10 Τρόποι Για Να Μην Πάρετε Κιλά Στις Γιορτές (Χωρίς Στέρηση)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να ξεφύγουν τα κιλά στις γιορτές.

Ειδικά αν αφεθούμε απόλυτα στο εορταστικό φαγητό και το ποτό.

Άλλωστε, το να πάρετε κιλά στις γιορτές είναι το μόνο εύκολο. Είναι ίσως και το μοναδικό μειονέκτημα της εποχής των Χριστουγέννων.

Όλα αυτά τα εξαιρετικά νόστιμα και εντυπωσιακά φαγητά και γλυκά όμως, ειδικά αν προτιμήσετε κάποιο εστιατόριο, έρχονται με ένα κόστος.

Άλλοτε το κόστος αυτό είναι μικρό (αυτός είναι και ο στόχος μου με αυτό το άρθρο) και άλλοτε τα αποτελέσματα είναι δύσκολα αναστρέψιμα!

ΔιαφήμισηΠόσοι από εσάς απλά θα αποφύγετε να ανεβείτε στη ζυγαριά, μόλις περάσουν οι γιορτές;

Είναι ίσως σίγουρα καλύτερο, να μην ξέρουμε το νούμερο που θα εμφανιστεί εκεί, έτσι δεν είναι;

Ακόμη και αν προσπαθήσετε να φάτε υγιεινά ή να κρατήσετε τα γλυκά έξω από το σπίτι σας, ο πειρασμός κρύβεται σε κάθε γωνία. Από τις επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, μέχρι τις εξόδους ακόμη και για καφέ.

Οι συγκεκριμένες γιορτές είναι αρκετά μεγάλο διάστημα και όλοι μας χαιρόμαστε με τους εορτασμούς, τα δώρα, τα γλυκά, τα ποτά και την όλη διασκέδαση.

Επιπλέον, το ξεχωριστό μαγείρεμα των ημερών αυτών και οι όμορφες στιγμές που μοιραζόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους, διώχνουν όλες αυτές τις σκέψεις.

Πάντα όμως υπάρχει μια νοητή γραμμή που αν ξεπεραστεί, η ευχάριστη διάθεση των γιορτών, θα μετατραπεί σε λύπη όταν αυτές τελειώσουν.

Το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρξει κατάσταση εκτός ελέγχου και τα κιλά στις γιορτές να διατηρηθούν σε αναστρέψιμα επίπεδα.

Οι έρευνες στην έκδοση της εφημερίδας της Ιατρικής (New England Journal of Medicine ), δείχνουν ότι οι περισσότεροι προσθέτουν τουλάχιστον λίγο βάρος κατά τη διάρκεια των εορτών. Όμως αυτό το βάρος γίνεται πραγματικός κίνδυνος, όταν είμαστε ήδη υπέρβαροι ή υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Ο πειρασμός των γιορτών

Υπάρχει επίσης και η δυσάρεστη για κάποιους πλευρά…

Πολλές φορές, η περίοδος των γιορτών και το πνεύμα των Χριστουγέννων, μπορεί να είναι μια δύσκολη αντιμετώπιση της μοναξιάς. Μπορεί να είναι μια εποχή που τα προβλήματα μας μεγαλώνουν και η κατάθλιψη ίσως κάνει την εμφάνιση της.

Ένας χωρισμός από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι αναμνήσεις από απώλειες και οι υπερβολικές δαπάνες με οικονομική επιβάρυνση, μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας.

Υπάρχουν οι πρόσθετες πιέσεις που πρέπει τα πάντα να γίνουν εγκαίρως, το πλήθος στα καταστήματα, η κυκλοφορία και οι τεράστιες προσδοκίες από την οικογένεια.

Οι οικογένειες, οι οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να βρεθούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του έτους. Έτσι κάποιοι αναγκάζονται να βρεθούν τώρα μαζί για το παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα, να συναναστραφούν με συγγενείς που δεν θέλουν.

Ή ακόμη χειρότερα να δεχτούν “νόμους” της οικογένειας, που δεν θα δέχονταν σε διαφορετική περίπτωση.

Το αποτέλεσμα?

