1 Κούπα Κάθε Μέρα Για Την Υψηλή Πίεση (Ο Σιωπηλός Δολοφόνος)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Στατιστικά στοιχεία, ο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υψηλή πίεση.

Η υπέρταση είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και στην Ελλάδα πάσχει από υπέρταση το 20% περίπου του συνολικού πληθυσμού. (1)

Μάλιστα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών το ποσοστό αυτό συνεχώς αυξάνεται!

Διαφήμιση

Εκτός από την προσπάθεια σας να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψετε τη βασική αιτία της.

Έτσι ώστε να διορθώσετε τις τιμές της, όσο μπορείτε πιο γρήγορα.

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τι είναι η υπέρταση ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες που την προκαλούν, τις φυσιολογικές τιμές της, πως μπορεί να βοηθήσει ο ιβίσκος στη μείωση της και πως μπορείτε να ετοιμάσετε το τσάι του.

Πως λειτουργεί η αρτηριακή πίεση στο σώμα μας

Η υπέρταση ή αλλιώς υψηλή πίεση αρτηριών, είναι μια νόσος που συμβαίνει όταν η πίεση του αίματος είναι σταθερά μεγαλύτερη από τις φυσιολογικές τιμές. (2)

Η αρτηριακή πίεση διακρίνεται σε:

 • Συστολική, δηλαδή στην πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών στη διάρκεια της σύσπασης της καρδιάς
 • Διαστολική, δηλαδή στην πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, στο διάστημα μεταξύ των συσπάσεων της καρδιάς.

Μετράμε την αρτηριακή πίεση σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmΗg). Αν κάποια από τις δύο παραπάνω τιμές βρίσκεται πάνω από τα φυσιολογικά όρια υπάρχει υπέρταση, ανεξάρτητα αν η άλλη τιμή είναι φυσιολογική.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η υψηλή πίεση (υπέρταση)

Τις περισσότερες φορές, η υψηλή πίεση δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.

Όσα παρουσιάζονται συνήθως, είναι ο πονοκέφαλος, η εφίδρωση, η δυσκολία στον ύπνο, οι ρινορραγίες, η ζάλη και η νευρικότητα, ορισμένα εξανθήματα στο πρόσωπο ή κάποιες κηλίδες αίματος στα μάτια. (3)

Ακόμη όμως και αν εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα, δε σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί δηλαδή να οφείλονται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας ή σε ορισμένα φάρμακα που ίσως τη δημιουργούν. Θα πρέπει λοιπόν αρχικά να σιγουρευτείτε πως υπάρχει πρόβλημα, μιλώντας με το γιατρό σας. (4)

Συχνές αιτίες που δημιουργούν υψηλή πίεση

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την υπέρταση, που πολύ συχνά παραβλέπονται!

Οι πιο σημαντικές είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η παχυσαρκία, η ηλικία, το συνεχόμενο άγχος και η καθιστική ζωή. (5)

Η δευτεροπαθής υπέρταση που αφορά περίπου το 5% του συνόλου των υπερτασικών, μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες. Τέτοιες αιτίες είναι η χρόνια νεφροπάθεια, η πολυκυστική νόσος των νεφρών, η στένωση της νεφρικής αρτηρίας, οι ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα και η υπνική άπνοια.

Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης

Φυσιολογική θεωρείται η αρτηριακή πίεση που είναι κάτω από τα 120/80 mm Hg, ενώ αυτή που είναι 130/80 mm Hg ή μεγαλύτερη, θεωρείται υψηλή.

Αν η αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, αλλά κάτω από τα 130/80 mm Hg, τότε σημαίνει πως ανήκει στην κατηγορία αυξημένης πίεσης.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω τον πίνακα με τις τιμές αρτηριακής πίεσης: (6)

Πίνακας τιμών αρτηριακής πίεσης
Τιμές αρτηριακής πίεσης από: https://www.onmed.gr/ygeia/story/319079/oi-idanikes-times-tis-piesis-ana-ilikia-pinakas

Ο ιβίσκος και πως βοηθά στην υψηλή πίεση

Όταν λοιπόν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα υπέρτασης, την προσπάθεια σας για μείωση της θα βοηθήσει σημαντικά το τσάι ιβίσκου.

Είναι μια εκπληκτική φυσική θεραπεία για την υπέρταση και μπορεί να εμφανίσει μόνο ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες.

Ο ιβίσκος με τα εντυπωσιακά κόκκινα άνθη, βρίσκεται ως φυτό σε πολλές αυλές.

Η μητέρα μου έχει εδώ και 30 χρόνια μια γλάστρα με έναν πολύ μεγάλο ιβίσκο στην αυλή της. Τα τελευταία 7 περίπου χρόνια έχω και εγώ στη βεράντα μου, από ένα δικό της κλωνάρι που έδωσε να φυτέψω.

Παλαιότερα δε γνώριζα τις ιδιαίτερες και εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες του ιβίσκου.

Οι ιδιότητες του σχετίζονται με το καρδιαγγειακό μας σύστημα, επειδή είναι ένα φυτό πλούσιο σε οργανικά οξέα, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες. (7)

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και την υγεία της καρδιάς.

Σε χώρες όπως είναι το Μεξικό, η Δυτική Αφρική, η Αίγυπτος, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, το τσάι ιβίσκου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τους ιατρική. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για τσάι, είναι συνήθως τα άνθη και οι κάλυκες του φυτού.

Οι μελέτες για τη θεραπευτική δράση του ιβίσκου

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μελέτες για το τσάι ιβίσκου.

Όλες αναφέρουν, τις σημαντικές επιδράσεις του στη μείωση της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. (8)

Ορισμένες μάλιστα μελέτες δείχνουν, ότι το τσάι ιβίσκου μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. (9)

Το τσάι ιβίσκου μπορεί να έχει μια ελαφρά διουρητική δράση, όμως δε μειώνει το κάλιο στον οργανισμό, όπως ορισμένα φάρμακα.

Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της “κακής” LDL χοληστερόλης. (10)

Είναι όμως πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πιείτε τσάι ιβίσκου, ειδικά αν παίρνετε διουρητικά ή άλλα φάρμακα, επειδή έχει αυτή τη διουρητική δράση.

Αν δηλαδή έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή παίρνετε ήδη φάρμακα για την υπέρταση και πιείτε τσάι ιβίσκου, θα τη μειώσετε ακόμη περισσότερο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μιλήστε λοιπόν πρώτα με το γιατρό σας!

Τι διαπιστώνουν οι ερευνητές για τη δράση του ιβίσκου στην υψηλή πίεση και όχι μόνο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μελέτες, πως το τσάι ιβίσκου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναστολή του καρκίνου του στομάχου έως και 52%. (11)

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με ορισμένα αντιβιοτικά. (12)

Ο ιβίσκος ως τσάι μπορεί μάλιστα να είναι πιο αποτελεσματικός από την πενικιλίνη, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στο συκώτι. (13)

Οι μελέτες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους δείχνουν πως η επίδραση του ιβίσκου βοηθά στην υπέρταση, επειδή μειώνει σημαντικά τη συστολική και τη διαστολική πίεση. (14)

Είναι μάλιστα τόσο αποτελεσματικός, όσο και η καπτοπρίλη (Captopril), που είναι ένα συχνό αντι-υπερτασικό φάρμακο. (15)

Σε πάνω από τις μισές μελέτες διαπιστώθηκε πως ο ιβίσκος μπορεί επίσης να ελαττώσει και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ορισμένα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. (16)

Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν πως το εκχύλισμα ιβίσκου που προέρχεται από τα άνθη του, μπορεί να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας, παρόμοια με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. (17)

Επιπλέον δράσεις για το τσάι ιβίσκου

Για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα θα πρέπει να πίνετε τσάι ιβίσκου για 5-6 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να αυξήσετε ταυτόχρονα τα επίπεδα βιταμίνης D και καλίου στον οργανισμό σας.

Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον πως ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο ιβίσκος μπορεί να βελτιώσει στην υγεία του ήπατος, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. (18)

Επιπλέον, μια μελέτη σε 19 υπέρβαρα άτομα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ιβίσκου για 12 εβδομάδες, βελτίωσε τη στεάτωση του ήπατος. Αυτή είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. (19)

Πως ετοιμάζουμε τσάι με ιβίσκο

Το τσάι ιβίσκου το ετοιμάζουμε γενικά όπως και τα υπόλοιπα είδη τσαγιού, προσθέτοντας αποξηραμένα άνθη ιβίσκου σε μια τσαγιέρα και ρίχνοντας ζεστό νερό.

Το αφήνουμε για 4-5 λεπτά να βγάλει τις ιδιότητες του στο νερό, στραγγίζουμε και πίνουμε όσο πιο ζεστό γίνεται. Μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά γλυκού μέλι και μια φέτα ή μισό στειμμένο λεμόνι, για να εξισορροπηθεί η ξινή γεύση του.

Πίνεται επίσης και ως κρύο τσάι και έχει γεύση παρόμοια με αυτή των κράνμπερι (βακκίνια).

Τσάι με ιβίσκο για υπέρταση_1

Εκτός από τα πολλά οφέλη του στην υγεία μας, το τσάι ιβίσκου είναι νόστιμο και πολύ εύκολο να παρασκευαστεί στο σπίτι.

Μπορείτε να βρείτε αποξηραμένο ιβίσκο στα τοπικά καταστήματα βοτάνων ή φυσικά στο διαδίκτυο. Επίσης, το τσάι ιβίσκου πωλείται σε ορισμένα μάρκετ και φαρμακεία σε έτοιμα φακελάκια τσαγιού.

Μπορείτε απλά να τα βυθίσετε σε ζεστό νερό, κάνοντας την παραπάνω συνηθισμένη διαδικασία τσαγιού και να τα απολαύσετε.

Τελευταίες σκέψεις για την υψηλή πίεση

Διαφήμιση

Το τσάι ιβίσκου είναι ένα είδος τσαγιού από βότανα που έχει πολύ νόστιμη γεύση και σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία μας. (20)

Μπορεί να βοηθήσει στην υπέρταση, τη χοληστερόλη και την παχυσαρκία και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του ήπατος. (21)

Το τσάι ιβίσκου θεωρείται ένα ρόφημα χωρίς παρενέργειες και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της υπέρτασης. Είναι προτιμότερο όμως να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να το πίνετε. Ειδικά, αν έχετε προβλήματα υγείας ή αν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Γνωρίζατε πως μπορεί να βοηθήσει ο ιβίσκος στην υψηλή πίεση;

Εσείς γνωρίζατε για τις ιδιότητες από το τσάι ιβίσκου; Ξέρατε πόσο μπορεί να βοηθήσει στην υπέρταση, αλλά και σε καλύτερη υγεία, εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Ιωάννης Καμπέρης λέει:

  Ευχαριστούμε για τα τόσο προσεγμένα άρθρα σας. Να είστε πάντα καλά.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ και να είστε επίσης πάντα καλά! 🙂

 • Υποφέρω από υπέρταση τα τελευταία δύο χρόνια λόγω άγχους όπως είπε και ο γιατρός μου και είχα πολλά από τα συμπτώματα που αναφέρατε. Σας ευχαριστούμε για τα εξαιρετικά άρθρα σας.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια. Να είστε πάντα καλά! 🙂

 • Καλημέρα σας,
  Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορούμε να το πίνουμε πρωί ή βράδυ? Τι είναι προτιμότερο?

 • >