Ο καντίντα είναι ένας ζυμομύκητας, δηλαδή ένας μικροοργανισμός που βρίσκεται στο σώμα μας. (1)
Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα και στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, αλλά σε φυσιολογικές ποσότητες.
Σε μικρές ποσότητες δε δημιουργεί προβλήματα στις λειτουργίες του οργανισμού.
Όταν όμως αρχίζει να πολλαπλασιάζεται υπερβολικά, τότε μπορεί να εξασθενήσει την άμυνα του οργανισμού μας, να εμφανίσει αλλεργίες, να καταστρέψει τα υγιή βακτήρια και να προκαλέσει βαριά λοίμωξη, ειδικά σε άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνιες ασθένειες, ενώ έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα στην επιδερμίδα μας. (2)
Ο καντίντα ή κάντιντα ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 2009. (3)
Διαφήμιση
Μελέτες όμως έδειξαν ότι υπήρχε ως αιτία σηψαιμίας από το 1996. Δεν μπορούσε όμως να αναγνωριστεί και να μελετηθεί με τα εργαστηριακά μέσα που υπήρχαν τότε.
Τα είδη του μύκητα καντίντα
Υπάρχουν πλέον περίπου 150 διαφορετικοί τύποι καντίντα. Ορισμένα είδη του είναι σχετικά ακίνδυνα, ενώ άλλα μπορούν να γίνουν φονικά.
Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε:
- τι είναι ο μύκητας καντίντα
- τι προκαλεί το γρήγορο πολλαπλασιασμό του στο σώμα μας
- τι ρόλο παίζουν τα αντιβιοτικά στην έξαρση του μύκητα
- ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγετε
- ποια συμπτώματα εμφανίζει
- ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να τον αντιμετωπίσετε και να τον θεραπεύσετε φυσικά
- ένα εύκολο τεστ σάλιου που μπορείτε να κάνετε για να διαπιστώσετε αν υπάρχει αυξημένη ποσότητα του μύκητα καντίντα στον οργανισμό σας
Τι είναι ο μύκητας καντίντα
Ο καντίντα είναι ένας τύπος μαγιάς ή μύκητα και όπως και όλοι οι μύκητες είναι ένας παθογόνος μικροοργανισμός.
Ζει συνήθως στο έντερο, στο στομάχι και τους πνεύμονες, προκαλώντας μάλιστα πνευμονία της καντιντίασης. Επιπλέον, μπορεί να ζήσει στο στόμα, στα γεννητικά όργανα και ειδικά στον κόλπο, στα νύχια και φυσικά στην επιδερμίδα. (4)
Ένας από τους πιο βασικούς λόγους για τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο μύκητας καντίντα στο σώμα μας είναι η τακτική, ή η συνεχόμενη κατανάλωση αντιβιοτικών. (5)
Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών μάλιστα, έχει φτάσει σε τεράστια έκταση στη χώρα μας. (6)
Ίσως να θυμάστε πριν δύο χρόνια τα στατιστικά στοιχεία, που έδειξαν πως είχαμε τα πρωτεία κατανάλωσης αντιβιοτικών σε όλη την Ευρώπη. (7)
Για αυτό το λόγο, έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό πολυανθεκτικών μικροβίων.
Που βρίσκεται το πρόβλημα της χρήσης αντιβιοτικών
Το πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται επειδή όταν κάποιος πάρει αντιβίωση, δεν καταστρέφονται μόνο τα βακτήρια ή οι ιοί στον οργανισμό. Καταστρέφονται επίσης τα υγιή βακτήρια και η μικροχλωρίδα, που φροντίζουν γενικά για την υγεία μας.
Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που όμως δεν σκεφτόμαστε, είναι πως τα αντιβιοτικά δεν τα καταναλώνουν μόνο οι άνθρωποι.
