Το Καλύτερο Αλάτι Για Τη Διατροφή Και Την Υγεία (+ Για Υπέρταση)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Αυτό που θεωρούμε ως το καλύτερο αλάτι, μπορεί να διαφέρει από αυτό που πραγματικά μπορεί να είναι!

Πολλοί από εμάς προτιμούμε συγκεκριμένα είδη αλατιού, επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν περισσότερα ιχνοστοιχεία.

Υπάρχουν μάλιστα ορισμένα που έχουν βραβευτεί παγκοσμίως για την ποιότητα και τη γεύση τους και είναι Ελληνικά! Δεν περιέχουν μάλιστα βλαβερά συστατικά, σε σύγκριση με ορισμένα άλλα της αγοράς.

Διαφήμιση

Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο τρόφιμο για να αναδείξει τη φυσική γεύση των τροφίμων. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που το χρησιμοποιούν οι σεφ, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συντηρητικό τροφών.

Ορισμένα άλατα θεωρούνται πολύ πιο υγιεινά από άλλα.

Όπως είναι του Μεσολογγίου, το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και διάφορα άλλα είδη θαλασσινού ή ορυκτού αλατιού.

Ποιο όμως μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί, το καλύτερο αλάτι;

Όλα γενικά τα αλάτια είναι υγιεινά όταν καταναλώνονται με μέτρο επειδή περιέχουν νάτριο, το οποίο είναι απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το νάτριο όμως μπορεί να γίνει ταυτόχρονα βλαβερό όταν υπέρ-καταναλώνεται και μπορεί να επιβαρύνει ή να αυξήσει τα προβλήματα υπέρτασης.

Ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά, τη γεύση και τη χημεία των τροφίμων.

Το καλύτερο αλάτι για τη διατροφή και την υγεία

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε ποιο είναι το καλύτερο αλάτι για τη διατροφή και την υγεία μας, σε τι βοηθάει το νάτριο, ποια είναι τα ημερήσια όρια και ποιο είναι το κατάλληλο ή πόσο μπορεί να καταναλωθεί, ακόμη και όταν κάποιος έχει υπέρταση.

Το χλωριούχο νάτριο, είναι γενικά γνωστό ως αλάτι.

Το νάτριο είναι απαραίτητο, για την σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. (1)

Τα περισσότερα είδη του, περιέχουν από περίπου 33-40% νάτριο και πάντα αναφέρονται τα πολλαπλά ιχνοστοιχεία τους. Όπως είναι το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, που βρίσκονται στα περισσότερα είδη αλατιού. (5)

Διευκολύνει τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων και προστατεύει από τις μυϊκές κράμπες. Επιπλέον, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. (2)

Μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Georgia, βρήκε έναν τρόπο επίθεσης στα καρκινικά κύτταρα, που μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβής για τον ασθενή. Τα νανοσωματίδια χλωριούχου νατρίου, δηλαδή αλατιού, αποδείχθηκαν τοξικά για τα καρκινικά κύτταρα.

Προσφέρουν μάλιστα τη δυνατότητα για θεραπείες που έχουν λιγότερες αρνητικές παρενέργειες, από τις τρέχουσες αντικαρκινικές θεραπείες. (3)

Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά είδη του και ποιο ουσιαστικά είναι το καλύτερο αλάτι για τη διατροφή και την υγεία μας;

#1 Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Πριν από αρκετά χρόνια και για ακόμη καλύτερη διατροφή, μετά από κάποια άρθρα που είχα διαβάσει, άρχισα να χρησιμοποιώ το πολυδιαφημισμένο ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων.

Θεωρητικά τουλάχιστον, αναφέρεται ως το καλύτερο αλάτι από όλα τα υπόλοιπα.

Δεν το χρησιμοποίησα για πολλούς μήνες, επειδή αποφάσισα να κάνω τη δική μου, πιο αναλυτική έρευνα.

Είναι λοιπόν ένα ορυκτό αλάτι, που συλλέγεται σε διάφορα ορυχεία της κεντρικής Ασίας. Συγκεκριμένα, συλλέγεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στο Πακιστάν και όχι στην Κίνα, όπως συχνά αναφέρεται. (4)

Το πραγματικό ροζ αλάτι όμως, που προέρχεται από τις καλές ορυκτές περιοχές των Ιμαλαΐων, με μεγάλο υψόμετρο και που δεν έρχεται σε επαφή με την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι αρκετά ακριβό και πολύ λίγες εταιρείες το πωλούν.

Θεωρείται πιο φυσικό από το επιτραπέζιο αλάτι, που έχει γενικά υποστεί μεγαλύτερη επεξεργασία και συνήθως περιέχει επιπλέον πρόσθετα.

Σκεφτείτε όμως, πως γενικά οι ποσότητες του αλατιού που βάζουμε στα φαγητά και τις σαλάτες μας είναι μικρές ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι.

Αυτό σημαίνει πως είναι επίσης λίγα, τα οποιαδήποτε οφέλη που παίρνουμε γενικά από το αλάτι.

Είναι βέβαια πολύ πιο γευστικό και αρωματικό από το επιτραπέζιο αλάτι, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερο για να έχουμε την ίδια γεύση.

Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, μπορούν να μειώσουν την κατακράτηση υγρών στο σώμα μας, επειδή διεγείρουν ορισμένες λειτουργίες που ελέγχουν τα επίπεδα υγρών στους ιστούς.

Είναι όμως απαραίτητη γενικά, μια ισορροπημένη και καλή διατροφή.

#2 Επιτραπέζιο αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι συνήθως πολύ εξευγενισμένο.

Σχεδόν πάντα, γίνεται επεξεργασία του με αργιλιοπυριτικό νάτριο ή με ανθρακικό μαγνήσιο. Η μέθοδος αυτή αποτρέπει τη συσσωμάτωση του, για μεγαλύτερη χρονική διατήρηση.

Μπορεί να συγκρατεί την υγρασία στην υφή του, όμως η διαδικασία καθαρισμού του γίνεται με χημικές ουσίες. Αυτό σημαίνει πως αφαιρεί ταυτόχρονα και τα φυσικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που περιέχει γενικά το αλάτι.

#3 Ιωδιούχο αλάτι

Μια άλλη κατηγορία είναι το ιωδιούχο αλάτι, που ουσιαστικά είναι μια υποκατηγορία του επιτραπέζιου αλατιού.

Η βασική διαφορά τους είναι ότι στο ιωδιούχο αλάτι, έχει γίνει προσθήκη 5 mg/kg ιωδίου.

Το ιωδιούχο είναι όπως το θαλασσινό αλάτι στο οποίο προσθέτουν ιώδιο.

Θα πρέπει όμως να γίνεται άμεση συλλογή του, επειδή όσο το αλάτι μένει στις αλυκές, το ιώδιο εξατμίζεται.

Το ιώδιο προστίθεται στις συσκευασίες αλατιού από την δεκαετία του 1920.

Προστέθηκε λόγω των πολλών περιστατικών βρογχοκήλης και των προβλημάτων με το θυρεοειδή αδένα, που οφείλονται σε έλλειψη ιωδίου.

Περιέχει επίσης μικρή ποσότητα ζάχαρης, για να αποτρέψει την οξείδωση του ιωδίου.

#4 Ορυκτό αλάτι

Το ορυκτό αλάτι όπως των Ιμαλαΐων που ανέφερα, είναι μια επίσης σημαντική κατηγορία.

Δημιουργείται κατά την εξόρυξη του από όρη με πολύ μεγάλο υψόμετρο, όπως είναι οι Άλπεις και τα Ιμαλάια, που κάποτε ήταν θάλασσες.

Το ορυκτό αλάτι έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, με σχεδόν 70% των πωλήσεων!

Είναι κρυσταλλικό, στερεό και έχει αλμυρή γεύση, περιέχει άλατα μαγνησίου, αργίλου και ασβεστίου και δεν υπόκειται σε καμία κατεργασία μετά από τη συλλογή του.

#5 Άνθος αλατιού

Το άνθος αλατιού όπως λέγεται, είναι μια υποκατηγορία του θαλασσινού αλατιού.

Παράγεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του στο Guerande, μια περιοχή της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, ως προστατευόμενη περιοχή βιόσφαιρας.

Το άνθος αλατιού παράγεται επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.

Η διαφορά του άνθους αλατιού με τα υπόλοιπα είδη, είναι ουσιαστικά όπως η διαφορά του μελιού με το βασιλικό πολτό.

👉 Βρείτε άνθος αλατιού εδώ:

ανθός αλατιού

Συλλέγεται με το χέρι από την επιφάνεια του νερού, στεγνώνει στον ήλιο και συσκευάζεται χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία, ραφινάρισμα ή προσθήκη χημικών ουσιών.

Είναι επίσης πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το φθόριο, το κάλιο και το ασβέστιο.

