Τα λάθη που κάνουμε στο φαγητό ίσως και κάθε μέρα, μπορεί να φαίνονται απλά και φυσιολογικά για την καθημερινότητα μας.
Όμως στην πραγματικότητα, μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθεια μας για υγιεινή διατροφή ή ακόμη και για την απώλεια βάρους και λίπους.
Κάποια μάλιστα από τα κοινά αυτά λάθη, μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Όπως είναι η τροφική δηλητηρίαση ή το πιο απλό, η σταθεροποίηση ή μείωση του βάρους μας.
Διαφήμιση
Θα μου πείτε ίσως, πως η διατροφή σας περιέχει ήδη τροφές με μειωμένα λιπαρά, χυμούς ώστε να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο ή ακόμη και προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Άρα, πιστεύετε πως τα κάνετε όλα σωστά!
Δεν καταλαβαίνετε όμως, πως είναι δυνατόν να μην μπορείτε να μειώσετε το λίπος που επιμένει ή τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται.
Μήπως λοιπόν τελικά, κάνετε τα πράγματα λάθος;
Τα 7 λάθη που κάνουμε στο φαγητό
Ανακαλύψτε λοιπόν ποια είναι αυτά τα 7 λάθη που κάνουμε στο φαγητό και που ίσως να κάνετε και εσείς!
Προσπαθήσετε να τα αποφύγετε και να κάνετε πραγματικά υγιεινές επιλογές για τον οργανισμό και το σώμα σας.
1ο Λάθος – Αγοράζετε προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών λιπαρών
Επιδιώκοντας έναν όσο το δυνατόν υγιεινό τρόπο ζωής, πολλά άτομα επιλέγουν προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Αλλά πολύ λίγοι συνειδητοποιούν ότι μειώνοντας το επίπεδο των λιπαρών, οι εταιρείες αντισταθμίζουν το περιεχόμενο του προϊόντος με άλλα συστατικά για τη βελτίωση της γεύσης.
Όπως για παράδειγμα με ζάχαρη, με τεχνητές γεύσεις και χρώματα, με σταθεροποιητές και trans-λιπαρά. Όλα αυτά είναι απόλυτα βλαβερά για την υγεία μας. Πολλές μάλιστα έρευνες αναφέρουν πως πλέον, μια διατροφή με προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών λιπαρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. (1)
Τα προϊόντα με κανονική περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Εννοείται πως τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι απαραίτητα, όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι και η σύσταση του γιατρού σας.
Ο Οργανισμός για την υγεία της καρδιάς των ΗΠΑ (American Heart Association), (2) συνιστά να κρατάτε τα επίπεδα των λιπαρών στη διατροφή σας έως το πολύ 35% και να αναζητάτε απλά, πηγές υγιών λιπαρών.
Τέτοιες πηγές είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και το αγνό ελαιόλαδο που βοηθούν την καρδιά, τα επίπεδα χοληστερόλης και το νευρικό σύστημα.
2ο Λάθος – Αγοράζετε τροφές χωρίς γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια φυσική σύνθεση πρωτεϊνών, που βρίσκεται στο εσωτερικό των σπόρων των αμυλούχων δημητριακών.
Βρήκα πραγματικά πάρα πολλά σχετικά άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αναφέρουν πως τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη θεωρήθηκαν επιβλαβή.
Όμως είναι αόριστα άρθρα, χωρίς καμία αναφορά σε μελέτες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, ο Έλληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη και Παχυσαρκίας Σωτήριος Αδαμίδης, αναφέρει (3) πως η τεχνητή αφαίρεση της γλουτένης από τα τρόφιμα ενεργοποιεί μια δυσλειτουργία στον οργανισμό που οδηγεί σε διαβήτη. (4)
Σε ένα συνέδριο που παραβρέθηκε στις ΗΠΑ, είπε πως υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά πρέπει να επιμείνουν σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, επειδή έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή έχουν αποδεδειγμένα ευαισθησία στη γλουτένη.
Αλλά αυτό αφορά μόνο το 1% των ατόμων και οι οποίοι εννοείται πως θα πρέπει να την αποφύγουν, ενώ οι υπόλοιποι όμως όχι!
Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η απομάκρυνση της γλουτένης βοηθά την υγεία μας.
Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες η απόρριψη της από τα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή απορρίπτοντας τη γλουτένη, απομακρύνονται ολόκληροι κόκκοι από τη διατροφή μας.
3ο Λάθος – Τρώτε για συναισθηματική ικανοποίηση
Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά ή υπάρχουν διάφορα προσωπικά προβλήματα, πολλές φορές μπορεί να καταφύγετε στο φαγητό για την ψυχική σας ικανοποίηση.
Η συναισθηματική κατανάλωση τροφών δεν αφορά την ανάγκη του οργανισμού και δεν επηρεάζεται από την πείνα. Είναι ένας τρόπος για να βρείτε κάποια ικανοποίηση ή μια σύντομη αίσθηση που θα βοηθήσει να ξεπεράσετε τον πόνο.
Για αυτό το λόγο, το συναισθηματικό φαγητό δημιουργεί μελλοντικά προβλήματα παχυσαρκίας και διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η βουλιμία.
Αν υποψιάζεστε ότι υποφέρετε και εσείς από συναισθηματική διατροφή, χρειάζεστε οπωσδήποτε ψυχολογική βοήθεια. Η σωστή διάγνωση θα βοηθήσει να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά και θα θέσει την κατανάλωση τροφής υπό έλεγχο.
Επίσης, η ασυναίσθητη κατανάλωση φαγητού όπως π.χ. όταν οδηγείτε ή βλέπετε τηλεόραση, μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική κατανάλωση τροφής. Μπορεί επιπλέον να αρχίσετε να αγνοείτε τα συνθήματα κορεσμού ή να τρώτε περισσότερες από μία μερίδες.
Ειδικά όταν τρώτε χωρίς να βάζετε το φαγητό σας σε πιάτο.
4ο Λάθος – Τρώτε μόνο τα ασπράδια των αυγών
Πολλοί εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τη διατροφή και την υγεία της καρδιάς, αναφέρουν πως τα αυγά δεν είναι εχθρός μας και ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς.
Μια νέα μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition (5) του Πανεπιστημίου Oxford, δεν έδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ενός αυγού ημερησίως και των δυσμενών επιδράσεων στη χοληστερόλη.
Συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα τα άτομα που είναι ήδη επιρρεπείς στις επιπτώσεις της χοληστερόλης. Το αυγό είναι πολύ σημαντικό ειδικά στο πρωινό μας, ως εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Επιπλέον περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, Β12, φολικό οξύ, σελήνιο και σίδηρο.
Τα αυγά είναι απαραίτητο να τρώγονται ολόκληρα (6), για την καλή υγεία των ματιών και του εγκεφάλου. Περιέχουν επιπλέον την πολύ σημαντική ουσία χολίνη, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Οι επαρκείς ποσότητες χολίνης στον οργανισμό από τη μητέρα, συνδέονται με καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις, καλύτερη όραση και μνήμη στο παιδί.
Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών προλαμβάνει τη γήρανση του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, προστατεύει το συκώτι και ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις.
Ο κρόκος του αυγού βοηθά σημαντικά τη βελτίωση της όρασης και δεν πρέπει να παραλείπεται. (7)
5ο Λάθος – Πίνετε χυμούς φρούτων
Σίγουρα σκέφτεστε πως εφόσον ένας χυμός περιέχει φρούτα, πως μπορεί να μην είναι υγιεινός;
Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων περιέχουν καταρχήν ελάχιστη ποσότητα φρούτων. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, γλυκαντικά, τεχνητά αρώματα, τεχνητές χρωστικές ουσίες και πολλά άλλα παρόμοια συστατικά.
Οι φυσικοί χυμοί φρούτων βέβαια, περιέχουν φυσικά και όχι τεχνητά σάκχαρα, όμως ταυτόχρονα δεν περιέχουν φυτικές ίνες, όπως ολόκληρο το φρούτο.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης, υπερκατανάλωση τροφής, αύξηση βάρους και μελλοντικά προβλήματα διαβήτη. Η Παγκόσμια Κοινότητα κατά του Διαβήτη, αναφέρει πως οι χυμοί των φρούτων επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα του. (8)
Το άρθρο αναφέρει επίσης, πως το 2013 διεξήχθη μια σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα. Αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση τριών μερίδων χυμού φρούτων την εβδομάδα, συνδέεται με αύξηση κατά 8% του κινδύνου διαβήτη.