Δίνονται και στα ζώα ώστε να παράγουν περισσότερο, χωρίς να παρουσιάζουν ασθένειες. (8)
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 73% των αντιβιοτικών χρησιμοποιείται στα ζώα για την παραγωγή τροφίμων. Οι εκτιμήσεις έως το 2030, είναι πως η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα θα αυξηθεί κατά 67%. Σε αριθμούς αυτό σημαίνει περίπου 105.600 τόνους αντιβιοτικών. (9)
Όσα περισσότερα αντιβιοτικά δίνονται όμως στους ανθρώπους ή στα ζώα, τόσο περισσότερο και πιο εύκολα θα τα αντιμετωπίζουν οι μύκητες και οι ιοί.
Έτσι ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικοί στις αντιβιώσεις και γενικά στα φάρμακα, για να μπορέσουν και αυτοί να επιβιώσουν.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που εμφανίζει ο μύκητας καντίντα;
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η έντονη επιθυμία για ζάχαρη είτε μετά το φαγητό, είτε κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και για υδατάνθρακες. (10)
Ο καντίντα λατρεύει και τα δύο και αποτελούν τη βασική τροφή για τις αυξανόμενες ποσότητες του στο έντερο.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η έντονη και ανεξήγητη φαγούρα σε διάφορα μέρη του σώματος. (11) Ειδικά στα γεννητικά όργανα και σε σημεία όπως είναι ο κόλπος και ο πρωκτός. (12)
Η λευκή γλώσσα είναι ένα ακόμη σημαντικό σύμπτωμα που δείχνει μύκητα καντίντα στη στοματική κοιλότητα. (13)
Άλλα σημάδια του στον οργανισμό είναι οι συχνές ιγμορίτιδες και ουρολοιμώξεις, οι διαταραχές της διάθεσης, με αδικαιολόγητο άγχος, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. (14)
Ένα κριτήριο για υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα καντίντα, είναι η συνεχόμενη ή η χρόνια κόπωση. Ειδικά αν επιμένει για έξι τουλάχιστον μήνες και χαρακτηρίζεται από συνεχόμενη αίσθηση εξάντλησης. (15)
Πιο συγκεκριμένα, αν η εξάντληση για παράδειγμα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποιοτικό ύπνο.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο καντίντα μπορεί να μπλοκάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.
Ειδικά αν υπάρχουν και συμπτώματα όπως:
- πόνος στις αρθρώσεις
- πνευματική σύγχυση
- συνεχόμενος πονοκέφαλος
- γαστρεντερικές ενοχλήσεις
- λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως είναι το μπούκωμα
- δερματολογικά προβλήματα όπως είναι το έκζεμα
- δυσκοιλιότητα
- κολίτιδα
- αλλεργίες
- μυκητιάσεις στα πόδια
Ένα άλλο περίεργο σημάδι επίσης, είναι το αυξημένο λίπος στο σώμα και γενικά το πάχος. (16)
Πολλά παχύσαρκα άτομα μάλιστα, μπορεί να παρουσιάσουν κοιλιά με τυμπανισμό και δυσκοιλιότητα.
Ο μύκητας καντίντα όμως, μπορεί να είναι επίσης εμφανής και σε πολύ αδύνατα άτομα, που δυσκολεύονται να πάρουν βάρος. (17)
Ειδικά, αν υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω συμπτωμάτων με διάρροιες και υδαρή, δηλαδή ρευστά κόπρανα.
Πως μπορούμε να σταματήσουμε τον μύκητα καντίντα
Πως θα μπορέσουμε όμως να σταματήσουμε την εξάπλωση του μύκητα και να τον περιορίσουμε ή να τον θεραπεύσουμε;
Θα πρέπει να καταλάβουμε πως εμείς θρέφουμε τους μύκητες, όταν τους ταΐζουμε με τις τροφές που αγαπούν περισσότερο.
Διαφορετικά, δεν θα μπορούσαν να αυξηθούν ή ακόμη και να επιβιώσουν.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να σταματήσει η δημιουργία, η εξάπλωση ή ο πολλαπλασιασμός του μύκητα καντίντα στον οργανισμό και το σώμα μας;
#1 Προβιοτικά τρόφιμα
Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκινήσετε την κατανάλωση προβιοτικών τροφών. (18)
Έτσι ώστε να αναπληρωθεί η ισορροπία της βακτηριακής χλωρίδας. Θέλουμε άλλωστε μια ισορροπημένη και υγιή σχέση, με τους μύκητες και τα βακτήρια.
Τα προβιοτικά θα έχουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Τα υγιή και φιλικά βακτήρια που δημιουργούν, θα αρχίσουν να αναστέλλουν ή να μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του καντίντα. (19)
Τα προβιοτικά βοηθούν την αποκατάσταση του μικροβιώματος και ειδικά μετά από αντιβιώσεις.
Θα συμβάλλουν έτσι στην αντιμετώπιση των μυκητιακών λοιμώξεων.
Θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε να σας λέει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας όταν σας δίνει κάποια αντιβίωση, πως θα πρέπει να τρώτε οπωσδήποτε ένα γιαουρτάκι την ημέρα.
Οι γιατροί το προτείνουν σχεδόν πάντα, επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες προβιοτικών.
Πολύ καλές προβιοτικές τροφές εκτός από το γιαούρτι είναι:
- το κεφίρ
- το ξινολάχανο
- η μαύρη σοκολάτα και το κακάο
- ο αρακάς
- οι ελιές
- οι πίκλες
- ο τραχανάς
- οι μπανάνες
- το μέλι
#2 Σκόρδο
Θα πρέπει επίσης να προσθέσετε καθημερινά το σκόρδο στη διατροφή σας, εκτός φυσικά αν ο γιατρός σας το έχει απαγορεύσει. (20)
Αν όχι, μπορείτε να το κόψετε σε μικρά κομματάκια και να το προσθέσετε στη σαλάτα σας.
Έτσι ώστε να αποφύγετε την έντονη γεύση και μυρωδιά του.
#3 Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η ταυτόχρονη κίνηση σας, θα είναι να μειώσετε ή να αποφύγετε όλα τα είδη ζάχαρης, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Θα πρέπει να το εφαρμόσετε, όσο και αν σας είναι δύσκολο.
Έτσι θα σταματήσετε να θρέφετε το μύκητα καντίντα και θα αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό του.
#4 Αυξήστε την κατανάλωση πράσινων λαχανικών
Αυξήστε άμεσα την κατανάλωση πράσινων λαχανικών και ειδικά των σκούρων πράσινων λαχανικών. (21)
Επίσης, αυξήστε γενικά όσες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τέτοιες τροφές είναι:
- τα όσπρια
- οι σπόροι τσία
- ο λιναρόσπορος
- οι ξηροί καρποί
#5 Αιθέριο έλαιο ρίγανης
Το έλαιο ρίγανης είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό και μια στοχευμένη κίνηση για την εξάλειψη της μύκητα. (22)
Δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τα βακτήρια, τους ιούς, τους μύκητες και το βιοφίλμ. (23)
Το ριγανέλαιο αναστέλλει την ανάπτυξη τους, χωρίς να διαταράσσει τη φυσιολογική ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα.
- Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Τρώτε Ρίγανη (Ριγανέλαιο & Τσάι)
- 9 Οφέλη Που Δε Γνωρίζετε Για Το Βιολογικό Μηλόξυδο (Φυσικό Φάρμακο)
- Ολόκληρο Λεμόνι – 7 Οφέλη Από Φλούδα, Λευκό Μέρος & Σπόρους
- Προβιοτικά Τρόφιμα – Το Καλύτερο ΔΕΝ Είναι Το Γιαούρτι
Είναι ωφέλιμο για το πεπτικό σύστημα και αν δεν αναφέρει κάτι διαφορετικό η συσκευασία του, χρησιμοποιούμε:
- 1 σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό ή
- 1 σταγόνα σε ένα φλυτζάνι τσάι ή
- 1 σταγόνα σε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
- 2-3 φορές την ημέρα
#6 Βιολογικό μηλόξυδο
Τέλος, το βιολογικό και ανεπεξέργαστο μηλόξυδο θα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος σας στη μάχη με τον καντίντα. (24)
Το ανεπεξέργαστο μηλόξυδο θεωρείται το πιο φυσικό και οικονομικό φάρμακο για πολλές χρήσεις. (25)
Η δοσολογία είναι 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό μηλόξυδο, σε ένα ποτήρι νερό.
Τεστ σάλιου για το μύκητα καντίντα
Πως μπορείτε να κάνετε ένα τεστ, ώστε να έχετε μια εικόνα αν είναι σε έξαρση ο μύκητας καντίντα; (26)
- Ξεπλύνετε το στόμα σας το πρωί μόλις ξυπνήσετε και γεμίστε ένα ποτήρι με νερό
- Φτύστε μέσα στο ποτήρι με το νερό
- Παρατηρήστε τι θα συμβεί με το σάλιο σας τα επόμενα πρώτα λεπτά, αλλά και μετά από μισή ώρα
Αν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του μύκητα, το σάλιο θα παρουσιάσει κάποιο ή κάποια από τα ακόλουθα αποτελέσματα:
- Θα δημιουργηθούν νήματα που θα βυθίζονται προς τον πάτο του ποτηριού
- Το σάλιο θα έχει μια ασυνήθιστη εμφάνιση στον πάτο του ποτηριού
- Θα εμφανιστούν θολές μικρές κηλίδες στο νερό
Όσο πιο σύντομα σχηματιστούν νήματα και κηλίδες στο νερό, τόσο πιο ανεξέλεγκτα πολλαπλασιάζεται στο σώμα ο καντίντα.
Αν το σάλιο μείνει στην επιφάνεια και το νερό είναι καθαρό, τότε δεν υπάρχει σημαντική εξάπλωση του.
Αν μάλιστα ο μύκητας έχει αναπτυχθεί και πολλαπλασιαστεί υπερβολικά στο έντερο, τότε το τεστ θα είναι θετικό ακόμα και αν το κάνετε σε οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.
Τελευταίες σκέψεις για το μύκητα καντίντα
Για να είστε φυσικά απόλυτα σίγουροι πως υπάρχει πολλαπλασιασμός του μύκητα καντίντα στο σώμα σας, θα πρέπει να κάνετε έναν ορολογικό διαγνωστικό έλεγχο με εξέταση αίματος, για την παρουσία ειδικών αντισωμάτων έναντι του μύκητα. (27)
Ο Ιπποκράτης είχε πει πως:
«Το σώμα μας έχει την ιδιότητα να αυτοθεραπεύεται, όμως ύψιστη σημασία έχουν οι παράγοντες: διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης».
Ο καντίντα είναι ένας μύκητας ο οποίος μπορεί να γίνει φονικός, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.
Πλέον όμως έχετε τα εφόδια και τα στοιχεία, ώστε να αλλάξετε την αύξηση του και την υγεία σας.
Γνωρίζατε για το μύκητα καντίντα και πως να τον αντιμετωπίσετε;
Εσείς γνωρίζατε για το μύκητα καντίντα; Ξέρατε πως μπορείτε να τον απομακρύνετε ή να τον μειώσετε σημαντικά, ώστε να μην αποτελεί πλέον απειλή για τον οργανισμό και την υγεία;
Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
ξύνω τη γλώσσα με κουταλάκι μετά ελαιόλαδο μπούκωμα 1 λεπτό μετά κουκούλα με κόκκινο πιπέρι και βουρτσίζω τα δόντια