Ίσως να τρώμε και να πίνουμε πάρα πολύ, ώστε  να ηρεμήσουμε από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα των ημερών.

Το ξέρω ότι δεν είναι δίκαιο αυτό το άρθρο τώρα.

Όμως είναι καλό να γνωρίζετε τον παράγοντα κινδύνου, ώστε να μπορέσετε να αναλάβετε δράση και να τον αλλάξετε.

Υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική!

Με έργα και όχι με λόγια! 

Με λίγη καλή διάθεση και αγάπη για τον εαυτό σας, μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω καλά δοκιμασμένες στρατηγικές.

Αυτές θα σας βοηθήσουν να περάσετε όμορφες τις γιορτές, αλλά ειδικά το διάστημα μετά από αυτές!

10 τρόποι για να μην πάρετε κιλά στις γιορτές

Δεν χρειάζεται να στερήσετε τον εαυτό σας, να φάτε μόνο βαρετά τρόφιμα ή να ακολουθήσετε τις εορταστικές απολαύσεις με συναισθήματα ενοχής.

Μπορείτε όμως, κάνοντας μια σχετικά αμυντική κατανάλωση τροφίμων και μαγείρεμα, να περάσετε την εποχή αυτή χωρίς να συνοδεύεστε από τα κιλά στις γιορτές ή μετά από αυτές.

1. Παρακολουθήστε τις επιλογές σας

Ένας από τους λόγους για τους οποίους, είναι τόσο εύκολο να προσθέσετε βάρος κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι επειδή υπάρχουν τόσες πολλές δελεαστικές επιλογές. Αυτές μπορούν πολύ εύκολα να σαμποτάρουν τους στόχους βάρους και υγείας σας.

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, επιλέγουμε ασυναίσθητα πολλά σνακ και τρώμε σε απρογραμμάτιστες στιγμές.

Τα μάρκετ αυξάνουν τα δείγματα αλλαντικών και τυριών που προσφέρουν ως δοκιμή, ενώ άλλα καταστήματα προσφέρουν γλυκά, μπισκότα ή καραμέλες για επιπλέον κατανάλωση.

Κιλά στις γιορτές - Προσφορές σε μάρκετ

Σε όλα αυτά τα μαγαζιά, σχεδόν πάντα σας περιμένει τουλάχιστον ένα κομμάτι γλυκού, αλλαντικών ή τυριών. Αυτό δεν σημαίνει απλά επιπλέον θερμίδες, αλλά σημαίνει ότι υπάρχουν κρυμμένες θερμίδες παντού και σε αφθονία.

Ένας τρόπος για να συμβαδίσετε με τους στόχους κιλών και υγείας σας, είναι να παρακολουθείτε τι τρώτε και τι πίνετε.

Υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές για το κινητό σας, ώστε να παρακολουθείτε τις επιλογές σας. Έτσι θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογάτε συνεχώς και να προσθέσετε επιπλέον κιλά στις γιορτές.

Η παρακολούθηση των καθημερινών αποφάσεων σας για λιχουδιές και ποτό, θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο λογικές επιλογές.

2. Μην προσθέσετε κοινωνική πίεση

Οι γιορτές είναι μια εποχή του χρόνου, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε, να απολαύσετε ένα κοκτέιλ ή δύο και να απολαύσετε μια οικογενειακή συγκέντρωση για γεύμα.

Δυστυχώς, μπορούμε να πιεστούμε να φάμε περισσότερο από ότι πρέπει, ειδικά όταν είμαστε υπό την επιρροή της οικογένειας και των συγγενών.

Μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε περισσότερα από ένα Χριστουγεννιάτικα δείπνα σε μια μέρα. Αυτό σημαίνει, πως αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να φάμε το φαγητό που ετοιμάστηκε για εμάς ή να πιούμε κάποιο ποτό που δεν μας αρέσει.

Μπορούμε επίσης να καθίσουμε δίπλα σε κάποιο άτομο που επιμένει να φάμε ακόμη ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας, έτσι ώστε να μην αισθάνεται άσχημα όταν κάνει το ίδιο. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε σε μια ομάδα, θέλουν να ταιριάζουν με το ποσό της τροφής που τρώνε οι άλλοι.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν πείτε “όχι ευχαριστώ”.

