Υπάρχουν αρκετές βλαβερές τροφές που καταστρέφουν το συκώτι μας και όχι μόνο.
Κάποιες τροφές από αυτές ή ακόμη και συστατικά τροφών, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα υγείας και χωρίς να το ξέρετε, να καταστρέψουν κυριολεκτικά το συκώτι σας.
Αυτές οι εξαιρετικά βλαβερές τροφές ή τα συστατικά τους βρίσκονται δυστυχώς στην καθημερινότητα αρκετών ατόμων.
Ειδικά όσον αφορά το συκώτι, δεν μπορεί να υπάρχει υγεία χωρίς υγιές συκώτι.
Διαφήμιση
Ένα άρρωστο συκώτι σημαίνει άρρωστη επιδερμίδα, κακή πέψη, προβλήματα στο αίμα και το έντερο, αλλά και παραμονή των τοξινών στο σώμα, που σταδιακά το δηλητηριάζουν. (1)
Οι 5 βλαβερές τροφές που καταστρέφουν το συκώτι
Ανακαλύψτε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι 5 βλαβερές τροφές ή τα συστατικά που μπορούν να καταστρέψουν το συκώτι σας, έτσι ώστε να τις απομακρύνετε άμεσα.
#1 Φρουκτόζη
Όπως όλοι σχεδόν γνωρίζετε, η φρουκτόζη ή αλλιώς οπωροσάκχαρο, είναι οργανική ένωση που ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων.
Η φρουκτόζη είναι μονοσακχαρίτης και αποτελεί το φυσικό σάκχαρο των φρούτων. (2)
Η φρουκτόζη είναι ο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης που βρίσκεται ελεύθερος στη φύση. Εκτός από τα περισσότερα φρούτα, βρίσκεται επίσης σε διάφορα λαχανικά και σε σιρόπια, όπως στο σιρόπι καλαμποκιού.
Η επιτραπέζια ζάχαρη για παράδειγμα, αποτελείται από 50% τεχνητή φρουκτόζη και 50% γλυκόζη. Τα δύο αυτά συστατικά είναι επικίνδυνα ειδικά για τους διαβητικούς, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αλλά πιθανότατα και την αρτηριακή πίεση. (3)
Η φρουκτόζη είναι γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. (4)
Μια νέα έρευνα όμως αποκάλυψε, ότι μπορεί να προκαλέσει λιπώδη νόσο του ήπατος και άλλες βλάβες στο συκώτι. Αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος και σε ανάγκη μεταμόσχευσης του. (5)
Η φρουκτόζη βρίσκεται ως φυσικό συστατικό σε φρούτα όπως είναι τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα κεράσια, το μάνγκο, το καρπούζι και τα αχλάδια.
Λόγω όμως της πολύ γλυκιάς γεύσης της, την προσθέτουν σε μεγάλες ποσότητες στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα γλυκά, τα γιαούρτια και τα κονσερβοποιημένα φρούτα.
Ειδικά το σιρόπι καλαμποκιού αλλά και γενικά τα τυποποιημένα σιρόπια που πλέον είναι και μεταλλαγμένα, είναι από τις χειρότερες τροφές που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας.
Το συκώτι δεν μπορεί να τα μεταβολίσει εύκολα δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στα επίπεδα ινσουλίνης. (6)
#2 Απομονωμένες πρωτεΐνες και σκόνη σόγιας
Πολλά άτομα που δεν καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες, προτιμούν συνήθως τις πρωτεΐνες σόγιας, θεωρώντας πως είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Οι σπόροι σόγιας είτε καταναλώνονται όπως είναι, είτε τους προσθέτουν σε διάφορα προϊόντα.
Τέτοια προϊόντα είναι το τόφου, το γάλα ή το γιαούρτι σόγιας αλλά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη πρωτεΐνης σόγιας.
Η πρωτεΐνη σόγιας βοηθά στη δημιουργία μυών και την προτιμούν πολλά άτομα σε γυμναστήρια ή όταν προσπαθούν να αποκτήσουν έντονους μυς. (7)
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες φυτικές πρωτεΐνες, η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια πλήρης πρωτεΐνη.
Η αυτούσια σόγια και ειδικά η βιολογική, έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.
Η σκόνη πρωτεΐνης σόγιας ή οι απομονωμένες πρωτεΐνες της όμως, παρασκευάζονται από σόγια που ξεπλένεται σε αλκοόλη και νερό ή με άλλες χημικές μεθόδους. Αφαιρείται έτσι ένα μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας που έχει σε φυτοοιστρογόνα. (8)
Επιπλέον, οι σκόνες πρωτεΐνης σόγιας πολλές φορές είναι μολυσμένες με τοξίνες και βαρέα μέταλλα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ίχνη εξανίου από τα παρασιτοκτόνα και ειδικά αν παρασκευάστηκαν από γενετικά τροποποιημένη σόγια. (9)
Οι πρωτεΐνες σόγιας μπορούν να βρεθούν σε ροφήματα για δίαιτα, σε μπάρες πρωτεΐνης, σε φυτικά μπιφτέκια και σε έτοιμα γεύματα. (10)
Εκτός από προβλήματα στο συκώτι, υπέρταση ή νεφροπάθεια, υπάρχουν μελέτες σε ζώα και σε κύτταρα, που έδειξαν ότι η κατανάλωση απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας αντί για ολόκληρη σόγια, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό. (11)
#3 Φυτικά έλαια
Ίσως να αναρωτιέστε γιατί είναι ανθυγιεινά τα φυτικά λίπη, εφόσον οτιδήποτε είναι φυτικό, είναι ταυτόχρονα και υγιεινό ή τουλάχιστον είναι “θεωρητικά”.
Όταν λέμε φυτικά λίπη, αναφερόμαστε γενικά σε έλαια όπως είναι το καλαμποκέλαιο, το φοινικέλαιο, το έλαιο σόγιας και το ηλιέλαιο.
Αυτά είναι από τα πιο δημοφιλή φυτικά έλαια.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κατά πόσο είναι υγιεινά και ωφέλιμα και ειδικά το φοινικέλαιο.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι πως υφίσταται υδρογόνωση, μια διαδικασία δηλαδή που δημιουργεί τρανς λιπαρά. (12)
Αυτά χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να διατηρηθούν τα έλαια φρέσκα και ανθεκτικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. (13)
Εκτός από τη ζημιά που μπορεί να γίνει στο συκώτι, τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου. (14)
Επιπλέον, ανεβάζουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και επιβαρύνουν γενικά τον οργανισμό μας. Ειδικά αν σκεφτείτε, πως το φοινικέλαιο περιέχει κορεσμένα λίπη σε ποσοστό περίπου 48%.
Επίσης, το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο που είναι γνωστό και ως BVO, έχει χρησιμοποιηθεί σαν σταθεροποιητής σε πολλά ποτά με γεύση φρούτων. (15) (16)
Επιπλέον περιέχει βρωμιούχο, που είναι ένα στοιχείο που έχει βρεθεί σε επιβραδυντικά φλόγας. (17)
Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η υπερβολική κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν βρωμιωμένα φυτικά έλαια, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ήπατος, σε απώλεια μνήμης και καρκίνο, αλλά και να προκαλέσει φλεγμονές και προβλήματα στο δέρμα και τα νεύρα. (18)
Μπορείτε απλά να επιλέξετε πιο ασφαλείς εναλλακτικές επιλογές για φυτικά έλαια στη μαγειρική.
Τέτοιες επιλογές είναι το παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το έλαιο αβοκάντο, που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. (19)
#4 Ζάχαρη
Σας ανέφερα παραπάνω για τη φρουκτόζη, όμως η επεξεργασμένη ζάχαρη βλάπτει άμεσα το συκώτι.
Είναι τόσο τοξική όσο και το αλκοόλ, αλλά και πιο εθιστική από την κοκαΐνη, για αυτό και είναι τόσο δύσκολη η αποφυγή της. (20)
Οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης, όπως δηλαδή είναι:
- Η λευκή ζάχαρη που είναι γνωστή ως ραφιναρισμένη ζάχαρη
- Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
- Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η τεχνητή στέβια
δεν είναι ανεκτές από το συκώτι σε καμία δόση. (21)
Αυτά τα σάκχαρα μετατρέπονται σε λίπη και τελικά προκαλούν ηπατική νόσο. (22)
- Χωρίς Ζάχαρη Για 14 Ημέρες Με Υγιεινά Υποκατάστατα
- 8 Εύκολοι Τρόποι Για Να Μειώσετε Τη Ζάχαρη Στη Διατροφή Σας
- 1 Κούπα Την Ημέρα Θα Καθαρίσει Το Λίπος Στο Συκώτι
- 1 Απλός Τρόπος Για Να Καθαρίσετε Το Λίπος Στο Συκώτι & Αποτοξίνωση
- 14 Τροφές Που Λειτουργούν Ως Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (+ Χυμός)
Προτιμήστε λοιπόν τα φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα και τα λαχανικά ή από το ζαχαροκάλαμο.
Το συκώτι μας είναι σχεδιασμένο να αφομοιώνει αυτά τα σάκχαρα και να μας δίνει το σωστό είδος ενέργειας.
#5 Μαλτοδεξτρίνη
Είναι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται συνήθως σε αθλητικά συμπληρώματα, σε βιταμίνες, σε μπάρες πρωτεΐνης και σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα. (23)
Ανήκει στα συνθετικά σάκχαρα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί κάποιες φορές να έχει πηκτική λειτουργία.
Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται πολύ συχνά στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Λειτουργεί σαν πηκτικό μέσο και χρησιμοποιείται επίσης για να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά πολλών τροφίμων. (24)
Αυτό το σάκχαρο βρίσκεται κυρίως στα αθλητικά ροφήματα, για να καθυστερήσει την κόπωση μετά από την άσκηση.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research, η κατανάλωση της κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, διεγείρει τη δημιουργία του γλυκογόνου. (25)
Η χρήση της στα διάφορα ροφήματα βελτιώνει την απόδοση και διεγείρει το φυσικό γλυκογόνο. Αυτό είναι ένας τύπος αποθέματος γλυκόζης, που μπορεί να χρησιμοποιήσει το συκώτι μας όταν χρειάζεται να αυξήσει την ενέργεια του.
Μαλτοδεξτρίνη και γλυκαιμικός δείκτης
Η μαλτοδεξτρίνη έχει πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη από την απλή ζάχαρη.
Η κατανάλωσή της προκαλεί απότομο στρες στο πάγκρεας, ενώ η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να το εξαντλήσει και να δημιουργήσει προβλήματα που σχετίζονται με την ινσουλίνη. (26)
Αν και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί ασφαλή τη μαλτοδεξτρίνη, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, συνδέει την πρόσληψη της όπως και άλλων πρόσθετων τροφίμων με τις αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, που αυξάνουν τις φλεγμονές στο σώμα και συνδέονται με πολύπλοκα και χρόνια νοσήματα. (27)
Ειδικά τα άτομα με διαβήτη ή με προβλήματα μεταβολισμού θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. (28)
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα άτομα που υποφέρουν από προβλήματα εντέρου, δε θα πρέπει να καταναλώνουν τακτικά πρόσθετα όπως είναι η μαλτοδεξτρίνη. (29)
Σε αντίθετη περίπτωση, το συστατικό αυτό μπορεί να αλλοιώσει το εντερικό μικροβίωμα.
Θα βοηθήσει έτσι στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στο λεπτό έντερο, που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε παθολογίες και μελλοντικά προβλήματα υγείας. (30)
Οι 5 βλαβερές τροφές που μπορούν να καταστρέψουν το συκώτι
Οι πέντε αυτές βλαβερές τροφές μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας και να καταστρέψουν το συκώτι.
Αποτελούν μια πολύ κακή επιλογή, είτε για το πρωινό είτε για οποιοδήποτε άλλο γεύμα ή σνακ της ημέρας. Μπορούν να αυξήσουν άμεσα τον κίνδυνο για φλεγμονές και πολλά πιθανά προβλήματα υγείας στο μέλλον.
Γνωρίζατε για τις 5 βλαβερές τροφές που μπορούν να καταστρέψουν το συκώτι;
Εσείς γνωρίζατε για τις πέντε αυτές τροφές που μπορούν να καταστρέψουν το συκώτι και είναι επικίνδυνες για την υγεία;
Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.