Αποτελεί την αφρόκρεμα των αλατιών, επειδή συλλέγεται αποκλειστικά και μόνο με το χέρι από εξειδικευμένους εργάτες με ξύλινα εργαλεία. Ακολουθώντας μια πανάρχαια τεχνική, που ξέρουν μόνο όσοι το μαζεύουν.

Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι πως είναι αρκετά ακριβό.

#6 Κόκκινο αλάτι Χαβάης

Ένα άλλο πολύ καλό είδος αλατιού που έχω αγοράσει και εγώ, είναι το κόκκινο αλάτι Χαβάης.

Είναι επίσης θαλασσινό αλάτι, με χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τερακότας. Το χρώμα του οφείλεται στα οξείδια του σιδήρου που περιέχει, από ηφαιστειακό πηλό.

Προσωπικά μου άρεσε πολύ επειδή έχει έντονο άρωμα και γεύση, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, επειδή δεν έχει υποστεί κάποια διαδικασία καθαρισμού ή επεξεργασίας.

Θεωρείται το πιο ευεργετικό αλάτι για δίαιτες αποτοξίνωσης και οι γυναίκες στη Χαβάη αύξαναν την κατανάλωση του όταν έφταναν στην ηλικία την εμμηνόπαυσης, για να μειώσουν τα συμπτώματα, ειδικά στην έναρξη της.

Το μειονέκτημα του είναι επίσης η αρκετά υψηλή τιμή του, σε σχέση με τα γραμμάρια που περιέχει.

#7 Μαύρο αλάτι Χαβάης

Υπάρχει ακόμη μια παρόμοια ποικιλία, που είναι το μαύρο αλάτι Χαβάης.

Είναι επίσης θαλασσινό αλάτι που περιέχει ενεργό άνθρακα, από όπου παίρνει το σκούρο χρώμα του.

Παρασκευάζεται με απόλυτα φυσικό τρόπο, όπως το κόκκινο αλάτι Χαβάης. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και το ίδιο ακριβό.

#8 Θαλασσινό αλάτι

Η τελευταία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες και το καλύτερο αλάτι κατά τη γνώμη μου, που συνδυάζει όλα όσα πρέπει, δηλαδή ποιότητα και τιμή, είναι το θαλασσινό αλάτι, που περιέχει φυσικούς κρυστάλλους αλατιού.

Το θαλασσινό αλάτι και συγκεκριμένα του Μεσολογγίου, που εγώ τουλάχιστον προτιμώ τα τελευταία χρόνια, συλλέγεται με δύο τρόπους:

  • είτε φυσικά από τις αλυκές μετά από εξάτμιση του θαλασσινού νερού, με τη βοήθεια φυσικών φαινομένων, όπως είναι ο ήλιος και ο αέρας
  • είτε τεχνητά

Αποτελεί μάλιστα το αλάτι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ελλάδα.

#9 Καπνιστό θαλασσινό αλάτι

Μια ιδιαίτερη επίσης ποικιλία του, είναι το καπνιστό θαλασσινό αλάτι.

Θεωρείται γκουρμέ, είναι το πιο πολυβραβευμένο ίσως αλάτι στον κόσμο και είναι Ελληνικό και φυσικά Μεσολογγίου.

Είναι ακατέργαστο και παρασκευάζεται καπνίζοντας το με φυσικό τρόπο, σε πραγματικά ξύλα οξιάς για 140 ώρες.

Έχει μια πολύ πλούσια, έντονη και ισχυρή γεύση σε οποιαδήποτε συνταγή, μοναδικό χρυσοκάστανο χρώμα και εκπληκτικό άρωμα.

Όλα αυτά το κάνουν ιδανικό αλάτι για ψάρι, όσπρια, πατάτες, κρέας ή σούπες, αν και είναι επίσης ακριβό για καθημερινή χρήση.

Το καλύτερο αλάτι για την υπέρταση

Όσον αφορά το καλύτερο αλάτι για την υπέρταση, είναι σίγουρα αυτό που είναι λιγότερο επεξεργασμένο και που περιέχει πολλά φυσικά μεταλλικά στοιχεία.

Όταν όμως υπάρχει πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να προσέχετε γενικά την πρόσληψη του. (6)

Ειδικά όταν “κρύβεται” σε ύποπτες τροφές!

Θα πρέπει επίσης πριν τη συστηματική χρήση του να ρωτάτε πάντα το γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουροι για την υγεία σας.

Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα (ακόμη και για το καλύτερο αλάτι)

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5 γραμμάριο νατρίου καθημερινά μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Μετά από τα 50 χρόνια, η ημερήσια απαίτηση και πρόσληψη θα πρέπει να μειώνεται περίπου στα 1,3 γραμμάρια.

Από τα 70 χρόνια και έπειτα, θα πρέπει να μειώνεται ακόμη περισσότερο, δηλαδή περίπου στα 1,2 γραμμάρια την ημέρα.

Ενώ όσα άτομα έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, χρειάζονται ακόμη λιγότερο αλάτι την ημέρα.

Διαφήμιση

Γενικά τα όρια νατρίου, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2,3 – 2,5 γραμμάρια την ημέρα. Πολλοί άνθρωποι πλησιάζουν τα 4,5 – 5,0 γραμμάρια την ημέρα, λόγω κακής διατροφής. (7)

Οι επιλογές τροφίμων με κρυμμένο αλάτι, αυξάνουν τις ημερήσιες ποσότητες του τρεις περίπου φορές επάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Τελευταίες σκέψεις για το καλύτερο αλάτι

Η αύξηση στην κατανάλωση αλατιού, αυξάνει ταυτόχρονα τη δίψα μας και την ανάγκη κατανάλωσης υγρών.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα περισσότερα άτομα όταν διψάνε, δεν πίνουν απλά νερό. Προτιμούν δυστυχώς να πίνουν αναψυκτικά, χυμούς και αλκοόλ, που περιέχουν επιπλέον ΚΑΙ ζάχαρη. (8)

Ακόμη και το καλύτερο αλάτι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, αν δεν καταναλώνεται με μέτρο και προσέχοντας την ισορροπία νατρίου-καλίου.

Είναι σημαντικό να προσέχετε γενικά την υπερκατανάλωση του, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις υγείας.

Γνωρίζατε ποιο είναι το καλύτερο αλάτι και ποια τα είδη του;

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το καλύτερο αλάτι για τη διατροφή και την υγεία μας;

Ποια είναι η δική σας προτίμηση στα είδη που ανέφερα ή προτιμάτε κάποιο άλλο, που δεν ανέφερα στο άρθρο;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Γεωργία Μπατή λέει:

    Αγοράζω του Μεσολογγίου, αλλά έχω πάρει και το κόκκινο Χαβάης που μου άρεσε, αλλά είναι λίγο ακριβό για καθημερινή χρήση. Πολλά πράγματα δεν τα γνώριζα και σας ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας. Να είστε καλά.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για το σχόλιο σας. Να είστε και εσείς πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

  • Δήμητρα καλησπέρα,
    συμφωνώ απόλυτα για το θαλασσινό και το καπινστό μεσολογγείου, θα ήθελα την γνώμη σου για το νιτρκό άλας
    ευχαριστώ

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλησπέρα Σωτήρη. Το νιτρικό άλας ή αλλιώς νιτρικά όπως λέγονται, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και η ασφάλεια τους ή μη, εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Η Φύση ξέρει πάντα τι κάνει, αλλά ο άνθρωπος διαλύει τα πάντα στο πέρασμα του.
      Σημείωσα ήδη το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να ετοιμάσω μελλοντικά ένα ολοκληρωμένο άρθρο και βίντεο.
      Σε ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ. Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα και ένα χαρούμενο βράδυ! 🙂

  • Είμαι από το Μεσολόγγι κ θεωρώ πως έχουμε το καλύτερο αλάτι σε ποιότητα αλλά κ σε γεύση.
    Σας προτείνω να επισκεφθείτε το μουσείο άλατος που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα κ εδρεύει στο Μεσολόγγι κ να δείτε από κοντά τα είδη του αλλά κ τις χρήσεις του!!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Αν και πιστεύω πως δεν υπάρχει πόλη ή χωριό στην Ελλάδα μας που να μην έχει τη δική του ομορφιά, θεωρώ πως το πανέμορφο Μεσολόγγι έχει πολλά ιδιαίτερα μέρη για επίσκεψη.
      Όταν είχα έρθει εκδρομή στα μέρη σας πριν από 9 περίπου χρόνια, περάσαμε από το Μουσείο άλατος, αλλά ήταν εγκαταλελειμμένο.
      Έτυχε όμως να διαβάσω πρόσφατα την ιστοσελίδα σας και χάρηκα πολύ που φροντίσατε για την ανακατασκευή του και την έκθεση των ειδών του.
      Να είστε πάντα καλά και να κρατάτε τις ρίζες μας ζωντανές! Θα ξαναέρθω με την πρώτη ευκαιρία, για να δω από κοντά τα εκθέματα αλατιού.
      Σας εύχομαι ότι καλύτερο και ένα όμορφο ξημέρωμα! 🙂

  • >