Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Πίνετε Τσάι Με Καλέντουλα (+Αλοιφή)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η καλέντουλα είναι για τους περισσότερους ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό για τον κήπο ή τη γλάστρα τους.

Παράλληλα όμως, είναι μια εξαιρετική λύση για τις ιώσεις και τη γρίπη και όχι μόνο.

Το πρώτο πράγμα που κάνω προσωπικά, μόλις καταλάβω συμπτώματα γρίπης και γενικά ίωσης, είναι να ετοιμάσω ένα τσάι με καλέντουλα, εχινάκεια και θυμάρι ή ρίγανη, προσθέτοντας επιπλέον μέλι και λεμόνι.

Διαφήμιση

Το τσάι με καλέντουλα παρασκευάζεται προσθέτοντας ζεστό νερό στα μέρη του φυτού. Μπορείτε σε αυτό το άρθρο να διαβάσετε για τα λάθη που κάνουμε, όταν ετοιμάζουμε γενικά τσάι.

Παρά την ελαφρώς πικρή γεύση του, το τσάι με καλέντουλα θεωρείται ένας παραδοσιακός τρόπος φυσικής θεραπείας. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα βότανα στη δυτική βοτανοθεραπεία και χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λόγω των θεραπευτικών χαρακτηριστικών της.

Η καλέντουλα ή κατιφές, μπορεί εκτός από ένα πολύ όμορφο καλλωπιστικό φυτό να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Είναι δηλαδή εξαιρετική σαν τσάι, έλαιο απλό ή αιθέριο, σαν αλοιφή, αλλά και ως βάμμα.

Η βοήθεια της είναι αδιαμφισβήτητη!

Άπειρες μελέτες και έρευνες γίνονται συνεχώς, για να αποκαλυφθούν όλες οι θεραπευτικές της ιδιότητες για τον οργανισμό και την επιδερμίδα μας.

Τι θα συμβεί στο σώμα με την καλέντουλα σαν τσάι ή αλοιφή

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ανακαλύψετε τι θα συμβεί στο σώμα αν πίνετε τσάι με καλέντουλα, αλλά και πως μπορεί να βοηθήσει η αλοιφή ή το βάμμα καλέντουλας, την επιδερμίδα μας.

#1 Προσφέρει στον οργανισμό πλήθος αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις βλαβερές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας. (1)

Η καλέντουλα διαθέτει αρκετά ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβάνοντας τα φλαβονοειδή, τις πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή. (2)

Παράλληλα, προσφέρει επιπλέον αντιφλεγμονώδεις ενώσεις για την καταπολέμηση των χρόνιων φλεγμονών. Αυτές συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. (3)

Σε μια μελέτη σε αρουραίους, το εκχύλισμα καλέντουλας που έλαβαν μείωσε σημαντικά το οξειδωτικό στρες και αύξησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών έως και 122%! (4)

#2 Βοηθάει στην επούλωση του έλκους και των πληγών του δέρματος

Το εκχύλισμα καλέντουλας που βρίσκεται στο έλαιο της, στις αλοιφές και τα βάμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά στην επιδερμίδα για τη θεραπεία πληγών και ελκών.

Μπορείτε επίσης να βρέξετε ένα βαμβακερό πανί με τσάι καλέντουλας και να το αφήσετε για λίγη ώρα στο δέρμα σας. Έρευνες έδειξαν ότι το εκχύλισμα καλέντουλας μπορεί να ρυθμίσει ορισμένες πρωτεΐνες, που βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων. (5)

Μια μελέτη μάλιστα σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσε, ότι το εκχύλισμα της αύξησε την ποσότητα του κολλαγόνου στις πληγές καθώς επουλώνονταν, βοηθώντας στο σχηματισμό νέου δέρματος. (6)

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 57 άτομα, το 72% από όσους έβαλαν εκχύλισμα καλέντουλας, εμφάνισαν πλήρη επούλωση των ελκών στις φλέβες των ποδιών. (7)

Διεξήχθη επίσης μια άλλη έρευνα 30 εβδομάδων σε 41 ενήλικες, με έλκη ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Το 78% των συμμετεχόντων πέτυχαν πλήρες κλείσιμο τραύματος, μετά από καθημερινή θεραπεία με σπρέι καλέντουλας. (8)

Είναι ευεργετική για κάθε επούλωση πληγών, όπως τσιμπήματα εντόμων, μώλωπες, φουσκάλες, κοψίματα, ερυθρότητα και εγκαύματα.

