Τα οφέλη του σκόρδου είναι άπειρα και βοηθά σε πολλαπλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας.
Πολλά άτομα όμως αποφεύγουν να τρώνε σκόρδο ή κάνουν ένα πολύ σημαντικό και συνηθισμένο λάθος. Το προτιμούν δηλαδή μαγειρεμένο, ώστε να αποφύγουν τη δυσάρεστη οσμή του.
Αν θέλετε όμως να επωφεληθείτε από το θεραπευτικό σκόρδο, δηλαδή από τις θεραπευτικές του εκπληκτικές ιδιότητες, θα πρέπει να το φάτε ωμό και μάλιστα με δύο διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα που χρειάζεστε.
Διαφήμιση
Το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που βοηθά σημαντικά στη μείωση της πίεσης και του διαβήτη. Βελτιώνει επίσης τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, αλλά και των υπόλοιπων οργάνων του σώματος. (1)
Επιπλέον, το σκόρδο προσφέρει στο σώμα και τον οργανισμό μας τη μέγιστη ενέργεια και ζωντάνια.
Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε ποιο βασικό λάθος κάνετε όταν τρώτε σκόρδο για να βελτιώσετε προβλήματα υγείας, ποιοι είναι οι δύο τρόποι να το προτιμήσετε για διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες και πως μπορείτε να φάτε σκόρδο αποφεύγοντας την έντονη μυρωδιά του.
Το βασικό λάθος όταν τρώμε σκόρδο
Το βασικό λάθος που κάνουμε όταν τρώμε σκόρδο, είναι να το μαγειρεύουμε.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι πιθανότατα για να αποφύγουμε την έντονη και δυσάρεστη (σε κάποια άτομα) μυρωδιά του.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό τον τρόπο κατανάλωσης σκόρδου για γεύση στο φαγητό μας.
Αν βέβαια δε μας ενδιαφέρει να επωφεληθούμε από τις άπειρες και απόλυτα σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες και τα πολυάριθμα οφέλη του.
Το μαγείρεμα σημαίνει καταστροφή όλων ή σχεδόν όλων των θεραπευτικών του ιδιοτήτων και βιταμινών του σκόρδου. Ειδικά αν δε γίνεται στον ατμό, αν είναι χρονοβόρο και αν δε χρησιμοποιούμε χαμηλή θερμοκρασία. (2)
Τα οφέλη του σκόρδου ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωση του
Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, με άπειρα θεραπευτικά οφέλη για την υγεία μας. (3)
Πολλά άτομα δε γνωρίζουν όμως, πως θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο για να βοηθήσει στη θεραπεία διαφορετικών προβλημάτων υγείας.
Αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι κατανάλωσης του θα βελτιώσουν πολλές προβληματικές καταστάσεις υγείας και θα αλλάξουν την υγεία και τη ζωή σας, προς το καλύτερο.
Αρκεί να γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι.
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του σκόρδου, είναι η ισχυρή αντιβιοτική του δράση. Αυτή η δράση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές μολύνσεις, είτε είναι βακτηριδιακές, είτε είναι μυκητιασικές.
Η λειτουργία του οργανισμού με τους εισβολείς
Ο οργανισμός μας μόλις εντοπίσει έναν εισβολέα, αντιδρά και επιτίθεται μέσω του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Για να δημιουργηθεί όμως μία μόλυνση και να μετατραπεί σε ασθένεια, σημαίνει ότι ο μικροοργανισμός αυτός έχει καταφέρει να ξεπεράσει την εξωτερική άμυνα του οργανισμού, που είναι το δέρμα, οι κοιλότητες και οι εξωτερικές εκκρίσεις. (4)
Υπάρχουν πολλά είδη φαρμακευτικών αντιβιοτικών.
Άλλα μπορούν να καταστρέψουν τα βακτήρια, άλλα τα μικρόβια και τους ιούς, ενώ άλλα αντιβιοτικά καταστρέφουν τους μύκητες.
Ως τώρα όμως δεν υπάρχει κανένα φαρμακευτικό αντιβιοτικό, που να μπορεί να τα καταστρέψει όλα αυτά μαζί.
