Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Τρώτε 1 Σκόρδο Την Ημέρα! (Ασπίδα)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Το σκόρδο είναι μια υπερτροφή που δεν θα πρέπει να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή.

Τα πιο διάσημα άλλωστε λόγια του αρχαίου Έλληνα γιατρού Ιπποκράτη, που αποκαλείται πατέρας της Δυτικής ιατρικής ήταν:

«Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακο σας και φάρμακο να είναι το φαγητό σας»

Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να συνταγογραφεί σκόρδο, για τη θεραπεία μιας ποικιλίας ιατρικών παθήσεων.

Ενώ η σύγχρονη επιστήμη, επιβεβαίωσε πρόσφατα πολλές από αυτές τις ευεργετικές επιπτώσεις του σκόρδου στην υγεία μας.

Διαφήμιση

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μια σκελίδα σκόρδο κάθε πρωί στους εργάτες που έχτιζαν τις Πυραμίδες για τονωτικό και αντισηπτικό και το είχαν σχεδόν θεοποιήσει.

Ως τονωτικό επίσης το κατανάλωναν και στην αρχαία Ελλάδα, ειδικά οι αθλητές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ρωμαίοι και οι Εβραίοι το θεωρούσαν πανάκεια και ασπίδα για την υγεία.

Τι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο για το σκόρδο

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα σας αναφέρω κάποιες από αυτές τις σημαντικές ιδιότητες του.

Ίσως μάλιστα να μην πιστέψετε για μια συγκεκριμένη ιδιότητα του στον ανδρικό πληθυσμό, που όμως έχει διαπιστωθεί σε μελέτη.

Θα ανακαλύψετε λοιπόν τι θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε 1 σκόρδο την ημέρα, πόσες θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά περιέχει και πως μπορεί να γίνει ασπίδα για τις καρδιακές παθήσεις, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τους μύκητες, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη θρόμβωση, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, την αποβολή των βαρέων μετάλλων από το σώμα μας, τον καρκίνο, αλλά και την υγεία των οστών μας.

Θα ανακαλύψετε επιπλέον τη συνιστώμενη δοσολογία για φρέσκο ή συσκευασμένο σκόρδο, αλλά και ένα διαφορετικό τρόπο να το καταναλώσετε αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να φάτε ωμό ή επεξεργασμένο.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 1 σκόρδο την ημέρα

Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 1 σκόρδο την ημέρα και πως μπορεί να βοηθήσει στην υγεία μας.

#1 Κάνει τους άνδρες πιο επιθυμητούς στις γυναίκες

Όσο και αν γελάσετε με αυτό, όπως γέλασα και εγώ στην αρχή όταν το διάβασα, έχει διαπιστωθεί σε μελέτες.

Οι επιστήμονες μάλιστα στην αρχή, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως συμβαίνει αυτό.

Ξέρουμε όλοι μας ότι μια ανεπιθύμητη ενέργεια του σκόρδου, είναι η δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή.

Αντίθετα, διαπιστώθηκαν περίεργα αποτελέσματα σε τρεις μελέτες που έγιναν για την οσμή στις μασχάλες. Οι δοκιμές έγιναν με ακατέργαστο σκόρδο στη μελέτη 1 και 2 και με κάψουλες σκόρδου στη μελέτη 3. (1)

Χρησιμοποιήθηκε ένα πείραμα με 42 αρσενικούς δότες μυρωδιάς που χωρίστηκαν σε κατάσταση «σκόρδου» και «μη σκόρδου». Στο πείραμα φορούσαν μασχαλιαία επιθέματα για 12 ώρες για να δημιουργηθεί συγκεκριμένη μυρωδιά σώματος. (2)

Μια εβδομάδα αργότερα, τα δείγματα οσμών κρίθηκαν για την ευχαρίστηση, την ελκυστικότητα, τον ανδρισμό και την ένταση τους από 82 γυναίκες.

Το εντυπωσιακό λοιπόν ήταν πως η μυρωδιά των δοτών μετά από αυξημένη δοσολογία σκόρδου στις μελέτες 1 και 2, κρίθηκε σαν σημαντικά πιο ευχάριστη, ελκυστική και λιγότερο έντονη.

Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ηδονικότητα της μυρωδιάς του σώματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό τελικά οφείλεται, στις επιπτώσεων του σκόρδου στην υγεία. Δηλαδή, στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και την αντιμικροβιακή δραστηριότητα που δημιούργησε.

