Ορμονική Ισορροπία Με 8 Φυσικούς Τρόπους & 10 Συμπτώματα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η ορμονική ισορροπία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό αλλά και για όλα τα βασικά του όργανα.

Οι ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη, είναι εξαιρετικά σημαντικοί χημικοί αγγελιοφόροι και επηρεάζουν πολλές πτυχές της συνολικής μας υγείας.

Οι ορμόνες εκκρίνονται από διάφορους αδένες και όργανα και δημιουργούν μια ορμονική ισορροπία. Συμπεριλαμβάνοντας το θυρεοειδή, τα επινεφρίδια, την υπόφυση, τις ωοθήκες, τους όρχεις και το πάγκρεας.

Ολόκληρο το ενδοκρινικό μας σύστημα συνεργάζεται για να ελέγχει το επίπεδο των ορμονών που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Αν σε μία ή περισσότερες ορμόνες υπάρχει έστω και μικρή ανισορροπία, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Οι συμβατικές θεραπείες για ορμονική ισορροπία

Οι συμβατικές θεραπείες για ορμονική ανισορροπία, περιλαμβάνουν συνήθως συνθετικές θεραπείες αντικατάστασης ορμονών, χάπια ελέγχου γεννήσεων, ενέσεις ινσουλίνης, φάρμακα θυρεοειδούς και άλλα.

ΔιαφήμισηΔυστυχώς, για την πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από ορμονικές διαταραχές, οι τύποι των συνθετικών θεραπειών, συχνά κάνουν τρία πράγματα:

 • Κάνουν τους ανθρώπους να εξαρτώνται από τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής τους, προκειμένου να διατηρήσουν τα συμπτώματα υπό έλεγχο.
 • Καλύπτουν τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά δεν τα επιλύουν. Που σημαίνει ότι ο ασθενής, μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει ανωμαλίες σε άλλες περιοχές του σώματος, ενώ η διαταραχή εξελίσσεται.
 • Προκαλούν κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοπόρωση, άγχος, προβλήματα αναπαραγωγής, καρκίνο και πολλά άλλα.

Τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχουν σημαντικοί τρόποι για την ορμονική ισορροπία και μάλιστα με φυσικούς τρόπους.

Τι είναι το ενδοκρινικό σύστημα και πως συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία;

Το ενδοκρινικό σύστημα, είναι υπεύθυνο για το συντονισμό των διαφόρων οργάνων και των ορμονών. Οι ορμόνες είναι χημικά που απελευθερώνονται στο αίμα, από τα κύτταρα των ενδοκρινών αδένων.

Στοχεύουν συγκεκριμένους ιστούς ή κύτταρα, δεσμεύοντας τους υποδοχείς που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο ή στην επιφάνεια του. Οι ορμόνες λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι και παίζουν βασικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες του σώματος μας.

Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από πολλούς αδένες, που είναι υπεύθυνοι και για την αποστολή πληροφοριών από τον εγκέφαλο σε άλλους αδένες στο σώμα.

Για παράδειγμα, οι δύο ορμόνες που εκκρίνονται από την πρόσθια υπόφυση, είναι ορμόνες ανάπτυξης και είναι υπεύθυνες για την σωστή ανάπτυξη. Ενώ πχ. η προλακτίνη, είναι η ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό.

Σημαντικοί επίσης αδένες του ενδοκρινικού συστήματος είναι ο επίφυτος αδένας, ο θυρεοειδής αδένας, ο παραθυρεοειδής αδένας, ο θύμος αδένας και ο επινεφρίδιος αδένας.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ορμονών που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο σώμα:

 • όσες προέρχονται από αμινοξέα (πρωτεϊνικές ορμόνες, πεπτίδια και αμίνες)
 • όσες προέρχονται από λιπίδια (στεροειδή)

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ορμονών:

 • Οι ορμόνες αμίνης, που συντίθενται από τα αμινοξέα τρυπτοφάνη, όπως η μελατονίνη και οι ορμόνες θυρεοειδούς, όπως η τυροσίνη .
 • Οι ορμόνες πεπτιδίων, που αποτελούνται από αμινοξέα βραχείας αλυσίδας και περιλαμβάνουν την αντιδιουρητική ορμόνη που ονομάζεται αγγειοπιεστίνη και την οξυτοκίνη.
 • Οι ορμόνες πρωτεϊνών, που αποτελούνται από μακρύτερα πολυπεπτίδια και περιλαμβάνουν την αυξητική ορμόνη και την ορμόνη διέγερσης θυλακίων.
 • Οι στεροειδείς ορμόνες που προέρχονται από τη χοληστερόλη και περιλαμβάνουν την τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και την κορτιζόλη.

Όταν αυτές οι ορμόνες στέλνουν μηνύματα που επεξεργάζονται από τους κυτταρικούς μηχανισμούς και προκαλούν την απόκριση του κυττάρου-στόχου.

Ολόκληρο δηλαδή το ενδοκρινικό μας σύστημα, συνεργάζεται για να ελέγξει το επίπεδο των ορμονών που κυκλοφορούν στο σώμα.

Όταν έστω και μία από αυτές τις ορμόνες είναι έστω και ελαφρώς ανισορροπημένη, μπορεί να οδηγήσει σε διαδεδομένα προβλήματα υγείας. Αυτά επηρεάζουν τη γενική ανάπτυξη, τη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία, τον ύπνο, το μεταβολισμό και την πείνα.

Σημεία & συμπτώματα για μη ορμονική ισορροπία

Όταν δεν υπάρχει ορμονική ισορροπία στον οργανισμό, θα παρατηρήσετε κάποια σημάδια και συμπτώματα, όπως:

 1. Η υπογονιμότητα και η ακανόνιστη περίοδος
 2. Η αύξηση του σωματικού βάρους ή αντίθετα η απότομη απώλεια βάρους, χωρίς σκόπιμες αλλαγές στη διατροφή
 3. Η κατάθλιψη, η κακή διάθεση και το άγχος
 4. Η ανεξήγητα συνεχόμενη κούραση που μπορεί να συνοδεύεται με προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
 5. Η αϋπνία και οι διαταραχές στον ύπνο με εφιδρώσεις
 6. Η χαμηλή λίμπιντο αλλά και η κολπική ξηρότητα με απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας
 7. Οι απότομες αλλαγές στην όρεξη
 8. Τα πεπτικά προβλήματα με φούσκωμα, πόνο στο στομάχι ή διάρροια
 9. Η τριχόπτωση και η αραίωση μαλλιών 
 10. Η χρόνια ακμή που δεν υποχωρεί

Χωρίς ορμονική ισορροπία, τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά, ανάλογα με το είδος της διαταραχής ή της ασθένειας που προκαλούν.

Για παράδειγμα, τα υψηλά οιστρογόνα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα που περιλαμβάνουν την ενδομητρίωση και τα προβλήματα αναπαραγωγής. Ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη, συχνά περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αλλαγές στην όρεξη, βλάβη των νεύρων και προβλήματα με την όραση.

Επιπλέον προβλήματα για την ορμονική ισορροπία:

Άλλα προβλήματα που δημιουργούνται όταν δεν υπάρχει ορμονική ισορροπία, περιλαμβάνουν:

 • Κυριαρχία οιστρογόνων: αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, αλλαγές στο βάρος και την όρεξη, περισσότερο άγχος, επιβραδυνόμενος μεταβολισμός
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: στειρότητα, αύξηση βάρους, υψηλότερος κίνδυνος για διαβήτη, ακμή, μη φυσιολογική ανάπτυξη τριχών
 • Χαμηλά οιστρογόνα: χαμηλή σεξουαλική ορμή, προβλήματα αναπαραγωγής, δυσλειτουργία της εμμηνόρροιας, αλλαγές στη διάθεση
 • Υποθυρεοειδισμός: επιβραδυνόμενος μεταβολισμός, αύξηση βάρους, κόπωση, άγχος, ευερεθιστότητα, πεπτικά προβλήματα, ακανόνιστες περίοδοι
 • Χαμηλή τεστοστερόνη: στυτική δυσλειτουργία, μυϊκή απώλεια, αύξηση βάρους, κόπωση, προβλήματα που σχετίζονται με τη διάθεση
 • Διαβήτης: αύξηση βάρους, βλάβη νεύρων (νευροπάθεια), υψηλός κίνδυνος απώλειας όρασης, κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια, ξηροστομία, δερματικά προβλήματα
 • Κόπωση των επινεφριδίων: κόπωση, μυϊκοί πόνοι, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα στον ύπνο, ομίχλη στον εγκέφαλο, προβλήματα αναπαραγωγής

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες για τη μη ορμονική ισορροπία

Οι ορμονικές ανισορροπίες είναι πολυπαραγοντικές διαταραχές, που σημαίνει ότι προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων και αιτιών.

Όπως είναι η διατροφή, η κληρονομικότητα, τα επίπεδα άγχους και η έκθεση σε τοξίνες από το περιβάλλον.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις ορμονικές ανισορροπίες, περιλαμβάνουν:

 • Τροφικές αλλεργίες και προβλήματα στο έντερο. Νέες έρευνες έδειξαν, ότι η υγεία του εντέρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών. Στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή στην έλλειψη ευεργετικών προβιοτικών βακτηρίων που καλύπτουν το εντερικό τοίχωμα, είμαστε πιο ευάλωτοι σε ορμονικά προβλήματα. Συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας, επειδή η φλεγμονή συνήθως προέρχεται από το έντερο και έπειτα επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας.
 • Παχυσαρκία ή πολλά επιπλέον κιλά
 • Γενετική ευαισθησία
 • Τοξικότητα (έκθεση σε φυτοφάρμακα, τοξίνες, ιούς, τσιγάρα, υπερβολικό οινόπνευμα και επιβλαβείς χημικές ουσίες)
 • Υψηλές ποσότητες πίεσης και έλλειψη ικανοποιητικού ύπνου και ανάπαυσης

Τα 8 βήματα για ορμονική ισορροπία με φυσικό τρόπο

#1 Αντικαταστήστε τους υδατάνθρακες με υγιή λιπαρά

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά οξέα, είναι το κλειδί για τη διατήρηση των ορμονών υπό έλεγχο.

Το σώμα μας χρειάζεται διάφορους τύπους λιπαρών για τη δημιουργία ορμονών, συμπεριλαμβάνοντας τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη.

Αυτά τα λιπαρά δεν είναι μόνο θεμελιώδεις δομικές μονάδες για την παραγωγή ορμονών. Επιπλέον, διατηρούν τα επίπεδα φλεγμονής χαμηλά, ενισχύουν το μεταβολισμό μας και προάγουν την απώλεια βάρους.

Υγιή λιπαρά για ορμονική ισορροπία

Τα υγιή λιπαρά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα των εξευγενισμένων υδατανθράκων, οι οποίοι οδηγούν σε φλεγμονή και μπορούν να καταστρέψουν την ορμονική ισορροπία.

Οι καλύτερες αντιφλεγμονώδεις πηγές και υγιεινές λιπαρές ουσίες είναι το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, το παρθένο ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και εξαιρετικά αποτελέσματα στην καύση λίπους.

Αβοκάντο

Τα οφέλη του αβοκάντο περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της φλεγμονής και τον έλεγχο της όρεξης. Επιπλέον, συμβάλει στην απαραίτητη καθημερινή πρόσληψη ινών και θρεπτικών ουσιών, όπως το κάλιο.

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ουσίες, που μπορούν να μειώσουν τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι συνήθως αρκετά ήπια και χρειάζονται χρόνια ή δεκαετίες για να προκληθεί βλάβη.

Η κατανάλωση άφθονου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της, οδηγώντας σε μειωμένο κίνδυνο για διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες. Όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλές ποσότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Ε και Κ, αλλά και αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν ισχυρά οφέλη στην υγεία.

Άγριος σολομός

Ο άγριος σολομός είναι σημαντικός σαν τροφή και μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν σε καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό συστατικό για τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και για την επικοινωνία των κυττάρων στον εγκέφαλο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στην προστασία από την απώλεια των νευρώνων του ιππόκαμπου και μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Το σημαντικό είναι να απομακρύνετε τα έλαια που περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά, όπως είναι το ηλιέλαιο, το λάδι καλαμποκιού, το βαμβακέλαιο και τη μη βιολογική σόγια.

Προσθέστε πλούσιες πηγές φυσικών ωμέγα-3, όπως είναι τα λιπαρά ​​ψάρια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο, το παρθένο ελαιόλαδο και τα καρύδια.

#2 Προσαρμογόνα βότανα

Τα προσαρμογόνα βότανα (Adaptogen) είναι μια μοναδική κατηγορία θεραπευτικών φυτών.

Τα βότανα αυτά ονομάστηκαν “προσαρμογόνα”, επειδή βοηθούν τον οργανισμό μας να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Προάγουν την ισορροπία των ορμονών και προστατεύουν το σώμα από μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από το υπερβολικό στρες.

Προσαρμογόνα βότανα είναι:

 • τα θεραπευτικά μανιτάρια
 • το τζίνσενγκ (Ginseng)
 • η ρόδιος ρίζα (Rhodiola Rosea)
 • το αλικάκαβο (Ashwagandha)
 • η ρίζα μάκα (Maca)
 • ο Ινδικός βασιλικός (Tulsi)
 • η γλυκόριζα (Liquorice)
 • ο αστράγαλος (Astragalus)

Πως βοηθούν τα προσαρμογόνα βότανα στην ορμονική ισορροπία:

Εκτός από την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας και την καταπολέμηση του άγχους, η έρευνα δείχνει ότι τα διάφορα προσαρμογόνα βότανα, μπορούν:

 • Να βελτιώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
 • Να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης με φυσικό τρόπο
 • Να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη
 • Να μειώσουν τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων
 • Να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα
 • Να υποστηρίξουν τις λειτουργίες των επινεφριδίων

Ειδικά το αλικάκαβο (Ashwagandha), μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξισορρόπηση των ορμονών. Ωφελεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, επειδή προάγει την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν κυτταρική βλάβη.

Το αλικάκαβο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει ένα υποτονικό ή υπερδραστήριο θυρεοειδή και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κόπωση των επινεφριδίων.

Τα επινεφρίδια, μπορεί να υπερφορτωθούν όταν υπάρχει υπερβολικό συναισθηματικό, σωματικό ή διανοητικό άγχος. Οδηγώντας στη διαταραχή διαφόρων ορμονών, όπως είναι η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η προγεστερόνη.

Ινδικός βασιλικός - tulsiΟ Ινδικός βασιλικός, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως tulsi, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης. Λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο για το άγχος και το συναισθηματικό στρες.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο Ινδικός βασιλικός μπορεί επίσης να προστατεύσει τα όργανα και τους ιστούς από τη χημική καταπόνηση, από ρύπους και βαρέα μέταλλα.

Αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπία ορμονών.

#3 Αντιμετώπιση των συναισθηματικών ανισορροπιών

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, τα εσωτερικά συναισθήματα έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία ενός ατόμου.

Η συναισθηματική ισορροπία, οι εξωτερικοί παράγοντες και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συνθηκών υγείας, ώστε να υπάρχει ορμονική ισορροπία.

Επίσης, τα συναισθήματα του φόβου προκαλούν ασθένειες στα αναπαραγωγικά όργανα, τα νεφρά και τα επινεφρίδια, επηρεάζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η στειρότητα.

Τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας και της μη-συγχώρεσης, προκαλούν ασθένειες στο συκώτι, που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία οιστρογόνων.

Τα συναισθήματα της ανησυχίας και του άγχους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τα επίπεδα ινσουλίνης, που μπορεί να επηρεάσουν διάφορες ορμόνες.

Αντιμετωπίστε τα συναισθήματα σας για ορμονική ισορροπία

Για την ορμονική ισορροπία, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση οποιωνδήποτε συναισθηματικών ανισορροπιών που έχετε να αντιμετωπίσετε.

Μπορείτε να το επιτύχετε μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας. Η πρακτική του διαλογισμού, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική με ασκήσεις αναπνοής και περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι παραδοσιακές Κινεζικές ιατρικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και το θεραπευτικό μασάζ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας, στην καταπολέμηση του άγχους και στην καλύτερη ροή του αίματος.

Τα συναισθήματα και οι ορμόνες μας συνδέονται, οπότε προσπαθήστε να ισορροπήσετε το πρώτογια να βοηθήσετε το δεύτερο.

Αν αισθάνεστε ένταση, θυμό, αναστάτωση ή ακόμα και φόβο, αυτά επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία, οδηγώντας σε ακόμα περισσότερα προβλήματα υγείας. Συνεχίστε να εργάζεστε με τη συναισθηματική σας ισορροπία, καθιστώντας τη μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

#4 Αιθέρια έλαια για ορμονική ισορροπία

Για να εξισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες σας, είναι σημαντικό να απομακρύνετε τις τοξίνες στο σώμα.

Αποφύγετε τα συμβατικά προϊόντα περιποίησης σώματος που γίνονται με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως με parabens, προπυλενογλυκόλη και λαουρυλοθειικό νάτριο.

Μια καλύτερη εναλλακτική λύση, είναι η χρήση φυσικών προϊόντων που παρασκευάζονται με φυσικά συστατικά. Όπως είναι τα αιθέρια έλαια, το λάδι καρύδας, το βούτυρο shea, το αμυγδαλέλαιο και το καστορέλαιο.

Για την αντικατάσταση τοξικών προϊόντων περιποίησης σώματος και καθαρισμού, χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια εξισορρόπησης ορμονών, όπως είναι τα:

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων των οιστρογόνων, επειδή περιέχει φυσικά φυτοοιστρογόνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ρυθμίσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Μπορεί επίσης, να θεραπεύσει τη στειρότητα και να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών. Είναι σημαντικό ως φυσική θεραπεία για συναισθηματικές ανισορροπίες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ρίξτε στον αέρα του δωματίου 3-5 σταγόνες φασκόμηλο, για να βοηθήσει στην ορμονική ισορροπία και την ανακούφιση από το άγχος. Για να απαλύνετε τις στομαχικές κράμπες και τους πόνους, κάνουμε μασάζ με 5 σταγόνες φασκόμηλο και 5 σταγόνες έλαιο καρύδας στο στομάχι και σε κάθε άλλη περιοχή πόνου.

Μάραθος

Οι αυτοάνοσες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του θυρεοειδούς, δημιουργούν προβλήματα με την υγεία του εντέρου.

Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο μάραθου για να χαλαρώσετε το σώμα και να βελτιώσετε την πέψη και την υγεία του εντέρου. Θα βοηθήσει επιπλέον να ενισχύσετε το μεταβολισμό και να μειώσετε τη φλεγμονή.

Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ με 2 σταγόνες από έλαιο μάραθου στο στομάχι ή να προσθέσετε 1-2 σταγόνες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή τσάι και να το πιείτε.

Λεβάντα

Το λάδι λεβάντας προάγει τη συναισθηματική ισορροπία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Lavender - Λεβάντα για ορμονικές διαταραχέςΜπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ήρεμο ύπνο, ο οποίος θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Ρίξε στον αέρα του δωματίου 5 σταγόνες έλαιο λεβάντας ή προσθέστε 5 σταγόνες σε ένα λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να απλώσετε 3 σταγόνες τοπικά στους κροτάφους, την πλάτη, το λαιμό ή τους καρπούς σας.

Η συναισθηματική, ψυχική και σωματική ηρεμία που θα σας προσφέρει, θα είναι πολύτιμη.

Σανταλόξυλο

Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη λίμπιντο και να μειώσει το άγχος. Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στη χαλάρωση, να ενισχύσει τη διανοητική σαφήνεια και να βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Το ισχυρό άρωμα του προκαλεί ειρηνικά συναισθήματα και έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία.

Ρίξτε στον αέρα του δωματίου σανταλόξυλο απευθείας ή απλώστε 2-3 σταγόνες στους καρπούς των χεριών και στα πέλματα των ποδιών σας.

Θυμάρι

Το έλαιο θυμαριού βελτιώνει την παραγωγή προγεστερόνης και βοηθά στη θεραπεία ή την ανακούφιση ορισμένων προβλημάτων υγείας. Όπως είναι δηλαδή η στειρότητα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η εμμηνόπαυση, η κατάθλιψη, τα ινομυώματα, η τριχόπτωση και η αϋπνία.

Για να βοηθήσετε την ορμονική ισορροπία με φυσικό τρόπο, προσθέστε 2 σταγόνες έλαιο θυμαριού σε ένα λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να απλώσετε 2-3 σταγόνες έλαιο θυμαριού με ίσα μέρη έλαιο καρύδας, κάνοντας απαλό μασάζ στην κοιλιά.

#5 Συμπληρώματα για διατροφικά κενά

Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε διατροφίκά συμπληρώματα. Έτσι ώστε να γεμίσουμε θρεπτικά τα διατροφικά κενά και να υπάρχει ορμονική ισορροπία.

Υπάρχουν ορισμένα κορυφαία συμπληρώματα, που θα βοηθήσουν σημαντικά τις ορμόνες, όπως είναι τα:

Έλαιο νυχτολούλουδου

Περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που υποστηρίζουν τη συνολική ορμονική λειτουργία.

Το συμπλήρωμα με το έλαιο νυχτολούλουδου, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων και στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Το έλαιο του βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τη σύλληψη του εμβρύου.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D λειτουργεί σχεδόν σαν μια ορμόνη μέσα στο σώμα και έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων φλεγμονής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τα άτομα που ζουν σε σκοτεινές περιοχές και χώρες, συχνά υποφέρουν από εποχική κατάθλιψη. Όπως και από άλλα σχετικά προβλήματα υγείας, εκτός αν συμπληρώνουν την έλλειψη του ήλιου με συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Η ηλιοφάνεια είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D. Το γυμνό δέρμα δημιουργεί βιταμίνη D από μόνο του, όταν εκτίθεται ακόμη και σε μικρές ποσότητες άμεσου ηλιακού φωτός.

Η καθημερινή συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D, είναι 400 – 800 IU για ενήλικες κάτω των 50 ετών και 1.000 IU για ενήλικες άνω των 50 ετών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, θα πρέπει να συμπληρώνουν ημερησίως περίπου 2.000 – 4.000 IU βιταμίνης D3, αν ζουν σε σκοτεινές περιοχές. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε ημέρες που δεν βρίσκονται σε μέρη με ηλιοφάνεια.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εντερικής επένδυσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εξισορροπήσει τις ορμόνες.

Τα αδιάλυτα σωματίδια τροφίμων, όπως είναι για παράδειγμα η γλουτένη, διαρρέουν μέσω του εντέρου μας στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτά προκαλούν φλεγμονές, οι οποίες προκαλούν αντίστοιχα ασθένειες που πλήττουν όλο το σώμα. Ειδικά τους αδένες όπως είναι ο θυρεοειδής, που είναι πολύ ευαίσθητος στην αυξημένη φλεγμονή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαρροή στο έντερο, έχουν σημαντική έλλειψη προβιοτικών στο έντερο. Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτήρια, που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή και τη ρύθμιση των βασικών ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η γκρελίνη και η λεπτίνη.

#6 Προσοχή στα φάρμακα και τα χάπια αντισύλληψης

Εσείς γνωρίζετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου σας;

Κάποια φάρμακα μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία. Οδηγώντας σε παρενέργειες όπως κόπωση, αλλαγές της όρεξης, αλλοιωμένες συνήθειες ύπνου, χαμηλή λίμπιντο, θλίψη ή ακόμη και κατάθλιψη.

Ορισμένα φάρμακα που αλλάζουν την ορμονική ισορροπία, περιλαμβάνουν τα κορτικοστεροειδή, τα διεγερτικά, τις στατίνες, την ντοπαμίνη, τα ρετινοειδή και τα γλυκοκορτικοειδή.

Προσέχετε τα φάρμακα σας και μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους. Όποτε είναι δυνατόν, αναζητήστε φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Προσοχή στα χάπια αντισύλληψης

Ο έλεγχος της αντισύλληψης χρησιμοποιεί επίσης επικίνδυνα φάρμακα, που αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών.

Αντισυλληπτικά φάρμακα - contraceptivesΤο χάπι είναι ένας τύπος ορμονοθεραπείας, που αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές και δυσάρεστες επιπλοκές.

Θα σας παροτρύνω να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε χάπια αντισύλληψης. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι ασφαλέστεροι)τρόποι για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από τη λήψη τους, ιδίως μακροπρόθεσμα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ελαττωματική αιμορραγία μεταξύ των κύκλων
 • Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού
 • Αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας της μήτρας, πήξη του αίματος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Ημικρανίες
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Αύξηση βάρους
 • Πόνους στην πλάτη
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Ναυτία
 • Καλοήθεις όγκους του ήπατος
 • Ευαισθησία στους μαστούς

#7 Διαλειμματική δίαιτα-νηστεία

Όταν πρόκειται για τη βελτίωση των ορμονών που επηρεάζουν άμεσα την πείνα, το σάκχαρο του αίματος και το μεταβολισμό, η διαλειμματική δίαιτα-νηστεία είναι ότι καλύτερο.

Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις κορυφαίες μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων σακχάρου στο αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ενισχύει το μεταβολισμό.

Η διαλειμματική δίαιτα-νηστεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ορμόνη της πείνας. επιπλέον, βελτιώνει εκπληκτικά τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γνωστική λειτουργία.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία

Έχει σημαντική επίδραση στην αντίσταση της λεπτίνης, ένα άλλο πρότυπο ορμονικής αντίστασης που μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη αύξηση βάρους.

Επιπλέον, βοηθά στον τρόπο που ο εγκέφαλος επικοινωνεί με τις ωοθήκες, μέσω της αποστολής ορμονών. Αυτές είναι βασικά χημικά μηνύματα στις ωοθήκες, που τις ωθεί να απελευθερώσουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Μια τέτοια φυσική διαδικασία είναι απαραίτητη για τη γενική ευημερία και για την ικανότητα να μείνετε έγκυος.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

#8 Κοιμηθείτε περισσότερο

Αν δεν κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, τότε κάνετε πολύ κακό στο σώμα και τον οργανισμό σας.

Η έλλειψη ύπνου ή η διατάραξη του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού, μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες που συμβάλλουν στην ανισορροπία των ορμονών.

Επειδή οι ορμόνες μας εργάζονται με χρονοδιάγραμμα!

Για παράδειγμα, η κορτιζόλη, η κύρια “ορμόνη του στρες”, ρυθμίζεται τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι, οι άνθρωποι που πάνε για ύπνο αργά, ποτέ δεν κάνουν πραγματικό διάλειμμα από την “μάχη ή φυγή” του νευρικού συστήματος στην αντίδραση άγχους.

Η έλλειψη ύπνου, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών και το χρόνιο στρες, είναι τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Indian Journal of Endocrinology and Metabolism ανέφερε ότι:

«Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα επίπεδα πολλών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοκορτικοειδών, των κατεχολαμινών, της αυξητικής ορμόνης και της προλακτίνης».

Ο ύπνος βοηθάει στην ισορροπία των ορμονών του άγχους, δημιουργεί ενέργεια και επιτρέπει στο σώμα να αναρρώσει σωστά.

Το υπερβολικό άγχος και ο κακός ύπνος συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μειωμένη ανοσία και προβλήματα στην απόδοση εργασίας. Συνδέεται επίσης με υψηλότερη ευαισθησία στο άγχος, με την αύξηση του σωματικού βάρους και την κατάθλιψη.

Για να μεγιστοποιήσετε τη λειτουργία των ορμονών, προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι έως τις 11 μμ. Επίσης, μείνετε σε έναν κανονικό ρυθμό ύπνου-ξυπνήματος, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Πως να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών για ορμονική ισορροπία

Αν ανησυχείτε για την υγεία των ορμονών, μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα τους με τους εξής τρόπους:

Εξέταση σάλιου:

Ο έλεγχος του σάλιου, μετρά τα επίπεδα ορμονών του σώματος σε κυτταρικό επίπεδο. Μια εξέταση σάλιου, μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης, τεστοστερόνης, κορτιζόλης και την “μητέρα ορμόνη” (DHEA).

Όταν ελέγχετε τα επίπεδα σας ανά διαστήματα, ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει τις αλλαγές στις ορμόνες με την εξέταση σάλιου.

Έλεγχος αίματος

Αυτός ο τύπος ορμονικής εξέτασης, απαιτεί να συλλέγεται το αίμα σε εργαστήριο και στη συνέχεια να μετράται για τα επίπεδα ορμονών.

Μια εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει τα ελεύθερα (ή ενεργά) και τα συνολικά επίπεδα ορμονών, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν οι εξετάσεις σάλιου και ούρων.

Εξέταση ούρων

Μια εξέταση ορμονών ούρων, απαιτεί να συλλέγετε όλα τα ούρα σας για μια περίοδο 24 ωρών. Στη συνέχεια τα ούρα εξετάζονται, για να προσδιοριστεί κάθε ορμόνη που υπάρχει και σε ποια επίπεδα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη δοκιμή ορμονών, επειδή μετρά τα επίπεδα ορμονών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντί για τη μέτρηση των επιπέδων σε μια χρονική στιγμή, όπως συμβαίνει με τις εξετάσεις αίματος και σάλιου.

Εξέταση ορμονών για τον ερεθισμό ωοθυλακίων

Αυτός ο τύπος εξέτασης χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση της ορμονικής κατάστασης των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Αφορά δηλαδή, όσες γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Προφυλάξεις όταν θέλετε να αλλάξετε την ορμονική ισορροπία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνθετικές ορμονικές θεραπείες ίσως είναι απαραίτητες για τη θεραπεία μιας ορμονικής ανισορροπίας. Όπως για παράδειγμα, η χορήγηση ινσουλίνης ή φαρμάκων για το θυρεοειδή αδένα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να αισθάνεται πολύ καλύτερα, κάνοντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που σας περιγράφω παραπάνω.

ΔιαφήμισηΓια τα άτομα με διαγνωσμένες ορμονικές διαταραχές, είναι πάντα σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, πριν διακόψετε τη χρήση των φαρμάκων σας. Ειδικά για προβλήματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης τύπου 1 ή 2, η ανεπάρκεια των επινεφριδίων, η νόσος του Addison, η νόσος του Graves και το σύνδρομο Cushing.

Οι φυσικές θεραπείες που αναφέρω παραπάνω, μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημα της ορμονικής ανισορροπίας.

Διαφήμιση

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν να μειώσετε σημαντικά τα συμπτώματα της.

Οι παραπάνω τρόποι όμως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ιατρική παρακολούθηση. Οι ανισορροπίες των ορμονών μπορούν ποικίλλουν πάρα πολύ ανά άτομο και είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό επίσης να παρακολουθείτε πάντα το πώς νιώθετε, να κάνετε την έρευνα σας και να αξιολογείτε τον τρόπο ανταπόκρισης στις διαφορετικές θεραπείες.

Έχετε παρατηρήσει τα παραπάνω συμπτώματα για μη ορμονική ισορροπία;

Εσείς έχετε παρατηρήσει σημάδια ή συμπτώματα που δείχνουν πως δεν υπάρχει ορμονική ισορροπία στον οργανισμό; Έχετε δοκιμάσει κάποιους από τους παραπάνω τρόπους για να διορθώσετε το πρόβλημα με τα επίπεδα ισορροπίας των ορμονών;

Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και να φροντίζετε με κάθε τρόπο την πολύτιμη υγεία σας! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Θελω απλα να σας ευχαριστησω για ολες αυτες τις σημαντικες πληροφοριες που μας δινετε καθε φορα. Αν κανουμε εστω και το 1/3 απο ολα αυτα, θα δουμε σιγουρα μεγαλη διαφορα. Να ειστε παντα καλα και να μας βοηθατε με τις πληροφοριες σας!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Αθηνά. Και εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Πραγματικά, αν γίνονται μικρά έστω βήματα κάθε φορά και παραμένουν, η διαφορά που θα βλέπετε σταδιακά στον οργανισμό και την επιδερμίδα σας, θα είναι πολύ σημαντική.
   Εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη ημέρα. 🙂

 • ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΕΧΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΗ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ,ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ,ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ!ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Φιλιώ και σε ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου. Ξέρω ότι είναι μεγάλο άρθρο, αλλά θέλησα να αναφέρω όσα περισσότερα μπορούσα για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Επειδή από τις ορμόνες μας, ξεκινάνε όλα.
   Χαίρομαι πάρα πολύ που μπόρεσες να βρεις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν. Με μικρά καθημερινά βήματα και σταθερά, μπορούμε όλοι να αλλάξουμε προβλήματα υγείας και επιδερμίδας ή ή να διορθώσουμε λάθη στη διατροφή μας.
   Σου εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη ημέρα! 🙂

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

     Καλησπέρα. Η διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία είναι μια εξαιρετική μέθοδος απώλειας βάρους, αποτοξίνωσης του οργανισμού και διόρθωσης προβλημάτων υγείας.
     Ετοιμάζω ήδη εδώ και 6 μήνες, ένα βιβλίο με πολλές πληροφορίες και με μελέτες ιατρικών πανεπιστημίων παγκοσμίως, για τη διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία. Έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο για την αποτελεσματικότητα της. Στο βιβλίο μου, που θα το δημοσιεύσω σε περίπου ένα μήνα, θα αναφέρω αναλυτικά πως μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με εντελώς φυσικό τρόπο, βοηθώντας πολλά άτομα στην απώλεια βάρους ή στην διόρθωση και αναγέννηση της υγείας τους.
     Εύχομαι μια πολύ όμορφη Κυριακή! 🙂

 • >