10 Λάθος Συνήθειες Πριν Τον Ύπνο & Πως Να Κοιμηθείτε Γρήγορα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι λανθασμένες συνήθειες πριν τον ύπνο μπορούν να καταστρέψουν εντελώς την ηρεμία που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε.

Ο ύπνος μας είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, που επιτρέπει στο σώμα μας να θεραπευτεί και να ανανεωθεί.

Επιπλέον βοηθά να μειωθεί το άγχος που συσσωρεύεται στη διάρκεια της ημέρας μας.

Χωρίς αρκετό ύπνο μπορούν να δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα στην υγεία μας και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να ξεκουραστούμε. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν εύκολα ή δεν κοιμούνται αρκετά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τον οργανισμό τους.

Το ποσοστό του ύπνου που χρειάζεται ο καθένας μας κάθε βράδυ διαφέρει. Για τους ενήλικες, οι επτά τουλάχιστον ώρες κάθε νύχτα, είναι ζωτικής σημασίας για να έχουμε ένα υγιές μυαλό και σώμα.

Διαφήμιση

Ειδικά όταν έχουμε λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο και δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα σώματα μας δεν είναι τα μόνα που υποφέρουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι ένα τεράστιο ποσοστό 49,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν πρόβλημα με τη σωστή εστίαση. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης ύπνου.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας και η GENESIS Pharma, στην ενημερωτική δράση της για «Καλή Υγεία για Ασφαλή Οδήγηση» αναφέρει ότι χιλιάδες άτομα κοιμούνται στη διάρκεια της οδήγησης!

Ένας κουρασμένος οδηγός είναι κατά έξι φορές πιο πιθανό να χάσει τη ζωή του από οδικό ατύχημα, σε σχέση με τους υπόλοιπους οδηγούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, η υπνηλία προκαλεί το 30% των ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους.

Αυτό όμως το πρόβλημα δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να συνεχιστεί!

Οι 10 λανθασμένες συνήθειες πριν τον ύπνο

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας και που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν πως είναι οι ένοχοι για τις αϋπνίες μας.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε χειρότερα καθημερινά, όμως να εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτές τις επιβλαβείς συνήθειες.

Όλα λοιπόν, είναι σχετικά με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και στις λανθασμένες συνήθειες πριν τον ύπνο μας. Η -έστω και σταδιακή- αλλαγή  των λαθών που θα αναφέρω και οι φυσικές λύσεις που θα βρείτε παρακάτω, θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και ήρεμα.

Έτσι ώστε το πρωινό ξύπνημα να σας βρει ανανεωμένους, σε άμεση εγρήγορση και με καλύτερη διάθεση.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο σημαντικά λάθη πριν από τον ύπνο μας:

1. Πηγαίνετε για ύπνο νηστικοί

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο -πείνα

Ίσως να κάνετε κάποια ειδική διατροφή και να μην τρώτε μετά τις 6 μ.μ. ή απλά να μην θέλετε να επιβαρύνετε το σώμα σας πριν κοιμηθείτε.

Φυσικά το υπερβολικό φαγητό είναι επίσης ένα πρόβλημα για τον καλό ύπνο, αλλά ούτε η πείνα όμως θα σας προσφέρει τον καλύτερο ύπνο. Όταν είστε πεινασμένοι, θα κοιμηθείτε ανεπαρκώς και ίσως να ονειρευτείτε ακόμη και …μπισκότα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα μικρό σνακ μία ώρα πριν τον ύπνο (περίπου 150 θερμίδες) είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Θα δώσει στο σώμα σας αρκετή ενέργεια και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ανεξάρτητα από το πόσο παράξενο μπορεί να ακούγεται αυτό. Η αύξηση του επιπέδου ινσουλίνης στο αίμα, οδηγεί στην παραγωγή σεροτονίνης που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Τα καλύτερα τρόφιμα για φαγητό πριν από τον ύπνο είναι τα καρύδια, μια μπανάνα, ένα πορτοκάλι ή ένα βραστό αυγό.

2. Το υπνοδωμάτιο είναι πολύ ζεστό

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο - ζεστό δωμάτιο

Μία ακόμη από τις λανθασμένες συνήθειες πριν τον ύπνο είναι όταν το δωμάτιο σας είναι πολύ ζεστό. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να πείτε “όχι” σε ένα ζεστό υπνοδωμάτιο, ειδικά αν δεν σας αρέσει το κρύο.

Αλλά ακόμα κι αν νομίζετε ότι αισθάνεστε πιο άνετα να κοιμηθείτε σε ένα ζεστό δωμάτιο, μια υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα μειώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Αν το να κοιμηθείτε με ένα ανοιχτό παράθυρο είναι δύσκολο για εσάς το χειμώνα, ανοίξτε έστω το παράθυρο για 10 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Η καλύτερη θερμοκρασία για όμορφο ύπνο είναι περίπου 20° – 21° C.

3. Από τις χειρότερες συνήθειες πριν τον ύπνο είναι να κοιμάστε πιέζοντας την κοιλιά

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο - ανάσκελα

Κάθε άτομο έχει την αγαπημένη του στάση ύπνου.

Ακόμη και οι ψυχολογικές μελέτες, προσπαθούν συχνά να ερμηνεύσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ανθρώπου, από τον τρόπο που κοιμάται. Ωστόσο, υπάρχουν καλές και κακές θέσεις ύπνου.

Οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα όταν κοιμούνται με την πλάτη στο κρεβάτι (ανάσκελα) ή στο πλάι τους. Η θέση με την κοιλιά στο κρεβάτι πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη, επειδή σε αυτή τη θέση ο νωτιαίος μυελός και οι μύες δεν χαλαρώνουν, το στήθος πιέζεται και η αναπνοή γίνεται δύσκολη.

Αυτή η θέση είναι ιδιαίτερα κακή για άτομα που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις, ασθένειες των πνευμόνων ή αρτηριοσκλήρωση.

Ξέρω πως είναι αρκετά αγχωτικό να σταματήσετε να κοιμάστε στην αγαπημένη σας θέση, όμως θα πρέπει να κάνετε αυτή τη μετάβαση, έστω και σταδιακά.

4. Κοιμάστε στη διάρκεια της ημέρας

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο - ημερήσιος ύπνος

Ένας υγιής ενήλικος δεν χρειάζεται να κοιμηθεί επιπλέον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλά άτομα κοιμούνται συχνά στην πολυθρόνα βλέποντας τηλεόραση, σε ένα λεωφορείο ή οπουδήποτε αλλού. Αν συνηθίζετε και εσείς να το κάνετε αυτό στη διάρκεια της ημέρας, τότε η ποιότητα του ύπνου σας τη νύχτα μπορεί να χειροτερεύσει.

Επίσης, υπάρχει ένα είδος αϋπνίας που συμβαίνει μόνο τα Σαββατοκύριακα: όταν δηλαδή κοιμηθείτε πάρα πολύ ένα πρωινό στο Σαββατοκύριακο, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μετά το βράδυ. Με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι και άυπνοι τη Δευτέρα το πρωί.

Αν αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να σηκωθείτε και να τεντώσετε τα πόδια σας.

Η ροή οξυγόνου θα αυξηθεί, η κυκλοφορία του αίματος θα βελτιωθεί και θα νιώσετε γρήγορα πολύ καλύτερα.

5. Παραλείπετε το πρωινό σας

Το πρωινό δεν έχει καμία σχέση με τις συνήθειες πριν τον ύπνο τη νύχτα.

Υγιεινό πρωινό - Ολόκληρα φρούτα

Ωστόσο, το πρωινό μετατρέπει το βιολογικό ρολόι σας. Μόλις το σώμα πάρει λίγη ενέργεια μέσα σε μία ώρα μετά το ξύπνημα, αρχίζει να μετράει το χρόνο πριν τον ύπνο της νύχτας.

Επίσης, το πρωινό ρυθμίζει το μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει πως όταν κάνετε μεγάλα διαλείμματα μεταξύ των γευμάτων ή παραλείπετε το πρωινό σας, ο εγκέφαλος σκέφτεται ότι μπορεί να πεινάσει.

Με αποτέλεσμα, να παράγονται οι ορμόνες του στρες (κορτιζόλη και αδρεναλίνη) μεταξύ των γευμάτων και να προκαλέσουν αϋπνία.

Πρόγραμμα 2+5 Ημερών Απώλειας Βάρους

6. Δεν τακτοποιείτε το υπνοδωμάτιο σας

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο -ακαταστασία

Ακόμα κι αν δεν σας νοιάζει το χάος πραγμάτων γύρω σας, ο εγκέφαλος σας δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο.

Το χάος επηρεάζει το υποσυνείδητο μας και ο εγκέφαλος μας απομνημονεύει όλα όσα μας περιβάλλουν. Αν λοιπόν, το τελευταίο πράγμα που είδατε πριν από τον ύπνο σας ήταν το χάος, τότε ο ύπνος σας θα είναι αγχωτικός.

Επίσης, ο ύπνος στη σκόνη ποτέ δεν έκανε κάποιον να αισθάνεται καλά. Ένα από τα πιο γνωστά πράγματα που ξεχνάμε συχνά να καθαρίσουμε, είναι οι κουρτίνες ή το στρώμα.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό των πραγμάτων που έχετε στην κρεβατοκάμαρα σας και κάνετε πιο συχνό καθαρισμό για να διευκολύνετε την αναπνοή.

7. Κοιμάστε μαζί με το κατοικίδιο σας

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο - ύπνος με κατοικίδιο

Μία από τις πιο λανθασμένες συνήθειες πριν τον ύπνο, είναι όταν το κατοικίδιο σας κοιμάται μαζί σας.

Είναι πολύ σπάνιο για ένα ζώο να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μάλιστα ισχύει ιδιαίτερα για τις γάτες, που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει προσωπικός χώρος. Έτσι, αν το κατοικίδιο σας κοιμάται μαζί σας, ο ύπνος σας πιθανότατα θα είναι κακός.

Σίγουρα θα αισθάνεστε πραγματικά υπέροχα όταν ξυπνάτε με τη γάτα ή το σκυλάκι σας δίπλα στο κεφάλι σας. Ή όταν κοιμάστε στην άκρη του κρεβατιού, επειδή το κατοικίδιο σας κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του κρεβατιού.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων παραπονιούνται συχνά για τον ύπνο τους, επειδή τα κατοικίδια τους πιστεύουν ότι κατέχουν μόνα τους την κρεβατοκάμαρα.

8. Στις πιο λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο είναι να τρώτε γλυκό

Υγιεινό πρωινό - Κρουασάν

Ανέφερα παραπάνω πως ένα μικρό σνακ πριν από τον ύπνο είναι μια καλή επιλογή, εκτός αν πρόκειται για γλυκά τρόφιμα.

Η ζάχαρη είναι σαν φαγητό για τον εγκέφαλο. Αν ο εγκέφαλος σας είναι πολύ ενεργός τη νύχτα, δεν είναι καθόλου καλό για τον ύπνο σας και ίσως να οδηγήσει σε εφιάλτες.

Αν ειδικά τρώτε σοκολάτα πριν από τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει αϋπνία επειδή περιέχει καφεΐνη (και δεν έχει σημασία τι είδους σοκολάτα τρώτε).

9. Τα πόδια σας έχουν μυστική ζωή

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο - ανήσυχα πόδια

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι το πρωί και να μην κοιμηθήκατε καλά, λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να το παρατηρήσετε αν δεν το γνωρίζετε. Συμβαίνει όταν τα πόδια μας μπορεί να κουνιούνται μόνα τους τη νύχτα, οπότε ο εγκέφαλος ξυπνά όλη την ώρα και διαταράσσεται ο ύπνος.

Αυτό το πρόβλημα είναι κοινό για τους ηλικιωμένους, αλλά ακόμη και αν είστε νέοι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το έχετε.

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε λόγω μιας δυσάρεστης αίσθησης στα πόδια σας και το πρωί παρατηρήσετε ότι τα σεντόνια είναι τσαλακωμένα εκεί, ίσως είναι η ένδειξη ότι έχετε αυτό το σύνδρομο.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν ειδικά φάρμακα, για να βοηθήσουν περισσότερο. Μπορείτε να διορθώσετε αρχικά τα προβλήματα αυπνίας, αλλά θα πρέπει να σταματήσετε τον καφέ και άλλες τροφές που περιέχουν καφεΐνη, από το απόγευμα και μετά.

