6 Περίεργα Σημάδια Για Την Καρδιά Που Πρέπει Να Ξέρετε!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι περισσότεροι γνωρίζετε τα κλασικά σημάδια για την καρδιά και για μια πιθανή καρδιακή προσβολή.

Αυτά είναι για παράδειγμα ο έντονος πόνος και η δυσφορία στο στήθος, η δύσπνοια, η ασυνήθιστη κούραση χωρίς κανένα λόγο, η ναυτία και η έντονη αίσθηση άγχους.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η Νο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. (1)

Διαφήμιση

Τι γίνεται όμως με τις καρδιακές παθήσεις, που θεωρούνται ένας ύπουλος δολοφόνος επειδή δε χτυπούν πάντα με μεγάλη ένταση και χαρακτηριστικά συμπτώματα;

Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες και περίεργα σημάδια για την καρδιά, που δεν είναι τόσο γνωστά.

Μπορούν όμως να σημαίνουν, πως ίσως να υπάρχουν καρδιακά προβλήματα.

Τι θα διαβάσετε στο άρθρο για τα 6 σημάδια για την καρδιά

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 6 περίεργα σημάδια για την καρδιά που πρέπει να ξέρετε, έτσι ώστε να ενημερώσετε το γιατρό σας και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις, για να αποκλείσετε ένα πιθανό ενδεχόμενο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε άμεσα για να ενισχύσετε την καρδιά σας και τι μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην πρόληψη πιθανών μελλοντικών καρδιακών παθήσεων και προβλημάτων.

Υπάρχουν συνήθως δύο διαφορετικοί τύποι καρδιακής ανεπάρκειας. (2)

 • Ο πρώτος τύπος είναι η αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια. Συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα εκτός από υψηλή αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον στην αρχή. (3)
 • Ο δεύτερος τύπος είναι η μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια. Συμβαίνει όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά με την πάροδο του χρόνου και σταδιακά επιδεινώνονται. Τα συμπτώματα αφορούν όσα είναι τα πιο γνωστά σημάδια ενός καρδιακού προβλήματος και τα ανέφερα παραπάνω. (4)

Τα 6 περίεργα σημάδια για την καρδιά

Ας δούμε λοιπόν τα 6 περίεργα συμπτώματα για την καρδιά που μπορεί να δηλώνουν πιθανό άμεσο η μελλοντικό πρόβλημα.

Φυσικά, αν και μπορεί να μην υπάρχει κανένας πραγματικός κίνδυνος, είναι καλύτερα να σιγουρευτείτε μιλώντας με το γιατρό σας.

#1 Υψηλή αρτηριακή πίεση

Είναι ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα με υψηλούς καρδιακούς παλμούς, που για τα περισσότερα άτομα θεωρείται απλά πρόβλημα υπέρτασης και παραβλέπεται. (5)

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα περισσότερα άτομα θα ξεκινήσουν μια φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καμουφλάροντας ή κρύβοντας πίσω από τα χάπια το πραγματικό πρόβλημα, χωρίς να το γνωρίζουν.

Όταν μάλιστα διορθωθεί το πρόβλημα της υπέρτασης, μπορεί το άτομο αυτό να θεωρήσει πως πλέον είναι καλά και δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί περισσότερο με αυτό το θέμα.

Στη συνέχεια όμως μπορεί να παρουσιαστούν άλλα συμπτώματα, επειδή πλέον έχει λυθεί το πρόβλημα της πίεσης στο αίμα, αλλά η δυσλειτουργία της καρδιάς υπάρχει ακόμη. (6)

Προσπαθώντας λοιπόν η καρδιά να στείλει σήματα κινδύνου, μπορεί να εμφανίσει στη συνέχεια επιπλέον σημάδια. Όπως είναι τα πρησμένα πόδια, η ασυνήθιστη κούραση χωρίς κανένα λόγο, η ναυτία, η δυσφορία στο στήθος και η δυσκολία αναπνοής, αλλά και η έντονη αίσθηση άγχους. (7)

#2 Βήχας

Τις περισσότερες φορές είναι μια ενστικτώδη και συνηθισμένη συνήθεια μας.

Ο τακτικός βήχας χωρίς άλλη αιτία όμως, όπως είναι το κρύωμα ή κάποια ίωση μπορεί να σημαίνει συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΣΚΑ).

Η συγκεκριμένη είναι μία πάθηση, που συμβαίνει όταν η καρδιά αδυνατεί να τροφοδοτήσει τους ιστούς με την απαραίτητη ποσότητα αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες των οργάνων. (8)

Έτσι η ροή του αίματος ενισχύεται όχι μόνο στα πόδια, αλλά επίσης στα υπόλοιπα όργανα και ειδικά στους πνεύμονες. Δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για βήχα, ώστε να αλλάξει η ροή του αίματος και να επαναλειτουργήσουν σωστά. (9)

#3 Σημάδια άνοιας

Ορισμένα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα κακής μνήμης και άνοιας, χωρίς στην πραγματικότητα να αφορούν αυτή την ασθένεια.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η ροή αίματος στον εγκέφαλο και στις εγκεφαλικές αρτηρίες, δεν υποστηρίζονται όπως θα έπρεπε. (10)

Πολλά προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν στον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του όταν το αίμα δε φτάνει σωστά στις αρτηρίες. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να επιδράσει στη μνήμη και να την επηρεάσει, εμφανίζοντας συμπτώματα άνοιας. (11)

Αν μάλιστα δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν σε βάθος χρόνου να ενισχύσουν αυτή την ασθένεια. (12)

#4 Χαμηλή παραγωγή ούρων

Όταν ξυπνάμε το βράδυ για ούρηση δεν οφείλεται μόνο στην υπερβολική κατανάλωση μπύρας ή γενικά ροφημάτων.

Μπορεί να είναι ένα σημάδι αδύναμης καρδιάς, που στέλνει λιγότερο αίμα στα νεφρά. (13)

Το γεγονός αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών και πρησμένους αστραγάλους και γενικά πόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή την ώρα του ύπνου, η βαρύτητα αποστραγγίζει το υγρό από τα πόδια πίσω στην καρδιά. (14)

Τα νεφρά τότε έχουν περισσότερο υγρό για να φιλτράρουν, αυξάνοντας την ανάγκη για ούρηση.

Η νυχτερινή ούρηση βέβαια μπορεί να αυξηθεί με την ηλικία και ειδικά σε άνδρες με διευρυμένο προστάτη και σε γυναίκες με προβλήματα ακράτειας.

Όταν όμως ξυπνάμε περισσότερες από 1-2 φορές τη νύχτα για ούρηση είναι γενικά ανησυχητικό. Ειδικά, αν δεν πίνουμε πολλά υγρά που να το δικαιολογούν ή αν συνδυάζεται με πρησμένους αστραγάλους. (15)

#5 Δυσκολία στην αναπνοή ενώ είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα

Αν η αναπνοή γίνεται δύσκολη όταν κοιμάστε ανάσκελα, αλλά συχνά βελτιώνεται όταν κάθεστε όρθιοι, τότε μπορεί να έχετε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. (16)

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που, μεταξύ άλλων, μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή ανεπάρκεια. (17)

Μπορεί να συμβαίνει επειδή όταν ξαπλώνουμε ανάσκελα, ο όγκος του αίματος ανακατανέμεται. Έτσι η καρδιά μπορεί να έχει προβλήματα στην άντληση αυτού του επιπλέον όγκου αίματος. Μπορεί τότε να οδηγήσει σε αυξημένη δύσπνοια, λόγω του επιπλέον υγρού στους πνεύμονες. (18)

Αυτή η κατάσταση, που είναι γνωστή ως ορθόπνοια, είναι η δύσπνοια που συμβαίνει στην ύπτια θέση. (19)

Ροχαλητό και προβλήματα στην καρδιά

Η δυσφορία που μας δημιουργεί, μας αναγκάζει να κοιμηθούμε ανασηκωμένοι στο κρεβάτι ή να καθίσουμε σε καρέκλα. Η ορθόπνοια εμφανίζεται συνήθως σαν τελευταία εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας. (20)

Το έντονο ροχαλητό μπορεί επίσης να είναι μια κόκκινη σημαία. (21)

Επιπλέον, μια διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο όπως είναι δηλαδή η υπνική άπνοια μπορεί να σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. (22)

#6 Ξύπνημα το βράδυ με αίσθημα έλλειψης αέρα

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά μας δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα. (23)

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικών καρδιακών βαλβίδων ή στεφανιαίας νόσου.

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα κοινό σύμπτωμα για καρδιακή ανεπάρκεια. Ειδικά, όταν μπορεί να λαχανιάζουμε για αέρα ή να έχουμε έντονο αίσθημα έλλειψης οξυγόνου στη μέση της νύχτας. (24)

Άμεσες λύσεις για να μειωθούν τα σημάδια για την καρδιά

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να ενισχύσετε τη λειτουργία της καρδιάς και να αποφύγετε πιθανά μελλοντικά προβλήματα καρδιακών παθήσεων;

#1 Καλός ύπνος

Έχουν δημοσιευθεί μελέτες που δείχνουν πως ο μεσημεριανός ύπνος για έστω και μια ώρα, μπορεί να σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα που δίνουν ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό. (25)

Όσο περισσότερο χρόνο βρίσκετε για να κοιμάστε στη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο μειωμένο κίνδυνο μπορεί να αντιμετωπίσετε για καρδιακές παθήσεις και προβλήματα της καρδιάς. (26)

Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, όταν κοιμάστε λιγότερες από πέντε ώρες συνολικά την ημέρα. (27)

#2 Βιταμίνη Ε

Τα επεξεργασμένα δημητριακά και η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας. (28)

Αποτελούν έναν αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες της καρδιάς και μειώνουν τα επίπεδα των βιταμινών στον οργανισμό και ειδικά της βιταμίνης Ε. (29)

Η Ε είναι ίσως η πιο σημαντική βιταμίνη για τις αρτηρίες και την καλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά και των μυών της. Όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Ε, θα πρέπει η καρδιά να προσπαθήσει πολύ περισσότερο για να λειτουργήσει όπως πρέπει. (30)

#3 Βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ2 είναι επίσης πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία της καρδιάς. (31)

Ονομάζεται τροχονόμος του ασβεστίου, επειδή φροντίζει να μείνει το ασβέστιο μακριά από τα αγγεία και να κατανεμηθεί στα οστά.

Η σημαντική αυτή βιταμίνη βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα υγιή λιπαρά. (32)

#4 Απομακρύνετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Το τελευταίο και επίσης εξαιρετικό και εξίσου σημαντικό βήμα με τα παραπάνω, είναι να απομακρύνετε από τη διατροφή σας τους λεγόμενους ¨κακούς¨ υδατάνθρακες. (33)

Ειδικά μάλιστα οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην καρδιά και όχι μόνο.

Τελευταίες σκέψεις για τα 6 σημάδια για την καρδιά

Για να είστε απόλυτα σίγουροι πως τα 6 παραπάνω σημάδια για την καρδιά δείχνουν πιθανό άμεσο ή μελλοντικό πρόβλημα, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Διαφήμιση

Έτσι ώστε να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις και να σας ενημερώσει, αν και τι χρειάζεται να κάνετε στη συνέχεια.

Τα 6 παραπάνω σημάδια για την καρδιά είναι ένα σήμα κινδύνου από το σώμα μας. (34)

Μας δίνουν το κίνητρο να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες με το γιατρό μας, για να απομακρύνουμε τον κίνδυνο πιθανών καρδιακών παθήσεων και προβλημάτων.

Γνωρίζατε για αυτά τα 6 σημάδια για την καρδιά;

Εσείς γνωρίζατε για τα περίεργα αυτά σημάδια για την καρδιά και πως μπορεί να σημαίνουν πιθανό μελλοντικό πρόβλημα καρδιοπάθειας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Είστε αξιόλογη και ο κόσμος σας εκτιμά.Σημερα μιλήσατε για την Κ2 εγώ γνώρισα την Κ2 από τον μακαριστό γιατρό Φυκιωρη ενω κάποιος μου έχει μιλήσει για αυτήν ότι δημιουργεί θρόμβωσεις θα ήθελα το δικό σας σχόλιο

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Η δουλειά μου όμως δεν είναι να σχολιάζω όσα αναφέρω και μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αποτυπώνει, να χρησιμοποιεί ή να “πετά” όσα διαβάζει στα άρθρα μου.
   Για αυτό το λόγο άλλωστε χρειάζομαι σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για να αναζητήσω ή να δημιουργήσω ένα άρθρο, που θα βασίζεται στις μελέτες που διαβάζω ή θα αναζητήσω, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκυρο.
   Επίσης, το “κάποιος μου έχει μιλήσει πως δημιουργεί θρομβώσεις” που αναφέρατε, δεν μου λέει τίποτα, εφόσον ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, ειδικά όταν δεν μπορεί να το τεκμηριώσει.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα όμορφο βράδυ. 🙂

 • >