Ενσωματώστε αυτές τις λέξεις στο λεξιλόγιο σας αυτή τη σεζόν των γιορτών. Δώστε επίσης στον εαυτό σας την άδεια να πείτε “όχι”, όσο συχνά θέλετε!

Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σε σωστή πορεία με τους στόχους κιλών και υγείας σας και να κάνετε επιλογές που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά! Ειδικά όταν τα κιλά των γιορτών θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στη ζυγαριά.

3. Μην πηγαίνετε σε γεύμα πεινασμένοι

Έχετε ποτέ παραλείψει ένα γεύμα, για να έχετε περισσότερη όρεξη για καλύτερα φαγητά; Με αποτέλεσμα να τρώτε στη συνέχεια τρεις φορές περισσότερο φαγητό από το κανονικό;

Η παράκαμψη ενός γεύματος, ώστε να μπορείτε να φάτε αργότερα κάποιο νοστιμότερο φαγητό, δεν είναι ποτέ η καλύτερη επιλογή.

Είναι πιο σωστό το σκεπτικό να εξοικονομήσετε λίγες θερμίδες, με την κατανάλωση λιγότερων τροφών στη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά, όταν θέλετε να απολαύσετε κάποια καλύτερη γεύση αργότερα.

Μην πάτε όμως πεινασμένοι στο γεύμα σας, γιατί δε θα μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα.

Προτιμήστε να φάτε ένα υγιεινό σνακ όπως ένα φρούτο, ένα ελαφρύ γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίγους ξηρούς καρπούς πριν ξεκινήσετε.

Έτσι ώστε να μην είστε υπερβολικά πεινασμένοι. Επειδή θα μπείτε σίγουρα στον πειρασμό, να δοκιμάσετε κάθε πιάτο φαγητού που βρίσκεται μπροστά σας.

4. Ελαττώστε το άγχος σας

Θέλουμε οι ημέρες των γιορτών να είναι ένα μεγάλο πάρτι, αλλά ίσως αυτό αποδειχθεί αγχωτικό.

Γνωρίζετε ήδη, πως το άγχος μπορεί να παρεμποδίσει την προσπάθεια του στόχου σας στην απώλεια βάρους. Βρείτε λίγο χρόνο καθημερινά για να ηρεμήσετε.

Πηγαίνετε μια βόλτα στα στολισμένα μαγαζιά, καθίστε στο πάρκο ή χαλαρώστε στο σπίτι ακούγοντας μουσική.

Μείνετε μια στιγμή για να αναπνεύσετε, απλά και μόνο για να χαλαρώσετε, ειδικά αν είστε σε ένα γεύμα ή σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Προτιμήστε να αντιμετωπίσετε το άγχος των ημερών λέγοντας ή διαβάζοντας κάποιο ανέκδοτο ή κάτι αστείο.

5. Προσθέστε ασκήσεις στη μέρα σας

Βρείτε λίγο χρόνο να περπατήσετε καθημερινά, ώστε να κρατήσετε μακριά τα κιλά στις γιορτές.

Περπάτημα για απώλεια κιλώνΕίναι σημαντικό να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα μικρό διάλειμμα, κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ακόμη και αν ασκείστε, προσπαθήστε λίγο περισσότερο τις ημέρες αυτές, ώστε να καούν οι θερμίδες.

Έτσι θα έχετε μεγαλύτερο περιθώριο να καταναλώσετε τις γευστικές λιχουδιές που επιθυμείτε.

Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να κάνετε μισή ή μια ώρα περπάτημα ή να προτιμήσετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα. Το καλύτερο είναι να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από το σπίτι, την αγορά ή το εστιατόριο.

Το κλειδί είναι να κινηθούμε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, για να μειώσουμε τις επιπλέον θερμίδες και τα κιλά στις γιορτές.

6. Τρώτε αργά και πίνετε πολύ νερό

Γνωρίζετε ότι για να καταγράψει το στομάχι μας πως έχει χορτάσει, χρειάζονται σχεδόν 20 λεπτά;

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ανάλογα με το πως τρώτε, μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα τροφών.

Όταν φάτε μερικές μπουκιές φαγητού, περιμένετε λίγο πριν συνεχίσετε. Συνομιλήστε για λίγο με τους υπόλοιπους, πιείτε λίγο νερό και στη συνέχεια γεμίστε και πάλι το πιάτο σας.

Επιπλέον, το να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γεμάτοι και θα βοηθήσει επίσης σημαντικά την πέψη.

7. Θυμηθείτε τους στόχους σας

Αναρωτηθείτε για ποιο λόγο έχετε δεσμευτεί να τρώτε υγιεινά.

Προσπαθείτε να χάσετε ή να διατηρήσετε κάποιο βάρος; Θέλετε να διορθώσετε προβλήματα υγείας;

Έχετε στόχους για ένα λόγο!

Όλοι αυτοί οι στόχοι όμως μπορούν να εξαφανιστούν από το μυαλό σας, όταν βρίσκεται μπροστά σας ένα εντυπωσιακό πιάτο με φαγητά που σας αρέσουν.

Αυτή θα πρέπει να είναι η πιο σημαντική εποχή, για να θυμηθείτε τον λόγο για τον οποίο δημιουργήσατε τους στόχους κιλών και υγείας.

Μπορείτε να ρυθμίσετε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα ή μια καθημερινή ειδοποίηση στον υπολογιστή ή το κινητό σας. Το μήνυμα αυτό θα περιγράφει τους στόχους σας και να σας ενθαρρύνει να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Κιλά στις γιορτές - Θυμηθείτε τους στόχους σας

Μπορείτε ακόμη να ενημερώσετε για αυτό τη/το φίλη/ο ή τον άντρα/γυναίκα σας, ώστε να σας το υπενθυμίζει όταν ξεφύγετε στο φαγητό.

Τα κιλά στις γιορτές είναι πραγματικά πολύ εύκολο να ξεπεράσουν τα όρια που βάλατε και αυτό θα σας στεναχωρήσει πολύ, όταν τελειώσουν οι γιορτές.

8. Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ και τα κοκτέιλ

Το αλκοόλ και ειδικά τα κοκτέιλ, είναι γεμάτα με θερμίδες και χαλαρώνουν τις αναστολές σας για φαγητό που κανονικά δεν θα προτιμούσατε.

Αραιώστε το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά με πάγο και λίγο μεταλλικό νερό ή παραγγείλετε μια ελαφριά μπύρα αντί για πλήρη. Προτιμήστε ένα χυμό ή ένα αφρώδες μεταλλικό νερό, ανάμεσα στα κανονικά ποτά που πίνετε.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν τα μη αλκοολούχα ποτά, το αφρώδες μεταλλικό νερό, η σόδα και το παγωμένο τσάι, ειδικά αν είστε η οικοδέσποινα.

Αν προτιμήσετε να φάτε κάτι -έστω ελαφρύ- ΠΡΙΝ να ξεκινήσετε να πίνετε, θα επιβραδύνετε την απορρόφηση αλκοόλ στον οργανισμό σας.

9. Διαχειριστείτε καλύτερα τις μερίδες 

Αν δεν είστε οικοδέσποινα/οικοδεσπότης, ζητήστε να βάλουν την δική σας μερίδα σε μικρότερο πιάτο.

Ακόμη καλύτερα θα είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας, επιλέγοντας λίγη (ή πολύ) σαλάτα, μειώνοντας κατά πολύ τις θερμίδες. Τα μεγάλα πιάτα για να φαίνονται γεμάτα, χρειάζονται σημαντική ποσότητα φαγητού.

Αν βρίσκεστε σε μπουφέ, επιλέξτε ένα μικρότερο πιάτο ή ξεκινήστε βάζοντας σαλάτα, κάτι που θα έχει μια αξιοσημείωτη διαφορά στον έλεγχο των μερίδων σας.

10. Εξισορροπήστε την κατάσταση με δίαιτα πριν ή μετά τις γιορτές

Οι γιορτές θα πρέπει να είναι μια εποχή για διασκέδαση και χαλάρωση.

Αν βρίσκεστε σε περίοδο απώλειας βάρους, μπορείτε σίγουρα να χαλαρώσετε λίγο. Λίγο όμως!

Παρόλα αυτά, αν αφήσετε να χαθεί η -ως τώρα- καλή διατροφή σας, μπορείτε απλά να συνεχίσετε τον Ιανουάριο. Ή μπορείτε να γίνετε αυστηροί και πάλι, στο νέο έτος.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Σίγουρα υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τα κιλά στις γιορτές, αν τελικά δεν θέλετε να στερηθείτε τα νόστιμα και αγαπημένα σας γεύματα.

Εφαρμόζοντας μια διακοπτόμενη δίαιτα όταν οι γιορτές θα έχουν πλέον τελειώσει, θα μπορέσετε να επανέλθετε πολύ γρήγορα στο κανονικό σας βάρος. Εφαρμόζοντας ένα σωστό πρόγραμμα, μπορείτε να μειώσετε ακόμη και κιλά που υπήρχαν πριν από την περίοδο των γιορτών.

Τελευταίες πινελιές…

Είναι εύκολο να ξεφύγετε αυτή την εποχή και τα κιλά στις γιορτές να πάρουν απρόβλεπτες τιμές.

Αυτός ο συνδυασμός θρησκευτικών και ονομαστικών εορτασμών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κιλά σας, να επιφορτίσει τις αρτηρίες και να τεντώσει την διάμετρο της μέσης.

Με φαγητό μόλις 200 επιπλέον θερμίδων ημερησίως από γλυκά, ποτά και λιπαρά φαγητά, θα μπορούσατε να προσθέσετε δύο έως πέντε κιλά σε αυτό το διάστημα των γιορτών. Αυτό δεν ακούγεται σημαντικό, εκτός από αν αυτό το βάρος προστίθεται και στους προηγούμενους ή επόμενους μήνες και χρόνια.

ΔιαφήμισηΣύμφωνα με μια έρευνα, η εποχή των γιορτών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το υπερβολικό βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι, προσθέτουν καθημερινά κατά μέσο όρο 0,5 κιλό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Γιατί;

Επειδή πολλοί από εμάς, αφήνουμε τη συνηθισμένη διατροφή μας και ακολουθούμε την υπερκατανάλωση φαγητών και ποτών στο πλαίσιο της εορταστικής διάθεσης.

Ας είμαστε ρεαλιστές!

Τα Χριστούγεννα δεν είναι σίγουρα η εποχή να προσπαθήσουμε να πετύχουμε απώλεια βάρους και λίπους.

Διαφήμιση

Όμως προσπαθήστε ο εφικτός σας στόχος να είναι, το να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και απλά να μην το αυξήσετε.

Κανείς ίσως δεν μπορεί να φάει 100% υγιεινά στις γιορτές.

Οι παραπάνω συμβουλές όμως, θα σας βοηθήσουν να μην καταλήξετε να μοιάζετε πραγματικά με τον Άγιο Βασίλη μέχρι το τέλος του έτους!

Εσείς εφαρμόζετε κάποιους από αυτούς τους τρόπους;

Έχετε εφαρμόσει ποτέ κάποιο από τους παραπάνω τρόπους, ώστε να αποφύγετε να προσθέσετε κιλά στις γιορτές ή δεν τις γνωρίζετε καθόλου;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας.

Σας εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, με Υγεία πάνω από όλα, με Αγάπη, Ειρήνη και να χαίρεστε όσους αγαπάτε! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ευχαριστούμε πολύ για το τόσο ωραίο και επίκαιρο άρθρο. Πολύ σημαντικές συμβουλές για όσα πραγματικά κάνουμε κάθε φορά στις γιορτές και μόλις περάσουν, αρχίζουμε να ψάχνουμε τρόπους να χάσουμε τα κιλά που βάλαμε.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλησπέρα Νάνσυ. Ακριβώς έτσι είναι δυστυχώς κάθε χρόνο. Εγώ τα τελευταία 2-3 χρόνια αποφάσισα να αλλάξω τη συνήθεια αυτή και ησύχασα από το άγχος του Ιανουαρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να ετοιμάσω το άρθρο αυτό, ώστε όσοι θέλουν να διορθώσουν κάποιες λανθασμένες καταστάσεις. Εύχομαι μια πολύ όμορφη Πρωτοχρονιά!

  • >