1 Ποτήρι Νερό Με Σκόρδο Την Ημέρα – 10 Οφέλη Για Οργανισμό & Σώμα!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Ίσως να μην έχετε δοκιμάσει ποτέ ως τώρα να πιείτε νερό με σκόρδο, όμως θα εκπλαγείτε αν μάθετε τα οφέλη του.

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα τρόφιμα στην κουζίνα μας.

Το προσθέτουμε για να αρωματίσουμε πολλά γεύματα, όπως τις σάλτσες για σαλάτες, το κρέας ή ψάρι, τις σούπες, τα λαχανικά, τα μαγειρευτά και τις μαρινάδες.

Ωστόσο, αυτός ο εξαιρετικός βολβός είναι πολύ σημαντικός για τα οφέλη του στον οργανισμό και το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτός από το μαγείρεμα, χρησιμοποιείται και για την πρόληψη ή τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας.

Διαφήμιση

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 10 οφέλη από την κατανάλωση νερού με σκόρδο και πως βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος, στη φυσιολογική διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τη μείωση του βήχα, του άσθματος, του κοινού κρυολογήματος και της χοληστερόλης, στην υγεία των ματιών και του εγκεφάλου, στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών, στην απώλεια βάρους, αλλά και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Θα μάθετε πως μπορείτε να ετοιμάσετε ένα εύκολο ρόφημα από νερό με σκόρδο, που είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να το προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Έτσι ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας, αποφεύγοντας αν θέλετε, την έντονη οσμή του.

Τα 10 οφέλη όταν πίνετε νερό με σκόρδο

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 10 οφέλη και πως μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό και το σώμα μας το νερό με σκόρδο.

#1 Υγιή νεφρά

Όπως έχω αναφέρει σε πολλά άρθρα μου, τα νεφρά παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο σώμα μας.

Οι πιθανές μολύνσεις όμως τα επιβαρύνουν, επηρεάζοντας επιπλέον τη λειτουργία και των άλλων οργάνων.

Το σκόρδο όμως, αντιμετωπίζει και προλαμβάνει την ανάπτυξη ενός παθογόνου που ονομάζεται Ψευδομονάδα η πυοκυανική. (1)

Είναι ένα είδος βακτηρίου και η πιο συχνή αιτία λοιμώξεων στον άνθρωπο. Ενώ, ευθύνεται επιπλέον για ασθένειες στα ζώα και τα φυτά.

Το συγκεκριμένο παθογόνο γεμίζει τα τοιχώματα του ουροποιητικού μας συστήματος, προκαλώντας κάθε είδους νεφρικά προβλήματα και λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να μολύνει δερματικές πληγές και εγκαύματα και να δημιουργήσει λοίμωξη της αναπνευστικής οδού. Βρίσκεται πολύ συχνά σε μολυσμένους αναπνευστήρες, οδηγώντας σε νεκρωτική πνευμονία.

Όταν διαπιστωθεί λοιπόν πρόβλημα στα νεφρά, μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε 3-4 σκελίδες σκόρδο σε σαλάτες και φαγητά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 1 ποτήρι με χλιαρό προς ζεστό νερό με σκόρδο καθημερινά. Αυτό το ρόφημα θα προστατεύσει τα νεφρά και θα απομακρύνει τη λοίμωξη.

#2 Μειώνει την υπέρταση και τη χοληστερόλη

Αν υποφέρετε από υψηλή αρτηριακή πίεση ή χοληστερίνη, το νερό με σκόρδο μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος σας!

Θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. (2)

Ειδικά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μπορούν να προσθέσουν στη διατροφή τους το χυμό σκόρδου. Περιέχει πάνω από 400 χημικές ουσίες, που αλληλεπιδρούν με το σώμα μας, ισορροπώντας τα επίπεδα ινσουλίνης. Με αυτό τον τρόπο, το σκόρδο διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας ρυθμισμένα. (3)

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το σκόρδο περιέχει ορισμένες ουσίες που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 10-15%. (4)

Μπορεί έτσι να ενισχύσει σημαντικά τα οφέλη των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης.

#3 Νερό με σκόρδο για πιο δυνατά οστά

Η οστεοαρθρίτιδα και οι πόνοι στα πόδια ή τα χέρια είναι πλέον από τα πιο κοινά προβλήματα παγκοσμίως.

