Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Πίνετε Τσάι Του Βουνού

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Το τσάι του βουνού είναι γνωστό από τα παλαιότερα χρόνια.

Δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν η πιο εύκολη και άμεση λύση για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και των ιώσεων.

Ειδικά το Ελληνικό τσάι του βουνού, έχει διαπιστωθεί πως ανήκει στις καλύτερες ποικιλίες ανάμεσα σε εκατοντάδες από ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι επιπλέον, το μοναδικό ίσως τσάι παγκοσμίως που δεν εμφανίζει καθόλου παρενέργειες, ακόμη και με καθημερινή κατανάλωση. Παρέχει εξαιρετικά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό και την υγεία μας.

Διαφήμιση

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ανακαλύψετε, τι πραγματικά θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε τσάι του βουνού, ζεστό ή κρύο. Πως μπορεί να βοηθήσει στο άγχος, τα προβλήματα αϋπνίας, στην αρτηριακή πίεση, στις ιώσεις, στο κρυολόγημα, αλλά και αν μπορείτε να το πιείτε πριν από τον ύπνο. (1)

Θα μάθετε επίσης πως μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πως μπορεί να προλάβει ή να βελτιώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, πως θα ετοιμάσετε μια αγαπημένη μου συνταγή, ειδικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Πως λέγεται πραγματικά το τσάι του βουνού

Είναι ένα από τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα βότανα και καταναλώνεται εδώ και αιώνες.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει με το όνομα “σιδερίτης” και πολλά άτομα θεωρούσαν πως το φυτό αυτό ήταν αποτελεσματικό για τις πληγές από τα σιδερένια όπλα στις μάχες. (2)

Άλλα άτομα θεωρούν, πως η ονομασία σιδερίτης οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του βοτάνου σε σίδηρο.

Στη Κρήτη που είναι ενδημικό φυτό, το ονομάζουν “μαλοτήρα” και προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male δηλαδή αρρώστια και tirare που σημαίνει διώχνω. Από τα παλαιά χρόνια το θεωρούσαν πανάκεια, ειδικά για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε τσάι του βουνού

Ας δούμε λοιπόν, τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να πίνετε τσάι του βουνού ή φυσικά αν ήδη πίνετε!

#1 Απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες

Όταν περνούν τα χρόνια εμφανίζονται ρυτίδες, κηλίδες στην επιδερμίδα, αλλά και πολλές άλλες φθορές που συμβαίνουν εσωτερικά και εξωτερικά και δεν είναι ορατές.

Προέρχονται όμως από την υπερβολική οξείδωση του οργανισμού μας που σταδιακά φθείρεται, όπως ένα μέταλλο που σκουριάζει.

Το Ελληνικό τσάι του βουνού περιέχει πολλά φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα φλαβονοειδή. Αυτά βοηθούν στην εξουδετέρωση και την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα μας. (3)

#2 Προσφέρει σίδηρο στον οργανισμό μας

Ο σιδερίτης προμηθεύει τον οργανισμό μας με σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Αν ειδικά προσθέσουμε λεμόνι, η βιταμίνη C θα βοηθήσει στην ακόμη ευκολότερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει.

#3 Μειώνει το άγχος και βοηθάει στον ύπνο

Το Ελληνικό τσάι του βουνού έχει μακρά ιστορία, όταν χρησιμοποιείται για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Έρευνες από τη Γερμανία αναφέρουν, ότι οι ενώσεις που περιέχει, αλληλεπιδρούν με τους ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές GABA. Αυτοί ρυθμίζουν τα αγχώδη μηνύματα του εγκεφάλου και ηρεμούν το μυαλό, ειδικά πριν από τον ύπνο. (4)

#4 Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σέρβοι επιστήμονες ανακάλυψαν, πως ο σιδερίτης περιέχει ενώσεις που δρουν ως αγγειοδιασταλτικά και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. (5)

#5 Προστατεύει το πεπτικό μας σύστημα

Σε διαφορετικές έρευνες, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση του σιδερίτη, οδηγεί σε λιγότερη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του τσαγιού του βουνού έχει προστατευτικές ιδιότητες. Οδήγησε μάλιστα μακροπρόθεσμα, σε λιγότερες φλεγμονές και τοξικότητα στο σώμα, βελτιώνοντας τις γαστρεντερικές επιπλοκές. (6)

#6 Αυξάνει την οστική πυκνότητα και τη δύναμη στα οστά

Υπάρχουν πλέον στοιχεία σε μελέτες, που δείχνουν ότι η κατανάλωση ελληνικού τσαγιού του βουνού μπορεί να κρατήσει τα οστά μας υγιή.

Σε μια έρευνα 6 μηνών σε αρουραίους, η ομάδα που έλαβε το εκχύλισμα σιδερίτη παρουσίασε σημαντικά λιγότερη οστική απώλεια και μεγαλύτερη αντοχή των οστών, σε σχέση με την ομάδα που δεν το κατανάλωσε. (7)

#7 Ρυθμίζει την υπέρταση

Το τσάι του βουνού βοηθά στη μείωση της υπέρτασης και προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων. Ενώ οι στυπτικές του ιδιότητες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν υποφέρουμε από διάρροια. (8)

#8 Διεγείρει τον εγκέφαλο και το μυϊκό μας σύστημα

Πολλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο σιδερίτης ωφελεί το κεντρικό νευρικό σύστημα γενικά και όχι μόνο συγκεκριμένους τομείς.

