9 Οφέλη Που Δε Γνωρίζετε Για Το Βιολογικό Μηλόξυδο (Φυσικό Φάρμακο)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Το βιολογικό μηλόξυδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως φυσικό φάρμακο, με αναρίθμητες χρήσεις.

Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν και με την τακτική κατανάλωση του, μπορείτε να διαπιστώσετε πολλαπλά οφέλη στην υγεία, το σώμα και την επιδερμίδα σας.

Όταν αναφερόμαστε σε βιολογικό μηλόξυδο, θα πρέπει να αναζητούμε πάντα το ανεπεξέργαστο και αφιλτράριστο μηλόξυδο, που είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης.

Σας έχω αναφέρει τα πιο δημοφιλή οφέλη του μηλόξυδου σε άλλα άρθρα, που αφορούν από την ενίσχυση της ενέργειας μέχρι και τη μείωση του λίπους στην κοιλιά και το σώμα μας.

Σε αυτό το άρθρο όμως, θέλω να σας αναφέρω μερικά από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του, που λίγοι ίσως γνωρίζετε.

Έτσι ώστε να προλάβετε πιθανά προβλήματα υγείας ή να βελτιώσετε όσα ήδη υπάρχουν.

Ανακαλύψτε λοιπόν τα 9 οφέλη που ίσως δε γνωρίζετε για το βιολογικό μηλόξυδο. Γιατί θα πρέπει να το προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή, για καλύτερη υγεία και πρόληψη ασθενειών.

Το βιολογικό μηλόξυδο και τα άγνωστα οφέλη του

Το βιολογικό μηλόξυδο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυσικό θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις.

Από την απλή γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα και από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι πολλά προβλήματα επιδερμίδας, όπως είναι η πιτυρίδα.

Παράγεται από οργανικά, δηλαδή βιολογικά μήλα και το κύριο οξύ του είναι το οξικό οξύ, το οποίο λειτουργεί σαν καύσιμο για τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Σε άλλο άρθρο, σας έχω αναφέρει ότι το μηλόξυδο μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση του λίπους και ειδικά στο συκώτι, αλλά και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. (1)

Επιπλέον, το μηλόξυδο μειώνει και εξισορροπεί τα επίπεδα pH και ινσουλίνης, ενώ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. (2)

Υπάρχουν όμως ορισμένα απροσδόκητα οφέλη από το βιολογικό μηλόξυδο, σύμφωνα με αρκετές μελέτες και ειδικά των τελευταίων χρόνων, Αυτά τα 9 οφέλη του θα σας παρουσιάσω στο σημερινό μου άρθρο.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

#1 Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ειδικά για το έντερο μας. (3)

Αρκεί να φροντίσετε να το αραιώσετε με νερό, όπως θα πρέπει να κάνετε ΠΑΝΤΑ με οποιαδήποτε ποσότητα μηλόξυδου χρησιμοποιήσετε.

Η καταλληλότερη ποσότητα είναι ½ ή 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό.

Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην το καταναλώνετε ποτέ χωρίς να το αραιώσετε και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα καλαμάκι για να το πιείτε.

#2 Υποστηρίζει τη βλεννίνη

Η βλεννίνη είναι ένα είδος βλέννας, που δημιουργείται στο επιθήλιο της βλεννογόνου μεμβράνης.

Η μεμβράνη αυτή καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού, είναι ένα βασικό συστατικό των δακρύων και προσφέρει λίπανση των ματιών.

Η χαμηλή περιεκτικότητα βλεννίνης στα δάκρυα μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του κερατοειδούς, όμως το μηλόξυδο βοηθά στην υποστήριξη του.

Επιπλέον, η βλεννίνη που περιέχει το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαρροής εντέρου. Αφορά το λεγόμενο «Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου», επειδή το έντερο γίνεται πορώδες ή παρουσιάζει «διαρροή». (4)

Αυτή είναι μια πάθηση που πιθανότατα οφείλεται σε αντίδραση και κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε μικρόβια, τοξίνες, βακτήρια και άλλες ουσίες, που έχουν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της μειωμένης εντερικής διαπερατότητας.

#3 Μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό πλάκας στον εγκέφαλο

Το μηλόξυδο έχει πρόσθετες φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν το σχηματισμό πλάκας στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, αυτές οι ενώσεις υποστηρίζουν ενεργά τη γνωστική μας λειτουργία.

Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο βιολογικό μηλόξυδο, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Αυτοί είναι δύο βασικοί παράγοντες για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. (5)

Οι πολυφαινόλες όμως που περιέχει το μηλόξυδο, μπορούν να αναστείλουν τον σχηματισμό των βήτα αμυλοειδών που οδηγούν σε εγκεφαλική ατροφία και φλεγμονή.