Η Φύση όμως που προνοεί και φροντίζει για τα πάντα, μας προσφέρει την υπερτροφή που λέγεται σκόρδο. Το σκόρδο μπορεί να αντιμετωπίσει και να καταστρέψει με φυσικό τρόπο όλες αυτές τις μολύνσεις και τους μικροοργανισμούς και μάλιστα με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
- 1 Ποτήρι Νερό Με Σκόρδο Την Ημέρα – 10 Οφέλη Για Οργανισμό & Σώμα
- Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Τρώτε 1 Σκόρδο Την Ημέρα! (Ασπίδα)
- 9 Οφέλη Που Δε Γνωρίζετε Για Το Βιολογικό Μηλόξυδο (Φυσικό Φάρμακο)
- 10 Προειδοποιητικά Σημάδια Για Κακή Λειτουργία Της Καρδιάς
- 1 Κουταλιά Για Τις Αρτηρίες, Που Θα Προλάβει Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Ποιοι είναι λοιπόν οι δύο αυτοί τρόποι για να φάτε σκόρδο στοχεύοντας διαφορετικές μολύνσεις στο σώμα;
Όπως πολλά άτομα γνωρίζετε, το σκόρδο είναι μια εξαιρετική πηγή αλλισίνης. (5)
Η αλλισίνη είναι υπεύθυνη για την ξεχωριστή γεύση και το άρωμα του και παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και τον οργανισμό μας.
Το μαγείρεμα του σκόρδου όμως, μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα της αλλισίνης, όπως επίσης και τις περισσότερες από τις δραστικές ουσίες του.
Μειώνοντας ταυτόχρονα και τη θρεπτική του αξία.
Πρώτος θεραπευτικός τρόπος του σκόρδου
Ο πρώτος τρόπος είναι να φάτε μια σκελίδα σκόρδου καταπίνοντας το ολόκληρο και ειδικά με άδειο στομάχι.
Έτσι δε θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσα άτομα έχουν ήδη θέματα με το στομάχι τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καταπίνουμε ολόκληρο το σκόρδο χωρίς να το μασήσουμε, παραμένει έτσι μέχρι να φτάσει στο έντερο. Το έντερο είναι ένα αλκαλικό μέσο για την επεξεργασία των τροφών και απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως είναι η αλλισίνη.
Τότε ξεκινά η πραγματική αποτελεσματικότητα του σκόρδου, που δρα ως αντιβακτηριδιακό, αντι-ιικό και αντιμυκητιασικό. (6)
Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του οργανισμού, στην προσπάθεια του να καταστρέψει τα σκουλήκια και τα αυγά των εισβολέων.
Επιπλέον, η αλλισίνη λειτουργεί ως αντισηπτικό στο έντερο για κάθε στάδιο της επώασης των μικροοργανισμών που έχουν εισβάλει στο σώμα μας. (7)
Το αντισηπτικό είναι ουσιαστικά μια αντιμικροβιακή ουσία που βάζουμε σε ένα ζωντανό ιστό ή στο δέρμα. Μειώνεται έτσι η πιθανότητα λοίμωξης ή σήψης και ειδικά σε όσους έχουν προβλήματα ή ασθένειες του εντέρου.
Πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το σκόρδο είναι ένας εξαιρετικός και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε ή ακόμη και να απομακρύνουμε τις φλεγμονές. (8)
Λειτουργεί επίσης ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συστατικό, ενισχύοντας τη λειτουργία της ορμόνης κορτιζόλη. (9)
Η δράση της ορμόνης αυτής βοηθά τον οργανισμό μας να ανταπεξέρχεται στις μακροχρόνιες καταστάσεις στρες.
Είναι μια ορμόνη απαραίτητη για τη ζωή μας.
Όταν υπάρχει έλλειψη ή κακή λειτουργία της, δημιουργείται παχυσαρκία, απώλεια μνήμης, διαβήτης, κατάθλιψη, καρκίνος του προστάτη και αρτηριακή πίεση.
Ενώ η μακροχρόνια δυσλειτουργία της, μπορεί να γίνει καταστροφική και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.
Η πραγματικά πολύτιμη αλλισίνη βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, μειώνει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. (10)
Δεύτερος θεραπευτικός τρόπος του σκόρδου
Ο δεύτερος τρόπος είναι όταν σπάζουμε ή κόβουμε το σκόρδο και το τρώμε άμεσα. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε σε σαλάτα ή να το ρίξουμε σε χλιαρό νερό και να το πιούμε.
Όταν τρώμε με αυτό τον τρόπο το σκόρδο, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά του.
Αυτή λειτουργεί έντονα λόγω της αλλισίνης και του πράσινου βλαστού του.
Με αυτό τον τρόπο μας προσφέρει άπειρα θρεπτικά συστατικά, αλλά πλέον προσφέρει και αντιοξειδωτικά οφέλη.
Τα οφέλη αυτά βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία της καρδιάς, ισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τα τριγλυκερίδια. (11)
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τρόπος καθαρίζει το συκώτι από το λίπος. (12)
Θεωρείται γενικά ένας σημαντικός σύμμαχος για την καύση του λίπους που συσσωρεύεται στα όργανα και το σώμα μας. (13)
Κάτι που ίσως δε γνωρίζετε…
Όσον αφορά την έντονη οσμή ή τα προβλήματα πέψης που έχει αυτός ο τρόπος κατανάλωσης του σκόρδου, αυτή οφείλεται στο μικρό πράσινο βλαστάρι του.
Είναι αυτό το βλαστάρι που φυτρώνει στη μέση της κάθε σκελίδας σκόρδου, αλλά δε βρίσκεται σε όλα τα σκόρδα.
Μπορείτε απλά να το αφαιρέσετε, κάτι που θα λύσει τα σχετικά προβλήματα σε πολλά άτομα.
Συνδυάζοντας τους δύο παραπάνω τρόπους κατανάλωσης σκόρδου, θα πάρετε όλα τα πολύτιμα οφέλη και τις δράσεις του.
Ειδικά, εναλλάσσοντας την πρωινή και τη βραδινή κατανάλωση του, ώστε να προσφέρει πραγματική βοήθεια στον οργανισμό και το σώμα σας.
Τα οφέλη του σκόρδου με τους δύο αυτούς τρόπους
Στην Ελλάδα έχουμε σκόρδα άριστης ποιότητας.
Μάλιστα, όσα βρίσκονται στον Πλατύκαμπο Λάρισας έχουν πάρει πλέον επίσημες διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας.
Η ετήσια παραγωγή σκόρδου στη χώρα μας σε διάφορες ποικιλίες, ξεπερνά τους 18.000 τόνους.
Λόγο του μειωμένου ρίσκου εμφάνισης διαφόρων σοβαρών ασθενειών και προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την τακτική κατανάλωση σκόρδου, συμβάλλει έμμεσα στη μακροζωία. (14)
Αυτό συμβαίνει επειδή το σκόρδο έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις από τους ιούς και τα παθογόνα μικρόβια.
Αυτά είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο και ειδικά για όσα άτομα έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τελευταίες σημειώσεις για τα οφέλη του σκόρδου και τη χρήση του
Το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές για τα περισσότερα άτομα και έχει χαρακτηριστεί ασφαλής η λήψη του από το στόμα, για έως και 7 χρόνια.
Μπορεί όμως να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες και ειδικά σε άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι τους. Τέτοιες παρενέργειες είναι η κακοσμία του στόματος, η καούρα, τα αέρια και σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρροια.
Το σκόρδο είναι γενικά μια απόλυτα υγιεινή τροφή.
Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας πριν την κατανάλωση του. Ειδικά, αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έχετε προβλήματα υγείας.
Το σκόρδο είναι μια υπερτροφή που προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην πρόληψη αλλά και τη βελτίωση πολλών προβλημάτων υγείας.
Με τους δύο αυτούς τρόπους που ανέφερα θα πάρετε όλα τα εκπληκτικά οφέλη του, αποφεύγοντας όμως την έντονη οσμή του.
Γνωρίζατε για τα συγκεκριμένα οφέλη του σκόρδου και τους δύο αυτούς τρόπους;
Εσείς γνωρίζατε για τους δύο αυτούς τρόπους που μπορείτε να φάτε το σκόρδο, ώστε να πάρετε όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες χωρίς την έντονη γεύση του;
Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.