Ταυτόχρονα, τα ενεργά συστατικά του βοηθούν στην κατάθλιψη και την ψυχική αστάθεια. (9)

#9 Βοηθάει στο κρυολόγημα και τις ιώσεις

Ο σιδερίτης αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Βοηθά άμεσα στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων και φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού, ενώ οι αναλγητικές ιδιότητες του είναι αντίστοιχες του πράσινου τσαγιού.

#10 Προλαμβάνει και μειώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ίσως να πιστεύετε πως είναι πολύ νωρίς, για να σας απασχολήσει μια νόσος που εμφανίζεται από την ηλικία των 60 χρόνων και πάνω.

Αυτή η νεύρο-εκφυλιστική ασθένεια ξεκινά ύπουλα σε ηλικία από 45 έως 50 ετών. Παρόλα αυτά, τα κλινικά συμπτώματα της εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου, 20 με 30 χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο Otto von Guericke του Magdeburg, ο καθηγητής Νευρολογίας Jens Pahnke (10) αποκάλυψε ότι το Ελληνικό τσάι του βουνού, μειώνει τη βλάβη στον εγκέφαλο κατά σχεδόν 80% στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Γερμανοί επιστήμονες αναφέρουν πως είναι το πρώτο ανάμεσα σε 150 ποικιλίες διαφορετικού τσαγιού από όλο τον κόσμο, που βοηθούν στην πρόληψη και τη συντήρηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. (11)

Πώς να ετοιμάσετε τσάι του βουνού

Μπορείτε να πιείτε τσάι του βουνού ζεστό ή κρύο και δεν περιέχει καθόλου θερμίδες.

Αν προστεθεί όμως ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και λεμόνι, οι θερμίδες του ανεβαίνουν στις 22.

Για να το ετοιμάσετε θα ρίξετε βραστό νερό σε ένα φλιτζάνι με 1 κουταλάκι του γλυκού Ελληνικό τσάι βουνού. Στη συνέχεια, το αφήνετε 4-5 λεπτά να βγάλει τις ιδιότητες του. Το στραγγίζετε και μπορείτε να πιείτε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα. (12)

Μπορείτε να προσθέσετε μέλι, λεμόνι ή κανέλα Κεϋλάνης για επιπλέον γεύση. Ειδικά η κανέλα, του δίνει μια ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση ώστε να αποφύγετε την ζάχαρη.

Προφυλάξεις για το τσάι του βουνού

Θα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην καταναλώσετε γαλακτοκομικά, μία ώρα πριν και μία ώρα μετά το τσάι βουνού. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα γαλακτοκομικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη δράση του.

Παρά το ότι δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και σε περιπτώσεις υπέρ-δοσολογίας, (13) είναι προτιμότερο να το αποφεύγουν οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τσάγια δεν έχει διεγερτική δράση, οπότε μπορεί να καταναλώνεται όπως ανέφερα ακόμη και το βράδυ, πριν τον ύπνο.

Διαφήμιση

Μια αγαπημένη συνταγή με τσάι του βουνού

Διαφήμιση

Η αγαπημένη μου συνταγή για το χειμώνα, είναι να ετοιμάζω τσάι του βουνού και να προσθέτω 1 κουταλιά του γλυκού μέλι. Επιπλέον, προσθέτω λίγη κανέλα Κεϋλάνης και μια φέτα λεμόνι που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θεραπευτική του δράση.

Ο σιδερίτης είναι ένα ακόμη θαύμα της φύσης!

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να εμπιστευόμαστε τα βότανα που ζουν για χρόνια μέσα στην παράδοσή μας και σίγουρα δεν θα χάσουμε.

Εσείς γνωρίζετε που βοηθά το τσάι του βουνού;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε πως το τσάι του βουνού μπορεί να βοηθήσει τόσο πολύ τον οργανισμό και το σώμα σας και να σας προφυλάξει από σημαντικά προβλήματα υγείας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Όλα αυτά τα οφέλη δεν τα ήξερα! Στον δικό μου οργανισμό το τσαι λειτουργεί διαφορετικά.Αισθανομαι συνεχώς ότι πεινάω για αυτό και το αποφεύγω.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σίγουρα τα βότανα λειτουργούν διαφορετικά στον κάθε οργανισμό, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας και λαμβάνονται φάρμακα.
   Ο καθένας κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για τον δικό του οργανισμό και πάντα φυσικά με τις εντολές του γιατρού του.

 • Ο/Η Λίλα δεσποινα λέει:

  πολύ αποτελεσματικό για καλή υγεία .

 • Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν την υγεία μας

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμο το άρθρο μου.
   Να είστε πάντα καλά!

 • Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Νίκο. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που είναι χρήσιμο τα άρθρο. Σου εύχομαι τα καλύτερα και καλό βράδυ! 🙂

 • Καλο μηνα. Χαρηκα που σε βρηκα και θα σε διαβαζω ανελλειπως. Συνεχισε την καταπληκτικη σου δουλεια. Καλη συνεχεια!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ Ζέτα για τα τόσο καλά σου λόγια. Εύχομαι έναν πραγματικά υπέροχο μήνα και καλή δύναμη!

 • >