα γιατί το έκανα, τη ρώτησα αν τα θέλει εκείνη, αφού το μόνο που σκέφτηκε ήταν τα χρήματα και όταν το ξανασκέφτηκε, τελικά αρνήθηκε την “προσφορά” μου.

Ξέρω πως πολλές και πολλοί από εσάς, θα πείτε “σιγά μωρέ τώρα…τόσα τρώμε και χρησιμοποιούμε, αυτό μας πείραξε;”.

Για όλους όσους όμως δεν θα σκεφτούν έτσι, σας παρακαλώ ελέγξτε τα προϊόντα σας.

Τουλάχιστον, να τα χρησιμοποιείτε “εν γνώσει” σας!

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Τα 12 καλύτερα συστατικά για φυσική περιποίηση σώματος & δέρματος

Δεν θέλω να πλατειάζω και να σας κουράζω, αλλά πιστεύω πως το σημαντικό είναι να έχετε τις πληροφορίες.

Κατόπιν, μπορείτε να τις διαβάσετε, όταν θα βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Υπάρχουν λοιπόν, περισσότερα φυσικά προϊόντα περιποίησης σώματος και επιδερμίδας διαθέσιμα τώρα, από ποτέ. Μάλιστα, ο μεγάλος κατάλογος των πλεονεκτημάτων τους, εκτός ​​από το όμορφο δέρμα, μπορεί πραγματικά να είναι έκπληξη για σας!

Όταν χρησιμοποιείτε τακτικά αυτά τα φυσικά προϊόντα, δεν ομορφαίνετε μόνο το δέρμα σας.

Ούτε κάνετε μια τυπική περιποίηση σώματος…

Βοηθάτε την επιδερμίδα, να απορροφήσει αντιοξειδωτικά, ενισχύοντας την αντίσταση UV του δέρματος σας και τονώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Εφαρμόζοντας μη επεξεργασμένα συστατικά στο δέρμα σας, που ίσως πολλά από αυτά πιθανότατα χρησιμοποιείτε και στην κουζίνα σας, θα αγαπήσετε το σώμα σας περισσότερο.

Ακόμα κι αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή προβλήματα με αλλεργίες, με τα παρακάτω συστατικά, δεν πρόκειται να παρουσιάσετε κανένα πρόβλημα στο δέρμα σας.

Το αντίθετο μάλιστα…

Αφού όλα τους διαθέτουν απίστευτες φυσικές και πολλαπλά ευεργετικές ιδιότητες.

Ξεκινήστε λοιπόν, αυτή την όμορφη ρουτίνα ομορφιάς, δοκιμάζοντας τα παρακάτω 12 προϊόντα περιποίησης σώματος και φυσικής φροντίδας του δέρματος.

Περιποίηση σώματος & δέρματος

1. Έλαιο Καρύδας

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την περιποίηση σώματος, είναι το έλαιο καρύδας.

Είναι επίσης, ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα συστατικά για το δέρμα, αλλά και ως τρόφιμο.

Τα πλεονεκτήματα του ελαίου καρύδας είναι πολλαπλά: ενισχύει τον επιδερμικό ιστό, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα. Διαθέτει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντι-ιικές, αντιμυκητιασικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Έρευνες έδειξαν ότι το έλαιο καρύδας είναι αρκετά ισχυρό για την καταπολέμηση χρόνιων δερματικών παθήσεων και δερματικής φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της ατοπικής δερματίτιδας.

Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά ή τα νύχια σας. Είναι ιδανικό για καθαρίσετε και να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, να ενυδατώσετε το δέρμα, να θεραπεύσετε τα τραύματα ή τις ουλές ταχύτερα και να αποφύγετε τα εγκαύματα.

Το λάδι καρύδας που χρησιμοποιείται εσωτερικά είναι επίσης ευεργετικό για την εμφάνισή σας. Περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και μεγάλες ποσότητες υγιεινών λιπών, που βοηθούν το έντερο και αυξάνουν την ανοσοποιητική λειτουργία.

Το υγιές δέρμα είναι ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο όργανο στο σώμα σας.

Χρειάζεται δηλαδή, συνεχώς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που θα μεταφέρονται στα κύτταρα και θα βοηθούν να απομακρυνθούν οι τοξίνες. Επίσης, το λάδι καρύδας βοηθά και στην ορμονική και πεπτική λειτουργία και είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία του δέρματος.