#2 Περιέχει σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Το σκόρδο ενώ είναι εξαιρετικά θρεπτικό, περιέχει μόνο 4 θερμίδες η μία σκελίδα των περίπου 3 γραμμαρίων.

Περιέχει πολύ σημαντικές και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, που είναι τα εξής: (3)

  • Βιταμίνη Β1, Β2, Β3, B6, Β12 και C
  • Μαγγάνιο
  • Φυτικές ίνες
  • Ασβέστιο
  • Χαλκό
  • Κάλιο
  • Φώσφορο
  • Σελήνιο και
  • Σίδηρο

Ενώ περιέχει επίσης, ίχνη διαφόρων άλλων θρεπτικών συστατικών και στην πραγματικότητα περιέχει σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε.

#3 Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι στον κόσμο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αυτών των ασθενειών.

Μελέτες σε ανθρώπους διαπίστωσαν, ότι το σκόρδο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης διευρύνοντας τα αγγεία, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα κατά 10-15%. (4)

#4 Βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Το σκόρδο περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η οξειδωτική βλάβη που προκαλούν στο σώμα οι ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στη διαδικασία γήρανσης.

Το σκόρδο όμως περιέχει αντιοξειδωτικά, (5) που υποστηρίζουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού κατά της οξειδωτικής βλάβης. (6)

Η κατανάλωση ωμών σκόρδων αλλά και οι υψηλές δόσεις των συμπληρωμάτων σκόρδου, έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα στον άνθρωπο.

Καθώς επίσης και ότι μειώνουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες, ειδικά σε όσους υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. (7)

Το σκόρδο μπορεί να προσφέρει συνδυασμένα αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο κοινών εγκεφαλικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. (8)

#5 Αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα

Τα βαρέα μέταλλα είναι χημικές ουσίες που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αποτελούν μέρος όλων όσων υπάρχουν στη γη, από το φλοιό της μέχρι και το ίδιο μας το σώμα.

Βαρέα μέταλλα είναι ο χαλκός, ο σίδηρος, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, το αλουμίνιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό. Κάποια από αυτά είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, αλλά σε μικρές ποσότητες. (9)

Το πρόβλημα είναι όμως, όταν συσσωρευτούν στο σώμα μας σε υπερβολικές ποσότητες.

Τότε αρχίζουν σιγά-σιγά να το δηλητηριάζουν. (10)

Από τα αρχαία χρόνια, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι γιατροί είχαν καταγράψει τα συμπτώματα των ανθρώπων που είχαν εκτεθεί σε υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων.

Μερικές από τις αυτές τις συνέπειες στην υγεία μας είναι: (11)

  • Ο καρκίνος
  • Οι ασθένειες στα νεφρά και το ήπαρ
  • Η καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά ή τους έφηβους
  • Ο αυτισμός
  • Τα αυτοάνοσα νοσήματα
  • Οι ασθένειες των αρθρώσεων
  • Οι ανωμαλίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Οι αλλεργίες και
  • Πολλά άλλα προβλήματα υγείας

Η κατανάλωση σκόρδου όμως μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων από το σώμα μας.

Σε υψηλές δόσεις μάλιστα, οι ενώσεις θείου που περιέχει έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από βλάβες στα όργανα. Βλάβες σημαντικές, που μπορεί να προκαλέσει η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων.

Διεξήχθη μια μελέτη τεσσάρων εβδομάδων σε υπαλλήλους εργοστασίου μπαταρίας αυτοκινήτου, που είχαν υπερβολική έκθεση σε μόλυβδο. Διαπιστώθηκε ότι το σκόρδο μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά 19%. (12)

Επιπλέον, μειώθηκαν πολλά κλινικά σημεία τοξικότητας, όπως ήταν οι πονοκέφαλοι και η υπέρταση.

Ενώ, τρεις δόσεις σκόρδου κάθε μέρα ξεπέρασαν ακόμη και το φάρμακο D-πενικιλλαμίνη στη μείωση των συμπτωμάτων.

