Ο ύπνος μετά το φαγητό, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για πιθανό μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η γιαγιά μου μας έλεγε να μην πηγαίνουμε ποτέ για ύπνο μετά το φαγητό. Χωρίς όμως τότε να ξέρουμε γιατί και πόσο σοβαρό θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Ο ύπνος όμως μετά το φαγητό είναι μια αγαπημένη συνήθεια πολλών ατόμων, ώστε να ξεκουραστούν.
Ειδικά, όταν θα πρέπει να επιστρέψουν μετά από λίγες ώρες στη δουλειά.
Παλαιότερα είχα δημοσιεύσει το βίντεο στο YouTube:
Οι 6 Κακές Συνήθειες Μετά Το Φαγητό Που Πρέπει Να Αποφεύγετε
και ανέφερα πόσο κακό μπορεί να κάνει ο ύπνος αμέσως μετά από το φαγητό.
Διεξήχθη μάλιστα μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.000 άτομα και παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.
Διαφήμιση
Η μελέτη έδειξε ότι η αναμονή τουλάχιστον μίας ώρας μετά το φαγητό μειώνει κατά τα 2/3 τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει βέβαια την αιτία και το αποτέλεσμα.
Δείχνει όμως τη συσχέτιση που παρουσιάζεται μεταξύ της αναμονής μιας ώρας ή περισσότερο μεταξύ του φαγητού και της ώρας ύπνου, με το μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για κάθε 20 επιπλέον λεπτά που περιμένουμε μετά το φαγητό πριν κοιμηθούμε, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 10%. Αυτό αναφέρει η ερευνήτρια Κριστίνα-Μαρία Καστορίνη, διατροφολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. (1)
Πως επιδρά ο ύπνος μετά το φαγητό στην υγεία και σε πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο
Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε πως επηρεάζεται η υγεία μας και ποιες είναι οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν κοιμόμαστε αμέσως μετά το φαγητό.
Όπως επίσης, ποιες άλλες δυσάρεστες συνέπειες και συμπτώματα μπορεί να έχετε νιώσει, ακόμη και αν δεν τους δώσατε σημασία. Ίσως επειδή ποτέ δε συνειδητοποιήσατε την αιτία που προκάλεσε τα συμπτώματα.
Πολλά άτομα άλλωστε, νυστάζουν αμέσως μετά το φαγητό και το μόνο που θέλουν είναι να κοιμηθούν.
Όπως αποδεικνύεται όμως, αυτό ακριβώς είναι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε!
Ο ύπνος ή ακόμα και το ξάπλωμα αμέσως μετά το φαγητό, μπορεί να έχει κάποιες πραγματικά δυσάρεστες συνέπειες.
Ίσως μάλιστα να έχετε νιώσει και εσείς μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Ποτέ ως τώρα όμως δε συνειδητοποιήσατε ότι θα μπορούσε να τα προκαλέσει ο ύπνος μετά το φαγητό. (2)
Μελέτη για τον ύπνο αμέσως μετά το φαγητό και την επίδραση του για εγκεφαλικό επεισόδιο
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αντίθετα, όταν κοιμόμαστε τουλάχιστον μία ώρα μετά το γεύμα, έδειξε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τα 2/3.
Όπως μάλιστα αναφέρει η κα Καστορίνη, για κάθε 20 λεπτά που περιμένουμε για να κοιμηθούμε, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται επιπλέον κατά 10%.
Σε ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης.
Σε αυτή συμμετείχαν 1.000 άτομα από τα οποία τα 500 ήταν υγιή άτομα. Τα 250 ήταν ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι υπόλοιποι 250 ήταν ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.
Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είναι ένας τύπος καρδιοπάθειας, στο οποίο η απόφραξη των αρτηριών έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά.
Όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις συνήθειες που έχουν πριν και μετά τον ύπνο τους. Όπως επίσης και για τις διατροφικές τους συνήθειες, δηλαδή τι έτρωγαν και πότε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον ύπνο μετά το φαγητό
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες περίμεναν 60-70 λεπτά μετά το φαγητό για να κοιμηθούν, αντιμετώπιζαν κατά 66% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όσοι περίμεναν 70 λεπτά μέχρι 2 ώρες για να κοιμηθούν, αντιμετώπιζαν κατά 76% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Η σύγκριση έγινε με όσους έπεφταν για ύπνο και ειδικά το βράδυ, σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας μετά το γεύμα.
Η συγκεκριμένη μελέτη βέβαια, δεν εστίασε στους λόγους που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από το φαγητό.
Η κα Καστορίνη όμως αναφέρει, ότι ορισμένες παλαιότερες έρευνες έδειξαν πως το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η πάθηση αυτή μάλιστα έχει πλέον συσχετιστεί με την υπνική άπνοια, που είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντα κινδύνου για μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τι άλλα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο ύπνος μετά το φαγητό;
Όταν τρώμε και κοιμηθούμε αμέσως μετά, η διαδικασία της πέψης γίνεται πολύ πιο δύσκολη.
Η πέψη μάλιστα στη φάση του ύπνου, πραγματοποιείται με αρκετά πιο αργό ρυθμό και σίγουρα όχι σωστά. Έτσι, τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος με τον ύπνο για εργασίες του σώματος είναι μειωμένα, έως ελάχιστα. (3)
Η διαδικασία της πέψης όμως συνεχίζεται ενώ κοιμόμαστε.
Όταν λοιπόν ξυπνήσουμε, θα νιώθουμε φούσκωμα και «βαρύ» το στομάχι μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσπεψία, τυμπανισμός και κακή διάθεση.
Μπορεί επίσης εκτός από φούσκωμα να αισθανθείτε καούρα. (4)
Διαφήμιση
Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ που παράγεται κατά την πέψη και βρίσκεται στο στομάχι, ωθεί τα γαστρικά υγρά προς τα κάτω λόγω βαρύτητας.
Όταν λοιπόν ξαπλώνουμε, το οξύ κινείται στο στομάχι μας. Μπορεί έτσι να έρθει σε επαφή (ενώ δεν πρέπει), με τα ευαίσθητα μέρη του πεπτικού μας συστήματος.
Δημιουργώντας καούρα και ένα δυσάρεστο αίσθημα με κάψιμο στο στήθος ή το λαιμό μας.
Ο ύπνος μετά το φαγητό και οι επιδράσεις στα όνειρα
Ο ύπνος μετά από το φαγητό και ειδικά το βραδινό, μπορεί επιπλέον να επηρεάσει τα όνειρα μας εμφανίζοντας εφιάλτες.
Μετά το φαγητό ο εγκέφαλος μας γίνεται πιο ενεργός, επειδή διεγείρεται ο μεταβολισμός.
Ξεκινά τότε ο ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών, που λέγεται REM και αφορά το χρόνο που πραγματοποιούνται τα περισσότερα όνειρα. (5)
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που μπορεί να βλέπεται τα “ζωντανά” ή ακόμη και τα ανατριχιαστικά όνειρα.
Η επίδραση στην αύξηση του βάρους
Η αύξηση του βάρους, είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να αποφύγετε να κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό. (6)
Τα κιλά μπορεί να αυξηθούν ακόμη και αν γενικά κάνετε καλή διατροφή ή αν ήδη βρίσκεστε σε μια δίαιτα και δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί δε χάνετε βάρος.
Διαφήμιση
Όταν πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό, δε δίνετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να κάψει τις θερμίδες από το γεύμα. Οι οποίες, σταδιακά θα αυξάνουν το βάρος σας. (7)
Αυτό αφορά βέβαια ένα κανονικό γεύμα και όχι κάποιο σνακ, όπως είναι ένα φρούτο ή μια σαλάτα.
Το είδος και η ποιότητα του φαγητού, επηρεάζουν τα παραπάνω αποτελέσματα.
Σημαντική βοήθεια στην αλλαγή αυτής της βλαβερής συνήθειας, μπορεί να σας προσφέρει η διαλειμματική δίαιτα των 2+5 ημερών. Η δίαιτα αυτή μειώνει τις θερμίδες σε λίγες ημέρες της εβδομάδας.
Ειδικά, η δίαιτα 16/8 που μπορεί να γίνει και συνδυαστικά και απαιτεί αποχή από το φαγητό σε ορισμένες ώρες της ημέρας.
Τελευταίες σκέψεις για τον ύπνο μετά το φαγητό
Ίσως να αισθάνεστε πολύ νυσταγμένοι και άτονοι μετά από ένα γεύμα και να μπαίνετε στον πειρασμό να ξαπλώσετε στον καναπέ ή το κρεβάτι σας για ένα μικρό υπνάκο.
Είναι καλύτερα να προσπαθήσετε να το αποφύγετε.
Ειδικά αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες για ένα μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και για ανεπιθύμητα και περιττά κιλά.
Ο ύπνος μετά το φαγητό αν και είναι φαινομενικά αθώος, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας και ίσως ένα μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Είναι σημαντικό λοιπόν να ελαττώσετε τη συχνότητα του μετά το φαγητό και ειδικά, μετά το βραδινό φαγητό.
Πόσο συχνά πηγαίνετε για ύπνο μετά το φαγητό;
Εσείς πόσο συχνά κοιμάστε μετά το φαγητό; Γνωρίζατε για τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στην υγεία σας;
Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Mετά το μεσηριανό μου φαγητό κοιμάμαι για περίπου μισή ώρα. Αυτό με τονώνει για το υπόλοιπο της ημέρας!
Εμπεριέχει κινδύνους όπως αυτοί που αναφέρονται στο άρθρο σας;
Διευκρινίσεις:
Είμαι 76 ετών. Πέφτω για ύπνο στο κρεββάτι στις 8 μ.μ. και σηκώνομαι στις 4 π.μ. με 5 π.μ.και ενδιάμεσα ξυπνάω.Στην ουσία κοιμάμαι για περίπου 5 ώρες!
Πιστεύω πως το άρθρο μου ήταν αρκετά αναλυτικό, ώστε να βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα συμπεράσματα του.
Ειδικά, εφόσον συμπεριλαμβάνει και τις μελέτες που αποδεικνύουν όσα αναφέρω.
Ελπίζω να καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να αναφερθώ προσωπικά για τους κινδύνους από τις συνήθειες σας, κάτι που θα πρέπει να κρίνετε μόνος σας.
Σας εύχομαι ότι καλύτερο και ένα πολύ όμορφο βράδυ. 🙂