Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Τρώτε 1 Αυγό Την Ημέρα (Η Τέλεια Τροφή)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τι θα μπορούσε αλήθεια να συμβεί στο σώμα, αν τρώτε 1 αυγό την ημέρα;

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα αυγά έχουν κακή φήμη και έγιναν αποδέκτης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως είναι η χοληστερίνη και η αύξηση βάρους.

Στην πραγματικότητα, είναι μια εντελώς παρεξηγημένη τροφή.

Όπως πολλά φρούτα, λαχανικά και γενικά τρόφιμα, αλλά και ορισμένα φάρμακα, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όταν γίνεται κακή ή αλόγιστη κατανάλωση τους.

Διαφήμιση

Αρκετά άτομα μάλιστα, που θέλουν να αποφύγουν προβλήματα αρτηριών ή αύξηση βάρους, αποφεύγουν εντελώς αυτή τη, σχεδόν τέλεια, τροφή.

Το αυγό είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής για χιλιετίες.

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε:

 • τι θα συμβεί στο σώμα, αν τρώτε 1 αυγό την ημέρα
 • πόσες θερμίδες και βιταμίνες περιέχουν
 • ποια είναι τα σημαντικά οφέλη τους
 • πως ξεχωρίζουμε ένα φρέσκο και καλό αυγό
 • ποια είναι η διαφορά στο χρώμα των αυγών και στον κρόκο
 • αν μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργίες ή άλλες παρενέργειες
 • γιατί αποφεύγοντας τα αυγό στη διατροφή σας, μπορεί να χάνετε τα πολλαπλά οφέλη τους
 • πως αυτή η φυσική πολυβιταμίνη θα βοηθήσει την υγεία, το σώμα και την επιδερμίδα σας

Τα οφέλη από 1 αυγό την ημέρα

Φανταστείτε πως γίνεται αυτό το απλό κύτταρο στο αυγό, να μετατρέπεται σε ένα υγιές μικρό κοτοπουλάκι.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει αυτό το κύτταρο να αποτελείται από πολλαπλά θρεπτικά και ζωογόνα συστατικά.

Ας δούμε αρχικά, πως μπορεί ένα αυγό να περιλαμβάνει τόσα θρεπτικά συστατικά με μοναδική διατροφική αξία και οφέλη.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 77 θερμίδες, ενώ ένα αυγό των 100 γραμμαρίων περιέχει 155 θερμίδες. Επιπλέον, περιέχει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1,2 ml σιδήρου, 50 ml ασβεστίου, υγιή λιπαρά, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο και σελήνιο.

Οι σημαντικές βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β6, Β12, D, Ε και Κ που επίσης περιέχουν τα αυγά, δίνουν σε αυτή την τροφή υψηλή διατροφική αξία. (1)

Είναι ουσιαστικά μια πολύ οικονομική πολυβιταμίνη, με άπειρα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες.

Το αυγό για πρωινό, είτε βραστό, είτε ομελέτα, είτε διαφορετικά μαγειρεμένο, μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα από άποψη βιταμινών.

1 αυγό την ημέρα και χοληστερίνη

Θα έχετε σίγουρα ακούσει ή διαβάσει, πως το αυγό περιέχει μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης, η οποία όμως είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες στο σώμα μας.

Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για καλή υγεία και είναι τόσο κρίσιμη για τον οργανισμό, που αν δεν υπάρχει επάρκεια της αναγκάζεται να τη δημιουργήσει μόνος του. (2)

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν λόγω κακής διατροφής γενικά, υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα στο σώμα μας και περίσσευμα της στις αρτηρίες. Τότε μπορεί να γίνει θανατηφόρα ή να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες υγείας, τη Medical News Today, η χοληστερόλη βρίσκεται σε κάθε κύτταρο στο σώμα μας. (3)

Η χοληστερόλη παίζει έναν από τους πιο κρίσιμους ρόλους στη διαδικασία της πέψης και στη δημιουργία της βιταμίνης D. Είναι επίσης απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών σημαντικών ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη, η κορτιζόλη και τα οιστρογόνα. (4)

Οι δύο τύποι της χοληστερίνης

Η χοληστερίνη έχει δύο τύπους:

 • την LDL που είναι λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και θεωρείται κακή χοληστερίνη
 • την HDL που είναι λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και θεωρείται καλή χοληστερίνη

Η HDL μεταφέρει τη χοληστερίνη από τους περιφερικούς ιστούς, όπως είναι τα τοιχώματα των αρτηριών, στο ήπαρ. (5)

Στη συνέχεια εκκρίνεται από τη χολή ή χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς στο σώμα, όπως είναι για παράδειγμα η παραγωγή σημαντικών ορμονών.

Η LDL μεταφέρεται από το ήπαρ προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκεί δηλαδή που παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα μας, που είναι οι περιφερικοί ιστοί. Αυτοί οι ιστοί περιλαμβάνουν τα αγγειακά τοιχώματα και έτσι αυξάνεται το ρίσκο για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια ή παθήσεις.

Οπότε, όσο περισσότερη HDL και λιγότερη LDL χοληστερόλη έχουμε, τόσο καλύτερα είναι για την υγεία μας.

Ποιο τύπο χοληστερίνης όμως περιέχουν τα αυγά; HDL ή LDL;

Το συκώτι μας στην πραγματικότητα παράγει μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης κάθε μέρα. Όταν αυξάνουμε την κατανάλωση διατροφικής χοληστερόλης, το συκώτι παράγει απλά λιγότερη χοληστερόλη για να την ισορροπήσει.

Βέβαια, η λειτουργία αυτή των αυγών και της χοληστερόλης διαφέρει σε κάθε άτομο.

Σύμφωνα με μελέτες, στο 70% των ανθρώπων τα αυγά δεν αυξάνουν καθόλου τη χοληστερόλη. Στο υπόλοιπο 30% και ειδικά όταν υπάρχουν γενετικές διαταραχές, τα αυγά μπορούν να αυξήσουν ήπια την ολική και την LDL χοληστερόλη. (6)

Τα αυγά και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν

Τα αυγά περιέχουν σημαντική ποσότητα Ω-3 υγιών λιπαρών.

Τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό παλμό και ρυθμό, τα επίπεδα της υψηλής αρτηριακής πίεσης και το ρίσκο των θρομβώσεων. Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας και να καθυστερήσουν τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. (7)

Παρά τις προηγούμενες απόψεις και αναφορές, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η χοληστερόλη από τα αυγά δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Αναστέλλει μάλιστα την παραγωγή χοληστερόλης του ίδιου του οργανισμού και ειδικά βάσει των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν τα αυγά. Τα ω-3 λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. (8)

Τα οφέλη στην υγεία από 1 αυγό την ημέρα

Ποια είναι όμως τα υπόλοιπα οφέλη των αυγών στη διατροφή και τον οργανισμό μας και πόσο μπορούν να βοηθήσουν σε καλύτερη υγεία;

Το αυγό βοηθάει στην απώλεια βάρους και μάλιστα Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι αν συνδυάσουμε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με κατανάλωση αυγών κοτόπουλου για πρωινό, μπορούμε να χάσουμε βάρος δύο φορές πιο γρήγορα. (9)

Ένα τέτοιο πρωινό μας χορταίνει για αρκετές ώρες μετά το γεύμα, επειδή περιέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.

Βοηθά έτσι να τρώμε λιγότερο και εφόσον μειώνουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε σε μια μέρα, μας βοηθά να χάσουμε βάρος.

Η συμβολή των αυγών στα εγκεφαλικά κύτταρα και την καρδιά

Τα φωσφολιπίδια φροντίζουν για τη φυσιολογική επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μας και βελτιώνουν την αποβολή των τοξινών από το συκώτι. (10)

Αποτελούνται από χολίνη, που έχει αποδειχθεί κλινικά πως η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το σημαντικότερο δομικό υλικό του εγκεφάλου μας. (11)

Αυγά και εγκέφαλος

Αν τρώμε 1-2 αυγά την ημέρα, το σώμα μας λαμβάνει αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό. Αντίθετα, η ανεπάρκεια χολίνης οδηγεί σε μείωση της μνήμης και παίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπαρών στο συκώτι.

Επιπλέον, η χολίνη δρα ενάντια σε φλεγμονώδεις δείκτες που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια και ενισχύει γενικά την εγκεφαλική λειτουργία. (12)

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η επαρκής πρόσληψη της παίζει ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. (13)

Τα οφέλη των αυγών σε όραση, οστά και εγκυμοσύνη

Ο κρόκος του αυγού περιέχει λουτεΐνη, η οποία βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, που σχετίζονται με την ηλικία. (14)

Επιπλέον, περιέχει ζεαξανθίνη, η οποία προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου.

Οι κρόκοι των αυγών βελτιώνουν επίσης το μεταβολισμό των οστών και προλαμβάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ενώ είναι σημαντική πηγή σιδήρου. (15)

Είναι πολύ εντυπωσιακό επίσης, πως ο κρόκος στο αυγό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη Β που περιέχει, είναι σημαντική για την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού και του εμβρυϊκού νευρικού συστήματος. (16)

Η βιταμίνη Α και ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα αυγά, βοηθούν στην ενδυνάμωση του κερατοειδούς χιτώνα και σε καλύτερο ύπνο.

Η βιταμίνη D που περιέχουν τα αυγά, βοηθά το ασβέστιο να απορροφηθεί καλύτερα στο σώμα μας, δυναμώνοντας τα οστά και τα δόντια. (17)

Αν σας ρωτήσω τι θα προτιμούσατε καλύτερα, να πιείτε μια κουταλιά ιχθυέλαιο ή να φάτε ένα βραστό αυγό, τι θα απαντούσατε;

Οι περισσότεροι θα προτιμήσετε σίγουρα το δεύτερο, ειδικά αν γνωρίζατε ότι η περιεκτικότητα του αυγού σε βιταμίνη D είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

Αυγά και σίδηρος

Το αυγό αποτελεί επιπλέον μία καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία και βοηθά στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. (18)

Σημειώστε επίσης πως ο σίδηρος απορροφάται περισσότερο, όταν συνδυάσουμε το αυγό με λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C ή με τα αντίστοιχα φρούτα ή το χυμό τους. (19)

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν Ολλανδοί ερευνητές, το αυγό μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Διαπίστωσαν μάλιστα, πως στο 87% των γυναικών από 35 έως 40 ετών, οι κηλίδες ηλικίας εξαφανίστηκαν και το δέρμα ανασηκώθηκε. Όσον αφορά τους άνδρες συμμετέχοντες, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια μειώθηκαν αισθητά. (20)

Τα είδη των αυγών και η σημασία του χρώματος στον κρόκο και το τσόφλι

Υπάρχουν τέσσερα είδη αυγών και οργανώνονται με βάση το που εκτρέφεται και με τι τρέφεται το πουλερικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καφέ και τα λευκά αυγά έχουν τελικά την ίδια θρεπτική αξία. Το χρώμα που θα έχει το τσόφλι του αυγού, εξαρτάται από το είδος της κότας και ο κυρίαρχος παράγοντας είναι καθαρά γενετικός.

Επίσης, το χρώμα του κρόκου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή που ακολουθεί η κότα.

Αν δηλαδή η κότα τρέφεται με φυτά στο φυσικό της περιβάλλον, ο κρόκος των αυγών της έχει πορτοκαλί και πιο έντονο χρώμα. Ενώ αν η δίαιτά της βασίζεται στο καλαμπόκι και το σιτάρι, τότε ο κρόκος είναι πιο κίτρινος.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα υγείας που θεωρούνται πως προκαλούν τα αυγά, όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επιλογής άλλων επιβαρυντικών τροφών.

Μια καλή λύση είναι να αποφεύγετε τον συνδυασμό τους με ζαμπόν, μπέικον ή λουκάνικο, που είναι αποδεδειγμένες επιβαρυντικές τροφές για την καρδιά και τις αρτηρίες.

Πως μπορείτε να διαλέξετε καλό αυγό ή αυτό που είναι πραγματικά φρέσκο;

Ένα αυγό κατατάσσεται στις παρακάτω κατηγορίες:

 • 0: το βιολογικό αυγό
 • 1: το αυγό ελευθέρας βοσκής
 • 2: το αυγό από κότα που μεγάλωσε σε κοτέτσι
 • 3: το αυγό από κότα που μεγάλωσε σε κλωβοστοιχία, δηλαδή από κότες που ζουν μόνιμα αιχμάλωτες σε ατομικά κλουβιά και αφορούν τα αυγά που είναι χαμηλότερης ποιότητας

Η καλύτερη φυσικά επιλογή και ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή μικρού παιδιού, είναι τα βιολογικά αυγά ή όσα είναι ελευθέρας βοσκής.

Αυτά τα αυγά μπορεί να κοστίζουν λίγο παραπάνω, αλλά υπερτερούν σε θρεπτική αξία.

Επίσης, στα σούπερ μάρκετ τα αυγά εκτός από τον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνουν και δύο γράμματα, που δηλώνουν τη χώρα προέλευσης. Όταν τα αυγά έχουν ως χώρα παραγωγής την Ελλάδα, θα γράφουν τα γράμματα EL.

Για αν καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, το σπάζετε αρχικά σε ένα πιάτο.

Αν ο κρόκος είναι συμπαγής και το ασπράδι καλοσχηματισμένο, τότε το αυγό είναι φρέσκο, όπως επίσης και όταν ο κρόκος του είναι περίπου στο κέντρο.

Μπορείτε να κάνετε και ένα διαφορετικό τεστ με νερό:

Σε ένα ποτήρι με κρύο νερό, βυθίζετε το αυγό. Αν μετακινηθεί προς τον πάτο με τη μακρύτερη πλευρά του, τότε είναι πολύ φρέσκο. Αν αντίθετα αρχίσει να επιπλέει, τότε είναι καλύτερα να το πετάξετε.

1 αυγό την ημέρα – Αλλεργίες και παρενέργειες

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ορισμένα άτομα έχουν αλλεργία στα αυγά.

Ειδικά κάποια μικρά παιδιά και μερικές φορές μάλιστα, αυτή η αλλεργία τα συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή τους.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με τα αυγά, είναι η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα. Ειδικά, αν τα αυγά καταναλώνονται ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα.

Επιπλέον, ορισμένα αυγά μπορεί να περιέχουν ορμόνες και διάφορα χημικά.

Αν δεν πρόκειται για βιολογικά αυγά ή από κότες ελευθέρας βοσκής, τότε μπορεί να περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά που χορηγούνται στα πουλερικά.

Σωστή αποθήκευση και συντήρηση των αυγών

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να καταναλώνετε τα αυγά με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε τα τσόφλια τους να είναι γερά και άθικτα, όπως επίσης να μην έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. (21)

Είναι σωστότερο να αποθηκεύεται τα αυγά στο ψυγείο.

Αν τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, διευκολύνεται η εισχώρηση και ανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό τους.

Φροντίστε επίσης να μαγειρεύετε τα αυγά σωστά, χωρίς να τα χρησιμοποιείτε σε συνταγές που μένουν ωμά. Τέτοιες συνταγές είναι η μαγιονέζα, η μαρέγκα και το τιραμισού, εκτός φυσικά αν πρώτα τα παστεριώσετε.

Διαφήμιση

Το αυγό είναι μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση του οργανισμού μας με σημαντικές και θρεπτικές βιταμίνες και μέταλλα.

Θεωρείται μια σχεδόν τέλεια τροφή και μια φυσική πολυβιταμίνη, με άπειρα οφέλη για το σώμα και την επιδερμίδα μας.

Το αυγό είναι μια εξαιρετική και σημαντική τροφή και ιδανική για την ενίσχυση της διατροφής μας. Αν όμως αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να ρωτάτε πρώτα το γιατρό σας πριν την κατανάλωση τους.

Γνωρίζατε τι θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε 1 αυγό την ημέρα;

Εσείς γνωρίζατε τι θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε 1 αυγό την ημέρα; Τρώτε συχνά αυγά και πόσες φορές τα προτιμάτε σε διάφορες συνταγές στην εβδομάδα σας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω. Μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας, για να γνωρίσουν όλοι αυτή τη σχεδόν τέλεια τροφή!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>