Μηλόξυδο: 20 Χρήσεις & 6 Πλεονεκτήματα Για Υγεία & Επιδερμίδα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Το μηλόξυδο θεωρείται το πιο δημοφιλές είδος ξυδιού παγκοσμίως.

Παρά την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας του, τα πλεονεκτήματα του μηλόξυδου είναι γνωστά εδώ και αιώνες.

Έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο, ενισχύει την απώλεια βάρους και βελτιώνει ακόμη και την εμφάνιση της ακμής και των ουλών. Επιπλέον, η κατανάλωση ξυδιού μηλίτη λειτουργεί εξαιρετικά για οποιαδήποτε δίαιτα και ειδικά για τη διακοπτόμενη δίαιτα.

Το ξίδι μηλίτη παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση, ώστε να δημιουργήσουν προβιοτικά και ένζυμα που βοηθούν στην υγεία.

ΔιαφήμισηΤο μηλόξυδο έχει σημαντικά λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από το χυμό μήλου. Χρειάζονται μόνο 1-2 κουταλιές, για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του στην υγεία και την επιδερμίδα σας.

Θα πρέπει πάντα όμως να προσέχετε, ώστε το μηλόξυδο να είναι βιολογικό, ανεπεξέργαστο και αφιλτράριστο για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Με τουλάχιστον 20 πιθανές χρήσεις που θα αναφέρω και πολλαπλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, το μηλόξυδο είναι απαραίτητο και αξίζει μια θέση στην κουζίνα σας.

Πρόγραμμα 2+5 Ημερών Απώλειας Βάρους

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το μηλόξυδο

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται με επιτυχία στο να καταπραΰνει ηλιακά εγκαύματα και να δώσει ώθηση στην υγεία του εντέρου σας. Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στα συμπτώματα κρυολογήματος, στις εποχιακές αλλεργίες και στην παλινδρόμηση οξέων στομάχου.

Ας δούμε παρακάτω τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει το μηλόξυδο.

1. Μειώνει τη χοληστερόλη

Μηλόξυδο-ΧοληστερίνηΗ χοληστερόλη είναι μια ουσία παραπλήσια με τα λιπαρά και μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και σκλήρυνση τους. Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ανεβάζει την πίεση στην καρδιά σας, αναγκάζοντας την να εργαστεί σκληρότερα για να μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα.

Το μηλόξυδο και ειδικά το βιολογικό, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, βοηθώντας τα επίπεδα χοληστερόλης να διατηρηθούν χαμηλά.

Μια μελέτη που ανακοινώθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Υγείας των ΗΠΑ, έδειξε ότι η προσθήκη μηλόξυδου στη διατροφή μείωσε την κακή LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ευεργετική HDL χοληστερόλη.

Μια εξαιρετική λύση είναι να συμπεριλαμβάνετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο στη διατροφή σας καθημερινά.  Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερόλη γρήγορα,  είναι η ελαχιστοποίηση της ζάχαρης και των εξευγενισμένων υδατανθράκων, η ποικιλία υγιεινών λιπών στη διατροφή σας και η κατανάλωση ψαριών εβδομαδιαία.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μηλόξυδο & ΠίεσηΗ υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα, προκαλώντας τον καρδιακό μυ να αποδυναμωθεί και να επιδεινωθεί με την πάροδο των χρόνων.

Το μηλόξυδο ωφελεί τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας έτσι να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή και δυνατή.

Μια μελέτη σε ζώα στην Ιαπωνία έδειξε ότι η χορήγηση οξικού οξέος (το κύριο συστατικό του ξιδιού), οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Μια άλλη μελέτη σε ζώα είχε παρόμοια ευρήματα, αποδεικνύοντας ότι το ξίδι εμποδίζει αποτελεσματικά τις δράσεις ενός συγκεκριμένου ενζύμου, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Άλλοι φυσικοί τρόποι για τη μείωση της πίεσης του αίματος είναι η αύξηση του μαγνησίου, του καλίου και των φυτικών ινών. Σημαντικά θα βοηθήσει επίσης η μείωση του αλατιού και των επεξεργασμένων τροφίμων.

Έλλειψη Μαγνησίου: 9 Συμπτώματα Και Πως Να Την Αντιμετωπίσετε

3. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μηλόξυδο & διαβήτηςΗ ικανότητα του μηλόξυδου να συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα, είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα οφέλη του.

