Κολύμβηση Για Αρχάριους: Τα 8 Βασικά Οφέλη & Πρόγραμμα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που φαίνεται να κάνουμε συχνά όταν είμαστε νέοι και στη συνέχεια χαλαρώνουμε όσο περνά η ηλικία μας.

Ασχολούμαστε πλέον μόνο με το περπάτημα, το οποίο φυσικά είναι και αυτό μια εξαιρετική άσκηση, με το ελαφρύ τρέξιμο ή με διάφορες άλλες χαλαρές δραστηριότητες.

Το κολύμπι είναι μια πολύ αγαπημένη μου άσκηση τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και έχω επισκεφθεί πολλές φορές το χειμώνα, κολυμβητήριο στην πόλη μου.

Επειδή, αν δεν έχετε επισκεφθεί πισίνα κάποια στιγμή, τότε θα αναγκαστείτε να κολυμπήσετε μόνο κατά τους θερμότερους μήνες στη θάλασσα.

ΔιαφήμισηΥπάρχουν άλλωστε πλέον, πολλά προγράμματα κολύμβησης σε πισίνες γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων.

Η κολύμβηση ως προπόνηση είναι μία από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας όλο το χρόνο.

Μήπως λοιπόν είναι καιρός, να αποφασίσετε να ασχοληθείτε λίγο πιο ενεργά με αυτή την καταπληκτική άσκηση;

Τα 8 βασικά οφέλη που κερδίζετε με την κολύμβηση

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια θαυματουργή προπόνηση και άσκηση.

Αν υπήρχε όμως, σίγουρα το κολύμπι θα ήταν αρκετά ψηλά στη λίστα. Παρέχοντας σωματικά και ψυχικά οφέλη, η κολύμβηση μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ας δούμε παρακάτω ποιά είναι τα 8 εξαιρετικά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η κολύμβηση.

1. Βελτίωση λειτουργίας εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός σας θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα και θα πάρει επιπλέον ώθηση. Μελέτες δείχνουν πως η κολύμβηση, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερο οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει περισσότερη εγρήγορση, καλύτερη μνήμη και γνωστική λειτουργία.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το να είμαστε απλά σε μια πισίνα με ζεστό νερό που είναι τουλάχιστον στο θωρακικό επίπεδο, μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την έρευνα, αύξησαν τη ροή αίματος στις εγκεφαλικές αρτηρίες τους κατά 14%.

2. Βελτίωση δεξιοτήτων σε νεαρές ηλικίες

Η κολύμβηση βοηθά τα παιδιά να επιτύχουν πολλά περισσότερα. Αποδεικνύεται ότι η απόλαυση στο νερό νωρίς το πρωί, είναι επίσης μια καλή ιδέα. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Griffith με 7.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στην κολύμβηση σε νεαρή ηλικία κατέκτησαν επιπλέον δεξιότητες.

Επιπλέον, έφτασαν σε προσωπικούς στόχους νωρίτερα από τους μη κολυμβητές συνομήλικους τους, ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο.  Η ανάγνωση, η γραφή και οι αριθμητικές ικανότητες τους ήταν επίσης καλύτερες. Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για τις νεαρές -ειδικά- ηλικίες.

3. Μείωση πόνων & αύξηση διάθεσης

Με την κολύμβηση, θα πάρετε μια ευχάριστη ώθηση στη διάθεση σας. Αν κολυμπάτε μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ήρθε η ώρα να βάλετε το μαγιό σας και το χειμώνα. Επειδή, παρά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, μία μελέτη διαπίστωσε πως όσοι κολυμπούσαν κανονικά μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου ανέφεραν λιγότερη κόπωση, ένταση και απώλεια μνήμης.

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι κολυμβητές που υπέφεραν από ασθένειες όπως οι ρευματισμοί, η ινομυαλγία ή το άσθμα, διαπίστωσαν ότι το κολύμπι το χειμώνα μείωσε τους πόνους τους.

4. Μείωση υπέρτασης

Με την κολύμβηση μπορείτε να μειώσετε επίσης, την αρτηριακή σας πίεση. Αν υποφέρετε από υπέρταση, η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε την πίεση του αίματος. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι, σε περίοδο 10 εβδομάδων, οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν καθιστική ζωή και είχαν υπέρταση, μείωσαν σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ανθρώπους που επιλέγουν άλλες ασκήσεις λόγω του βάρους, του άσθματος ή των τραυματισμών τους.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι, μετά από ένα έτος τακτικής κολύμβησης, οι ασθενείς με υπέρταση μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση. Επιπλέον, βελτίωσαν ταυτόχρονα την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, κάτι που είναι το κλειδί για την αποφυγή του διαβήτη τύπου ΙΙ.

5. Αύξηση χρόνων ζωής

Με την κολύμβηση θα ζήσετε περισσότερο! Αν επιλέγετε ήδη υγιεινούς τρόπους διατροφής για να επεκτείνετε τα χρόνια ζωής σας, το κολύμπι είναι ακόμη ένας που θα πρέπει να προσθέσετε στη λίστα σας.

Διεξήχθη μία μελέτη στη Διεθνή Εφημερίδα της Υδατικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σε πάνω από 40.000 άνδρες ηλικίας 20 – 90 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κολύμπησαν ή έκαναν άλλες ασκήσεις πισίνας όπως το τρέξιμο με νερό ή το aqua aerobic μείωσαν τον κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, κατά σχεδόν 50%.

Και μάλιστα, σε σύγκριση με όσους είχαν καθιστική ζωή ή όσους ήταν ήδη δρομείς.

6. Μείωση κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Επιλέγοντας ως δραστηριότητα την κολύμβηση, μπορείτε να μειώσετε επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια μελέτη ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κολύμβηση είναι εξίσου αποτελεσματική με την ποδηλασία.

Μάλιστα, μερικές φορές είναι ακόμη περισσότερο αποτελεσματική, στην αύξηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και τη μείωση στις φλεγμονές.

7. Μείωση πόνων πλάτης & μέσης

Με την κολύμβηση, θα μειώσετε επίσης τους πόνους της πλάτης και της μέσης. Ξεχάστε τα παυσίπονα και προτιμήστε την κολύμβηση αντί για αυτά. Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι, οι ασθενείς με πόνους στην πλάτη και τη μέση που έκαναν υδρόβιες ασκήσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον πόνο.

Επιπλέον, μετά από 6 μήνες κολύμβησης, το 90% των συμμετεχόντων της μελέτης αισθάνθηκαν, ότι είχαν βελτιωθεί σημαντικά στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το ποια ήταν η ικανότητα κολύμβησης τους στην αρχή της μελέτης.

Κολύμβηση για πόνους στην πλάτη & μέση

8. Δεν καταπονεί τις αρθρώσεις

Η κολύμβηση χρησιμεύει ως ιδανική εναλλακτική λύση για τις ασκήσεις που χρειάζονται μεγάλη δύναμη. Επειδή η κολύμβηση χρησιμοποιεί μύες, με τους οποίους κανονικά δεν ασχολείστε και είναι εύκολη άσκηση για τις αρθρώσεις.

Αυτό την καθιστά, μια σημαντική εναλλακτική λύση σε δραστηριότητες με μεγάλη ένταση. Δηλαδή, σας επιτρέπει να γυμναστείτε σε εξωτερικό χώρο, χωρίς το φόβο να σκοντάψετε σε κάτι, όπως για παράδειγμα στο τρέξιμο.

Με λίγα λόγια, η κολύμβηση είναι μια καταπληκτική άσκηση με πολλαπλά πλεονεκτήματα!

Μπορούμε να χάσουμε κιλά με την κολύμβηση;

Θα μου πείτε…

“Υπέροχα όλα αυτά τα οφέλη αλλά εγώ θέλω να χάσω βάρος”. “Η κολύμβηση λειτουργεί σαν άσκηση για την απώλεια βάρους”;

Ίσως σας απογοητεύσω, αλλά θα απαντήσω… πιθανόν.

Όπως και κάθε άλλη άσκηση, το πόσο αποτελεσματική είναι η κολύμβηση για την απώλεια βάρους, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Δηλαδή, από το πόσο καιρό κολυμπάτε, τι τρώτε όλη την ημέρα και τι κάνετε όταν βρεθείτε στην θάλασσα ή την πισίνα. Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας, προσαρμόζοντας το μαγιό σας ή κουβεντιάζοντας αντί να κολυμπήσετε, πιθανότατα δεν πρόκειται να χάσετε βάρος.

Επίσης, αν η διατροφή σας είναι με λιπαρά, ζάχαρη και γρήγορο φαγητό και πάλι δεν πρόκειται να αδυνατίσετε.

ΔιαβήτηςΜια μελέτη για τα κλινικά αποτελέσματα του μεταβολισμού, εξέτασε τις επιδράσεις της κολύμβησης και του περπατήματος στο σωματικό βάρος, στη διανομή λίπους, στα λιπίδια, στη γλυκόζη και στην ινσουλίνη, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι μετά από έξι μήνες, οι κολυμβητές είχαν μειώσει τη μέση τους και τα ισχία τους περισσότερο από τους περιπατητές. Επιπλέον, είχαν αυξήσει την απόσταση που μπορούσαν να κολυμπήσουν, σε 12 λεπτά.

Αντίθετα, οι περιπατητές δεν είχαν αυξήσει τη δική τους απόσταση στο πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν. Μετά από ένα χρόνο, οι κολυμβητές είχαν μειώσει το σωματικό τους βάρος και τα επίπεδα χοληστερόλης, πολύ περισσότερο από τους περιπατητές.

Ποιά άτομα δυσκολεύονται να χάσουν κιλά με την κολύμβηση…

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει, ότι η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει σε ορισμένα άτομα την κατανάλωση τροφίμων. Για αυτό μερικές φορές, οι κολυμβητές δεν μπορούν να χάσουν καθόλου βάρος.

Καλύτερα όμως είναι, να εστιάσετε λιγότερο στους αριθμούς και περισσότερο στο πως αντιδρά το σώμα σας.

Ίσως τότε να διαπιστώσετε, ότι το κολύμπι είναι η ιδανική άσκηση για εσάς.

Για τους αρχάριους, το κολύμπι με μέτριο ρυθμό, καίει περίπου 270 θερμίδες σε μόλις μισή ώρα.

Αν αυξήσετε περισσότερο την ένταση, μπορείτε να κάψετε περίπου 700 θερμίδες την ώρα.

Επίσης, σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, το κολύμπι δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα ιδανική για την καρδιά.

Γυαλιά για κολύμβησηΕπειδή το νερό είναι πυκνότερο από τον αέρα (σχεδόν 800 φορές), κάθε προπόνηση κολύμβησης γίνεται μια εξαιρετική άσκηση προπόνησης. Στην οποία, χτίζετε τους μύες σας, μαζί με την καύση θερμίδων και την προστασία για εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, πιθανότατα χρησιμοποιείτε μύες που κανονικά δεν θα χρησιμοποιούσατε. Πράγμα που σημαίνει, ότι θα αρχίσετε να βλέπετε μυϊκούς σχηματισμούς και σε νέα μέρη του σώματος.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι η κολύμβηση είναι ελαφριά άσκηση για τις αρθρώσεις σας, οπότε είναι απίθανο να τραυματιστείτε στο νερό.

Τέλος, σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις και εκτός αν κάνετε πρωταθληματική κολύμβηση, δεν χρειάζεστε χρόνο αποκατάστασης μετά από ασκήσεις στο νερό. Ειδικά, αν κάνετε ανάκαμψη από έναν τραυματισμό, το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνεχίσετε να κινείστε, ενώ αναρρώνετε.

3 προγράμματα κολύμβησης για διαφορετικά επίπεδα

Είστε λοιπόν έτοιμοι να απολαύσετε το νερό;

Τέλεια!

Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα.

Για όσους είστε αρχάριοι, είτε είστε γυναίκα είτε άνδρας, η κολύμβηση μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη από ό, τι αρχικά περιμένατε. Επειδή η επεξεργασία του σώματος στο νερό είναι τελείως διαφορετική από την ξηρά.

Στο νερό θα πρέπει να είστε συνεχώς σε κίνηση για να ισορροπήσετε και να μη βουλιάξετε και οι πνεύμονες σας προσαρμόζονται στην αναπνοή διαφορετικά. Επίσης, όπως έγραψα και παραπάνω, υπάρχουν μύες που δεν γνωρίζατε ότι είχατε και τώρα θα κινηθούν.

Αν δεν έχετε συνηθίσει, είναι λίγο δύσκολο στην αρχή!

Ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, ο καλύτερος τρόπος για να μην αισθάνεστε περίεργα, είναι να χωρίσετε την κολύμβηση σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε τις διαδρομές, την ένταση και τις περιόδους ανάπαυσης.

Βαράκια πισίναςΜπορείτε ακόμη, να προσθέσετε μερικά παιχνίδια στο νερό, να χρησιμοποιήσετε βαράκια ή μια μικρή μπάλα για να τονίσετε τους μηρούς ή να κάνετε θαλάσσια σπορ με φίλους.

Για κάθε προπόνηση παρακάτω, ο στόχος θα δοθεί μαζί με τις βασικές ασκήσεις και τις αποστάσεις.

Η ποικιλία θα δώσει στους μύες σας ένα διάλειμμα. Θυμηθείτε ότι, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων έχει μήκος 50 μέτρων, οπότε ένας “γύρος” θα είναι τα 100 μέτρα.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας, προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής.

1. Κολύμβηση για αρχάριους

Ο κύριος στόχος είναι να μάθετε τις τέσσερις βασικές ασκήσεις: το κρόουλ ή ελεύθερο κολύμπι (crawl), το πρόσθιο (breaststroke), το ύπτιο (backstroke) και η πεταλούδα (butterfly). Επίσης ένας στόχος είναι, το να μάθετε να κολυμπάτε συνεχώς χωρίς να κάνετε διαλείμματα, βοηθούμενοι από την κατάλληλη αναπνοή.

Απόσταση προπόνησης: 700 μέτρα

Αρχική προπόνηση (ανάπαυση μεταξύ του κάθε σετ):

 • 2 x 50 μέτρα κρόουλ (χαλαρό ζέσταμα)
 • 2 x 50 μέτρα ύπτιο (εστίαση στην κολύμβηση σε ευθεία γραμμή)
 • 2 x 50 μέτρα πρόσθιο (εστίαση στην τεχνική)
 • 2 x 50 μέτρα πεταλούδα (αν δεν μπορείτε να κάνετε πεταλούδα, τότε κάνετε κρόουλ)
 • 2 x 100 μέτρα (25 μέτρα από κάθε ένα: πεταλούδα, ύπτιο, πρόσθιο, κρόουλ)
 • 2 x 50 μέτρα κρόουλ (χαλάρωμα)

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

2. Μέτρια προπόνηση κολύμβησης

Μέχρι να καταφέρετε την πεταλούδα, δεν πρέπει να προχωρήσετε στην παρακάτω προπόνηση. Γιατί εδώ ο στόχος είναι, να βελτιώσετε την τεχνική κολύμβησης και για τα τέσσερα είδη και να αναπτύξετε εξαιρετική αναπνοή.

Απόσταση προπόνησης: 1500 μέτρα

Ενδιάμεση προπόνηση (ανάπαυση μετά από κάθε 100 μέτρα ή γύρο αν χρειαστεί):

 • 300 μέτρα ζέσταμα (εναλλαγή των τεσσάρων ειδών κολύμβησης)
 • 4 x 100 μέτρα (γρήγορος 1ος και 3ος γύρος, πιο χαλαρός ο 2ος και 4ος)
 • 4 x 50 μέτρα πρόσθιο
 • 4 x 50 μέτρα πεταλούδα
 • 4 x 50 μέτρα ύπτιο
 • 200 μέτρα χαλάρωμα (εναλλαγή των τεσσάρων ειδών κολύμβησης)

3. Επαγγελματική προπόνηση κολύμβησης

Οι προχωρημένες προπονήσεις κολύμβησης περιλαμβάνουν πιο δυναμική κολύμβηση και τεχνική αναπνοής. Αυτή η τρίτη προπόνηση, θα σας εξελίξει σε έναν πολύ ισχυρό κολυμβητή με εξαιρετική αντοχή.

Απόσταση προπόνησης:

 • 300 μέτρα κρόουλ (ζέσταμα)
 • 4 x 200 μέτρα με εναλλασσόμενη αναπνοή (50 μέτρα κρόουλ, 50 μέτρα πρόσθιο, 50 μέτρα ύπτιο, 50 μέτρα πεταλούδα)
 • 3 x 100 μέτρα (πεταλούδα, πρόσθιο, ύπτιο)
 • 8 x 50 μέτρα γρήγορο (κολυμπήστε το καθένα είδος χωρίς να αναπνεύσετε και ξεκουραστείτε λίγο μετά το καθένα)
 • 8 x 25 μέτρα γρήγορο (κολυμπήστε το καθένα είδος χωρίς να αναπνεύσετε και ξεκουραστείτε λίγο μετά το καθένα)
 • 4 x 100 μέτρα (100 μέτρα το καθένα είδος και ανάπαυση 30-60 δευτερόλεπτα μετά από κάθε 100 μέτρα)
 • 300 μέτρα χαλάρωμα (εναλλάσσονται τα τέσσερα είδη)
Τα 4 είδη κολύμβησης
Φωτογραφίες από το: https://speedoleague.org.uk/2018/02/10/brief-overview-of-swimming-styles-in-competitive-swimming/

Προληπτικά μέτρα κολύμβησης

Ευτυχώς το κολύμπι, είναι ένα από τα αθλήματα όπου είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστείτε.

Ωστόσο, χρειάζεται σίγουρα μια προσαρμογή από τον τρόπο που λειτουργείτε στην ξηρά.

Οπότε, αν δεν είστε έμπειρος κολυμβητής ή έχετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα καρδιαγγειακές παθήσεις, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι μια ρουτίνα κολύμβησης θα είναι ασφαλής.

Και αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να κολυμπήσετε, δεν πειράζει, αφού μπορείτε εύκολα να μάθετε! Στα περισσότερα κοινοτικά γυμναστήρια ή κολυμβητήρια, προσφέρουν μαθήματα κολύμβησης ενηλίκων, όλο το χρόνο.

Η κολύμβηση είναι οικονομική και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, εκτός από ένα μαγιό και μια πετσέτα.

ΔιαφήμισηΑν σας άρεσαν οι πρώτες φορές λοιπόν στην πισίνα ή στο κολυμβητήριο, θα πρέπει να πάρετε επίσης ένα ζευγάρι γυαλιά κολύμβησης. Έτσι ώστε, να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το χλώριο που θα ενοχλεί τα μάτια σας.

Οι γυναίκες, μπορεί να θέλετε να επενδύσετε επιπλέον σε ένα σκουφάκι κολύμβησης, αν και δεν είναι ιδιαίτερα κομψό. Όμως, θα προστατεύει τα μαλλιά σας από τις χημικές ουσίες στο νερό, ώστε να μην αποχρωματίζεται το χρώμα των μαλλιών (ειδικά αν βάφετε τα μαλλιά σας, θα είναι απαραίτητο!).

Τέλος, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί στην πισίνα ή στην θάλασσα.

Διαφήμιση

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσετε με ενθουσιασμό τις προπονήσεις κολύμβησης.

Επειδή είναι πολύ διαφορετικό από οποιαδήποτε άσκηση ή προπόνηση στην ξηρά. Μπορεί να χρειάζεστε λίγο περισσότερο χρόνο για να καταλάβετε πώς αισθάνεται το σώμα σας ενώ κινείται στο νερό, και αυτό είναι φυσιολογικό!

Η κολύμβηση όμως, θα είναι από τις πιο αξέχαστες ασκήσεις γυμναστικής.

Σας αρέσει η κολύμβηση;

Αλήθεια, εσάς σας αρέσει η κολύμβηση; Δοκιμάσατε ποτέ το κολύμπι σαν γυμναστική με πρόγραμμα ή χωρίς;

Αφήστε αν θέλετε παρακάτω το σχόλιο σας, για την δική σας άποψη σχετικά με την υπέροχη αυτή άσκηση.

Να είστε πάντα καλά και να χαίρεστε το κολύμπι!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Θεωρώ πως η κολύμβηση είναι από τα καλύτερα αθλήματα για να γυμναστεί ολόκληρο το σώμα και έχω δει θεαματικά αποτελέσματα στο δικό μου.
  Συγχαρητήρια για το πολύ αξιόλογο και αναλυτικό άρθρο!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα. Πραγματικά, είναι και δική μου πολύ αγαπημένη άσκηση το καλοκαίρι, αλλά κάποιες φορές και το χειμώνα σε τοπικό κολυμβητήριο. Όπως είπατε, γυμνάζει απίστευτα ολόκληρο το σώμα και ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί στο νερό.
   Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και καλή συνέχεια!

 • >