Χοληστερίνη: 5 Βήματα Για Να Τη Μειώσετε Φυσικά Σε 1 Εβδομάδα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η υψηλή χοληστερίνη LDL μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. (1)

Μαζί της συνδέονται τα προβλήματα αρτηριών, που με τη σειρά τους επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

Τη λέξη χοληστερίνη ή χοληστερόλη όπως αλλιώς λέγεται, την έχουμε συνδυάσει με έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς για την υγεία μας. (2)

Είναι ένα μαλακό και εύπλαστο λίπος, το οποίο βρίσκεται στις ζωικές τροφές που καταναλώνουμε, όχι όμως και στις φυτικές τροφές.

Διαφήμιση

Είναι κρίσιμο να γνωρίζετε πως η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση καλής υγείας, επειδή τη χρειάζονται πάρα πολλές λειτουργίες του σώματος. Όπως είναι η σύνθεση ορισμένων ορμονών και η δημιουργία των μεμβρανών του σώματος μας.

Πόσο σημαντική είναι η χοληστερίνη ή χοληστερόλη στον οργανισμό

Στην πραγματικότητα η χοληστερίνη είναι τόσο σημαντική, που αν δε φροντίσουμε για την επάρκεια της στο σώμα, ο οργανισμός θα τη δημιουργήσει μόνος του.

Δυστυχώς όμως λόγω κακής διατροφής, παρά το ότι είναι απαραίτητη για τη ζωή και την υγεία μας, μπορεί να γίνει θανατηφόρα. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει περίσσευμα της στα αρτηριακά τοιχώματα.

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε πως να κατεβάσετε τη χοληστερίνη με φυσικό τρόπο σε 1 εβδομάδα με 5 βήματα, ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για χοληστερίνη, ποιες να αποφύγετε, αλλά και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και τα όρια της, ώστε να προλάβετε πιθανά μελλοντικά προβλήματα στις αρτηρίες.

Πάρα πολλά άτομα έχουν υψηλή χοληστερίνη, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν πώς να τη μειώσουν με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρά μας.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να πει πολλά για την υγεία μας στο μέλλον.

Είναι απαραίτητη γιατί κάθε ορμόνη και κύτταρο τη χρησιμοποιεί για να μπορεί να λειτουργεί σωστά. Είναι ένα δομικό στοιχείο για κάθε κύτταρο του σώματος και διατηρεί το συκώτι μας υγιές, ώστε να παράγει οξέα που απαιτούνται για την επεξεργασία του λίπους.

Η LDL χοληστερόλη που είναι γνωστή ως «κακή χοληστερόλη», είναι η μορφή που μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η HDL χοληστερόλη από την άλλη πλευρά, που είναι γνωστή ως «καλή χοληστερόλη», ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αφαιρεί την κακή χοληστερόλη από τις αρτηρίες, ώστε να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

Τα 5 βήματα για να μειώσετε φυσικά τη χοληστερίνη

Ας δούμε λοιπόν ποια 5 βήματα μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τη χοληστερίνη με φυσικό τρόπο.

Βήμα 1ο – Βάλτε άμεσα στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές

Οι περισσότερες από τις παραπάνω τροφές περιέχουν φυτικές ίνες, που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL.

Ειδικά το σκόρδο, έχει διαπιστωθεί μετά από άπειρες μελέτες, πως είναι μια φυσική θεραπεία που μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη. Μπορεί επιπλέον να απομακρύνει ή να προλάβει τις καρδιαγγειακές και τις μεταβολικές παθήσεις. Όπως επίσης μπορεί να προλάβει ή να μειώσει την αθηροσκλήρωση.

Βήμα 2ο – Ελαττώστε ή απομακρύνετε έστω προσωρινά από τη διατροφή σας ορισμένες τροφές

Ο καθαρισμός της διατροφής σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση των επιπέδων LDL και την ενίσχυσης της υγείας της καρδιάς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει χοληστερόλη στα αυγά, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα, που μπορούν να συμπεριληφθούν με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να αποκλείσετε εντελώς τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη από τη διατροφή σας.

Μπορείτε όμως να επικεντρωθείτε στην απομάκρυνση των παρακάτω τεσσάρων τροφών με τα πιο υψηλά επίπεδα της.

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα και προσυσκευασμένα αρτοσκευάσματα. Μπορούν να αυξήσουν την κακή και να μειώσουν την καλή χοληστερόλη, αλλά επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Βήμα 3ο – Ειδικά συμπληρώματα

Η αλλαγή της διατροφής είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Η επιπλέον προσθήκη μερικών συμπληρωμάτων όμως, μπορεί να τη μειώσει επιπλέον και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα.

Τα πιο σημαντικά από τα συμπληρώματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε είναι:

  • Ιχθυέλαιο από 1.000-2.000 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (17)
  • Συνένζυμο Q10 200-300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, που έχει αποδειχθεί χρήσιμο στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Λειτουργεί αφαιρώντας το περίσσευμα της και προλαμβάνει επιπλέον την αθηροσκλήρωση (18)
  • Νιασίνη 1.500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, που είναι γνωστή ως βιταμίνη Β3 (19)
  • Κόκκινο ρύζι μαγιάς 1.200 χιλιοστόγραμμα δύο φορές την ημέρα, το οποίο προέρχεται από λευκό ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση. Μια ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι το κόκκινο ρύζι μαγιάς, ήταν αποτελεσματικό στη μείωση τόσο των τριγλυκεριδίων, όσο και της LDL χοληστερόλης (20)
  • Σκόρδο 500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, στην περίπτωση που δεν μπορείτε ή δε θέλετε να καταναλώσετε ωμό σκόρδο (21)

Βήμα 4ο – Αιθέρια έλαια

Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε 2-3 σταγόνες από τα παρακάτω ισχυρά έλαια στο ειδικό δοχείο τους.

  • Λάδι κυπαρισσιού, το οποίο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Χρησιμοποιείται συχνά για μασάζ, για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (23)
  • Έλαιο δεντρολίβανου, που χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (24)

Βήμα 5ο – Ασκηθείτε

Ίσως να πιστεύετε πως η άσκηση έχει μικρό αντίκτυπο στην προσπάθεια σας να κατεβάσετε τη χοληστερίνη.

Θα εκπλαγείτε όμως, όταν διαπιστώσετε πόσο σημαντική είναι για την υγεία της καρδιάς.

Διαφήμιση

Οι τύποι άσκησης που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς είναι :

  • Η αερόβια άσκηση, όπως είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο που βοηθούν στην ενίσχυση της καρδιάς και των πνευμόνων. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (25)
  • Η άσκηση με αντιστάσεις, η οποία είναι μια μορφή σωματικής δραστηριότητας που αναγκάζει τους μυς να συστέλλονται, δημιουργώντας δύναμη και αντοχή. Θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην υγεία της καρδιάς και μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη (26)

Αν και όλες αυτές είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης, θα πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες υγιεινές συνήθειες.

Έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα τους συνδυαστικά.

Επιπλέον μέθοδοι για να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης

Τα αποτελέσματα μιας υγιεινής διατροφής μπορούν να ενισχυθούν, όταν για παράδειγμα συνδυάζονται με τακτική άσκηση. Όπως επιπλέον και με ένα καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου, που είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Επιπλέον, ελέγξτε τις ορμόνες σας κάνοντας εξετάσεις και δείτε αν είναι ισορροπημένες.

Κάποιες φορές, τα επίπεδα της χοληστερίνης μας αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε και αυτό οφείλεται στην απορρύθμιση των ορμονών μας. (27)

Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι ειδικά για εμάς τις γυναίκες, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης επίσης ανεβαίνουν, ενώ τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μειώνονται. (28)

Αυτός μπορεί δηλαδή να είναι ένας λόγος, για τον οποίο ο κίνδυνος μιας γυναίκας για καρδιακή νόσο αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν. (29)

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερίνης

Μπορείτε να διαβάσετε τις φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης στον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας Τιμών Χοληστερίνης Rogmes
Στοιχεία από Καραχριστιανίδη Χάρη
Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος

https://www.mikroviologos.gr/arthra/cholesterol
Διαφήμιση

Βεβαιωθείτε όμως, ότι συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή συμπληρωμάτων ή αιθέριων ελαίων. Ειδικά, αν έχετε προβλήματα και παθήσεις υγείας ή παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες για να μειώσετε τα βλαβερά επίπεδα χοληστερόλης.

Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα, για να βελτιώσετε τα καλά επίπεδα της.

Έχετε δοκιμάσει τα 5 παραπάνω βήματα για να μειώσετε τη χοληστερίνη;

Εσείς έχετε δοκιμάσει συντονισμένα κάποιο από τα παραπάνω βήματα, για να μειώσετε τη χοληστερίνη και να βοηθήσετε τα αγγεία να λειτουργήσουν καλύτερα;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>