2. Έλαιο Δέντρου Τσαγιού

Το δέντρο τσαγιού (Melaleuca alternifolia) χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ειδικά στην Αυστραλία.

Βοηθά στην καταπολέμηση των ερεθισμών, της ερυθρότητας και των φλεγμονών στο δέρμα. Ενώ, πολλά δέρματα αντιδρούν άσχημα σε τυπικά συστατικά για θεραπεία ακμής όπως με τα οξέα, το έλαιο δέντρου τσαγιού είναι συνήθως καλά ανεκτό.

Μπορεί να παρουσιάσει ελάχιστες παρενέργειες, αν υπάρχουν, συνήθως όταν δεν συνδυάζεται με ένα λάδι φορέα και εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Το έλαιο δέντρου τσαγιού λειτουργεί ως φυσικό αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό, αντιμικροβιακό και αντιμυκητιασικό. Τα φυτοχημικά που περιέχει, το καθιστούν ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα και δημοφιλή φυσικά αιθέρια έλαια περιποίησης της επιδερμίδας.

Τα πτητικά αιθέρια έλαια τσαγιού προέρχονται από περίπου 230 διαφορετικά φυτικά είδη και σχεδόν όλα, προέρχονται από την Αυστραλία. Τα κύρια δραστικά συστατικά του, είναι υπεύθυνα για την ικανότητά του να μειώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι διαθέτει περισσότερα από 100 διαφορετικά χημικά συστατικά και πτητικούς υδρογονάνθρακες. Όλα αυτά, θεωρούνται αρωματικά και ικανά να διαπερνούν τον αέρα, τους πόρους του δέρματος και τις μεμβράνες βλέννας, για να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το έλαιο δέντρου τσαγιού είναι το βασικό συστατικό στις καλύτερες θεραπείες για την ακμή.

3. Ξύδι Μηλίτη

Ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και φθηνό προϊόν για περιποίηση σώματος και φυσική φροντίδα του δέρματος, είναι το ξύδι μηλίτη.

Τα οφέλη από το ξύδι μηλίτη περιλαμβάνουν τη βοήθεια του ώστε να σκοτώνονται οι παθογόνοι παράγοντες (όπως τα βακτήρια). Βοηθά επίσης, να απομακρύνονται τα δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από το έντερο, να καθαρίζει το δέρμα και να απομακρύνεται η ακμή.

Η χρήση του ξυδιού μηλίτη για τα προβλήματα του δέρματος, χρονολογείται από τον Ιπποκράτη (460-377 π.Χ.), που θεωρείται «ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής».

Ο Ιπποκράτης, πίστευε στη χρήση του αντιμυκητιασικού ξυδιού μηλίτη και στο ακατέργαστο μέλι για τον καθαρισμό των ελκών και την αντιμετώπιση των πληγών του δέρματος .

Περιέχει επίσης εξαιρετικά ευεργετικό οξικό οξύ και ορισμένες βιταμίνες όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Αυτά το καθιστούν παράγοντα αποτοξίνωσης όταν καταναλώνεται εσωτερικά, καθώς ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και συμβάλλει στην εξισορρόπηση των βακτηριδίων στο έντερο.

4. Ακατέργαστο Μέλι

Το ακατέργαστο μέλι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές θρεπτικών ουσιών, ενζύμων, βιταμινών και οξέων που ενισχύουν το δέρμα.

Τα οφέλη του ακατέργαστου μελιού περιλαμβάνουν τη μείωση των ερεθισμάτων και την παροχή ενυδατικών ιδιοτήτων στο δέρμα. Περιέχει αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθά στην επούλωση πληγών, στην καταπολέμηση αλλεργιών ή εξανθημάτων και στη μείωση των ουλών.

Το μέλι αυτό είναι μη θερμαινόμενο, ακατέργαστο και μη παστεριωμένο, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλια που διατίθενται στα καταστήματα παντοπωλείων και μάρκετ.

Γι αυτό και μπορεί να διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του άθικτα, αφού δεν καταστρέφονται από την επεξεργασία. Ως αντιμικροβιακό, το ακατέργαστο μέλι είναι ιδανικό σαν επίδεσμος για τραύματα και εγκαύματα.