Αυτές οι δύο παθήσεις είναι συχνά χαρακτηριστικά σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και απώλεια μνήμης. (6)

#4 Το βιολογικό μηλόξυδο βοηθά στη συρρίκνωση των όγκων

Ορισμένες ιατρικές διαδικασίες χρησιμοποιούν οξικό οξύ για να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των όγκων και την ελαχιστοποίηση των καρκινικών κυττάρων. (7)

Ειδικά σε όσα καρκινικά κύτταρα παραμένουν ανθεκτικά στα φάρμακα.

Αυτό σημαίνει πως το οξικό οξύ στο βιολογικό μηλόξυδο έχει πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις. (8)

#5 Το οξικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της Candida

Το οξικό οξύ που περιέχει το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερανάπτυξης του μύκητα Candida. (9)

Ο μύκητας μπορεί επίσης να δημιουργηθεί και σε άτομα που χρησιμοποιούν τεχνητές οδοντοστοιχίες. (10)

Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει στοματίτιδα και μάλιστα, να μολύνει και την ίδια τη βάση της οδοντοστοιχίας. Είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί ο μύκητας στο στόμα αν το άτομο δεν το γνωρίζει και ξαναβάλει τη μολυσμένη οδοντοστοιχία στη θέση της.

#6 Βοηθά να αντιμετωπίσετε τους μύκητες στο αυτί

Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ωτομύκωση, δηλαδή για τους μύκητες που μπορούν να δημιουργηθούν στα αυτιά. (11)

Αυτοί οι μύκητες είναι υπεύθυνοι για περισσότερο από το 1/10 των περιπτώσεων εξωτερικής ωτίτιδας.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι συνήθως η φαγούρα στο αυτί, το αίσθημα καύσου, η βαρηκοΐα, οι εμβοές ή ακόμη και η πυώδης ωτόρροια.

#7 Βοηθά στην ατοπική δερματίτιδα

Το μηλόξυδο είναι επίσης πολύ ευεργετικό για την ατοπική δερματίτιδα. (12)

Ένα αραιωμένο διάλυμα με 1 κουταλιά μηλόξυδο σε 350 γρ. νερό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην επιδερμίδα.

#8 Βοηθά στην αναστολή πλάκας στις αρτηρίες

Η αθηρωματική νόσος, που είναι γνωστή και ως αρτηριοσκλήρυνση, δημιουργείται όταν αυξάνεται το πάχος μιας αρτηρίας.

Η κατάσταση αυτή συμβαίνει εξαιτίας της δημιουργίας πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου.

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες, προλαμβάνοντας ή μειώνοντας τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η αρτηριοσκλήρυνση. (13)

#9 Προστατεύει το ήπαρ

Το μηλόξυδο είναι ηπατοπροστατευτικό, δηλαδή βοηθά στην προστασία του ήπατος από ορισμένα βαρέα μέταλλα και πολλά επιβλαβή μικρόβια. (14)

Το κάδμιο, ο υδράργυρος και το αλουμίνιο, είναι από τα χειρότερα βαρέα μέταλλα για τον οργανισμό μας. Μπορούν όμως να απομακρυνθούν από το σώμα μας, με τη βοήθεια του ευεργετικού μηλόξυδου, προστατεύοντας το συκώτι μας και άλλα σημαντικά όργανα. (15)

Τελευταίες σκέψεις για το βιολογικό μηλόξυδο

Διαφήμιση

Όταν αγοράζετε βιολογικό μηλόξυδο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα θολό ίζημα στο κάτω μέρος της φιάλης, επειδή εκεί βρίσκονται τα θεραπευτικά ένζυμα. Τα ένζυμα αυτά θα βοηθήσουν σε όλα τα παραπάνω προβλήματα υγείας και οργανισμού.

Συμπερασματικά, το βιολογικό μηλόξυδο μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό και οικονομικό φάρμακο. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη βελτίωση διαφόρων προβλημάτων υγείας, σώματος και επιδερμίδας.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ρωτάτε πάντα το γιατρό σας πριν την κατανάλωση του. Ειδικά, αν παίρνετε φάρμακα ή έχετε προβλήματα υγείας.

Γνωρίζατε για τα άγνωστα οφέλη από το βιολογικό μηλόξυδο;

Εσείς γνωρίζατε για τα 9 άγνωστα οφέλη του μηλόξυδου και πως μπορεί να προλάβει ή να βελτιώσει διάφορα προβλήματα υγείας;

Αφήστε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>