Ίσως να πιστεύετε, πως δεν υπάρχουν επικίνδυνες τροφές για την υγεία.
Διαβάζοντας όμως το σημερινό μου άρθρο, θα διαπιστώσετε το αντίθετο.
Όταν υπάρχουν τόσες πολλές ελκυστικές διαφημίσεις, εκατομμύρια προϊόντα και συνεχόμενες έρευνες της επιστήμης για την υγεία, η σωστή επιλογή στον κόσμο της υγιεινής διατροφής, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Διαφήμιση
Είμαι σίγουρη πως πολλά άτομα, δεν γνωρίζουν πόσο βλαβερές μπορεί να είναι κάποιες τροφές στην υγεία τους.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που ενώ γνωρίζουν, συνεχίζουν να τρώνε αυτές τις τροφές.
Αδιαφορώντας για την πιθανότητα μελλοντικών δυσάρεστων συνεπειών και κινδύνων στον οργανισμό τους.
Όταν τρώμε σπάνια κάποιες επικίνδυνες τροφές, είναι φυσικά λιγότερες οι πιθανότητες να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία μας.
Υπάρχουν όμως πέντε από αυτές, που είναι από τα πιο επιβλαβή τρόφιμα που συνεχίζουν να τρώνε οι άνθρωποι.
Ίσως επειδή έχουν υπέροχη γεύση, παρά το ότι είναι βλαβερές για το σώμα και τον οργανισμό.
Οι 5 επικίνδυνες τροφές για την υγεία
Το σημερινό άρθρο, αφορά όσους απλά δεν γνωρίζουν πόσο ανθυγιεινές είναι οι συγκεκριμένες πέντε τροφές, αλλά και γιατί θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
#1 Hot Dogs
Τα hot dogs είναι πολύ δημοφιλή στην Αμερική και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια όμως τα προτιμούν πολλά άτομα και στην Ελλάδα, ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι.
Είτε μπορείτε να το πιστέψετε είτε όχι, τα hot dogs μπορούν να γίνουν πραγματικά θανατηφόρα! (1)
Ακόμη και αν παραβλέψετε τα αμφίβολα συστατικά που βρίσκονται στις περισσότερες μάρκες, τα hot dogs είναι γνωστά σε πολλά νοσοκομεία ως ένας από τους κορυφαίους κινδύνους πνιγμού.
Σύμφωνα μάλιστα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι η νούμερο ένα αιτία τραυματισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με πνιγμό, σε παιδιά κάτω των τριών ετών. (2)
#2 Ωμά οστρακοειδή
Τα μη μαγειρεμένα ή ωμά οστρακοειδή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Μπορούν να απορροφήσουν πάρα πολλά μικρόβια, επιβλαβή βακτήρια και θαλάσσιες τοξίνες, που εισβάλλουν στα οστρακοειδή από το νερό που μεγαλώνουν. (3)
Θα πρέπει να μαγειρεύονται ΠΑΝΤΑ και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ειδικά στα ωμά στρείδια. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν μια από τις πιο κοινές, αλλά πιο θανατηφόρες τροφικές αλλεργίες και δηλητηριάσεις. (4)
Πολλά είδη οστρακοειδών περιέχουν βακτήρια όπως είναι το e-coli, αλλά και μικροοργανισμούς, που όμως καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα. (5)
Όταν τα όστρακα μαγειρευτούν στη σωστή θερμοκρασία και φυσιολογικά, πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Δυστυχώς όμως, δεν ισχύει το ίδιο και για τις τοξίνες που περιέχουν.
Αυτές απορροφούνται από τα φύκια, τους θαλάσσιους οργανισμούς και γενικά τη θάλασσα και δεν εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα, την κατάψυξη ή ακόμη και το πολύ καλό πλύσιμο. (6)
#3 Ωμό κρέας και άψητα αυγά
Μια από τις πιο επικίνδυνες τροφές είναι επίσης το ωμό ή μη καλοψημένο κρέας.
Αυτό συμπεριλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα άψητα αυγά. (7)
Όλα αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν βακτήρια σαλμονέλας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Ειδικά η δηλητηρίαση από σαλμονέλα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως βακτηριαιμία. (8)
Αυτή συμβαίνει όταν η σαλμονέλα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και είναι απειλητική για τη ζωή και ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αποφύγετε οπωσδήποτε τις πηγές κινδύνου που αφορούν ωμά αυγά και που δεν φαντάζεστε ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. (9)
Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα η μαγιονέζα, το τιραμισού, τα παγωτά, το γλάσο και ορισμένες σάλτσες, έτσι ώστε ο κίνδυνος να περιοριστεί σημαντικά.