#6 Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Οι περισσότερες μελέτες για τις θετικές επιπτώσεις του σκόρδου στην απώλεια οστών έγιναν σε τρωκτικά. (13)

Έδειξαν όμως, ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει την απώλεια οστού αυξάνοντας τα οιστρογόνα στα θηλυκά. (14)

Μία μελέτη όμως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση διαπίστωσε, ότι μια ημερήσια δόση εκχυλίσματος σκόρδου που είναι ίσο με 2 γραμμάρια ωμού σκόρδου, μείωσε σημαντικά έναν δείκτη ανεπάρκειας οιστρογόνων. (15)

Αυτό δηλώνει ότι αυτή η ποσότητα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών σε εμάς τις γυναίκες.

πόνοι στα οστά

Τρόφιμα όπως είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι, μπορούν επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην οστεοαρθρίτιδα. (16)

#7 Βοηθά στην αποφυγή θρόμβωσης

Έρευνες δείχνουν πως η ημερήσια πρόσληψη σκόρδου, μπορεί να είναι μέρος μιας αντιθρομβωτικής διατροφής που εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. (17)

Η συγκόλληση αυτή είναι ένα από τα αρχικά βήματα για το σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την απόφραξη των στεφανιαίων ή εγκεφαλικών αρτηριών, κάτι που οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

#8 Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το ότι το σκόρδο προστατεύει τον οργανισμό μας από διάφορους ιούς και κρυολογήματα, είναι ήδη γνωστό σε όλους μας.

Οι επιστήμονες όμως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά, ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά σκόρδο για να μην αρρωσταίνουμε από ιώσεις και κρυολόγημα, ειδικά το χειμώνα. (18)

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει μια δέσμη βιταμινών, ωφέλιμων ελαίων και αμινοξέων. Περιέχει όμως επιπλέον και την αλλισίνη, μια οργανική ένωση που σκοτώνει βακτήρια και μύκητες. (19)

Μια μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι μια δόση εκχυλίσματος σκόρδου 2,56 γραμμαρίων ανά ημέρα, μείωσε τον αριθμό των ημερών όσων έπασχαν από κρυολόγημα ή γρίπη κατά 61%. (20)

#9 Αποτρέπει την αθηροσκλήρωση

Παρά το ότι έχουν γίνει λίγες έρευνες για αυτό, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μειώνει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες.

Με αυτό τον τρόπο, αποτρέπει την αθηροσκλήρωση. (21)

Διεξήχθη μια μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition το 2016. (22) Η έρευνα έδειξε πως το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς. (23)

Στη μελέτη αυτή χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 άτομα ηλικίας 40-75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο και αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στις οποίες οι μισοί κατανάλωναν κάθε μέρα εκχύλισμα σκόρδου και οι άλλοι μισοί μία εικονική ουσία.

Ένα χρόνο αργότερα, βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν το εκχύλισμα σκόρδου είχαν επιβράδυνση της εξέλιξης στην αθηρωματική πλάκα και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, είχαν ακόμα και μείωση της. (24)

#10 Βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου

Αν και είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής δοσολογία του σκόρδου για την πρόληψη του καρκίνου, η καρκινοπροστατευτική δράση του έχει αποδειχτεί με έρευνες στο εργαστήριο, σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους.

Αυτή η δράση του αποδίδεται: (25)

  • στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του
  • στην ικανότητα του σκόρδου να αποκλείει τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών
  • στη διακοπή της ενεργοποίησης καρκινογόνων ουσιών
  • στην ενίσχυση της επιδιόρθωσης του DNA
  • στην ελάττωση του καρκινικού κυτταρικού πολλαπλασιασμού ή
  • στην πρόκληση θανάτου των καρκινικών κυττάρων.

Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες για το σκόρδο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα, έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την ημερήσια δόση του σκόρδου που μπορεί να προάγει τη γενική υγεία μας. (26)

Η ΣΗΠ λοιπόν μπορεί να είναι: (27)

  • 2-5 γραμμάρια φρέσκου σκόρδου, δηλαδή περίπου μια σκελίδα ή
  • 0.4-1.2 γραμμάρια ξηρής σκόνης σκόρδου ή
  • 2-5 mg έλαιο σκόρδου ή
  • 300-1.000 mg εκχυλίσματος σκόρδου ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής όμως, θα πρέπει να περιέχουν ισοδύναμες ποσότητες σκόρδου με περιεκτικότητα σε αλλισίνη από 2-5 mg

Πως μπορούμε να καταναλώσουμε το σκόρδο με διαφορετικό τρόπο

Ο Dr. Johannes Von Borstel στο βιβλίο του «Καρδιά: η εσωτερική ιστορία του πιο σημαντικού οργάνου του σώματος μας» (Heart: the inside story of our body’s most important organ), προτείνει να κάνουμε το εξής κάθε μέρα για να μειώσουμε τα επίπεδα της πίεσης του αίματος, ειδικά αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να φάμε ωμό το σκόρδο: (28)

  • Ρίχνουμε τρεις σκελίδες σκόρδο μέσα σε ένα ποτήρι νερό
  • το αφήνουμε για μερικά λεπτά να πάρει τη γεύση και το άρωμα του σκόρδου
  • στη συνέχεια αφαιρούμε τις σκελίδες και
  • το πίνουμε

Εκτός όμως από το μειονέκτημα της κακής αναπνοής, να θυμάστε πως ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο σκόρδο.

Διαφήμιση

Αν επίσης έχετε οποιαδήποτε αιμορραγία ή παίρνετε φάρμακα αραίωσης αίματος, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε ή αυξήσετε την κατανάλωση σκόρδου.

Διαφήμιση

Το σκόρδο είναι μια από τις σημαντικότερες υπερτροφές με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση για πολλά παθογόνα μικρόβια και μικροοργανισμούς, ακόμη και όσων παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Αποτελεί μια πραγματική ασπίδα για την υγεία μας και δεν θα πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα.

Γνωρίζετε για τις παραπάνω σημαντικές ιδιότητες στο σκόρδο;

Εσείς γνωρίζατε για τις εκπληκτικές αυτές ιδιότητες του σκόρδου; Ξέρατε ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο ενεργά στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη σημαντικών προβλημάτων υγείας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Τι εξαιρετικό και σημαντικό άρθρο. Οι παραπομπές που αναφέρετε ολοκληρώνουν την λεπτομερή δουλειά σας.
    Σας ευχαριστώ πολύ για όσα μοιράζεστε μαζί μας.
    Να είστε πάντα καλά.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές. Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο και γνωρίσατε λίγο περισσότερο το πολύτιμο σκόρδο.
      Να είστε και εσείς πάντα καλά και καλή εβδομάδα. 🙂

  • Γνώριζα ελάχιστα από τα οφέλη του σκόρδου. Σας ευχαριστώ για το υπέροχο άρθρο σας.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για το σχόλιο σας. Να είστε πάντα καλά και καλή εβδομάδα. 🙂

  • Πολύ ενδιαφέροντα ακούμε συχνά από σας, αλλά αυτή τη φορά βρίσκω ότι τα ‘υπέρ με τα κατά’ του σκόρδου δεν ξεχωρίζουν εύκολα! Χρειάστηκε αρκετές φορές να ξαναδιαβάσω κάτι! μπερδευόμουν να καταλάβω τα ‘υπέρ με τα κατά’. Ευχαριστούμε!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ.
      Σας εύχομαι έναν όμορφο μήνα και καλές γιορτές!

  • Πολλά χρόνια ενασχόλησης με την βοτανολογία Αρωματοθεραπεία και φυσικές μέθοδοι θεραπείας χωρίς φάρμακα . Το σκόρδο κατατάσσεται στον βασιλιά θεραπευτικών ιδιοτήτων , Και πραγματικά ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα έχετε κάνει στο σκόρδο. Βεβαίως υπάρχουν πολλές Περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες στο σκόρδο . Να είστε καλά και εύχομαι το άρθρο σας να κάνει πολύ κόσμο να στραφεί προς την κατανάλωση του για καλό της υγείας όλων.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Οι θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη του σκόρδου είναι πραγματικά άπειρα, αλλά προσπάθησα στο άρθρο να τονίσω τα πιο βασικά, ώστε να μην κουράσει τον αναγνώστη.
      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές.
      Αντεύχομαι να είστε πάντα καλά και να περάσετε έναν υπέροχο μήνα και χαρούμενες γιορτές με όσους αγαπάτε. 🙂

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ λέει:

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΑΣ ,ΝΑ ΕΙΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ για τα τόσο καλά σας λόγια και την πολύτιμη ευχή.
      Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο μου και το βρήκατε χρήσιμο.
      Να είστε και εσείς πάντα καλά και να χαίρεστε όσους αγαπάτε. Καλό μήνα και όμορφο ξημέρωμα! 🙂

  • >