Η τοπική εφαρμογή αλοιφής ή βάμματος με καλέντουλα, χρησιμοποιείται για να διατηρεί τις πληγές καθαρές και να βοηθάει στην ανάπτυξη νέων ιστών.

Παράλληλα, βοηθάει σημαντικά στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων.

#3 Μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα καρκινικά κύτταρα

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η καλέντουλα, μπορούν να προσφέρουν αντικαρκινικά αποτελέσματα. (9)

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά της (10), μπορούν να καταπολεμήσουν τη λευχαιμία, το μελάνωμα, τον καρκίνο στο παχύ έντερο και στο πάγκρεας. (11)

Οι έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα της, ενεργοποιεί πρωτεΐνες που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα. Ενώ ταυτόχρονα αποκλείουν άλλες πρωτεΐνες, που διαφορετικά θα έπαιζαν ρόλο στον κυτταρικό θάνατο. (12)

Προς το παρόν όμως, λείπουν οι έρευνες στον άνθρωπο για πιο ασφαλή αποτελέσματα.

#4 Μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό με τις αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες

Το εκχύλισμα καλέντουλας είναι γνωστό για τις αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. (13)

Σε μια μελέτη αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι 23 στελεχών του μύκητα Candida (14), που μπορεί να προκαλέσει στοματικές, κολπικές και δερματικές λοιμώξεις.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη της λεϊσμάνιας. (15)

Αυτή είναι μια ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει πληγές στο δέρμα ή να επηρεάσει εσωτερικά όργανα, όπως η σπλήνα, το συκώτι και ο μυελός των οστών. (16)

#5 Βοηθάει σε καλύτερη στοματική υγεία

Η καλέντουλα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των στοματικών παθήσεων, όπως η ουλίτιδα. (17)

Η οποία, χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των ούλων και είναι μία από τις πιο κοινές στοματικές ασθένειες.

Διαφήμιση

Σε μια 6μηνη μελέτη σε 240 άτομα με ουλίτιδα, όσοι έλαβαν στοματικό διάλυμα καλέντουλας, παρουσίασαν μείωση 46% στα επίπεδα φλεγμονής τους. (18)

Ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το στοματικό διάλυμα με βάση την καλέντουλα, μείωσε τον αριθμό των μικροοργανισμών στα υλικά των ραμμάτων, που χρησιμοποιούνται στην εξαγωγή δοντιών. (19)

#6 Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος

Η καλέντουλα χρησιμοποιείται συνεχώς σε καλλυντικά, συμπεριλαμβάνοντας τις κρέμες και τις αλοιφές. (20)

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα της μπορεί να ενισχύσει την ενυδάτωση του δέρματος. Μπορεί να διεγείρει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης. (21)

Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της αντιοξειδωτικής δράσης της καλέντουλας, η οποία μπορεί να μειώσει τη βλάβη του δέρματος που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. (22)

Τα αντηλιακά μάλιστα που παρασκευάζονται με λάδι καλέντουλας, μπορούν να προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα. (23)

Μια μελέτη 10 ημερών σε 66 παιδιά με εξάνθημα από πάνα, διαπίστωσε ότι η αλοιφή καλέντουλας μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία. (24)

#7 Θεραπεύει έλκη και αιμορροΐδες

Διεξήχθησαν μελέτες σχετικά με τις πληγές αργής επούλωσης και διάφορα εκτεθειμένα έλκη.

Βρείτε αλοιφή καλέντουλας εδώ

Διαπιστώθηκε ότι οι αλοιφές με βάση την καλέντουλα, βοήθησαν στη γρηγορότερη βελτίωση και επούλωση τους. (25)

Μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων. (26)

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι όταν πίνεται σαν τσάι, μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα του δωδεκαδακτύλου και του γαστρικού έλκους. (27)

Που μπορεί να βοηθήσει επιπλέον η καλέντουλα

Η καλέντουλα συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος. (28)

Βοηθώντας έτσι στη λοιμώδη ηπατίτιδα, στις γαστρεντερικές διαταραχές, στους σπασμούς και το έλκος στομάχου, στην αιματουρία, στη διάρροια και στις ηπατικές διαταραχές. (29)

Η αλοιφή και το βάμμα ή το έγχυμα της, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη φλεβίτιδα, στα κιρσώδη έλκη και στα κρυοπαγήματα. (30)

Είναι αποτελεσματική για τις μυκητιάσεις όπως είναι το πόδι του αθλητή, για πληγές στο σώμα λόγω μακροχρόνιας κατάκλισης, για μελανώματα, σκασμένες πατούσες και για πανάδες.

Η αλοιφή καλέντουλας είναι εξαιρετική για κάθε ουλή, επειδή ανανεώνει άμεσα τους ιστούς. (31)

Αν χρησιμοποιηθεί σε πληγές εγχείρησης και ειδικά σε μεγάλες, όπως είναι μετά από αφαίρεση στήθους, μειώνει σημαντικά τον πόνο και βοηθάει να κλείσουν σωστά και γρήγορα οι πληγές. (32)

Τι θα πρέπει να προσέξετε για την καλέντουλα

Η καλέντουλα γενικά θεωρείται ασφαλής.

Ενώ όμως μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος σε ορισμένα άτομα, σε κάποια άλλα μπορεί να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση. (33)

Διαφήμιση

Θα πρέπει λοιπόν πριν να την χρησιμοποιήσετε, να ελέγξετε την αντίδραση του δέρματος. Βάλτε μια μικρή ποσότητα αρχικά, από το προϊόν που πήρατε με βάση την καλέντουλα, για να είστε σίγουροι.

Επιπλέον, ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα προϊόντα καλέντουλας όταν είστε έγκυος.

Μια ανασκόπηση 46 μελετών έδειξε, ότι η καλέντουλα μπορεί να επηρεάσει τα ηρεμιστικά και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Οπότε αν παίρνετε κάποιο από αυτά, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε το τσάι της. (34)

Διαφήμιση

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας είναι το καταλληλότερο άτομο να ρωτήσετε, πριν να χρησιμοποιήσετε την καλέντουλα είτε σαν τσάι, είτε σαν αλοιφή ή βάμμα.

Η καλέντουλα είναι ένα ανθοφόρο φυτό, που περιέχει πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθώντας έτσι σημαντικά στην καλύτερη υγεία, στην επούλωση πληγών και στη βελτίωση της επιδερμίδας μας.

Εσείς γνωρίζατε για τα οφέλη που προσφέρει η καλέντουλα;

Εσείς γνωρίζατε για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό και την επιδερμίδα μας η καλέντουλα; Την έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ως τώρα σε οποιαδήποτε μορφή της;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση, χαρούμενο Πάσχα και να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Ελευθερία Γιαννούκου λέει:

  Έχω πάρει πολλές φορές αλοιφή καλέντουλας και αντηλιακό που είναι καταπληκτικά, αλλά δεν έχω δοκιμάσει το τσάι της, κάτι που θα κάνω άμεσα. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά. Να είστε πάντα καλά και Καλό Πάσχα σε όλους.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Η καλέντουλα είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό φυτό.
   Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ για το σχόλιο σας. Να είστε επίσης πάντα καλά και να περάσετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα.
   Καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα! 🙂

 • >