Έχει επίσης συμπεριληφθεί σε θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την επούλωση βακτηριδιακών λοιμώξεων, πιτυρίδας, δερματίτιδας, ψωρίασης και πολλά άλλα.

Το ακατέργαστο μέλι είναι επίσης ένα σημαντικό σπιτικό φυσικό προϊόν περιποίησης σώματος και φροντίδας δέρματος, ακόμη και ως θεραπεία ακμής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθαριστικά προσώπου ακόμα και σε ευαίσθητους ή μικτούς τύπους δέρματος.

Πάρτε μισό κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι, ζεστάνετε το ανάμεσα στα χέρια σας και απλώστε το στο πρόσωπο απαλά. Αφήστε το για 10 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σκουπίστε απαλά με μια πετσέτα.

Για να το χρησιμοποιήσετε ως απολεπιστικό για το ξηρό δέρμα το χειμώνα, δοκιμάστε να προσθέσετε δύο κούπες ακατέργαστου μελιού στην μπανιέρα σας. Απολαύστε το μπάνιο σας για 15 λεπτά και μετά προσθέστε ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας για ακόμη 15 λεπτά.

5. Άλατα Θαλάσσης

Τα άλατα της θάλασσας περιέχουν άπειρα ορυκτά και θρεπτικές ουσίες όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το νάτριο και το κάλιο.

Πολλά από αυτά τα μέταλλα αυτά, είναι τα ίδια που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος μας και μέσα στο σώμα μας. Γι’ αυτό, το πραγματικό θαλασσινό αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία, την προστασία και την αποκατάσταση του δέρματος.

Χρησιμοποιήστε πραγματικά άλατα Ιμαλαΐων ή Μεσολογγίου σε σπιτικές μάσκες προσώπου και λοσιόν. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλα συστατικά που ενισχύουν την επιδερμίδα, όπως το έλαιο καρύδας, το αιθέριο έλαιο λεβάντας και το ακατέργαστο μέλι.

Τα άλατα θαλάσσης περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να απαλύνουν και να ηρεμήσουν το δέρμα.

Είναι εκπληκτικά για την περιποίηση σώματος και για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και τους ερεθισμούς. Βοηθούν να εξισορροπήσει η λιπαρότητα και να διατηρήσει το δέρμα τα επίπεδα υγρασίας του.

Δημιουργήστε το δικό σας σπιτικό απολεπιστικό μείγμα με 2 κουταλάκια του γλυκού θαλασσινό αλάτι και 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι. Κατόπιν, απλώστε το μίγμα ομοιόμορφα για να καθαρίσετε το δέρμα, τρίψτε απαλά, αφήστε το να παραμείνει για 15 λεπτά και ξεβγάλετε.

Όπως και η απολέπιση με ζάχαρη, έτσι και τα άλατα θαλάσσης είναι αρκετά ήπια ώστε να χρησιμοποιούνται αρκετές φορές την εβδομάδα. Αποτρέπουν τους φραγμένους πόρους και βοηθούν στην κυτταρική ανανέωση.

6. Αβοκάντο

Ένας υπέρ-ενυδατικός λιπαρός καρπός με πολλαπλά οφέλη και περιλαμβάνει βιταμίνες Α, D και Ε που μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα.

Βοηθά στο να απαλύνει και να ηρεμήσει το ερεθισμένο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου και να θεραπεύσει τα σημάδια ηλικίας.

Λειτουργεί επίσης ιδανικά, για τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος όταν εφαρμόζεται τοπικά και μπορεί να κάνει το ίδιο εσωτερικά όταν τρώγεται.

Ετοιμάστε μια σπιτική μάσκα με φρέσκο ​​αβοκάντο σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια, μέλι ή έλαιο καρύδας για την αναπλήρωση της ενυδάτωσης. Μετά, απλά απολαύστε το δέρμα σας που θα αισθάνεται και θα δείχνει υπέροχο και δροσερό!

7. Αιθέριο Έλαιο Λεμονιού

Περιέχει ισχυρά αντιβακτηριδιακά συστατικά, που μπορούν να μειώσουν ακόμη και επικίνδυνες βακτηριδιακές ουσίες.

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τα σημάδια της ακμής που προκαλούνται από βακτήρια που έχουν κολλήσει στους πόρους.

Είναι επίσης χρήσιμο για το έκζεμα και τα σημάδια ηλικίας, μπορεί να απολεπίσει το δέρμα, να τονώσει το λιπαρό δέρμα και να καταπολεμήσει τις ρυτίδες.

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού, είναι ένα από τα πιο ευέλικτα αιθέρια έλαια, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεύκανση δοντιών, σαν αποσμητικό, σαν κρέμα για την κυτταρίτιδα και για καθαρισμό προσώπου!

Ανακατέψτε το με ένα λάδι φορέα όπως το λάδι jojoba, και κάντε απαλό μασάζ σε προβληματικές περιοχές του δέρματος. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας για να ενισχύσετε τη λάμψη και να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του σαμπουάν.

8. Έλαιο Αργκάν

Έχει προέλευση από το Μαρόκο και εκεί χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες.

Το αργανέλαιο βοηθά ιδιαίτερα στην επούλωση του δέρματος επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε, διάφορα αντιοξειδωτικά, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και λινολεϊκό οξύ.

Το έλαιο Αργκάν δεν είναι ιδανικό μόνο για την ενυδάτωση του δέρματος μας και την περιποίηση σώματος. Είναι ιδανικό επίσης, για τη λάμψη και την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας.

Απλώστε μια μικρή ποσότητα ελαίου Αργκάν απευθείας στο κανονικό ή στο ερεθισμένο δέρμα δύο φορές την ημέρα. Θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε ερεθισμούς όπως ακμή, τσιμπήματα εντόμων, έκζεμα και ψωρίαση.

Αφήνοντας, μια εκπληκτική αίσθηση και μια νεανική εμφάνιση στην επιδερμίδα σας.

9. Αλόη Βέρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα οφέλη της Αλόης, μόνο σαν θεραπεία στα ηλιακά εγκαύματα.

Ξέρατε όμως, ότι η Αλόη περιέχει επίσης συστατικά που καταπολεμούν τα βακτηρίδια, καταπραΰνουν την φλεγμονή, την ερυθρότητα και τον κνησμό;

Για εκατοντάδες χρόνια, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, λοιμώξεων, αλλά και σαν φυσική θεραπεία για μυκητιασικές ασθένειες στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική.

Πρόσφατα αποτελέσματα μιας έρευνας δείχνουν, ότι η Αλόη Βέρα είναι αποτελεσματική για τα εγκαύματα και την επούλωση πληγών, αλλά και εσωτερικά για αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η Αλόη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και το μέγεθος όγκων και παρασίτων στο ήπαρ, τη σπλήνα και το μυελό των οστών.

Το φυτό Αλόη Βέρα παράγει δύο ουσίες που χρησιμοποιούνται για φάρμακα: η γέλη που βρίσκεται στα κύτταρα στο κέντρο του φύλλου και το “γαλάκτωμα” που λαμβάνεται από τα κύτταρα, ακριβώς κάτω από το δέρμα των φύλλων.

Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα φυσικό φάρμακο για τη φροντίδα του δέρματος για εγκαύματα, κρυοπαγήματα, ψωρίαση και πληγές.

Η Αλόη Βέρα περιέχει περισσότερα από 75 ενεργά συστατικά όπως αντιφλεγμονώδη, βιταμίνες, μέταλλα, σακχαρίτες, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, ένζυμα, λιγνάνη και σαλικυλικά οξέα.

Αυτά, δίνουν στην Αλόη τις αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που την καθιστούν μια «φωτοδυναμική θεραπεία» για την επούλωση του δέρματος.

10. Έλαιο Jojoba

Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λάδια φορέας, ειδικά για περιποίηση σώματος, είναι το έλαιο jojoba.

Είναι εξαιρετικά ενυδατικό και μπορεί να βοηθήσει σε εγκαύματα, πληγές, ουλές, δερματίτιδα, ψωρίαση, ακμή και ρυτίδες.

Είναι αυτοφυές στο νότιο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και το Μεξικό και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ακμής, της ψωρίασης, του ηλιακού εγκαύματος και του “σπασμένου δέρματος”, για ολόκληρες γενιές.

Χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση των εξογκωμάτων, βοηθά στην αναγέννηση των μαλλιών, καταπραΰνει το δέρμα και επαναδημιουργεί τους θύλακες των τριχών.

Όταν πρόκειται για τη χημική δομή του ελαίου jojoba, είναι μοναδικό στο ότι είναι ένα πολυακόρεστο κερί. Σαν κερί, το έλαιο jojoba είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προστασία του δέρματος, την παροχή υγρασίας και την καταπραϋντική λειτουργία του δέρματος και των μαλλιών μας.

11. Έλαιο Αμυγδάλου

Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια, να μην υπάρχει στο σπίτι έλαιο αμυγδάλου, αφού το χρησιμοποιώ συνεχώς.

Πιθανότατα και εσείς γνωρίζετε ήδη τα πολλά πλεονεκτήματα διατροφής των αμυγδάλων.

Ίσως όμως, είστε άπειροι στη χρήση αμυγδαλέλαιου στο δέρμα σας. Το αμυγδαλέλαιο δεν μυρίζει πολύ, αλλά έχει αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές, αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Είναι ένα εξαιρετικό λάδι φορέας για διάφορα αιθέρια έλαια και είναι ιδανικό για τη φυσική θεραπεία των δερματικών εξανθημάτων, της ακμής ή της ξηρότητας.

Συνδυάζεται επίσης εύκολα με πολλές διαφορετικές οσμές, για αυτό δοκιμάστε το σε σπιτικές λοσιόν, καθαριστικό για το μακιγιάζ (ειδικά των ματιών!), μάσκες ή κρέμες.

12. Βούτυρο Shea

Το βούτυρο Shea έχει χρησιμοποιηθεί σαν φυσικό προϊόν φροντίδας του δέρματος στην Αφρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Εκεί εξακολουθεί να καλλιεργείται και μεταφέρεται σε μεγάλο βαθμό στον υπόλοιπο κόσμο σήμερα.

Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ενυδάτωσης, ειδικά για τους ξηρούς τύπους δέρματος. Είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του “ξεφλουδίσματος” του δέρματος, της ερυθρότητας ή της απολέπισης.

Δοκιμάστε το ετοιμάζοντας ένα σπιτικό βούτυρο για περιποίηση σώματος και φροντίδας δέρματος. Μπορείτε να κάνετε συνδυασμό με τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια όπως λιβάνι, ευκάλυπτο, περγαμόντο, λεβάντα ή με μέντα για τα χείλη.

Τελευταίες σκέψεις…

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε ακριβώς τι χρησιμοποιείτε στα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας σας, είναι τα φυσικά έλαια και τα σπιτικά προϊόντα.

Όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά θα έχετε επίσης την ικανοποίηση ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν συντηρητικά ή τοξικά χημικά στη διαδικασία.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια απλή, αποτελεσματική μάσκα προσώπου χρησιμοποιώντας λίγο ακατέργαστο μέλι και έλαιο καρύδας.

Μπορείτε επίσης, να κάνετε μια φυτική λοσιόν ή μια λοσιόν που καταπολεμά την ακμή με πράσινο τσάι.

ΔιαφήμισηΔιαφήμιση

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε υποχρεωτικά, προϊόντα του εμπορίου για περιποίηση σώματος και δέρματος, για να αποκτήσετε φρέσκο και λαμπερό δέρμα.

Η σωστή διατροφή και η άσκηση, θα βοηθήσουν επίσης και θα διαδραματίσουν ζωτικούς ρόλους στην περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Φροντίστε να καταναλώνετε σωστές πρωτεΐνες, υγιή λίπη (όπως ωμέγα-3, ιχθυέλαια ή λιναρόσπορο), σύνθετους υδατάνθρακες και φρούτα. Επιπλέον, τα 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξάτμιση των τοξινών από το δέρμα.