Επιπλέον, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στις συνταγές ωμών αυγών που φτιάχνετε στο σπίτι, ακόμη και αν περιέχουν βιολογικά ή χωριάτικα αυγά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε πριν από κάθε συνταγή, είναι να παστεριώνετε τα αυγά μόνοι σας.
Μπορείτε δηλαδή να βάλετε τα αυγά σε μία κατσαρόλα με νερό στο φούρνο, στους 54 βαθμούς για 45 λεπτά.
Ή μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο τρόπους παστερίωσης αυγών, ώστε να είστε σίγουροι για την υγιεινή τους, αλλά πολύ περισσότερο για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων υγείας.
#4 Σούσι
Είναι το πιο δημοφιλές πιάτο στην Ιαπωνία, όμως τα τελευταία χρόνια έγινε αγαπητό και στην Ευρώπη, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα.
Πολλοί Ευρωπαίοι πλέον, καταναλώνουν ανατολίτικες συνταγές και λιχουδιές με διάφορα ωμά ψάρια, ακόμη και αν είναι καπνιστά ή μαριναρισμένα.
Πολλοί γιατροί και νοσοκομεία όμως, παρατηρούν αύξηση των παρασιτικών λοιμώξεων, λόγω των σούσι.
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στο περιοδικό Guardian, μια ομάδα γιατρών σε νοσοκομείο στην Πορτογαλία, προσπαθούσε να βρει την αιτία που ένας ασθενής 32 ετών είχε πολλούς πόνους στην κοιλιά, εμετό και ελαφρύ πυρετό και τα συμπτώματα του διαρκούσαν ήδη μια εβδομάδα. (10)
Μετά από αναλυτικές εξετάσεις, ο ενδοσκοπικός έλεγχος αποκάλυψε πως υπήρχαν προνύμφες ενός παρασιτικού σκουληκιού.
Η λοίμωξη αυτή είναι γνωστή ως ανισακίαση. (11)
Προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι πολύ καλά μαγειρεμένων ψαριών ή θαλασσινών που έχουν μολυνθεί.
Στη συνέχεια ο ασθενής αποκάλυψε στους γιατρούς, ότι πρόσφατα είχε φάει σούσι.
Οι γιατροί αναφέρουν πως:
«δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία που μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες όταν καταναλωθούν»
Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.
Η ανισακίαση μπορεί να δημιουργήσει επίσης περιτονίτιδα, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, πεπτική αιμορραγία, διάτρηση του στομάχου και διάτρηση ή απόφραξη του εντέρου. (12)
#5 Μπέγκελς ή Μπέιγκελς (bagels)
Η προέλευση τους είναι από οι εβραϊκές κοινότητες της Πολωνίας.
Αποτελούν όμως και σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης, μαζί με τα hot dogs.
Ουσιαστικά είναι αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αλεύρι, μαγιά και ζάχαρη και δημιουργούνται σαν κουλούρι, δηλαδή στρογγυλό ψωμάκι με τρύπες στη μέση.
Πολλά άτομα ξεκινούν τη μέρα τους με μπέγκελς, που περιέχουν μάλιστα τυρί κρέμα.
Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να είναι πολύ νόστιμα!
Ίσως να εκπλαγείτε όμως αν διαβάσετε, ότι μπορεί να μην είναι μια υγιεινή επιλογή, ειδικά για πρωινό.
Ίσως μάλιστα να σας προκαλέσουν πολύ περισσότερο κακό από ό,τι πιστεύετε.
Καταρχήν ένα μέτριο μπέγκελ έχει από 250 έως 350 θερμίδες περίπου, ανάλογα με το τι περιέχει. Οι θερμίδες αυτές ισχύουν, πριν να προστεθούν επιπλέον γαρνιτούρες. (13)
Αυτό σημαίνει πως ένα μπέγκελ ισοδυναμεί με τρεις φέτες ψωμιού σε θερμίδες!
Μπέγκελς και λευκό αλεύρι
Ο πιο βασικός λόγος όμως που πρέπει να αποφεύγεται τα έτοιμα μπέγκελς, είναι επειδή είναι φτιαγμένα με λευκό αλεύρι. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες. (14)
Οι συγκεκριμένοι δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες, βιταμίνες ή μέταλλα και θεωρούνται ουσιαστικά «κενές θερμίδες».