Ο χυμός δεν ικανοποιεί ούτε την πείνα, ούτε τη δίψα μας. Είναι λοιπόν καλύτερα να επιλέξετε να φάτε ολόκληρα φρούτα που θα σας χορτάσουν πραγματικά.
Αν όμως σας αρέσουν πολύ οι χυμοί, τότε προτιμήστε έως δύο φρούτα τη φορά, δηλαδή όσα θα τρώγατε και ολόκληρα.
6ο Λάθος – Τρώτε αργά το βράδυ
Ποια ώρα θεωρείτε πως είναι αργά για βραδινό φαγητό;
Η ώρα που πιστεύουμε πως είναι καλή για να φάμε το βραδινό μας φαγητό, ίσως να μην είναι αυτή που νομίζουμε.
Για να θεωρηθεί υγιεινό αυτό το γεύμα μας και να προσφέρει υγεία και ευεξία, το βραδινό θα πρέπει να καταναλώνεται έως το αργότερο στις 8.00 μ.μ.
Έξι είναι η ιδανική ώρα για δείπνο, όμως αν κάποιος δεν μπορεί να ετοιμάσει τότε το δείπνο του, θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι αυτό θα γίνει μέχρι τις 8.00 μ.μ.
Από τις 9.00 μ.μ. ή αργότερα, το φαγητό μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία. Όπως επίσης φούσκωμα, αέρια ή ακόμη και δυσφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικά όταν τρώτε αργά και εκτός σπιτιού, το σώμα σας θα μετατρέψει πιθανότατα το φαγητό αυτό σε λίπος.
Δημιουργώντας σταδιακά παχυσαρκία.
Η κατανάλωση φαγητού νωρίς το βράδυ θα δώσει στο σώμα σας τις τουλάχιστον δύο ώρες που χρειάζεται, για να διασπάσει το φαγητό πριν πάτε για ύπνο.
Μετά το δείπνο, μπορούμε να πιούμε τσάι βοτάνων ή νερό, όχι όμως φαγητό.
7ο Λάθος – Δοκιμάζετε το φαγητό για να δείτε αν είναι χαλασμένο
Αυτό είναι πραγματικά ένα ολέθριο λάθος.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, δεν αλλοιώνουν τη γεύση, την εμφάνιση ή την μυρωδιά των τροφίμων.
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να δείτε ή ακόμα και να μυρίσετε τα βακτηρίδια. Ακόμα και μια μπουκιά λοιπόν μολυσμένου τροφίμου, αρκεί για να προκληθεί σοβαρή ασθένεια ή έστω δηλητηρίαση, με απρόβλεπτες όμως συνέπειες.
Πετάξτε όλα τα τρόφιμα που έχουν λήξει ή τα έχετε ξεχάσει εκτός ψυγείου, πριν αυξηθούν τα επιβλαβή βακτήρια.
Πετάξτε επίσης το φαγητό που ακόμη και στο ψυγείο είναι πάνω από 3 ημέρες και όσα τρόφιμα έχουν ήδη λήξει, χωρίς να τα δοκιμάσετε!
Τελευταίες σκέψεις για τα λάθη που κάνουμε στο φαγητό…
Ίσως πολλές φορές συνηθίζουμε να κάνουμε κάποιες καθημερινές ενέργειες, χωρίς να σκεφτόμαστε αν πραγματικά είναι ή όχι λανθασμένες. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τις διορθώσουμε, πριν να αντιμετωπίσουμε σοβαρές ή ακόμη και απλές, συνέπειες.
Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε ένα συνεχή αγώνα εργασίας και ιδιωτικής ζωής χωρίς σωστά σχεδιασμένη διατροφή.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πλήθος προβλημάτων που κυμαίνονται από την παχυσαρκία ως την απουσία ισορροπίας μεταξύ του νου, του σώματος και της ψυχής.
Διαφήμιση
Τα παραπάνω είναι κοινά λάθη που κάνουμε στο φαγητό και είναι πολύ σημαντικό να διορθώσουμε, για μια πιο υγιεινή ζωή.
Αν φυσικά υπάρχουν προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα, θα πρέπει πριν από κάθε ενέργεια σας, να ρωτάτε πρώτα το γιατρό που σας επιβλέπει.
Θα πρέπει να θυμάστε πως το φαγητό είναι κάτι που μαθαίνουμε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Είναι το βασικό καύσιμο, που κρατά τα κύτταρα μας ζωντανά και το σώμα ή την επιδερμίδα μας σε καλή κατάσταση.
Εσείς βρήκατε κάποιο από αυτά τα λάθη που κάνουμε στο φαγητό;
Εσείς βρήκατε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο φαγητό και μπορούν να σαμποτάρουν την υγεία ή το βάρος σας; Γνωρίζετε κάποια άλλα παρόμοια λάθη;
Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι λοιπόν να κάνετε υγιεινές επιλογές στη διατροφή σας και να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Κυρία Νάσιου, θερμά ευχαριστώ για τις εμπεριστατωμένες διατροφικές σας συμβουλές.
Νομίζω ότι η γενικότερη ισορροπία που αντιμετωπίζετε τα πράγματα στον τομέα αυτό προσφέρει – με θετικό τρόπο σε εμάς – τις δικές σας γνώσεις.
Να είστε καλά. Άρης
Ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ για τα τόσο καλά σας λόγια.
Σίγουρα, δεν μπορούμε να ακολουθούμε πάντα συγκεκριμένους κανόνες στη διατροφή, όμως όταν γνωρίζουμε τι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία και το σώμα μας, μπορούμε να απομακρύνουμε ή να μειώσουμε τουλάχιστον, όσα είναι πραγματικά βλαβερά.
Χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμο το άρθρο και σας εύχομαι έναν πολύ όμορφο και δημιουργικό Σεπτέμβρη! 🙂
ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕ
ΠΟΛΥ ΥΓΕΙΑ!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ!!!
Καλημέρα Αρετή και ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια.
Ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει σε ακόμη καλύτερη διατροφή και υγεία. Να είστε και εσείς πάντα καλά και να περάσετε μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂
Είμαι ενθουσιασμένος απο το άρθρο σας.Θα ήθελα την γνώμη σας και για το μέλι και το τάχινι με φρυγανιά στο πρωινό μαζί με γάλα και καφέ espresso.Επισης για το κρέας το κοτόπουλο και το ψάρι με μεσογειακή σαλάτα και φέτα στο μεσημεριανό γεύμα συνοδευόμενο με κρασί η μπυρα.Τι γνώμη εχετε για ένα γιαούρτι με δημητριακά κατα τις 6-7μμ.Επισης πίνω πολυ νερό καθόλη την διάρκεια της ημέρας και περπατάω μισή ωρα την ημέρα.Ευχαριστω εκ των προτέρων.Σωκρατης Καταφυγιωτης.Χειρουργος ουρολογοςΔ/κτωρ πανεπιστημίου Αθηνων
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια για το άρθρο μου!
Η διατροφή που αναφέρατε θεωρώ πως είναι εξαιρετική, αλλά ανάλογα πάντα με τον κάθε οργανισμό.
Δεν μπορώ να αναφερθώ αναλυτικά για τις τροφές αυτές και σίγουρα εσείς γνωρίζετε καλύτερα τι λειτουργεί πιο ήπια για το δικό σας σώμα και υγεία.
Το νερό και το περπάτημα είναι φυσικά ότι καλύτερο για το σώμα και την επιδερμίδα μας.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο περισσότερο και σας εύχομαι ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο και ένα υπέροχο Φθινόπωρο! 🙂
Ευχαριστώ για την ενημέρωση.Σχετικά με την γλουτένη πραγματικά δεν ήξερα ότι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη
Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ. Όμως η τεχνητή αφαίρεση της γλουτένης από τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα διαβήτη και όχι το αντίθετο που γράψατε. Καλή συνέχεια!