Εσείς γνωρίζετε για τα συστατικά των προϊόντων σας;

Θα ήθελα να αφήσετε το σημαντικό σχόλιο σας για το αν γνωρίζετε για τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα για περιποίηση σώματος και δέρματος γενικά ή “αναγκαστικά” επιλέγετε και με χημική σύνδεση;

Σας εύχομαι να έχετε μια υπέροχη, όμορφη αλλά και υγιή επιδερμίδα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Καλημερα Δημητρα. Εγω μεχρι τον περασμενο Ιουνιο χρησιμοποιουσα καλληντικα του εμποριου για περιποιηση του προσωπου μου.(κρεμα ημερας, νυχτας, ματιου κ ορο).Ξαφνικα ενα πρωινο ξυπνησα με κοκκινιλες στο προσωπο κ μεχρι τον Σεπτεμβριο χειροτερεψαν, γεμισε ολο το προσωπο μου. Ημουν πολυ ασχημη. Πηγα σε 3 δερματολογους στη Λεμεσο κ κανενας δεν καταλαβε τι μου το προκαλεσε. Ο αλλεργιολογος μου εδωσε κορτιζονη για να καθαρισει το προσωπο μου κ απο τοτε δεν ξαναεβαλα κρεμα στο προσωπο. Καθε τοσο δοκιμαζω να βαλω κ το πρωι ξυπνω με κοκκινιλες. Ειμαι πολυ στενοχωρημενη γιατι πρεπει να περιποιουμαστε το προσωπο μας. Δοκιμασα κ αλλες μαρκες καλλυντικα μα τιποτα. Τι με συμβουλευεις να κανω;

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Μαίρη. Ξέρω ακριβώς το πως αισθάνεσαι αφού το πέρασα κι εγώ στα 22 μου και ντρεπόμουν να βγω από το σπίτι. Από τότε άρχισα να ψάχνω περισσότερες φυσικές λύσεις για καλλυντικά.

   Πάντως μην αγχώνεσαι, θα το διορθώσεις. Σίγουρα υπήρχε μια ουσία που σου προκάλεσε αλλεργία στο δέρμα. Η κορτιζόνη είναι η εύκολη λύση και σχεδόν κανείς δεν διαβάζει τις παρενέργειες και πόσο κακό προκαλεί στον οργανισμό.

   Καταρχήν, να διαβάσεις το άρθρο που έχω γράψει για τα σπυράκια εδώ: https://rogmes.gr/apallageite-apo-spyrakia-kai-akmh/
   Εκεί περιγράφω ακριβώς τι έκανα κι εγώ τότε και καθάρισε αρκετά γρήγορα το πρόσωπο μου. Επειδή με την κατάσταση της ατμόσφαιρας δεν γίνεται να μην χρησιμοποιούμε κρέμες και άλλα καλλυντικά. Δοκίμασε λοιπόν το ροδόνερο (πάρε βιολογικό) και επίσης πολύ καλή για σένα θα είναι η μέντα και το έλαιο δέντρου τσαγιού (τεϊόδεντρο) που βοηθούν στην ερυθρότητα και στις φλεγμονές.

   Επίσης, επειδή μπορεί να επηρεάστηκε το αίμα σου, μπορείς να πίνεις 2-3 φορές τη βδομάδα τσάι με τσουκνίδα (φυσική ή αποξηραμένη) που βοηθά να καθαρίσει το αίμα και προσθέτει σίδηρο στον οργανισμό. Μόνο δες στο παρακάτω άρθρο, ποιοί δεν μπορούν να πιουν τσουκνίδα γιατί δεν ξέρω αν παίρνεις άλλα φάρμακα: https://rogmes.gr/elleipsi-sidhrou-kalyteres-trofes/

   Όσο για κρέμες, ρίξε μια ματιά σε αυτή την σελίδα που έχει εντελώς φυσικά καλλυντικά και αγοράζω κι εγώ αρκετά από εκεί, απλά δεν ξέρω αν θα συμφέρουν τα μεταφορικά για Κύπρο. http://mikk.ro/BHxH
   Διαφορετικά μπορείς να ψάξεις για φυσικά καλλυντικά που να περιέχουν μέντα, αλόη ή τεϊόδεντρο για αποφυγή ερεθισμών.

   Σε λίγο καιρό θα δεις σίγουρα διαφορά στο δέρμα σου. Ελπίζω να βοήθησα λίγο! Καλή επιτυχία!! 🙂

 • Εξαιρετικές οι συμβουλές σου Δήμητρα
  Ευχαριστώ!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Εγώ σε ευχαριστώ Θάλεια για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσαν. Να περάσεις ένα υπέροχο απόγευμα!

 • >