Παλαιότερα μου τύχαινε αρκετές φορές και ήταν πολύ ενοχλητικό, αφού δυσκολευόμουν να κοιμηθώ. Το δικό μου πρόβλημα ήταν πως δεν λάμβανα αρκετό μαγνήσιο.

Έλλειψη Μαγνησίου: 9 Συμπτώματα Και Πως Να Την Αντιμετωπίσετε

Αν δεν έχετε προβλήματα έλλειψης μαγνησίου, κάντε έναν έλεγχο στο αίμα σας για να διαπιστώσετε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

10. Κοιμάστε με φασαρία

Λάθος συνήθειες πριν τον ύπνο - φασαρία

Ακόμη μία λανθασμένη συνήθεια πριν τον ύπνο, είναι όταν πηγαίνετε να ξαπλώσετε με φασαρία.

Ο ύπνος με συνεχή θόρυβο είναι ανθυγιεινός και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για το σώμα, ακόμα κι αν δεν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο εγκέφαλος μας παρατηρεί το θόρυβο και αυτό οδηγεί σε κόπωση, άγχος και αυξημένο καρδιακό παλμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ανάλογα με το επίπεδο θορύβου, η επίδραση του μπορεί να είναι διαφορετική στον εγκέφαλο, όπως:

 • 30 dB (όπως ψίθυρος ή χρόνος ρολογιού) = καμία επίδραση
 • 35-40 dB (όπως μια ήρεμη συζήτηση) = επιδεινώνει την ποιότητα του ύπνου και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο
 • 45-50 dB (όπως μια έντονη συνομιλία, γέλιο ή ροχαλητό) = μπορεί να προκαλέσει νευρική διαταραχή
 • Περισσότερο από 50 dB = αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Επιπλέον, οι ξαφνικοί δυνατοί θόρυβοι μπορούν επίσης να βλάψουν την υγεία σας.

Αν υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο ή αυτοκινητόδρομος κοντά στο σπίτι σας, θα πρέπει να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά τη νύχτα ή να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε για καλύτερες συνήθειες πριν τον ύπνο

Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές στις λανθασμένες συνήθειες πριν τον ύπνο, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε επιπλέον φυσικές λύσεις. Έτσι ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό και το σώμα σας να χαλαρώσει και να κοιμηθείτε όμορφα και ήρεμα.

 • Μόλις ξαπλώσετε, χαλαρώστε τους μύες του προσώπου σας, συμπεριλαμβάνοντας τη γλώσσα, τη γνάθο και τους μύες γύρω από τα μάτια σας. Στη συνέχεια, χαλαρώστε τους ώμους σας όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Τέλος, χαλαρώστε ολόκληρο το κάθε χέρι στη μία πλευρά και στη συνέχεια το άλλο. Αναπνεύστε και χαλαρώστε το στήθος και τα πόδια σας από τους μηρούς μέχρι τις πατούσες.
 • Όταν έχει ήδη χαλαρώσει το σώμα, σκεφτείτε δύο εικόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας και να αποκλείσετε τα υπόλοιπα.
  Εικόνα 1: σκεφτείτε πως βρίσκεστε σε ένα κανό σε μια ήρεμη λίμνη, χωρίς τίποτα άλλο εκτός από ένα καθαρό μπλε ουρανό πάνω από σας
  Εικόνα 2: σκεφτείτε πως είστε ξαπλωμένοι σε μια αιώρα, σε μια ήσυχη παραλία και ακούτε μόνο τον ήχο της θάλασσας
 • Μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε βάζοντας ήρεμους και χαλαρωτικούς ήχους, όπως αυτόν που θα βρείτε στο βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=xQ6xgDI7Whc και είναι συγκεκριμένοι ήχοι για βαθύ ύπνο

