10 Βλαβερές Συνήθειες Που Δημιουργούν Σοβαρά Προβλήματα Υγείας!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Υπάρχουν πολλές βλαβερές συνήθειες, που βρίσκονται στην καθημερινότητα μας.

Δεν καταλαβαίνουμε όμως ότι έχουν μπει στη ζωή μας, μέχρι να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα τους.

Σίγουρα γνωρίζετε ήδη, ότι το να κοιμάστε πολύ αργά, το κάπνισμα, η ζάχαρη και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είναι ανθυγιεινές και βλαβερές συνήθειες.

Διαφήμιση

Υπάρχουν όμως και κάποιες φαινομενικά απλές συνήθειες, που δεν θα περιμένατε πως μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας και μάλιστα σοβαρά.

Ίσως επειδή ακόμη και οι πιο αβλαβείς συνήθειες, μπορούν να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας, αλλά και για την ποιότητα της ζωής μας.

Ένα γνωμικό αναφέρει πως:

“Πρώτα δημιουργούμε εμείς μια συνήθεια και μετά η συνήθεια δημιουργεί εμάς”

και αφορά κάποιες συνήθειες που είτε είναι καλές, είτε είναι κακές.

Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι θα μπορούσατε να καταλήξετε στο νοσοκομείο αν καταπνίξετε το φτέρνισμα; Ή ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να τρίβετε τα μάτια σας; Ή επίσης ότι όταν διαβάζετε στο κρεβάτι, χρησιμοποιείτε τα μάτια αλλά και τη σπονδυλική σας στήλη;

Οι 10 βλαβερές συνήθειες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε τις 10 βλαβερές συνήθειες που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας!

Αν και στην πραγματικότητα, φαίνονται εντελώς αβλαβείς και αδιάφορες.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #1 Καταπνίγετε ένα φτέρνισμα

Όταν γενικά σταματάτε ένα φτέρνισμα και ειδικά κλείνοντας τη μύτη σας, ουσιαστικά υποφέρει το αναπνευστικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία, ο εγκέφαλος και στη χειρότερη περίπτωση, ο οισοφάγος. (1)

Η κύρια λειτουργία του φτερνίσματος είναι να απαλλαγούμε από βακτήρια, ιούς και σωματίδια σκόνης που μαζεύονται στη μύτη μας.

Όταν όμως το σταματάμε, δεν αφήνουμε το σώμα μας να τα αφαιρέσει από μέσα του.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο αυτό!

Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί, αν ανοίξετε τη βρύση σε ένα λάστιχο και κλείσετε με το χέρι σας την έξοδο του νερού.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη μύτη μας!

Ολόκληρη η δύναμη του φτερνίσματος, γυρίζει ξανά πίσω.

Αυτή η κίνηση μπορεί να βλάψει την ακοή, να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση και να βλάψει επιπλέον τον οισοφάγο μας.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #2 Χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες στα δόντια

Αν χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες για να διώξετε τα υπολείμματα των τροφών μετά από το φαγητό, προκαλείτε στα ούλα σας πολύ πόνο και μελλοντικά προβλήματα.

Οι οδοντίατροι μας αποτρέπουν συνεχώς για τη χρήση των οδοντογλυφίδων.

Αν και είναι σχετικά ακίνδυνες για το σμάλτο, είναι πολύ επικίνδυνες για τα ούλα μας που πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο. (2)

Είναι άλλωστε σχεδόν αδύνατο να καθαρίσετε το στόμα σας με οδοντογλυφίδα.

Για να διατηρήσετε όμως τα δόντια και το στόμα σας καθαρό, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα. Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας πως να το χρησιμοποιείτε σωστά και θα γίνει σίγουρα ο καλύτερος σας φίλος.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #3 Αναβάλετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα

Τον Ιούνιο του 2018, ένας νεαρός παίκτης από τη Μεγάλη Βρετανία νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, επειδή πέρασε 8 συνεχόμενες ώρες παίζοντας ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, χωρίς να κάνει καθόλου παύσεις. (3)

Δημιουργήθηκε έτσι στο σώμα του σοβαρό πρόβλημα, ενώ τα έντερα και η κύστη του ήταν τόσο φουσκωμένα, που οι γιατροί πίστεψαν ότι είχε καρκινικούς όγκους.

Για οποιοδήποτε λόγο και αν αναβάλετε για αργότερα, την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, δημιουργούνται προβλήματα στον οργανισμό. (4)

Υποφέρουν τα νεφρά, το ουροποιητικό σύστημα και το έντερο, ενώ μπορεί επιπλέον να τραυματίσετε τους μυς του ουροποιητικού συστήματος. Ο τραυματισμός τους μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια σε λοίμωξη και σε δυσκοιλιότητα.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #4 Κοιμάστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι

Αν και δεν έχω κοιμηθεί ποτέ με αυτό τον τρόπο γιατί δεν με βολεύει, είχα διαβάσει παλιά πως πιέζονται τόσο οι μυς και το δέρμα του προσώπου, που δημιουργούνται πρόωρες ρυτίδες.

Οι οποίες μπορούν σε σύντομο διάστημα να γίνουν μόνιμες και να μην εξαφανιστούν ποτέ!

Ίσως εσείς βέβαια να αισθάνεστε πολύ βολικά όταν κοιμάστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως υποφέρει η αναπνοή σας, η κυκλοφορία του αίματος, η σπονδυλική στήλη και φυσικά η επιδερμίδα του προσώπου. (5)

Μπορεί να είναι άνετο να κοιμάστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι σας, είναι όμως βλαβερό!

Σε αυτήν τη θέση η αναπνοή γίνεται δύσκολη, ο λαιμός βρίσκεται σε αφύσικη θέση, η κυκλοφορία του αίματος επιδεινώνεται και οι σπόνδυλοι του αυχένα, κινδυνεύουν πολύ σοβαρά.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #5 Λούζεστε με πολύ ζεστό νερό

Αν σας αρέσει να κάνετε ντους με πολύ ζεστό νερό, είναι καιρός να σταματήσετε να το κάνετε.

Όταν χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό για μπάνιο αλλά και για λούσιμο, υποφέρει η επιδερμίδα σας, τα εγκεφαλικά αγγεία και το τριχωτό της κεφαλής.

Μετά από μελέτες χρόνων ανακοινώθηκε από ένα γκρουπ επιστημόνων το 2018 στο Hong Kong, ότι το πολύ ζεστό νερό στο κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστο πονοκέφαλο και ζαλάδες. (6)

Παράλληλα, διεγείρει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων στο τριχωτό της κεφαλής, που γρήγορα δείχνουν τα μαλλιά σαν βρώμικα και “λαδωμένα”.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #6 Αγγίζετε το πρόσωπο και τα μάτια σας

Έχετε μήπως την κακή συνήθεια να αγγίζετε συχνά το πρόσωπο με τα χέρια ή να τρίβετε τα μάτια σας;

Αν ναι, σίγουρα δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει ολόκληρος κατάλογος με πολλές και διαφορετικές λοιμώξεις όπως η ακμή και ο έρπης.

Αν μάλιστα έχετε τη συνήθεια να τρίβετε συχνά τα μάτια σας, δεν θα υποφέρει μόνο το ευαίσθητο δέρμα αυτής της περιοχής, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί επιπεφυκίτιδα. (7)

Αυτή είναι μια πραγματικά δυσάρεστη και μολυσματική ασθένεια που περιλαμβάνει φλεγμονή, έντονη ερυθρότητα, δάκρυα, φαγούρα, κάψιμο και ευαισθησία στο φως.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #7 Μασάτε τσίχλες πολύ συχνά (από τις πιο βλαβερές συνήθειες)

Υπάρχουν γενικά πολλές συνέπειες από το μάσημα τσίχλας. (8)

Ειδικά όταν γίνεται συχνά!

Από αυτή την κακή συνήθεια, υποφέρει το στομάχι, τα δόντια, αλλά και η μνήμη.

Η διαδικασία μάσησης διεγείρει την παραγωγή γαστρικού χυμού. Ουσιαστικά δηλαδή, είναι σαν να κοροϊδεύουμε το στομάχι ότι ξεκινάμε το φαγητό.

Όταν όμως δεν υπάρχει τίποτα να επεξεργαστεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα ή ακόμη και σε έλκος.

Η τσίχλα είναι επίσης επιβλαβής για τα δόντια μας και μια από τις πιο βλαβερές συνήθειες. Όταν μασάμε τσίχλες, αυξάνεται η παραγωγή σάλιου για τη μάσηση. Σταδιακά, αυτό μπορεί να καταστρέψει τα δόντια, τα ούλα και τα οδοντικά γεμίσματα.

Η τσίχλα επηρεάζει επίσης τη μνήμη μας.

Ενώ βελτιώνει την απομνημόνευση (9) και βοηθάει να επικεντρωθούμε σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, βλάπτει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, κάνοντας μας λιγότερο εστιασμένους. (10)

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #8 Διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι

Όταν γενικά διαβάζουμε ενώ είμαστε ξαπλωμένοι, υποφέρουν εκτός από τα μάτια μας, η σπονδυλική στήλη και ο λαιμός.

Είναι μια από τις χειρότερες βλαβερές συνήθειες, που μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστα μελλοντικά προβλήματα. (11)

Όταν διαβάζουμε στο κρεβάτι ή στον καναπέ ξαπλωμένοι, οι παρακάτω επιλογές θα βοηθήσουν να αποφύγουμε τα μελλοντικά προβλήματα υγείας:

 • Δεν θα πρέπει να κρατάμε το βιβλίο πολύ κοντά στα μάτια μας
 • Να μην καμπουριάζουμε την πλάτη και να μην τεντώνουμε το λαιμό μας
 • Να μην διαβάζουμε ξαπλωμένο στο πλάι, επειδή δεν θα είμαστε σταθεροί και η απόσταση από το βιβλίο θα αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα τα μάτια μας να πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά
 • Να μην διαβάζουμε ξαπλωμένοι στην κοιλιά μας, δηλαδή μπρούμυτα, επειδή μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα στη σπονδυλική μας στήλη

Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να ακολουθούμε όλους αυτούς τους κανόνες.

Θυμηθείτε όμως ότι οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και ρυτίδες στο λαιμό.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #9 Φυσάτε ή γλύφετε μια πληγή

Σκεφτείτε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ασυναίσθητα θέλετε να κάνετε, όταν κόψετε το δάχτυλό σας και γενικά όταν έχετε μια πληγή;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2002, υπολόγισαν περισσότερα από 600 είδη μικροοργανισμών που ζουν στο στόμα μας. Αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε μια πληγή και μεταξύ αυτών, ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. (12)

Η πήξη του αίματος στην πληγή, είναι ένα τέλειο μέρος για να ζήσουν τα μικρόβια.

Το καλύτερο που μπορείτε λοιπόν να κάνετε, είναι να βάλετε κάποιο ειδικό φάρμακο κατάλληλο για τις πληγές.

Διαφορετικά, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί ή μπορούν να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα που σίγουρα δεν θα θέλατε.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ #10 Παίρνετε το κινητό σας τηλέφωνο στο μπάνιο

Η τελευταία από τις βλαβερές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε, είναι να παίρνουμε το κινητό μας στην τουαλέτα.

Η συγκεκριμένη κακή συνήθεια δεν αφορά μόνο τα τηλέφωνα, αλλά ισχύει επίσης για τις εφημερίδες και τα βιβλία.

Διαφήμιση

Όταν καθόμαστε στην τουαλέτα για περισσότερο από 5 λεπτά, αυξάνουμε σημαντικά την πίεση στις φλέβες μας. (13)

Ο λόγος μάλιστα για τον οποίο τα κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα βλαβερά όταν τα παίρνουμε μαζί μας στην τουαλέτα, είναι επειδή αυτή η συνήθεια βοηθάει στην πολύ εύκολη μετάδοση βακτηρίων στα χέρια μας και σε πράγματα εκτός μπάνιου. (14)

Διαφήμιση

Ειδικά, στην περίπτωση που ξεχάσουμε να τα πλύνουμε.

Τελευταίες σκέψεις για τις 10 βλαβερές συνήθειες

Οι 10 παραπάνω βλαβερές συνήθειες μπορούν να δυσκολέψουν σημαντικά τη ζωή μας.

Μπορούν να δημιουργήσουν από απλά έως σοβαρά προβλήματα στην υγεία, επειδή αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας.

Εσείς γνωρίζατε για τις παραπάνω 10 βλαβερές συνήθειες;

Εσείς ποια ή ποιες από αυτές τις βλαβερές συνήθειες κάνετε και θα θέλατε να ξεφορτωθείτε; Έχετε μήπως κάποια άλλη κακή συνήθεια που πιστεύετε πως είναι καλό να σταματήσετε;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω και μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, βοηθώντας τους να μείνουν ασφαλείς!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Άσπα Μακρυγιάννη λέει:

  Κάνω δυστυχώς τα 4 από τα 10 και ειδικά να κοιμάμαι μπρούμητα και να τρίβω συνέχεια τα μάτια μου. Θα προσπαθήσω να τα σταματήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ενδιαφέροντα άρθρα σας. Σας παρακολουθώ δύο χρόνια και με έχετε βοηθήσει πάρα πολύ. Να είστε πάντα καλά.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που τα άρθρα μου βοηθούν σε ακόμη καλύτερη διατροφή και υγεία.
   Να είστε και εσείς πάντα καλά! Καλή εβδομάδα και χαρούμενη μέρα! 🙂

 • Παίρνω συνέχεια το κινητό στο μπάνιο και έχω επίσης τη συνήθεια να κοιμάμαι μπρούμητα. Έχω παρατηρήσει ότι το πρωί είμαι πιασμένος και με πονάει πολύ η μέση μου. Δεν φαντάστηκα ότι μπορεί να έχει σχέση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το άρθρο σας και θα προσπαθήσω να τα διορθώσω.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ. Πιστεύω πως όταν πλέον γνωρίζουμε τι μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μας, είναι εύκολο να το αλλάξουμε, αρκεί φυσικά να το θέλουμε.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και μια χαρούμενη εβδομάδα! 🙂

 • Ο/Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΚΙΔΟΥ λέει:

  Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες άγνωστες μερικές μέχρι τώρα.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι που ανακαλύψατε κάτι νέο μέσα από το άρθρο μου και ελπίζω να βοηθήσει λίγο περισσότερο.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • >