9 Σημάδια Στα Πόδια Που Δείχνουν Πρόβλημα Στο Συκώτι – Τι Να Κάνετε!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα σημάδια στα πόδια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζονται όταν υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι.

Τέτοια σημάδια είναι για παράδειγμα η συνεχόμενη κούραση, η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά και η ανορεξία. Δυστυχώς, πολλά άτομα μπορεί να μην τα προσέχουν ή να μη δίνουν την απαιτούμενη σημασία. (1)

Εκτός από τα παραπάνω σημάδια όμως, όταν υπάρχει ένας πιθανός κίνδυνος ή πρόβλημα στο συκώτι, μπορεί να εμφανισθούν ορισμένα σημάδια ή συμπτώματα και στα πόδια μας.

Διαφήμιση

Αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργώντας η καρδιά, πρέπει να στείλει το αίμα μέχρι κάτω στα πόδια και να κάνει ξανά όλη τη διαδρομή πίσω, μέσω του αγγειακού μας συστήματος.

Συνήθως, αν υπάρχει ηπατική βλάβη ή καρδιακό πρόβλημα, θα υπάρχει αγγειακό πρόβλημα. (2)

Ένας τρόπος να το διαπιστώσετε, είναι παρατηρώντας τα πόδια.

Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα πως λειτουργούν τα πόδια και τα αγγεία τους. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε τυχόν πρόβλημα όταν θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, ενημερώνοντας το γιατρό σας.

Τα 9 σημάδια στα πόδια που δείχνουν πρόβλημα στο συκώτι

Τα ηπατικά προβλήματα παρουσιάζονται συχνά στα πόδια.

Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρω τα σημάδια και τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως και θα πρέπει να προβληματιστείτε αν τα δείτε.

Παρόλα αυτά, για να είστε σίγουροι ότι υπάρχει πιθανό πρόβλημα στο συκώτι, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Αυτός είναι το καταλληλότερο άτομο για την ενημέρωση σας.

#1 Κόκκινες και καφέ κουκκίδες

Οι κουκίδες αυτές έχουν συνήθως κόκκινο και καφέ χρώμα ή μπορεί επίσης να είναι γυαλιστερές και μπορεί να εμφανιστούν στο κάτω πόδι.

Οι χρωματισμένες αυτές κηλίδες, δείχνουν κακή κυκλοφορία του αίματος. (3)

Θα μπορούσε επίσης να είναι διαβήτης, αλλά οι συγκεκριμένες κουκκίδες εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με ηπατικά προβλήματα.

Η κάτω περιοχή των ποδιών και ειδικά οι γάμπες που βρίσκονται στη μεγαλύτερη απόσταση από τα πόδια, μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες για την κατάσταση στο υπόλοιπο σώμα και τα όργανα του.

Αντίθετα, ο διαβήτης για παράδειγμα, εμφανίζει περισσότερα νευρολογικά προβλήματα στα πόδια και τα χέρια. Επηρεάζοντας σημαντικά τα δάκτυλα, που είναι τα πιο απομακρυσμένα σημεία τους. (4)

#2 Αραχνοειδή αιμαγγειώματα

Αν έχετε παρατηρήσει ορισμένα μικρά τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα σας, που μοιάζουν με ιστό αράχνης, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη υπερβολικής ποσότητας οιστρογόνων στο συκώτι.

Είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη ότι το συκώτι δε λειτουργεί κανονικά και δε μεταβολίζει τις ορμόνες. Αυτές οι φλεβίτσες συχνά φαίνονται στο πρόσωπο και τα πόδια, λόγω της μεγέθυνσης αυτών των αρτηριδίων. (5)

Υπάρχουν βέβαια πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να εμφανιστούν αυτές οι αρτηρίες.

Μία μελέτη του 2021 όμως που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό StatPearls, έδειξε ότι: «τα πολλαπλά αραχνοειδή αγγειώματα είναι κατά 95% χαρακτηριστικά σημάδια χρόνιας ηπατικής νόσου». (6)

#3 Σκασμένες φτέρνες (από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια στα πόδια)

Αν οι φτέρνες σας είναι συνεχώς σκασμένες, αυτό είναι συνήθως σύμπτωμα που δηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης Β3 ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. (7)

Μια από τις λειτουργίες του ήπατος είναι να παράγει χολή για να βοηθήσει το σώμα μας να απορροφήσει τα λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες. Συμπεριλαμβάνοντας τις βιταμίνες Α και Ε, που έχουν άμεση σύνδεση με την επιδερμίδα.

#4 Φαγούρα στα πόδια

Ο κνησμός, δηλαδή η φαγούρα στο κάτω μέρος του ποδιού μπορεί να δηλώνει πως υπάρχουν εφεδρικά υγρά στο συκώτι.

Αν για παράδειγμα η χολή επανέρχεται και το συκώτι είναι επιβαρυμένο, μπορεί να υπάρχει συσσώρευση ισταμινών. (8)

#5 Πολύ ζεστά πόδια

Αν έχετε παρατηρήσει να είναι πολύ ζεστά τα πόδια και ειδικά αν αυτό συνοδεύεται από άσχημη μυρωδιά, ίσως να υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι. (9)

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί να αποτοξινωθεί σωστά και οι τοξίνες διαρρέουν από το δέρμα.

Συνήθως, αν το συκώτι κάποιου είναι τοξικό ή προβληματικό, σημαίνει ότι η διατροφή του είναι κακή και το σώμα του είναι γεμάτο τοξίνες. (10)

Αν μάλιστα συμβαίνει αυτό, είναι πολύ υψηλές οι πιθανότητες να συμβαίνει το ίδιο με τα νεφρά και το παχύ έντερο. Είναι δηλαδή σχεδόν απίθανο, η τοξικότητα να βρίσκεται μόνο στο συκώτι.

#6 Οίδημα με λακκούβες

Αν έχετε παρατηρήσει στα πόδια κάποιο οίδημα που εμφανίζει λακκούβες όταν το πιέζετε, είναι ένα επίσης κοινό σύμπτωμα του προβληματικού ήπατος. (11)

#7 Μύκητες στα νύχια των ποδιών

Τα άτομα με ηπατικά προβλήματα έχουν συχνά περισσότερους μύκητες μέσα και πάνω στο σώμα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, δημιουργώντας μύκητες και λοίμωξη. (12)

#8 Ψωρίαση

Ένα επίσης σύμπτωμα που δείχνει πιθανό πρόβλημα στο συκώτι είναι η ψωρίαση, για τον ίδιο λόγο που ανέφερα για τα πολύ ζεστά πόδια. (13)

Επειδή δηλαδή δεν μπορεί το συκώτι να αποβάλει τις τοξίνες και το σώμα προσπαθεί να τις αποβάλλει, μέσω της επιδερμίδας.

#9 Νύχια με λευκές οριζόντιες ζώνες ή γραμμές

Το ένατο και επίσης χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εμφανίζει το άρρωστο συκώτι, είναι όταν εμφανίζονται στα νύχια λευκές γραμμές ή ζώνες. (14)

Ειδικά όταν αυτές βρίσκονται στη βάση των νυχιών. (15)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, που καλύπτουν οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του νυχιού, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μίας συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται αλβουμίνη ή λευκωματίνη. (16)

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παράγεται στο συκώτι μας και όταν εμφανίζεται το σύμπτωμα αυτό, συνήθως σημαίνει κάποιο πρόβλημα ή τοξικότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν διαπιστώσετε τα παραπάνω σημάδια στα πόδια

Τι μπορείτε όμως να κάνετε αν παρατηρήσετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και σημάδια, που δείχνουν πιθανό πρόβλημα στο συκώτι;

Το πρώτο πράγμα φυσικά που θα πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας. Εκείνος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για τη σωστή διάγνωση και θα διαπιστώσει αν και πόσο πρόβλημα υπάρχει.

Η δεύτερη ή ταυτόχρονη κίνηση είναι να αλλάξετε ΑΜΕΣΑ τη διατροφή σας, όσο και αν αυτό φαίνεται τετριμμένο ή αυτονόητο.

Οι συνηθισμένες αιτίες των ηπατικών προβλημάτων περιλαμβάνουν:

 • χρόνια χρήση φαρμάκων
 • κατανάλωση ζάχαρης
 • έτοιμα σιρόπια και ειδικά καλαμποκιού, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
 • κονσερβοποιημένα τρόφιμα
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε πλέον μόνο σπιτικά μαγειρεμένα τρόφιμα, πολλά λαχανικά και άμεση μείωση ή διακοπή του αλκοόλ και των ζωικών πρωτεϊνών.

Διαφήμιση

Συνδυάστε τις παραπάνω κινήσεις με διαλειμματική νηστεία, που είναι η καλύτερη δίαιτα/διατροφή για ένα υγιές συκώτι και σώμα.

Το συκώτι είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας!

Ένα πιθανό πρόβλημα που ίσως παραβλέψουμε, μπορεί θα δημιουργήσει επιπλοκές και κινδύνους στο ήπαρ, αλλά και σε άλλα όργανα.

Γνωρίζατε για τα 9 παραπάνω σημάδια στα πόδια;

Εσείς γνωρίζατε για τα 9 αυτά σημάδια και συμπτώματα στα πόδια, που μπορεί να σημαίνουν πιθανό πρόβλημα στο συκώτι;

Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ. Καλή συνέχεια και χαρούμενη εβδομάδα! 🙂

 • >