Διαφήμιση
Έχουν επίσης πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, μετά το γεύμα. (15)
Τα εξευγενισμένα τρόφιμα με λευκό αλεύρι έχουν επίσης συνδεθεί με την αύξηση βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2. (16)
Φυσικά, θεωρούνται υπεύθυνα και για τη δημιουργία κυτταρίτιδας.
Μπέγκελς και αλάτι
Τα περισσότερα άτομα όμως δεν γνωρίζουν, πως τα μπέγκελς είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές αλατιού.
Ανάλογα με το είδος τους, μπορούμε να πάρουμε έως και 600 χιλιοστόγραμμα νατρίου (mg). Τα 100 γραμμάρια άλλωστε, περιέχουν 439 mg και αυτά πριν από την προσθήκη του τυριού κρέμα. (17)
Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να περιέχουν βρωμιωμένα άλευρα, που είναι ιδανικά για μια γρήγορη συνταγή.
Χρησιμοποιούνται δηλαδή από κάποιες εταιρείες, για να μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος αλλά και το κόστος παραγωγής.
Συνδέονται όμως με προβλήματα στα νεφρά, το νευρικό σύστημα και άλλες σοβαρές ασθένειες. Τυπικά, έχουν απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά και την Κίνα. (18)
Αποφύγετε τα μπέγκελς και τις επικίνδυνες τροφές με έξυπνο τρόπο
Αν σας αρέσουν πολύ και δεν θέλετε να στερηθείτε αυτά τα γλυκίσματα, είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε τα δικά σας μπέγκελς. Χρησιμοποιήστε μια συνταγή από 100% δημητριακά ολικής αλέσεως και επιλεγμένα υλικά.
Διαφήμιση
👉 Ανακαλύψτε επιλεγμένα τρόφιμα και προϊόντα στο πληρέστερο online supermarket για την Αττική, εδώ: https://mikk.ro/C4qV
Έτσι θα μπορέσετε να τα απολαύσετε χωρίς να υπάρχει ο φόβος για μελλοντικά προβλήματα υγείας.
Μπορούμε άλλωστε να κάνουμε πάντα υγιεινές επιλογές, που θα κρατήσουν σε καλή κατάσταση τον οργανισμό, το σώμα και την υγεία μας.
Οι πέντε αυτές τροφές μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για τον οργανισμό και το σώμα μας.
Μια κακή επιλογή στο πρωινό ή σε κάποιο άλλο γεύμα ή σνακ της ημέρας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για φλεγμονές και πολλά πιθανά προβλήματα υγείας στο μέλλον.
Γνωρίζατε για αυτές τις 5 επικίνδυνες τροφές για την υγεία;
Εσείς γνωρίζατε για τις πέντε αυτές επικίνδυνες τροφές και γιατί είναι τόσο κρίσιμο να τις αποφεύγετε;
Τρώτε τακτικά κάποια ή κάποιες από αυτές ή τις αποφεύγετε ήδη;
Αφήστε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Καλημέρα σας. Εγώ τρώω αρκετά ωμά θαλασσινά, όμως είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ξαναφάω. Σας ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικό άρθρο με πράγματα που δεν γνώριζα για τις συγκεκριμένες τροφές και τις θεωρούσα “αθώες”.
Καλημέρα σας και ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ.
Δυστυχώς στις μέρες μας θεωρούμε πολλές τροφές αθώες, που όμως τελικά δεν είναι.
Να είστε πάντα και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂
Εξαιρετικό άρθρο, κύρια για εμάς που λατρεύουμε τα ωμά οστρακοειδή. 🌺
Γενικά στη ζωή μας όμως, θα πρέπει να κάνουμε επιλογές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή συνέχεια στη μέρα σας! 🙂
Δήμητρα καλημέρα
Η μόνη τροφή που καταναλώνω είναι τα ωμά όστρακα, επίσης όσον αφορά το κρέας φτιάχνω σαλάμι στο σπίτι για ιδίαν κατανάλωση, μήπως εμπίπτει στα επικίνδυνα?
Ευχαριστώ
Σωτήρης
Καλησπέρα Σωτήρη. Το σαλάμι είναι γενικά πολύ λιπαρό τρόφιμο και όσα περιέχει δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές διατροφής.
Αυτή όμως είναι καθαρά δική σου επιλογή και πιστεύω πως στην πραγματικότητα γνωρίζεις αν είναι καλό για την υγεία ή όχι (ειδικά για την καρδιά και τις αρτηρίες), άσχετα αν σου αρέσει η γεύση του.
Σε ευχαριστώ και εγώ για το σχόλιο σου. Να είσαι πάντα καλά και να έχεις μια πολύ όμορφη εβδομάδα. 🙂