Καλοκαίρι χωρίς φασολάκια δεν γίνεται!
Είναι μια από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές τροφές και μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους.
Προσωπικά βέβαια, λατρεύω τα λαδερά φασολάκια κοκκινιστά με πατάτες και τα φασολάκια σαλάτα.
Διαφήμιση
Μπορείτε να βρείτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φασολάκια. Περιέχουν μόνο 30 θερμίδες τα 100 γραμμάρια, αλλά και τις απαραίτητες βιταμίνες Α, Β1, C και Κ.
Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος, ασβεστίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε φασολάκια
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ανακαλύψετε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε φασολάκια.
Επιπλέον, πως μπορούν να βοηθήσουν σε περισσότερη ενέργεια και ευεξία, στην ενδυνάμωση των οστών μας, σε πιο δυνατή καρδιά, στο έντερο, την επιδερμίδα, αλλά και την έλλειψη σιδήρου.
#1 Αυξάνουν τον αιματοκρίτη και βοηθούν στην αναιμία
Τα φασολάκια περιέχουν περίπου διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σύγκριση με το σπανάκι.
Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα, σε όλο το σώμα. (1)
Αν λοιπόν υποφέρετε από προβλήματα αναιμίας και χαμηλού αιματοκρίτη, τα φασολάκια είναι μια εξαιρετική τροφή. Είναι ιδανικά για την έλλειψη σιδήρου, ειδικά στην προσπάθεια αποφυγής της εμφάνισης αναιμίας ή ανεπάρκειας σιδήρου σε εφήβους. (2)
#2 Είναι ιδανικά για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια
Αυτή η τόσο θρεπτική και ισχυρή τροφή μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας. (3)
Τα φασολάκια περιέχουν έναν εύκολα απορροφούμενο τύπο πυριτίου, που είναι σημαντικός για το σχηματισμό υγιών συνδετικών ιστών. Είναι επίσης βασικός για την ενίσχυση των νυχιών, των μαλλιών, αλλά και της συνολικής υγείας της επιδερμίδας μας. (4)
#3 Ενισχύει τα οστά και βελτιώνει την υγεία τους
Τα φασολάκια είναι γενικά μια καλή πηγή ασβεστίου. Το ασβέστιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. (5)
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών.
Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών. Βελτιώνοντας την απορρόφηση ασβεστίου, τροποποιώντας τις πρωτεΐνες τους και μειώνοντας την αποβολή ασβεστίου στα ούρα. (6)
Μόνο 1 φλιτζάνι φασολάκια παρέχει 14,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ ή περίπου το 20% της ημερήσιας απαίτησης.
Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, που είναι μια βασική πρωτεΐνη που κλειδώνει τα μόρια ασβεστίου στο εσωτερικό των οστών, ενισχύοντας τα από μέσα.
#4 Βοηθούν στη μείωση του διαβήτη
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που χρειάζεται συνεχή διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικό επίπεδο.
Έτσι ώστε το σώμα, να μπορεί να εκτελεί τις απαραίτητες καθημερινές εργασίες του.
Τα φασολάκια έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν στη ρύθμιση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη σε πολλούς ασθενείς. Ορισμένες μελέτες μάλιστα, αναφέρουν οριστική υπογλυκαιμική επίδραση σε ασθενείς με διαβήτη. (7)
Τα φασολάκια έχουν ευεργετικά μεταβολικά αποτελέσματα, επειδή είναι μη αμυλούχα. Περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες, ώστε να αποτελούν την ιδανική προσθήκη στη διατροφή κατά του διαβήτη. (8)
#5 Βοηθούν την υγεία της καρδιάς και αποτρέπουν τους θρόμβους αίματος
Τα φασολάκια περιέχουν άφθονες ποσότητες ασβεστίου και φλαβονοειδών που προστατεύουν την καρδιά. (9)
Οι υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως είναι τα φλαβονοειδή, ρυθμίζουν τη θρομβωτική δράση στα κύτταρα. Αποτρέπουν τους θρόμβους στις αρτηρίες, οπότε τα φασολάκια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Σε μια έρευνα, οι συμμετέχοντες σε δοκιμές με υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών παρουσίασαν σημαντικά αντιθρομβωτικά αποτελέσματα. Αποτρέποντας έτσι τους θρόμβους αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες τους. (10)
Τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιακές προσβολές και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλούνται συνήθως από θρόμβους αίματος.
Αυτό σημαίνει ότι μια καλή ποσότητα φλαβονοειδών από φασολάκια στη διατροφή μας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων. (11)
#6 Βοηθούν στη γαστρεντερική υγεία
Οι σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών που περιέχουν τα φασολάκια, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γαστρεντερική υγεία μας. (12)
Η ανεπαρκής πρόσληψη ινών, συχνά συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα.
Οι φυτικές ίνες ενισχύουν επίσης τη συνολική γαστρεντερική λειτουργία. Τα φασολάκια περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, με τον αδιάλυτο τύπο να βρίσκεται στο 75%. (13)
Αυτός ο τύπος φυτικών ινών κινείται γρήγορα μέσω του πεπτικού μας συστήματος.
Δεν προάγει μόνο μια υγιή πεπτική οδό, αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη των περισσότερων μορφών του πεπτικού καρκίνου.
Τα φασολάκια μπορούν επίσης με την κατανάλωση τους να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες.
#7 Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου
Τα φασολάκια υποστηρίζουν διάφορες περιοχές του σώματος.
Ένα από τα πιο διεξοδικά ερευνημένα οφέλη τους, είναι η ικανότητά τους στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εξάπλωσης διαφόρων ειδών καρκίνου σε όλο το σώμα. (14)
Ένας από αυτούς τους λόγους της συγκεκριμένης ικανότητας τους, είναι το υψηλό αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες. (15)
Τα πολλαπλά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φασολάκια, περιέχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. (16)
Η λουτεΐνη για παράδειγμα, είναι ένα από τα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως καροτενοειδή και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα φασολάκια.
Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λουτεΐνης, έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, (17) του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας.
Τα φασολάκια μάλιστα, κατατάσσονται στο νούμερο 8 στη λίστα με τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λουτεΐνη.
Τα φασολάκια και οι σημαντικές βιταμίνες C και Κ
Η βιταμίνη C που είναι γνωστή αντικαρκινική βιταμίνη, συνιστάται σε μεγάλες δόσεις για τη θεραπεία του καρκίνου.
Πολλοί ιατροί τη χρησιμοποιούν για τη συμπλήρωση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, επειδή βοηθά τα φάρμακα να στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι ολόκληρο το σώμα. (18)
Η βιταμίνη Κ που ανέφερα πως βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στα φασολάκια, προσφέρει σημαντική βοήθεια στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, της ρινικής κοιλότητας, του στομάχου και του στόματος. (19)
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από τα φασολάκια;
Οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να παρουσιάσουν τα φασολάκια, θα μπορούσαν να αποδοθούν στην παρουσία λεκτινών. (20)
Αυτές οι ενώσεις που ονομάζονται αντι-θρεπτικά συστατικά, έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το φυτό από μολύνσεις.
Στο ανθρώπινο σώμα όμως και σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
Ένα άλλο δυσάρεστο πιθανό αποτέλεσμα, είναι ότι τα φασολάκια είναι υψηλά σε ορισμένα άπεπτα άμυλα.
Τα οποία μπορεί να μην είναι ανεκτά από άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια ή από άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνη, πρέπει να καταναλώνονται καλά μαγειρεμένα. Η παρασκευή τους, ειδικά σε χύτρα ταχύτητας βοηθάει στην ευκολότερη πέψη τους.
Το μούσκεμα ή ο βρασμός όμως στα φασολάκια, λίγη ώρα πριν από το μαγείρεμα μπορεί να απενεργοποιήσει τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά. (21)
Μια άλλη ανησυχία, είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Κ. Το θρεπτικό αυτό συστατικό μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα αραίωσης του αίματος, συμπεριλαμβάνοντας τη βαρφαρίνη.
Τελευταίες σκέψεις για τα φασολάκια
Τα φασολάκια είναι αναμφισβήτητα, ένας ακόμη διατροφικός θησαυρός της Φύσης.
Αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη τροφή, που δεν θα πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές συνταγές σας.
Διαφήμιση
Είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και σε μια ποικιλία από κουζίνες.
Μπορούν να μειώσουν επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Θα μπορούσαν επίσης να είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για την αποφυγή πρόωρου τοκετού. (22)
Παρόλα αυτά, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν καταναλώσετε φασολάκια, ειδικά αν λαμβάνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος.
Εσείς πόσο συχνά τρώτε φασολάκια;
Εσείς πόσο συχνά τρώτε φασολάκια και πως σας αρέσουν περισσότερο, σε φαγητό ή σε σαλάτα;
Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά!
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Εγώ λατρεύω τα φασολάκια και τα τρώω και το χειμώνα κατεψυγμένα.
Τέλεια! 🙂
Δεν γνώριζα τα τόσα οφέλη τους και μου αρέσουν πάρα πολύ τα φασολάκια. Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας.
Χαίρομαι που ήταν χρήσιμο το άρθρο. Καλό απόγευμα και όμορφη εβδομάδα! 🙂