Σε μια μελέτη με κατανάλωση μηλόξυδου διαπιστώθηκε, ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου κατά 31% μέσο όρο, μετά την κατανάλωση μάλιστα λευκού ψωμιού. Μια επιπλέον μελέτη έδειξε, ότι η χορήγηση μηλόξυδου για τέσσερις εβδομάδες σε ποντίκια με σακχαρώδη διαβήτη, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ζάχαρης από το αίμα στους ιστούς, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Όταν η αποτελεσματικότητα  της ινσουλίνης μειώνετε, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διαβήτη.

Για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, δοκιμάστε να αραιώσετε 1-2 κουταλιές μηλόξυδου σε 250 γρ. νερού και να το πιείτε πριν από το γεύμα σας.

Επιπλέον, φροντίστε να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Η καθημερινή άσκηση, έστω και αν είναι μόνο περπάτημα, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

17 Τροφές Με Πρωτεΐνη Για Υγιεινά Γεύματα (Εκτός Από Κρέας)

4. Βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας

Ξίδι μηλίτη & επιδερμίδαΤο μηλόξυδο δεν επηρεάζει μόνο την εσωτερική υγεία σας.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι θεραπεύει την ακμή και μειώνει τις ουλές. Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στα επιβλαβή βακτήρια, που συμβάλλουν συχνά στην ανάπτυξη της ακμής.

Το ξύδι από μηλίτη περιέχει επίσης ειδικά συστατικά όπως το οξικό, το γαλακτικό και το κιτρικό οξύ. Αυτά τα οξέα έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του προπιονιβακτήριου της ακμής. Αυτό είναι ένα ειδικό στέλεχος βακτηρίων που ευθύνονται για την πρόκληση ακμής.

Αυτά τα ευεργετικά του συστατικά μπορεί επίσης να μειώσουν τα σημάδια και της ουλές.

Μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Cosmetic Dermatology έδειξε, ότι η θεραπεία των ουλών ακμής με γαλακτικό οξύ για τρεις μήνες, οδήγησε σε βελτιώσεις στην υφή, το χρώμα και την εμφάνιση του δέρματος που υποβλήθηκε σε θεραπεία, καθώς και σε απαλότερες ουλές.

Προσθέστε προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή σας, χρησιμοποιήστε θεραπευτικές μάσκες και τόνερ. Έτσι ώστε να διατηρήσετε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο. Αυτές οι αποτελεσματικές πρακτικές, θα βοηθήσουν επιπλέον στην θεραπεία της ακμής και των σημαδιών που δημιουργεί.

5. Το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους

Μηλόξυδο & αδυνάτισμαΤο μηλόξυδο βρίσκεται πρόσφατα στο προσκήνιο, ως μια υγιεινή πρόταση από γυμναστές, διαιτολόγους και εμπειρογνώμονες για την υγεία.

Η προσθήκη από ξύδι μηλίτη στη διατροφή σας, θα σας βοηθήσει να μειώσετε γρήγορα τα ανεπιθύμητα κιλά.

Είναι όμως το μηλόξυδο τόσο καλό για την απώλεια βάρους;

Ναι, είναι!

Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν τα οφέλη του ξυδιού μηλίτη στην υγιεινή απώλεια βάρους.

Σε μία τέτοια μελέτη που διεξήχθη, χρησιμοποιήθηκε η κατανάλωση μόλις δύο κουταλιών της σούπας μηλόξυδου ημερησίως. Σε διάστημα 12 εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 4 κιλά απώλεια βάρους. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά ήταν χωρίς άλλες τροποποιήσεις στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής.

Άλλη μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει την κορεσμό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φαγητού και στην αύξηση της απώλειας βάρους.

Ακόμη μια παρόμοια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ξυδιού μηλίτη, μείωσε την θερμιδική πρόσληψη έως και 275 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή το ξύδι μηλίτη έχει πολλαπλά οφέλη στην απώλεια βάρους, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια γρήγορη λύση. Για να δείτε πραγματικά αποτελέσματα, φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, ένα πρόγραμμα διακοπτόμενης δίαιτας και έναν ενεργό τρόπο ζωής.

6. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέων

Ξύδι μηλίτη και παλινδρόμησηΗ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή παλινδρόμηση οξέων, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οπισθοδρομήσεις οξέος από το στομάχι, προς τα πάνω στον οισοφάγο.

Αυτή η κίνηση προκαλεί συμπτώματα όπως καούρα, ρέψιμο και ναυτία.

Η παλινδρόμηση οξέος είναι συχνά αποτέλεσμα χαμηλού επιπέδου οξέος στομάχου. Αν αυτό συμβαίνει και σε σας, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αυτά.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αραιώστε μία έως δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδου σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε λίγο πριν το γεύμα σας.

Επιπλέον, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, υγιή λιπαρά και φρούτα, για να μειώσετε τα συμπτώματα ακόμη περισσότερο.

Οι 20 εκπληκτικές χρήσεις του μηλόξυδου

Οι χρήσεις του μηλόξυδου είναι πραγματικά απίστευτες και πολλαπλές, είτε πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας, είτε αφορά την επιδερμίδα. Ας δούμε τις πιο βασικές από αυτές παρακάτω.

1. Το μηλόξυδο ενισχύει την υγεία των εντέρων

Επιλέγοντας βιολογικό, ακατέργαστο μηλόξυδο θα προσθέσετε αυτόματα μια υγιή δόση ευεργετικών βακτηρίων στη διατροφή σας.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Επίσης, θα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στα υπάρχοντα βακτήρια του εντέρου σας. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι η αυξημένη ανοσία και η βελτιωμένη ικανότητα πέψης και απορρόφησης θρεπτικών ουσιών.

Συμπεριλάβετε μία έως δύο κουταλιές της σούπας (ή του τσαγιού) στη διατροφή σας καθημερινά μαζί με άλλα προβιοτικά όπως το κεφίρ, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

2. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει σε μελέτες, ότι η εφαρμογή του μηλόξυδου στους κιρσούς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων τους.

Δοκιμάστε να το συνδυάσετε με αμαμελίδα (witch hazel) και κάνετε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να μετριάσετε τα συμπτώματα.

3. Εξισορροπεί το pH του οργανισμού

Αν και το οξικό οξύ, που είναι το κύριο συστατικό του μηλόξυδου είναι όξινο, έχει αλκαλοποιητικό αποτέλεσμα στο σώμα.

Μια κουταλιά ξυδιού μηλίτη ανά ημέρα, μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα pH σας ισορροπημένα και να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της υγείας.

4. Το μηλόξυδο μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το οξικό οξύ που περιέχει το μηλόξυδο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αραιώστε μια κουταλιά του γλυκού (ή της σούπας) μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό (250 γρ.). Πιείτε έως δύο φορές την ημέρα, για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση.

5. Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος

Το ξίδι μηλίτη ωφελεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί ακόμη και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Δοκιμάστε να αραιώσετε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό (250 γρ.) και πιείτε το πριν από τα γεύματα σας. Έτσι θα διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

6. Το μηλόξυδο απομακρύνει τις εποχιακές αλλεργίες

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μηλόξυδο ως φυσικό φάρμακο για εποχιακές αλλεργίες.

Τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο μηλόξυδο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανοσία του οργανισμού. Επιπλέον, μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή λεμφική αποστράγγιση για να απομακρύνουν τις εποχιακές αλλεργίες και τα συμπτώματα τους.

Μπορείτε να πιείτε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο, πάντα αραιωμένο στο νερό, την επόμενη φορά που οι αλλεργίες θα κάνουν την εμφάνιση τους.

7. Μειώνει την οισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα

Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που ταλαιπωρούνται από παλινδρόμηση οξέων, ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων των οξέων του στομάχου.

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων των στομαχικών οξέων, στην πρόληψη της επαναφοράς τους στον οισοφάγο και τη μείωση των συμπτωμάτων της καούρας.

Λειτουργεί καλύτερα όταν πίνετε ξίδι μηλίτη πριν από τα γεύματα. Μπορείτε να αραιώσετε μία κουταλιά της σούπας σε ένα φλιτζάνι νερό (250 γρ.) και να το πιείτε, ώστε να αποφύγετε την παλινδρόμηση οξέων.

8. Καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα

Αν έχετε μείνει στον ήλιο περισσότερο από ότι θα έπρεπε, το μηλόξυδο είναι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο, για να καταπραΰνει το ξηρό από τον ήλιο δέρμα.

Αναμίξτε ίσα μέρη νερού και μηλόξυδου σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε πάνω στο ερεθισμένο δέρμα.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, βάλτε ένα φλιτζάνι του τσαγιού μηλόξυδο, προσθέστε 1/4 φλιτζανιού λάδι καρύδας και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ρίξτε τα σε ένα χλιαρό λουτρό και ανακουφιστείτε άμεσα από το ηλιακό έγκαυμα.

9. Το μηλόξυδο καταπολεμά τους μύκητες

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως είναι το “πόδι του αθλητή”, ο μύκητας του toenail, οι κνησμώδεις κηλίδες ή γενικά οι μολύνσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με τη βοήθεια του μηλόξυδου.

Η δημιουργία ενός αντιμυκητιασικού σπρέι είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις του ξυδιού μηλίτη. Σε συνδυασμό με άλλα συστατικά καταπολέμησης των μυκήτων, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση.

10. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Τα οφέλη από το ξίδι μηλίτη για το δέρμα, περιλαμβάνουν τη θεραπεία της ακμής και τη μείωση των ουλών.

Γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες, το μηλόξυδο ωφελεί την υγεία του δέρματος, εξαλείφοντας τα στελέχη βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Ετοιμάστε ένα φυσικό τόνερ για το δέρμα, αναμειγνύοντας 2 φλιτζάνια νερό και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Βάλτε μια βαμβακάκι στο μείγμα και απλώστε το πάνω από τα σπυράκια και τις ουλές, σε καθαρό πρόσωπο πριν να κοιμηθείτε.

11. Το μηλόξυδο θεραπεύει τα κονδυλώματα άκρων

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα στα χέρια ή τα πόδια, δοκιμάστε να βρέξετε ένα βαμβακερό ύφασμα με μηλόξυδο και νερό. Αφήσετε το απευθείας πάνω στα κονδυλώματα.

Θα πρέπει τα προβληματικά σημεία να μείνουν καλυμμένα με ένα επίδεσμο μηλόξυδου όλη τη νύχτα. Ίσως να χρειαστεί λίγος χρόνος για να θεραπευτούν εντελώς.

Η επανάληψη αυτής της φυσικής θεραπείας μερικές φορές την ημέρα, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του κονδυλώματος.

12. Θεραπεύει από τον κνησμό δηλητηρίου

Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό φάρμακο, που μπορεί να βοηθήσει να απαλύνετε ένα κνησμώδες δηλητήριο από κισσό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διόγκωσης που σχετίζεται με το δηλητήριο κισσού. Μπορείτε να απλώσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδου απευθείας στο δέρμα μερικές φορές την ημέρα, μέχρι να θεραπευτεί εντελώς.

13. Αποτελεί ένα φυσικό αποσμητικό

Οι μασχάλες είναι ένα μεγάλο σημείο αναπαραγωγής για τα βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της οσμής του σώματος.

Το μηλόξυδο διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό φυσικό αποσμητικό.

Μία από τις απλούστερες χρήσεις του ξυδιού μηλίτη, είναι να βρέξετε με λίγη ποσότητα τα δάχτυλα σας και να το απλώσετε στις μασχάλες. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να εξουδετερωθεί κάθε δυσάρεστη οσμή και θα σας κρατήσει φρέσκους.

14. Ανακουφίζει από το κρυολόγημα και τη γρίπη

Αν αισθάνεστε έντονο κρυολόγημα ή γρίπη, μερικές κουταλιές μηλόξυδου μπορούν να σας ανακουφίσουν.

Είναι μια χρήσιμη φυσική θεραπεία για την γρήγορα ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ξίδι μηλίτη περιέχει ευεργετικά βακτήρια. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να του δώσουν μια γρήγορη ώθηση.

Ειδικά όταν αισθάνεστε ότι οι καιρικές συνθήκες και τα κρυολογήματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.

15. Το μηλόξυδο απομακρύνει την πιτυρίδα και κρατά τα μαλλιά λαμπερά

Αν έχετε πολύ μαλακά, εύθραυστα ή ξηρά μαλλιά, δοκιμάστε το ξύδι μηλίτη.

Μπορείτε να κάνετε ένα τελευταίο ξέβγαλμα στα μαλλιά σας με μηλόξυδο. Αυτή η κίνηση θα εμποδίσει την ξηρότητα και θα βοηθήσει τα μαλλιά σας, ώστε να παραμείνουν λαμπερά και υγιή.

Αν υποφέρετε από πιτυρίδα και δοκιμάσατε πολλά σαμπουάν που δεν βοήθησαν, αναμείξτε ίση ποσότητα μηλόξυδου με ζεστό νερό σε ένα μπουκαλάκι ψεκασμού. Μετά από το κανονικό σας λούσιμο, ψεκάστε το μείγμα αυτό στα μαλλιά σας, βάλτε ένα σκουφάκι και αφήστε για 15 λεπτά.

Ξεπλένετε με ζεστό νερό και χρησιμοποιείτε αυτή τη θεραπεία για 1-2 φορές την εβδομάδα, για να απαλλαγείτε φυσικά από την πιτυρίδα.

16. Βοηθά ως στοματικό διάλυμα

Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν στοματικό διάλυμα. Μπορείτε να αναμείξετε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο με 1/2 κούπα νερό και να το χρησιμοποιήσετε σαν στοματικό διάλυμα.

Θα βοηθήσει άμεσα στην αντιμετώπιση της κακής αναπνοής και της ουλίτιδας.

Να έχετε υπόψη σας όμως, πως η συχνή ή παρατεταμένη χρήση του, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο. Για αυτό χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα για μικρό διάστημα και αποφύγετε να το παρακάνετε στην συχνότητα.

17. Βοηθά στην αποτοξίνωση

Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ισορροπία του pH σας, να ενθαρρύνει την λεμφική αποστράγγιση και να ενισχύσει την κυκλοφορία στο αίμα.

Αυτά του τα πλεονεκτήματα το καθιστούν ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα, ειδικά όταν πρόκειται για την αποτοξίνωση του οργανισμού σας. Η τυπική δοσολογία του μηλόξυδου είναι μία έως δύο κουταλιές της σούπας σε 250 γρ. νερό και έως τρεις φορές την ημέρα (η μία κουταλιά).

18. Το μηλόξυδο ενισχύει την απώλεια βάρους

Είναι ιδανικό σαν συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους, επειδή μπορεί να αυξήσει την κορεσμό και να μειώσει σημαντικά την πείνα.

Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ρόφημα με μηλόξυδο, λεμόνι, κανέλα και πιπέρι καγιέν που θα βοηθήσει επιπλέον στο αδυνάτισμα.

19. Σκοτώνει τα έντομα από τα κατοικίδια σας

Αν ο σκύλος ή η γάτα σας δεν μπορεί να σταματήσει να ξύνεται, σταματήστε τους χημικούς απεντομωτές ψύλλων και εντόμων και δοκιμάστε αυτό το φυσικό φάρμακο.

Προσθέστε ίσα μέρη νερού και ξυδιού μηλίτη σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε με αυτό το τρίχωμα των ζώων σας μία φορά την ημέρα, μέχρι να φύγουν οι ψύλλοι. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φτιάξετε σπιτικό σπρέι σκύλου και να ψεκάζετε με αυτό το δέρμα του.

Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσετε τα ενοχλητικά έντομα από τα ζωάκια σας.

20. Λειτουργεί ως οικιακός καθαριστής

Η ανάμειξη ίσων μερών μηλόξυδου με νερό, θα σας προσφέρει έναν υγιεινό και ασφαλέστερο οικιακό καθαριστή.

Είναι μια από τις ασφαλέστερες και ευκολότερες μεθόδους καθαρισμού του σπιτιού σας, χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Είναι ιδανικό για τη θανάτωση των μικροβίων ή των εντόμων και τη διατήρηση ενός πεντακάθαρου σπιτιού.

Δοσολογία και πως να το χρησιμοποιήσετε

Δοσολογία του μηλόξυδου

Ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας, είναι να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, σε σάλτσες σαλάτας, σε σπιτική μαγιονέζα κ.λ.π.

Πολλά άτομα προτιμούν να το πίνουν ως ρόφημα, πάντα φυσικά αραιωμένο στο νερό.

Οι συνήθεις δοσολογίες κυμαίνονται από 1-2 κουταλάκια του γλυκού έως 1-2 κουταλιές της σούπας ανά ημέρα, αναμειγνύονται το σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μικρές δόσεις και να αποφύγετε τη λήψη μεγάλης ποσότητας. Το πολύ μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες στον οργανισμό και τα αντίθετα αποτελέσματα υγείας.

Είναι προτιμότερο το βιολογικό, μη επεξεργασμένο και μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο.

Η καλύτερη ώρα να πιείτε μηλόξυδο

Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες που υποστηρίζουν γιατί είναι καλύτερο να το πίνετε το βράδυ ή γιατί είναι καλύτερο να το πίνετε το πρωί.

Δεν υπάρχουν όμως επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του σε μια συγκεκριμένη στιγμή είναι καλύτερη από την άλλη. Ειδικά επειδή, ο κάθε οργανισμός και άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες ή μπορεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Αν π.χ. υποφέρετε από δυσπεψία, μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε μηλόξυδο το πρωί.

Η κατανάλωση του το πρωί μπορεί να βοηθήσει να καταπολεμήσετε τη δυσφορία και τα αέρια.

Αντίθετα, σε πολλά άτομα η μυρωδιά του μηλόξυδου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, αν είναι το πρώτο ρόφημα που θα πιει το πρωί.

Αρχικά, μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να προσθέσετε όχι περισσότερο από μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Δείτε πώς θα αισθάνεστε αφού το πιείτε ή μετά από λίγη ώρα.

Η λήψη του το βράδυ, μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, αν το καταναλώνετε με ζεστό νερό και μέλι.

Η κατανάλωση μηλόξυδου τη νύχτα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από οποιονδήποτε πόνο στο λαιμό, καθώς έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αν ειδικά είστε επιρρεπείς στην αμυγδαλίτιδα, τότε ίσως έχετε βρει τον καλύτερό σας φίλο.

Το να πίνετε μηλόξυδο πριν τον ύπνο, αποτρέπει επίσης από τη δυσάρεστη πρωινή αναπνοή.

Τέλος, η κατανάλωση μηλόξυδου αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να καθυστερήσει την πέψη. Επομένως, είναι καλύτερο να το καταναλώνετε πριν από το γεύμα ή με άδειο στομάχι για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του στην υγεία.

Αντενδείξεις και τι θα πρέπει να προσέξετε για το μηλόξυδο

Η κατανάλωση ξυδιού μηλίτη είναι υγιεινή και ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κατανάλωση όμως μεγάλων και συχνών ποσοτήτων, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του μηλόξυδου, περιλαμβάνουν διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, καύση του λαιμού ή του δέρματος και μειωμένα επίπεδα καλίου.

Βεβαιωθείτε ότι αραιώνετε πάντοτε το ξίδι μηλίτη μέσα στο νερό και μην το πίνετε ΠΟΤΕ κατευθείαν, ώστε να αποτρέψετε αρνητικές παρενέργειες.

Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσετε με μια μικρή δόση (ένα κουταλάκι τσαγιού) και να αυξήσετε σταδιακά τη δόση, ώστε να εκτιμήσετε σωστά την ανοχή του οργανισμού σας.

ΔιαφήμισηΑν παίρνετε φάρμακα για το σάκχαρο του αίματος ή οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, μιλήστε ΠΡΩΤΑ με το γιατρό σας, ΠΡΙΝ χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο.

Διαφήμιση

Το μηλόξυδο όπως έγραψα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Θα χρειαστεί όμως να τροποποιήσετε τη δόση των φαρμάκων για το διαβήτη, ώστε να αποτρέψετε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.

Τέλος, δεν θα πρέπει το μηλόξυδο να θεωρηθεί ως μια γρήγορη λύση ή ως θεραπεία, όταν πρόκειται για την υγεία σας.

Είναι σωστότερο να συνδυαστεί με μια θρεπτική διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, για να δείτε πραγματικά τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Εσείς χρησιμοποιείτε μηλόξυδο;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε για τα πλεονεκτήματα και τις πολλαπλές χρήσεις του μηλόξυδου; Το χρησιμοποιήσατε ποτέ ως τώρα για τη βελτίωση της υγείας ή της επιδερμίδας σας;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Το σχόλιό μου είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ενημέρωσή σας προς όλους μας.
  Να είστε καλά αγαπητή κυρία Δήμητρα Νάσιου

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ευγενικά σας λόγια και τις ευχές.
   Όσα περισσότερα γνωρίζουμε ή μαθαίνουμε, θα βοηθήσουν να διορθωθούν ή να προληφθούν προβλήματα διατροφής και υγείας. Εύχομαι ότι καλύτερο και μια υπέροχη μέρα! 🙂

 • Ο/Η ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΑΜΠΑΛΗ λέει:

  Κυρια Νασιου το αρθρο σας ειναι παρα πολυ καλο ε το μηλοξυδο .Σας ευχαριστω πολυ,μου ειναι πολυ χρησιμο.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Ελισσάβετ και ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο και είμαι σίγουρη πως θα μπορέσει να βοηθήσει λίγο περισσότερο στη δύσκολη διατροφική μας καθημερινότητα. Σας εύχομαι καλή Σαρακοστή και μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ λέει:

  Καλησπερα κα Δημητρα! Θα ηθελα να σας ρωτησω αν το μηλοξυδο θα βοηθησει ωστε να κατευνασω τις συσπασεις του εντερου που με ταλαιπωρουν μετα απο μια εγχειρηση που εκανα βουβονοκηλης και δεν λενε να σταματησουν!!! Ευχαριστω και συγνωμη που απασχολω τον πολυτιμο χρονο σας αλλα εχω φτασει σε απογνωση!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Γιώργο. Σας παρακαλώ μην ζητάτε ποτέ συγγνώμη για το χρόνο, ειδικά όταν υπάρχουν θέματα υγείας.
   Γνωρίζετε φυσικά πως εγώ δεν είμαι γιατρός ή διατροφολόγος και το καλύτερο θα ήταν να μιλήσετε με ένα γιατρό, που θα γνωρίζει τα προβλήματα υγείας σας με αναλύσεις και επίσης τα χάπια που ίσως παίρνετε ήδη. Κατά τη δική μου όμως γνώμη το μηλόξυδο θα βοηθήσει, επειδή αυξάνει καταρχήν τα οξέα του στομάχου, με αποτέλεσμα να διασπώνται καλύτερα οι τροφές και να μην δημιουργείται κατόπιν φούσκωμα και άλλα προβλήματα στο έντερο (μηλόξυδο λίγο πριν από το φαγητό). Επιπλέον, βοηθά ενισχύοντας τα βακτήρια του εντέρου που ήδη υπάρχουν, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα.
   Θα πρότεινα να διαβάσετε ένα άλλο άρθρο μου για τη σπαστική κολίτιδα, όπου αναφέρω και εκεί το μηλόξυδο, αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα των εντέρων και τη διατροφή ή τα βότανα που βοηθούν. Να διαβάσετε με προσοχή όμως τις αντενδείξεις όλων και συγκεκριμένα του μηλόξυδου, ειδικά αν παίρνετε φάρμακα.
   https://rogmes.gr/spastiki-kolitida-diatrofi/
   Ελπίζω να σας βοήθησα λίγο περισσότερο και σας εύχομαι ότι καλύτερο, γρήγορα περαστικά και μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

   • Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ λέει:

    Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!

 • Ο/Η Νικος Θεοδοσακης λέει:

  Χρησιμοποιω μηλοξυδο. Σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες. Περιμενω τις επομενες. Να εισαι παντα καλα να βοηθαςτους ανθρωπους που καταλαβαινουν.
  Καλη συνεχεια.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Νίκο και σε ευχαριστώ εγώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Είμαι σίγουρη πως θα υπάρχει ήδη διαφορά στον οργανισμό σου με το μηλόξυδο, επειδή βοηθά σε όλα τα υπαρκτά ή πιθανά μελλοντικά προβλήματα υγείας.
   Υπάρχουν τόσες σημαντικές τροφές, που απλά δεν γνωρίζουμε τις ιδιότητες και τα οφέλη τους στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να τις θεωρούμε ανούσιες ή αδιάφορες. Το βασικό είναι, όταν πλέον γνωρίζουμε τι κάνουμε!
   Ελπίζω με τα άρθρα και τα βίντεο να μπορώ να βοηθήσω όσο γίνεται περισσότερο.
   Σου εύχομαι να έχεις μια υπέροχη μέρα και ένα εκπληκτικό Σαββατοκύριακο! 🙂

 • >