Αν είστε λοιπόν ακόμη ένα από τα άτομα που υποφέρουν από αρθριτικά, το νερό με σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει. (5)

Δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο περιοδικό Μυοσκελετικών Διαταραχών BMC, σχετικά με τη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι. Διαπιστώθηκε πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά. (6)

#4 Βοηθά την υγεία των ματιών

Το νερό με σκόρδο και γενικά το σκόρδο, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν την υγεία των ματιών μας.

Είναι επίσης πλούσιο σε θείο, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποτροπή του σχηματισμού καταρράκτη. Καθώς μεγαλώνουμε, ο καταρράκτης μπορεί να είναι ένας κίνδυνος για τα μάτια μας. Πολλά άτομα δε γνωρίζουν καν ότι έχουν, μέχρι να είναι πολύ αργά. (7)

Οι ιδιότητες του σκόρδου βοηθούν επίσης στις φλεγμονές, καταπολεμώντας ορισμένες ασθένειες των ματιών που εμφανίζονται και με τον διαβήτη. (8)

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η υγεία των ματιών με την προσθήκη του σκόρδου στη διατροφή μας.

Έτσι ώστε να διατηρήσουμε τα μάτια μας υγιή και την όραση μας δυνατή.

#5 Βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου

Το νερό με σκόρδο και ειδικά το πρωί με άδειο στομάχι, μπορεί να γίνει και πάλι ο καλύτερος σύμμαχος σας.

Είναι ιδανικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης, αλλά και για την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας. (9)

Το σκόρδο μάλιστα περιέχει ορισμένες φυσικές ιδιότητες αύξησης της διάθεσης. Αυτές βοηθούν στην εξισορρόπηση των χημικών στο σώμα που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας. (10)

Με αυτή την ιδιότητα του, το σκόρδο βοηθά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η οποία εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει ανισορροπία αυτών των χημικών ουσιών στο σώμα μας.

#6 Καταπολεμά τις ιώσεις, το κρυολόγημα και το βήχα

Το νερό με σκόρδο χρησιμοποιείται πολλές φορές για να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του βήχα, των ιώσεων και του κοινού κρυολογήματος.

Μια μελέτη μάλιστα αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κρυολογημάτων ή των ιώσεων και να ηρεμήσει το βήχα. Είναι όμως αξιοσημείωτο, πως δεν έδειξε να έχει καμία επίδραση στη διάρκεια των συμπτωμάτων. (11)

Η ανάμειξη μάλιστα ωμού εκχυλίσματος σκόρδου στο νερό μερικές φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει να εξαφανιστεί ο βήχας. Διαθέτει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που στο βήχα, το άσθμα και το κρυολόγημα, οι περισσότερες αιτίες τους είναι οι φλεγμονές. (12)

Όταν χρησιμοποιείτε ωμό σκόρδο, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των συμπτωμάτων άσθματος και βήχα, ηρεμώντας τα συμπτώματα.

Παρά το ότι το σκόρδο δε συνιστάται για την πρόληψη του άσθματος, είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για να βοηθήσει την πάθηση.

#7 Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το υπερβολικό λίπος και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Το νερό με σκόρδο το πρωί πριν από το πρωινό σας, προσφέρει επιπλέον οφέλη στην απώλεια λίπους. (13)

Σύμφωνα με ορισμένες πρόσφατες μελέτες μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, που είναι το πρώτο σημείο που παρατηρείται συνήθως. (14)

Διεξήχθη μια συστηματική ανασκόπηση το 2021, που ανέλυσε ελεγχόμενες δοκιμές σχετικά με τις επιδράσεις του σκόρδου και του συμπληρώματος του στην απώλεια βάρους. Στη δοκιμή διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση σκόρδου μείωσε σημαντικά την περίμετρο της μέσης. (15)

Επιπλέον, Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συστατικά του θείου που βρίσκονται στο σκόρδο, εμποδίζουν τη φλεγμονή που χρειάζονται τα λιποκύτταρα, για να επεκταθούν και στο υπόλοιπο σώμα. (16)

Εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει το νερό με σκόρδο στην απώλεια βάρους και λίπους, βελτιώνει την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου.

Απομακρύνει επίσης το φούσκωμα, το αίσθημα δυσφορίας και τη διάρροια.

#8 Πρόληψη του καρκίνου και καταστροφή καρκινικών κυττάρων

Το σκόρδο χρησιμοποιείται από ορισμένα άτομα για την πρόληψη του καρκίνου, επειδή περιέχει οργανικές ενώσεις θείου.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ενώσεις αυτές προκαλούν τον θάνατο των κυττάρων στα γλοιοβλαστώματα, που είναι ένας τύπος όγκου εγκεφάλου. Προέρχονται από τα ίδια τα κύτταρα του εγκεφάλου και όχι ως μεταστάσεις από κάποιο άλλο σημείο του σώματος. (17)

Σε μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη στην Κίνα μάλιστα, η κατανάλωση ωμού σκόρδου συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ενώ έχει πολλά παρόμοια οφέλη σε άλλα είδη καρκίνου και σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. (18)

#9 Βοηθά το δέρμα και απομακρύνει την ακμή

Ένα από τα κύρια συστατικά του σκόρδου είναι η αλλισίνη, που είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Οποιαδήποτε ουσία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, είναι χρήσιμη για τη γενική υγεία του δέρματος και όχι μόνο.

Πολλοί άνθρωποι μάλιστα που έχουν χρόνια ψωρίαση και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, θα διαπιστώσουν σημαντική βελτίωση αν πίνουν νερό με σκόρδο. Ενώ μπορεί παράλληλα να βοηθήσει και για την πρόληψη των αρχικών φλεγμονικών εστιών. (19)

#10 Αποτοξίνωση στον οργανισμό και το σώμα

Μια τάση διατροφής, που ευτυχώς χρησιμοποιείται συχνά από πολλά άτομα τα τελευταία χρόνια, είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η καθημερινή κατανάλωση νερού με σκόρδο, μπορεί πραγματικά να απαλλάξει το σώμα μας από τις τοξίνες. Αυτές προστίθενται συνήθως με την κατανάλωσης λιπαρών τροφών, αλκοόλ και ζάχαρης. (20)

Όταν το σώμα μας απομακρύνει τις τοξίνες που το βαραίνουν μπορεί να καταπολεμήσει τα πάντα, από τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκόρδο αποτοξινώνει ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος μας, που είναι το συκώτι. (21)

Πως θα ετοιμάσετε νερό με σκόρδο

Για να ετοιμάσετε νερό με σκόρδο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε 1-2 σκελίδες σκόρδο σε πολύ μικρά κομμάτια (προτιμήστε βιολογικό).

Στη συνέχεια θα το προσθέσετε σε χλιαρό προς ζεστό νερό και το αφήνετε για 4-5 λεπτά να βγάλει το σκόρδο τις ιδιότητες του. Ανακατεύετε καλά και πίνετε το ρόφημα με ή χωρίς τα κομματάκια σκόρδου.

Είναι ιδανικό να πιείτε το ρόφημα το πρωί με άδειο στομάχι και τουλάχιστον μια ώρα πριν από το πρωινό σας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ετοιμάσετε τσάι σκόρδου, προσθέτοντας ζεστό νερό σε μια κούπα με 2-3 σκελίδες σκόρδου σε μικρά κομματάκια. Αφήνετε και πάλι για 4-5 λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε το βράδυ πριν τον ύπνο.

Αυτό το βραδινό ρόφημα θα προσφέρει στο σώμα σας χαλάρωση και αποτοξίνωση.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 1 κ.γ. μέλι και μια φέτα λεμόνι ή το χυμό μισού λεμονιού, για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συνολικά οφέλη στον οργανισμό σας.

Τελευταίες σκέψεις για το νερό με σκόρδο

Το νερό με σκόρδο είναι ένα υγιεινό και απόλυτα φυσικό ρόφημα για τον οργανισμό μας.

Διαφήμιση

Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να το πίνετε, ειδικά αν παίρνετε φάρμακα ή έχετε προβλήματα υγείας.

Το νερό με σκόρδο είναι ένα απόλυτα υγιεινό ρόφημα, που μπορεί να προλάβει ή να βελτιώσει πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Είναι επίσης ιδανικό για να αποτοξινώσει σημαντικά όργανα του σώματος που μπορεί να υποφέρουν.

Έχετε δοκιμάσει ως τώρα να πιείτε νερό με σκόρδο;

Εσείς έχετε δοκιμάσει ως τώρα να πίνετε 1 ποτήρι νερό με σκόρδο καθημερινά; Γνωρίζατε πόσο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό και το σώμα μας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗ λέει:

    τελειο !!!!!!!!!!!! το φτιαξα και θα το πινω τακτικα <3

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Χαίρομαι που σας άρεσε. Καλή συνέχεια στη μέρα σας και χαρούμενο Σαββατοκύριακο! 🙂

  • >