Πως Να Χάσετε Λίπος & Κιλά Αποφεύγοντας 20 Συχνά Λάθη! (Μέρος 2ο)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Σίγουρα η συνηθισμένη ερώτηση για το πως να χάσετε λίπος και κιλά, δεν βρίσκει πάντα τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Η απώλεια λίπους και βάρους μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολη και σε σας. Σίγουρα μερικές φορές θα αισθάνεστε, ότι ενώ κάνετε τα πάντα σωστά δεν έχετε δει ακόμα τα ανάλογα αποτελέσματα.

Διαφήμιση

Ίσως όμως η πρόοδο σας στο αδυνάτισμα να εμποδίζεται, αν πιθανότατα ακολουθείτε κάποιες λανθασμένες ή ξεπερασμένες συμβουλές ή αν κάνετε ορισμένες λανθασμένες κινήσεις.

Υπάρχουν δηλαδή ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε αν αναρωτιέστε πως να χάσετε λίπος και κιλά.

Έτσι ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας!

Υπάρχουν όμως και σημαντικά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε. Αυτά μπορούν να σαμποτάρουν ή ίσως και να αντιστρέψουν την πρόοδο και τις προσπάθειες σας.

Πώς να χάσετε λίπος και κιλά αποφεύγοντας 20 συχνά λάθη

Ανακαλύψτε λοιπόν πως να χάσετε λίπος και κιλά αποφεύγοντας τα 20 συχνά λάθη στο δεύτερο μέρος του άρθρου. Αποφύγετε το μπλοκάρισμα του μεταβολισμού σας ή την παρεμπόδιση των στόχων σας και απολαύστε τα αποτελέσματα.

Ξεκινήστε από σήμερα τις αλλαγές αυτές στην καθημερινότητα σας και καλή επιτυχία!!

#1 Τρώτε πολύ συχνά, ακόμα κι αν δεν πεινάτε

Για πολλά χρόνια, υπήρχε η συμβουλή να τρώμε κάθε λίγες ώρες για να αποτρέψουμε την πείνα και τη μείωση του μεταβολισμού μας.

Πριν αρκετά χρόνια μάλιστα, είχα ακολουθήσει και εγώ αυτή τη συμβουλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς όμως η προσωπική πείρα και οι μελέτες σε εθελοντές, δείχνουν ότι η συχνότητα γεύματος έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στην καύση λίπους ή την απώλεια βάρους. (1)

Αναφέρουν μάλιστα πως μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας. (2)

Αν λοιπόν αναρωτιέστε πως να χάσετε λίπος και κιλά, το κλειδί για την επιτυχή απώλεια τους φαίνεται να είναι το φαγητό μόνο όταν πεινάμε.

Είναι επίσης προτιμότερο να τρώμε ένα υγιεινό σνακ όταν πεινάμε υπερβολικά.

Διαφορετικά, ίσως να πάρουμε πραγματικά κακές αποφάσεις για το φαγητό.

#2 Παραλείπετε σημαντικά γεύματα

Ίσως το πιο κοινό λάθος που κάνουν πολλά άτομα όταν προσπαθούν να χάσουν λίπος και βάρος, είναι να παραλείπουν εντελώς το πρωινό ή το μεσημεριανό φαγητό.

Μπορεί να φαίνεται λογικό στην αρχή, επειδή πιστεύουμε ότι αν μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων θα χάσουμε βάρος πιο γρήγορα. Όμως το να παραλείψετε αυτά τα γεύματα, θα επιβραδύνει σημαντικά το μεταβολισμό σας.

Θα κάνει μάλιστα πολύ πιο πιθανό σενάριο, να φάτε περισσότερο το βράδυ.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τρώτε ένα υγιεινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό. Αυτό θα σας δώσει ενέργεια και θα αποτρέψει από το να φάτε πάρα πολύ αργότερα και ειδικά το βράδυ. (3)

Το τέλειο πρωινό συνδυάζει καλές πηγές πρωτεϊνών και φυτικές ίνες. Όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, τα αυγά, το γιαούρτι, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ καλές επιλογές για ένα υγιεινό πρωινό.

#3 Δεν διαβάζετε τις ετικέτες στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Πολλές συσκευασμένες τροφές αναγράφουν πολλά πλεονεκτήματα τους στο μπροστινό μέρος του πακέτου.

Όπως για παράδειγμα τη φράση «χωρίς ζάχαρη».

Αν όμως ελέγξετε την ετικέτα του προϊόντος θα διαπιστώσετε, ότι οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές δεν ισχύουν. (4)

Στην πραγματικότητα μάλιστα, περιέχουν σημαντική ζάχαρη που κρύβεται στα συστατικά με λέξεις που τελειώνουν με -όζη. Όπως φρουκτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη, που αποτελούν τη χημική κατάληξη για τα σάκχαρα. (5)

Επιπλέον η συνολική ποσότητα της ζάχαρης στα τρόφιμα, συνήθως αναφέρεται στη διατροφική ετικέτα σαν “σύνολο υδατανθράκων“. (6)

Ακόμη και άτομα δηλαδή, που προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με διάφορες γλυκαντικές ουσίες, στην πραγματικότητα προσθέτουν στη διατροφή τους τις ίδιες ή ακόμη περισσότερες.

#4 Δεν τρώτε αρκετές υγιεινές πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον οργανισμό μας. Ίσως να απαντούν μάλιστα στην ερώτηση σας, πως να χάσετε λίπος αλλά και βάρος με υγιεινό τρόπο.

Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι οι πρωτεΐνες βοηθούν στην απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους. Μπορούν να μειώσουν την όρεξη, να αυξήσουν τα συναισθήματα χορτασμού και να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. (7)

Επιπλέον, βοηθούν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και μπορούν να προστατεύουν τη μυϊκή μάζα στη διάρκεια της απώλειας βάρους. (8)

Σε μια μελέτη 12 ημερών, οι συμμετέχοντες έκαναν μια διατροφή που περιέχει 30% θερμίδες από πρωτεΐνες. Η έρευνα έδειξε πως κατέληξαν να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 575 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, από ότι όταν έτρωγαν το 15% μόνο των θερμίδων τους από πρωτεΐνες. (9)

Για να βελτιώσετε λοιπόν την προσπάθεια σας για απώλεια λίπους και βάρους, βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα σας περιέχει τρόφιμα με πρωτεΐνες.

Ειδικά τις καλές πηγές της όπως είναι τα ψάρια, τα αυγά, τα αμύγδαλα, το κινόα, οι φακές, τα καρύδια, το τυρί Cottage, το γιαούρτι, το σπανάκι και ο αρακάς.

#5 Υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίτε στη διάρκεια της άσκησης

Πολλά άτομα πιστεύουν ότι η άσκηση «υπερφορτίζει» το μεταβολισμό τους.

Παρά το ότι η άσκηση πραγματικά αυξάνει κάπως το μεταβολικό ρυθμό, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μικρότερη από ό,τι νομίζετε.

Μελέτες δείχνουν ότι τόσο τα κανονικά σε βάρος, όσο και τα υπέρβαρα άτομα συχνά υπερεκτιμούν (10) τον αριθμό των θερμίδων που καίνε στη διάρκεια της άσκησης τους.

Πολλές φορές μάλιστα, για σημαντική ποσότητα θερμίδων.

Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες έκαψαν 200 και 300 θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης τους. Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκαν υπολόγισαν ότι είχαν κάψει πάνω από 800 θερμίδες, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο. (11)

#6 Δεν προτιμάτε ολόκληρα τρόφιμα αντί για τυποποιημένα

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την απώλεια βάρους και ειδικά λίπους, είναι να τρώτε πολλά επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα.

Επεξεργασμένα-τρόφιμα-αντί-για-φρέσκα

Μελέτες μάλιστα σε ανθρώπους και ζώα, δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιδημία της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας. (12)

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτά τα τρόφιμα στην υγεία του εντέρου και στις φλεγμονές. (13)

Επιπλέον, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο εύκολο να καταναλωθούν από τα μη επεξεργασμένα. Αυτό συμβαίνει λόγω των ενισχυτικών γεύσης, με αποτέλεσμα να τρώτε υπερβολικά από αυτά.

#7 Δεν μειώνετε τους «κακούς» υδατάνθρακες

Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε πως να χάσετε λίπος και σημαντικό βάρος, είναι καλύτερα να προτιμήσετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες.

Ειδικά αν έχετε μεταβολικά προβλήματα όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 ή ο προ-διαβήτης.

Σε αρκετές μελέτες αποδείχθηκε, πως αυτός ο τύπος δίαιτας μείωσης των κακών υδατανθράκων όπως είναι τα λευκά τρόφιμα, τα αναψυκτικά, τα τεχνητά σιρόπια ή τα γλυκά, προκαλεί έως και 2 με 3 φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την συνηθισμένη δίαιτα των «χαμηλών λιπαρών» που συνιστάται πιο συχνά. (14)

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και ειδικά αποφυγής των κακών υδατανθράκων, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βελτίωση σε πολλούς μεταβολικούς δείκτες. (15)

Όπως είναι τα τριγλυκερίδια, η «καλή» HDL χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος. (16)

Παράλληλα, οι χαμηλοί υδατάνθρακες δείχνουν πως αποτελούν μια εξαιρετική στρατηγική για απώλεια λίπους, ειδικά της κοιλιάς. (17)

#8 Δεν πίνετε νερό

Δεν ξέρω πόσες φορές έχω αναφέρει στα άρθρα μου για το νερό και τη σημασία του στην απώλεια λίπους και βάρους, αλλά και στην συνολική μας υγεία.

Διεξήχθη μια μελέτη απώλειας βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων. Τα άτομα που έπιναν 1/2 λίτρο νερού (δηλαδή περίπου δύο ποτήρια) 30 λεπτά πριν από τα γεύματα τους, έχασαν 44% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν. (18)

Το νερό μάλιστα έχει επίσης αποδειχθεί, ότι αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται κατά 24-30% σε διάστημα 1,5 ωρών. (19)

Όπως σίγουρα καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσθέσετε το νερό στην καθημερινότητα σας για αξιοσημείωτα αποτελέσματα. (20)

#9 Δεν μειώνετε το άγχος σας

Καταλαβαίνω απόλυτα πως το άγχος και ειδικά στις μέρες μας με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, είναι ακόμη πιο αυξημένο σε όλους μας.

Άγχος και κορτιζόλη

Προσωπικά όμως κατάλαβα πως δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα!

Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει ή να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία και στην ψυχολογία μας. Το άγχος αυξάνει την κορτιζόλη, δηλαδή την ορμόνη του στρες, όπως συνήθως την αποκαλούν. (21)

Όταν η ορμόνη αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ή συνεχόμενα στο σώμα μας, μπορεί εκτός από την αύξηση του λίπους στο σώμα και τη συγκέντρωση του στο λαιμό και τον κορμό, να αυξήσει σταδιακά την όρεξη. (22)

Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα διαβήτη (23) και απώλεια μυϊκής μάζας με κίνδυνο οστεοπόρωσης. (24)

Σε αυτά τα προβλήματα υγείας, μπορεί επίσης να προστεθεί η καταστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και σοβαροί κίνδυνοι για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. (25)

#10 Δεν επιλέγετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας

Οι ιδιότητες του μηλόξυδου και ειδικά του βιολογικού, είναι πραγματικά εκπληκτικές.

Αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο μας στην απώλεια βάρους και λίπους (26) και το προτείνουν πολλοί διαιτολόγοι, γυμναστές και εμπειρογνώμονες της υγιεινής διατροφής. (27)

Θεωρείται μια πολύ υγιεινή προσθήκη στη μείωση του βάρους μας, πάντα βέβαια με τη σύσταση του γιατρού σας.

Σε μία μελέτη που διεξήχθη, οι εθελοντές κατανάλωσαν δύο κουταλιών της σούπας μηλόξυδου ημερησίως. Σε διάστημα 12 εβδομάδων είχαν σχεδόν 4 κιλά απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα αυτά μάλιστα, ήταν χωρίς άλλες τροποποιήσεις στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής τους. (28)

Διαφήμιση

Μια παρόμοια μελέτη έδειξε, πως η κατανάλωση μηλόξυδου μείωσε την θερμιδική πρόσληψη μέχρι και 275 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. (29)

Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να αυξήσει την κορεσμό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φαγητού και την απώλεια βάρους. (30)

Εσείς γνωρίζετε πως να χάσετε λίπος απομακρύνοντας αυτά τα λάθη;

Εσείς κάνετε κάποιο από αυτά τα λάθη όταν προσπαθείτε να χάσετε λίπος και βάρος και ποιο από αυτά κάνετε συχνά;

Διαφήμιση

Αφήστε το όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Διαβάστε επίσης πως να χάσετε λίπος και κιλά, αποφεύγοντας και τα υπόλοιπα 10 λάθη, στο πρώτο μέρος του άρθρου εδώ:

Πως Να Χάσετε Λίπος & Κιλά Αποφεύγοντας 20 Συχνά Λάθη! (Μέρος 1ο)

Όταν διορθώσετε ορισμένες συνήθειες και προσθέσετε κάποιες άλλες, θα καταφέρετε να μειώσετε με υγιεινό τρόπο το λίπος και τα κιλά του σώματος.

Θα βοηθήσετε όμως παράλληλα την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την σωστότερη λειτουργία του οργανισμού σας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας και να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΗΤΡΑ

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Χαίρομαι που ήταν χρήσιμο το άρθρο Ευαγγελία. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία! 🙂

  • >