Υγιεινές συνήθειες πριν τον ύπνο με βότανα και αιθέρια έλαια

 • Τα κεράσια είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το εσωτερικό ρολόι του σώματος μας. Τα κεράσια είναι νόστιμα και είναι ένα ελαφρύ σνακ, που μπορείτε να καταναλώσετε πριν πάτε για ύπνο. Αν δεν έχετε φρέσκα κεράσια, μπορείτε να πιείτε ένα μικρό ποτήρι χυμό κερασιού (καλής ποιότητας ή βιολογικό).
 • Τα αιθέρια έλαια είναι επίσης μια φυσική μέθοδος για σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε και ο ύπνος δεν διαφέρει. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και να σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα όταν ξυπνάτε. Τα αιθέρια έλαια όμως με σωστή χρήση, δεν προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Εξαιρετικά αιθέρια έλαια με τα οποία μπορείτε να ψεκάσετε το υπνοδωμάτιο σας είναι η λεβάντα, το σανταλόξυλο, το λιβάνι και το μανταρίνι.
 • Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο με ρίζες, που περιέχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για χαλάρωση και για ηρεμιστικά αποτελέσματα. Έχει παραπλήσιες χαλαρωτικές ιδιότητες με το χαμομήλι ως τσάι. Βοηθά στην ηρεμία των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα μια ηρεμιστική δράση. Επιπλέον, λειτουργεί παρεμποδίζοντας τα σήματα του εγκεφάλου που προκαλούν άγχος και έχει κατευναστικό αποτέλεσμα. Θεωρείται μάλιστα ένα από τα αγαπημένα φυσικά φάρμακα για το άγχος και τις κρίσεις πανικού.

Τελευταίες σκέψεις…

Να σιγουρεύεστε πάντα, ότι ξεκινάτε με μικρές ποσότητες οποιουδήποτε βοτάνου ή αιθέριου ελαίου.

Έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν διαφορετικές αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα, βότανα ή αιθέρια έλαια.

Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, διακόψτε το αιθέριο έλαιο ή το βότανο αμέσως. Επίσης, αν σας έχουν συνταγογραφήσει φάρμακα για τον ύπνο ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Ο ύπνος είναι ένα κρίσιμο και σημαντικό κομμάτι της υγείας μας και της επούλωσης τραυμάτων.

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σκεφτείτε σοβαρά όταν πρόκειται για την αϋπνία. Αναζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ιατρού, αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον ύπνο σας.

Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ένα σημειωματάριο για να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα. Θα μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα τι λειτουργεί για σας και να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε έναν καλό ύπνο κάθε βράδυ.

Μην ξεχνάτε πως η υγεία σας εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητα του ύπνου σας!

Ακολουθείτε και εσείς κάποια από αυτές τις συνήθειες πριν τον ύπνο;

Ανακαλύψατε και εσείς κάποια από αυτές τις λανθασμένες συνήθειες πριν τον ύπνο; Δοκιμάσατε ποτέ κάποια από τις παραπάνω φυσικές μεθόδους για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ήρεμα;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να διώχνετε κάθε δυσάρεστη σκέψη για έναν γαλήνιο ύπνο! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Καλημέρα Δήμητρα. Πολύ καλό και στοχευμένο το άρθρο σου για ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους μας πιστεύω. Κάνω αρκετά από αυτά τα λάθη και ειδικά το γλυκό πριν τον ύπνο και τη φασαρία αφού πολλές φορές κοιμάμαι με ανοιχτή τηλεόραση. Δεν ήξερα όμως για αυτές τις τεχνικές μέχρι τώρα και μου άρεσε πολύ επίσης η μουσική αυτή που επέλεξες. Είναι πολύ χαλαρωτική και ήρεμη. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα την επόμενη φορά που θα έχω αυπνίες και θα σου πω τα αποτελέσματα. Καλή σου συνέχεια.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Μέλπω και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς πολλές φορές έχουμε κάποιες συνήθειες, χωρίς να γνωρίζουμε πως ο εγκέφαλος μας τις καταγράφει και αντιδρά σε αυτές με το δικό του τρόπο.
   Εμένα με πιάνει συνήθως το σύνδρομο του Σαββατοκύριακου, επειδή τότε μόνο κοιμάμαι λίγο περισσότερο, αφού για να τα προλάβω όλα τις καθημερινές, ξυπνάω στις 7 – 7.30. Οπότε την Κυριακή το βράδυ έχω το πρόβλημα αυτό του ύπνου. Με τις παραπάνω λύσεις όμως και ειδικά με την εικόνα με το κανό, κοιμάμαι πολύ γρήγορα. Σου εύχομαι λιγότερες αϋπνίες πλέον και μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • >