Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από βλάβες στο νευρικό σύστημα, στα περιφερικά νεύρα ή από νευροπάθεια.
Τα προβλήματα αυτά μπορούν να συμβούν από κακή στάση του σώματος, από χρόνιους τραυματισμούς, από διαβήτη, έλλειψη βιταμινών, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, από ορισμένα φάρμακα ή ακόμη και μετά από χημειοθεραπεία. (1)
Η νευροπάθεια μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα.
Ειδικότερα, σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες, σε νόσηση από ορισμένους ιούς, από κακή διατροφή και προβλήματα αγγείων. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ μερικές φορές δημιουργούνται από φθορές νεύρων, καθώς γερνάμε. (2)
Διαφήμιση
Τα συμπτώματα μιας νευροπάθειας μπορεί να είναι από απλά έως πολύ δυσάρεστα ή τρομακτικά.
Όπως για παράδειγμα να μουδιάσουν τα άκρα, να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ζεστό από το κρύο ή να μην αισθανόμαστε τα πόδια μας και να είναι δύσκολο να περπατήσουμε, οι κράμπες, τα προβλήματα ισορροπίας και πολλά άλλα.
1 βιταμίνη-ένωση για το νευρικό σύστημα
Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε ποια είναι η πιο σημαντική βιταμίνη για το νευρικό σύστημα και για την πρόληψη ή την επούλωση βλαβών των νευρικών κυττάρων.
Έτσι ώστε να προλάβετε ή να βελτιώσετε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις στο νευρικό σύστημα, βλάβες στα νεύρα ή νευροπάθεια.
Ειδικά, αν παρατηρήσατε να έχετε πολλά νεύρα, να αισθάνεστε ότι το νευρικό σας σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ή αν υπάρχει ήδη νευροπάθεια. Ίσως όμως να θέλετε απλά να προλάβετε δυσάρεστες νευρικές ή νευρολογικές καταστάσεις.
Ειδικά, μετά τον τελευταίο δύσκολο χρόνο για όλους μας!
Τι είναι η νευροπάθεια και πως επηρεάζει το νευρικό σύστημα
Η νευροπάθεια θεωρείται οποιαδήποτε ασθένεια ή διαταραχή, που επηρεάζει την λειτουργία των νεύρων στο σώμα μας. (3)
Μπορεί να δημιουργηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο διαβήτης, δηλαδή η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα. (4)
Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι οι χρόνιες παθήσεις, οι τραυματισμοί και τα αυτοάνοσα νοσήματα. (5)
Κάθε αιτία από όσες ανέφερα παραπάνω ή κάποιοι επιπλέον παράγοντες, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα.
Αυτή η βλάβη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα τους να μεταδίδουν ακριβή και σωστά σήματα στο σώμα. Το σώμα μας τότε μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από σημάδια και συμπτώματα, σαν σήμα κινδύνου.
Η νευρική βλάβη μπορεί να συμβεί σε μια συγκεκριμένη θέση των νεύρων, επηρεάζοντας για παράδειγμα ένα αισθητήριο νεύρο. Μπορεί επίσης να επηρεάσει περισσότερα νεύρα και τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος των νευρικών ινών που έχουν υποστεί βλάβες.
Η νευροπάθεια επηρεάζει είτε τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ίνες μειώνοντας τη μυϊκή δύναμη και μάζα τους και προκαλώντας μυϊκούς σπασμούς, είτε επηρεάζει τις μικρότερες νευρικές ίνες, προκαλώντας περισσότερα συμπτώματα.
Πως μπορούν να μπερδευτούν τα συμπτώματα της νευροπάθειας
Πολύ δύσκολα μπορούν τα συμπτώματα από νευροπάθεια στις μικρές ίνες να διαγνωστούν σωστά.
Συνήθως μάλιστα θεωρείται λανθασμένα, ότι αφορούν άλλες παθήσεις. (6)
Για παράδειγμα, η νευροπάθεια στα αυτόνομα νεύρα της καρδιάς και των αγγείων μπορεί να προκαλέσει υπόταση. Η οποία παρουσιάζεται με αίσθημα χρόνιας κόπωσης, με λιποθυμίες ή με ίλιγγο. (7)
Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν υπάρχουν βλάβες στις νευρικές ίνες του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ναυτία και διαταραχές της πέψης ή μετεωρισμό, δηλαδή πρήξιμο. (8)
Αυτά όμως είναι παρόμοια συμπτώματα, που παρουσιάζει επίσης το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πως λειτουργεί το νευρικό σύστημα
Το νευρικό μας σύστημα είναι ουσιαστικά το κέντρο ελέγχου των οργάνων μας και θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους αρμονική συνεργασία.
Αποτελεί επίσης την έδρα των αισθητήριων οργάνων μας όπως είναι τα μάτια, τα αυτιά, η γλώσσα, κλπ. και είναι απαραίτητο, για να αντιλαμβανόμαστε σωστά το περιβάλλον. (9)
Οι κυτταρικοί ιστοί επικοινωνούν με τα εγκεφαλικά κύτταρα, ενημερώνοντας τι χρειάζεται να γίνει. Στη συνέχεια, τα κύτταρα του εγκεφάλου στέλνουν τα σήματα στους ιστούς, για την εκτέλεση της πράξης. (10)
Όταν για παράδειγμα κάψουμε το δάχτυλο μας, αυτόματα οι ιστοί ενημερώνουν τον εγκέφαλο. Ο οποίος με τη σειρά του, στέλνει σήμα με τα νεύρα να τραβήξουμε το χέρι μας από την πηγή που καίει.
Όταν λοιπόν οι νευρικοί ιστοί αρχίζουν να καταστρέφονται για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, το σώμα εμφανίζει σημάδια.
Έτσι ώστε να ενημερώσει ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα για αυτό το πρόβλημα, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
Όσο γρηγορότερα καταλάβουμε με εξετάσεις, ότι υπάρχει πρόβλημα στα νεύρα και το νευρικό σύστημα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης και η μεταφορά των σωστών σημάτων από τον εγκέφαλο στο σώμα. (11)
1 σημαντική βιταμίνη-ένωση για το νευρικό σύστημα
Πως όμως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση για να μην χειροτερέψει;
Ειδικά, όταν δεν είναι προφανή τα συμπτώματα της νευροπάθειας και μπερδεύονται με άλλες παθήσεις.
Υπάρχει μια βιταμίνη η οποία λέγεται άλφα λιποϊκό οξύ. (12)
Ουσιαστικά είναι ένωση, αλλά στη σύσταση της μοιάζει με βιταμίνη και ανήκει στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών.
Μπορεί να τη συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός αλλά και των ζώων, ενώ μπορούμε επίσης να την πάρουμε μέσω κάποιων συγκεκριμένων τροφών ή σαν συμπλήρωμα διατροφής.
Τι είναι το άλφα λιποϊκό οξύ
Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. (13)
Ίσως να είναι το ισχυρότερο, αν κρίνουμε από την πρώτη λέξη του που είναι το άλφα. Αυτό δείχνει τον υψηλότερο βαθμό σε μια ομάδα, προβάλλοντας ουσιαστικά την ανωτερότητα του.
Είναι ενισχυτικό πολλών άλλων αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το συνένζυμο Q10.
Προστατεύει τον οργανισμό μας από τα βαρέα μέταλλα ή συστατικά, όπως είναι το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. (14)
Τα αντιοξειδωτικά είναι απόλυτα σημαντικά για το σώμα μας. (15)
Είναι ουσίες που επιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού μας και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι βλαβερά μόρια, που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό μας. Μπορούν να καταστρέψουν τις μεμβράνες των κυττάρων, το DNA του και στη συνέχεια το ίδιο το κύτταρο. (16)
Όταν λοιπόν αρχίζει η καταστροφή των νεύρων και των νευρικών κυττάρων, μπορεί να ξεκινήσει μια φλεγμονώδη κατάσταση.
Στη συνέχεια θα εμφανιστεί μια σειρά συμπτωμάτων, που παρουσιάζονται ειδικά στα χέρια ή τα πόδια μας.
Πως μπορεί να βοηθήσει το νευρικό σύστημα και την υγεία, το άλφα λιποϊκό οξύ
Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις βιταμίνες-ενώσεις και: (17)
- Αναστέλλει την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer και την άνοια, που είναι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, επειδή μειώνει το οξειδωτικό στρες (18)
- Προστατεύει αποτελεσματικά τους νευρώνες από την τοξικότητα των κυττάρων (19)
- Βελτιώνει τη μάθηση και τη διατήρηση της μνήμης, αλλά επίσης και τη λειτουργία και τον συντονισμό των νεύρων (20)
- Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ προστατεύει από τον καταρράκτη και το γλαύκωμα (21)
- Βελτιώνει τη ροή του αίματος, ενώ ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος (22)
- Προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των βαρέων μετάλλων (23)
- Μειώνει τα τριγλυκερίδια (24)
- Βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο και καταπραΰνει τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη (25)
- Βελτιώνει τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας (26)
- Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις καρδιαγγειακές ασθένειες, συμπεριλαμβάνοντας την ισχαιμική καρδιακή νόσο, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρτηριοσκλήρυνση και το εγκεφαλικό (27)
- Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια ζωής μας (28)
- Μειώνει τα επίπεδα οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με τις χρόνιες ασθένειες, όπως είναι η αθηροσκλήρωση, το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (29)
- Αναστέλλει τη διάβρωση των οστών και τη μείωση του χόνδρου στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (30)
- Βελτιώνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων στα αγγεία και την αγγειοδιαστολή, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία φλεγμονής και θρόμβων (31)
- Υπάρχουν αναφορές για τη σημαντική συμβολή του στη βελτίωση της μνήμης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (32)
Που μπορούμε να βρούμε το άλφα λιποϊκό οξύ
Το άλφα λιποϊκό οξύ συντίθεται σε πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα.
Μπορούμε όμως να το βρούμε σε τροφές όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, η ντομάτα, οι πατάτες και ο αρακάς. Υπάρχει επίσης στο κρέας και ειδικά στο συκώτι και στη μαγιά μπύρας, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. (33)
Είναι εξαιρετικά δημοφιλές ως συμπλήρωμα και υπάρχει συνεχώς και αυξανόμενη ζήτηση του.
Δυστυχώς όμως, μόλις το 20-40% απορροφάται από το σώμα μας, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πρόσληψη του.
Η θεραπευτική δοσολογία του σαν συμπλήρωμα είναι συνήθως από 50-300 mg, ενώ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει έως τα 600 mg. (34)
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επειδή έχει υπογλυκαιμική δράση, δεν πρέπει να το παίρνουν άτομα με διαβήτη χωρίς ιατρική επίβλεψη ή όταν κάποιος παίρνει αντιδιαβητικά φάρμακα και ινσουλίνη.
Τελευταίες σκέψεις για το νευρικό σύστημα
Αν στοχεύσετε καθημερινά σε τροφές που περιέχουν το άλφα λιποϊκό οξύ ή σε συμπληρώματα για τρεις εβδομάδες, μπορείτε να δείτε σημαντική βελτίωση στο νευρικό σύστημα και τη νευροπάθεια, αλλά και στη μείωση πολλών άλλων συμπτωμάτων σε προβλήματα υγείας. (35)
Θα πρέπει προληπτικά να αποφεύγεται το συμπλήρωμα στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.
Πριν γενικά ξεκινήσετε να παίρνετε τη συγκεκριμένη, αλλά και οποιαδήποτε άλλη βιταμίνη, θα πρέπει να ρωτάτε πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την υγεία σας!
Αν πιστεύετε πως αυτό το άρθρο είναι σημαντικό και μπορεί να βοηθήσει κάποιον από την οικογένεια ή τους φίλους σας, μοιραστείτε το μαζί τους! Έτσι ώστε να προλάβουν ή να βελτιώσουν πιθανά προβλήματα στο νευρικό τους σύστημα.
Διαφήμιση
Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι μια απόλυτα σημαντική βιταμίνη-ένωση.
Μπορεί να βοηθήσει, να προλάβει ή να βελτιώσει τα προβλήματα στο νευρικό μας σύστημα και σε πιθανή νευροπάθεια. Όπως και σε πολλές άλλες καταστάσεις και παθήσεις.
Εσείς γνωρίζατε για τη βιταμίνη που βοηθά το νευρικό σύστημα;
Εσείς γνωρίζατε για τη συγκεκριμένη αυτή βιταμίνη-ένωση και πως μπορεί να βοηθήσει στο νευρικό σύστημα, στις βλάβες των νεύρων και σε πιθανή νευροπάθεια;
Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Γεια Σας !!!!!! Παρα πολυ ωραιο το ΑρθροΣας !!!! Την Βιταμινη αυτη μπορω να την βρω σε Φαρμακειο? και πως την ζητω? Βοηθαει στο Πεπτικο Συστημα ? στη Ενταση κ.λ.π? Ευχαριστω !!!! Γεωργια.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε βρίσκονται στο άρθρο και μπορείτε να τη ζητήσετε στα φαρμακεία, όπως την αναφέρω. Καλό ξημέρωμα και χαρούμενη εβδομάδα. 🙂