10 Επικίνδυνες Τροφές Που Μπορούν Να Σκοτώσουν Το Σκύλο Σας!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Ίσως να μην γνωρίζετε πως υπάρχουν επικίνδυνες τροφές, που είναι μάλιστα υπερβολικά τοξικές για το σκύλο σας.

Μπορεί να έχετε κάποιο σκυλάκι που το αγαπάτε υπερβολικά ή να βοηθάτε κάποια αδέσποτα σκυλάκια, δίνοντας τους όπως πιστεύετε νόστιμες λιχουδιές.

Αξίζετε σίγουρα συγχαρητήρια, όμως ίσως να μη ξέρετε πως ορισμένα τρόφιμα που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, μπορεί να είναι επιβλαβή για τους σκύλους και γενικά για τα ζώα.

Διαφήμιση

Ειδικά τα σκυλιά, έχουν πολύ διαφορετικό μεταβολισμό από εμάς.

Ορισμένες τροφές μάλιστα, ίσως να είναι πολύ επικίνδυνες και τοξικές για την υγεία τους, ενώ μπορούν να γίνουν ακόμη και μοιραίες σε ορισμένες περιπτώσεις. (1)

Είμαι σίγουρη πως θα θέλατε να τους προσφέρετε ότι καλύτερο για την αγάπη και την πίστη τους και να μην τους λείψει τίποτα.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, που δεν πρέπει να τους τα δώσετε ποτέ!

10 επικίνδυνες τροφές για το σκύλο σας

Ανακαλύψτε λοιπόν ποιες είναι οι 10 επικίνδυνες τροφές που μπορούν να σκοτώσουν το σκύλο σας.

Διαβάστε ποιες έχουν αποδειχθεί τοξικές και θανατηφόρες για τα σκυλιά, γιατί είναι σημαντικό να διατηρήσετε αυτά τα τρόφιμα μακριά τους και τι να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει κάποιο από αυτά.

#1 Σοκολάτα

Δεν θα μπορούσαμε ίσως να αντισταθούμε σε ένα λαχταριστό κομμάτι σοκολάτας και πιθανότατα ούτε ο σκύλος σας.

Η σοκολάτα όμως περιέχει τις διεγερτικές χημικές ουσίες θεοβρωμίνη και καφεΐνη, που και οι δύο είναι πολύ δύσκολο να μεταβολιστούν από τον οργανισμό τους.

Αν ένας σκύλος φάει σοκολάτα, μπορεί να του προκαλέσει πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροια και αφυδάτωση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν γίνουν ακόμη πιο σοβαρά, εμφανίζοντας σταδιακά και άλλα προβλήματα. Όπως είναι η καρδιακή προσβολή, η εσωτερική αιμορραγία, οι μυϊκοί σπασμοί, οι επιληπτικές κρίσεις και ο θάνατος. (2)

Η σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών, εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο σκύλος και πόσο ή τι είδους σοκολάτα έχει καταναλώσει.

Όσο πιο μαύρη και λιγότερο γλυκιά είναι η σοκολάτα, τόσο πιο τοξική θα είναι για το σκύλο σας. (3)

Η σοκολάτα και η σκόνη κακάου του ζαχαροπλαστείου είναι από τις πιο επικίνδυνες ποικιλίες. Τα 30 περίπου γραμμάρια τέτοιας σοκολάτας μάλιστα, θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει τοξικά συμπτώματα σε ένα σκύλο 20 κιλών. (4)

#2 Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν μια τοξίνη που ονομάζεται περσίνη.

Η περσίνη έχει ισχυρή κυτταροτοξική δράση κατά των καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου μαστού. Είναι απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο, όμως μπορεί να γίνει εξαιρετικά δηλητηριώδης για τα σκυλιά. (5)

Η περσίνη βρίσκεται στα φύλλα, το φλοιό και το εσωτερικό του αβοκάντο, οπότε θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε οποιοδήποτε μέρος του φυτού στο σκυλί σας.

Αν φάει αβοκάντο, το υγρό του μπορεί να συσσωρευτεί στους πνεύμονες και το στήθος του σκύλου. Θα δυσκολέψει την αναπνοή του, οδηγώντας σε στέρηση οξυγόνου ή ακόμη και στο θάνατο. (6)

Μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στην καρδιά, το πάγκρεας και την κοιλιά, που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες θανατηφόρες επιπλοκές.

#3 Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά για τα σκυλιά.

Μπορούν να προκαλέσουν ταχεία νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί τελικά να γίνει θανατηφόρα. (7)

Τα τοξικά επίπεδα τους ποικίλλουν από σκύλο σε σκύλο και διεξήχθη μια μελέτη, που εξέτασε 180 σχετικές αναφορές. Διαπίστωσε ότι ορισμένα σκυλιά πέθαναν μετά από μόνο μια χούφτα σταφίδες, οπότε χρειάζεται πολύ προσοχή ή την αποφυγή οποιασδήποτε ποσότητας. (8)

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η δηλητηρίαση του σκύλου σας μπορεί να συμβεί από την κατανάλωση ωμών σταφυλιών και σταφίδων. (9)

Ακόμη όμως και αν βρίσκονται ως συστατικά σε ψημένα προϊόντα όπως μπισκότα, κέικ και μπάρες, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε για συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, κόπωση ή και κατάθλιψη. (10)

#4 Ξυλιτόλη

Είναι μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στα βατόμουρα, τη βρώμη και τα μανιτάρια. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να γλυκάνουν οι καραμέλες, οι τσίχλες, οι οδοντόκρεμες και τα ψημένα προϊόντα. (11)

Αν και θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο, μπορεί να είναι θανατηφόρα για το σκύλο σας. (12)

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ξυλιτόλη, μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική και σημαντική πτώση του σακχάρου στο αίμα ενός σκύλου. (13)

Τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται συχνά μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση της. Περιλαμβάνουν εμετό, αδυναμία, κατάθλιψη, δυσκολία στην κίνηση, κώμα και επιληπτικές κρίσεις. (14)

Σε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και θάνατο του σκύλου. (15)

#5 Προϊόντα με καφεΐνη όπως ο καφές και το τσάι

Η καφεΐνη βρίσκεται σε φυσική μορφή στον καφέ, στο τσάι και λίγη στο κακάο, ενώ προστίθεται συχνά σε αναψυκτικά και σε φάρμακα.

Αν καταναλωθεί όμως σε οποιαδήποτε μορφή της από το σκύλο σας, μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και να διεγείρει το νευρικό του σύστημα.

Μέσα σε 2-4 ώρες από την κατανάλωση καφεΐνης, τα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν ανησυχία, υπερβολική δίψα, έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης, εμετό και διάρροια. (16)

Σε υψηλές ποσότητες της, μπορεί να παρουσιάσουν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ή πνευμονική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θάνατο. (17)

Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις θανάτου σε σκύλους λόγω υπερβολικής δόσης καφεΐνης. Η ελάχιστη δόση στην οποία αναφέρθηκε θάνατος ήταν μικρότερη από 1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. (18)

Ακόμη λοιπόν και μερικές γουλιές, θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για το σκύλο σας.

#6 Αλκοόλ (από τις πιο επικίνδυνες τροφές)

Το αλκοόλ βρίσκεται σε πολλά προϊόντα, όπως σε αλκοολούχα ποτά, αρώματα, στοματικό διάλυμα, χρώμα, βερνίκια και διάφορα προϊόντα καθαρισμού.

Ενώ η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, τα σκυλιά δεν μπορούν να το ανεχθούν, ακόμη και σε μικρές ποσότητες του. (19)

Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε μία ώρα, μετά την κατανάλωση αλκοόλ. (20)

Διαφήμιση

Τα σημάδια που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος σας είναι κόπωση, κατάθλιψη, έλλειψη συντονισμού των μυών, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, κακή αναπνοή, εμετό και διάρροια. (21)

Αν ένας σκύλος καταναλώσει πολύ αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια των πνευμόνων του, επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμη και θάνατο. (22)

#7 Προϊόντα ζύμης

Είναι επίσης ανησυχητικό όταν ένας σκύλος φάει ζύμη που περιέχει μαγιά. (23)

Τα ακατέργαστα προϊόντα με μαγιά, με τη ζύμωση παράγουν ουσιαστικά αλκοόλ, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα συστατικά. Αυτά προκαλούν την αύξηση του επιπέδου αλκοόλης στο αίμα ενός σκύλου. (24)

Τα προϊόντα ζύμης και ειδικά η άψητη ζύμη, μπορούν να επεκταθούν στο στομάχι ενός σκύλου. Θα προκαλέσουν σοβαρό φούσκωμα, που ασκεί πίεση στα γύρω όργανα και μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή του σκύλου. (25)

Σε μεγάλες ποσότητες όμως, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο. (26)

#8 Αλάτι

Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την κατανάλωση αλατιού από το σκύλο σας, από τις τροφές που το περιέχουν. Όπως είναι τα κουλούρια, το ποπκόρν ή οι κονσέρβες, που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε κατάσταση δηλητηρίασης και αφυδάτωσης. (27)

Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, τρόμο, πυρετό και επιληπτικές κρίσεις. (28)

Μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραίο, σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης. Η τοξική δόση είναι περίπου 4 γραμμάρια αλατιού ανά κιλό σωματικού βάρους. (29)

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να βεβαιωθείτε, ότι ο σκύλος σας έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο πόσιμο νερό. (30)

#9 & 10 Κρεμμύδι και σκόρδο

Αυτές οι δύο πολύ υγιεινές και σημαντικές τροφές για τον άνθρωπο, μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός σκύλου.

Θα προκαλέσουν αναιμία, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος. (31)

Ένας πολύ σημαντικός λόγος που δεν θα πρέπει να μοιράζεστε το φαγητό σας με το σκύλο σας, είναι ότι πολλές συνταγές μπορεί να περιέχουν κρεμμύδι και σκόρδο. Τα δύο αυτά τρόφιμα, περιέχουν βλαβερές ουσίες για τα σκυλιά. (32)

Ειδικά το σκόρδο, μπορεί να γίνει ακόμη πιο βλαβερό για το σκύλο σας αν είναι σε μεγάλη ποσότητα. (33)

Περιέχει ισχυρά συστατικά, που μπορεί να γίνουν πολύ τοξικά και να προκαλέσουν δύσπνοια, λήθαργο, διάρροια, εμετό, αυξημένους καρδιακούς παλμούς και κατάρρευση. (34)

Τελευταίες πινελιές για τις επικίνδυνες τροφές για το σκύλο σας

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας δεν τρώει τίποτα επιβλαβές, είναι να διατηρήσετε αυτά τα τρόφιμα μακριά του.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε αυτές τις τροφές σε πάγκους ή τραπέζια. Δεν θα πρέπει γενικά να βρίσκονται σε μέρη, που ο σκύλος σας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Αν καταλάβετε ότι έχει φάει κάποια από τις παραπάνω τροφές και γενικά κάτι τοξικό, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

Μπορείτε επίσης να καλέσετε την τηλεφωνική γραμμή για δηλητηρίαση κατοικίδιων ζώων, στην πόλη σας.

Διαφήμιση

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση του σκύλου σας, είναι να τον ταΐζετε μόνο ειδικές τροφές για σκύλους.

Βρείτε Ειδικές Τροφές Για Σκύλους Εδώ

Φροντίστε να κρατάτε τα τρόφιμα για ανθρώπους μακριά του και ειδικά αν είναι κάποιο, από όσα σας ανέφερα παραπάνω.

Εσείς γνωρίζατε για τις 10 αυτές επικίνδυνες τροφές για το σκύλο σας;

Εσείς γνωρίζατε για τις 10 αυτές τροφές που μπορούν να σκοτώσουν το σκύλο σας, και πόσο επικίνδυνες και τοξικές είναι για αυτόν;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά όπως και το σκυλάκι σας! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>