Οι 12 Καλύτερες Αλκαλικές Τροφές Για Να Μείνετε Υγιείς

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι καλύτερες αλκαλικές τροφές που αναφέρονται παρακάτω, είναι μια σημαντική επιλογή για την καθολική σας υγεία και την αποφυγή ασθενειών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι σωστής διατροφής. Πιθανότατα όμως, δεν υπάρχει καλύτερη διατροφή για μακροζωία και απομάκρυνση των ασθενειών, από μια αλκαλική διατροφή.

Το 2012, δημοσιεύθηκε μια μελέτη στην Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Υγείας σχετικά με την αλκαλική διατροφή. Διαπιστώθηκε πως η εξισορρόπηση του pH του οργανισμού μας μέσω μιας αλκαλικής διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ασθενειών και της θνησιμότητας.

Διαφήμιση
Η συγκεκριμένη διατροφή βοηθά στη μείωση και αποφυγή πολυάριθμων χρόνιων ασθενειών και παθήσεων, όπως υπέρταση, διαβήτη, αρθρίτιδα, ανεπάρκεια βιταμίνης D, χαμηλή πυκνότητα οστών, προβλήματα εμμηνόπαυσης, κλπ.

Επιπλέον έρευνες δείχνουν, ότι η διατροφή που αποτελείται από αλκαλικά τρόφιμα (φρέσκα λαχανικά, φρούτα και μη επεξεργασμένες φυτικές πηγές πρωτεϊνών), έχει ως αποτέλεσμα ένα αλκαλικό επίπεδο pH ούρων. Αυτό βοηθά στην προστασία των υγιών κυττάρων και στην εξισορρόπηση των βασικών ορυκτών και μετάλλων στον οργανισμό.

Η αλκαλική διατροφή έχει επίσης αποδειχθεί, ότι βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία και σταματά τη συσσώρευση ασβεστίου στα ούρα. Επιπλέον, αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά, δημιουργεί ισχυρότερα οστά, μειώνει τη μυϊκή απώλεια και πολλά άλλα.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, να επιλέγουμε αρκετές από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές καθημερινά, ώστε να διορθώσουμε προβλήματα υγείας και να παραμείνουμε υγιείς.

Τι είναι η αλκαλική διατροφή

Η αλκαλική διατροφή, είναι αυτή που βοηθά στην εξισορρόπηση του επιπέδου pH των υγρών στο σώμα σας.

Το pH καθορίζεται εν μέρει, από την πυκνότητα και επιλογή των τροφίμων που τρώτε. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί εξαρτώνται από τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων ρΗ.

Είναι γεγονός, πως οι ασθένειες και οι διάφορες οργανικές διαταραχές, δεν μπορούν να δημιουργηθούν σε ένα σώμα που έχει ισορροπημένο ρΗ.

Αν και μερικοί εμπειρογνώμονες μπορεί να μην συμφωνούν απόλυτα με την αλκαλική διατροφή, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η ανθρώπινη ζωή, απαιτεί πολύ αυστηρά ελεγχόμενο επίπεδο ρΗ του αίματος, περίπου από 7,365 έως 7,4.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες στο περιοδικό Forbes, “Τα σώματα μας φτάνουν σε έκτακτα επίπεδα, για να διατηρήσουν ασφαλή τα επίπεδα pH.

Το ιδανικό pH μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 7,35 έως 7,45 ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τη διατροφή, το τελευταίο σας γεύμα, ή το μπάνιο. Αν δημιουργηθούν όμως ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και καταναλώνετε συχνά πάρα πολλές όξινες τροφές, το μεταβαλλόμενο επίπεδο pH του οργανισμού σας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη «οξέωση».

Τι ακριβώς σημαίνει “επίπεδο pH”

Αυτό που ονομάζουμε pH είναι συντομογραφία για τις δυνατότητες, το δυναμικό και τη συγκέντρωση των ιόντων του υδρογόνου.

Είναι ένα μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας των υγρών και των ιστών του σώματος μας. Μετράται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όσο πιο όξινο είναι το διάλυμα, τόσο χαμηλότερο είναι το pH του και όσο πιο αλκαλικό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός.

8 Βήματα Για Ορμονική Ισορροπία Με Φυσικό Τρόπο (Για Όλους)

Ένα pH περίπου 7 θεωρείται ουδέτερο, αλλά επειδή το βέλτιστο ανθρώπινο σώμα τείνει να είναι περίπου 7,4, θεωρούμε ότι το πιο υγιές ρΗ είναι ελαφρώς αλκαλικό. Τα επίπεδα pH ποικίλλουν σε όλο το σώμα και το στομάχι θεωρείται η πιο όξινη περιοχή.

Ακόμα και πολύ μικρές μεταβολές στο επίπεδο ρΗ από διάφορους οργανισμούς, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Καλύτερες αλκαλικές τροφές- Πίνακας pH σώματος

Για παράδειγμα, λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η αύξηση της απόθεσης CO2 (διοξειδίου του άνθρακα), το pH του ωκεανού μειώθηκε από 8,2 σε 8,1. Το αποτέλεσμα αυτό, σημαίνει πως διάφορες μορφές ζωής που ζουν στον ωκεανό, υποφέρουν πλέον σημαντικά.

Το επίπεδο του pH είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια φυτών και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, την περιεκτικότητα σε μέταλλα των τροφίμων που τρώμε.

Τα ορυκτά του ωκεανού, του εδάφους και του ανθρώπινου σώματος, χρησιμοποιούνται ως ρυθμιστικά για να διατηρηθούν τα βέλτιστα επίπεδα ρΗ. Οπότε, όταν η οξύτητα αυξάνεται, τα μέταλλα μειώνονται ή καταστρέφονται.

Τι συμβαίνει σε όξινο και τι σε αλκαλικό περιβάλλον

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για ασθένειες, είναι εκείνα που ακολουθούν πολύ όξινη διατροφή, επειδή οι κάθε είδους ασθένειες και οι ιοί ευδοκιμούν σε όξινα σώματα.

Σύμφωνα με τον Νομπελίστα γιατρό Δρ. Otto Warburg:

“Ένα αλκαλικό σώμα μπορεί να απορροφήσει έως και 20 φορές περισσότερο οξυγόνο από ό,τι ένα όξινο σώμα.”

Ο Δρ. Warburg διαπίστωσε πως ο καρκίνος, δεν μπορεί να ζήσει σε ένα πλούσιο σε οξυγόνο ή αλκαλικό περιβάλλον. Ανακάλυψε πως, τα άτομα που νοσούν από ιούς και βακτήρια έχουν όξινα σώματα, τα οποία απωθούν το οξυγόνο και προσελκύουν την ανάπτυξη των ιών, προκαλώντας ασθένειες.

Για παράδειγμα, η αλκαλική ισορροπία του σώματος μας, αποτελεί βασικό συστατικό για την καταπολέμηση της γρίπης και την οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό που ανακάλυψε ο Δρ. Warburg και του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, ήταν η ανακάλυψη ότι το χαμηλό οξυγόνο ήταν χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο The Royal Free Hospital και τη Σχολή Ιατρικής του Λονδίνου, η αύξηση του pH (σε αλκαλική κατάσταση), αυξάνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Καταναλώνοντας λοιπόν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα στις παρακάτω καλύτερες αλκαλικές τροφές, μπορείτε να αλλάξετε την ισορροπία pH του σώματος σας αρκετά γρήγορα.

Οι 12 καλύτερες αλκαλικές τροφές

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε το ρΗ στο σώμα μας, σε σωστά επίπεδα. Έτσι ώστε, να αποφύγουμε τη δημιουργία ασθενειών ή ακόμη και να διορθώσουμε προβλήματα υγείας που ήδη υπάρχουν.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, τις 12 καλύτερες αλκαλικές τροφές που θα βοηθήσουν σημαντικά στο στόχο μας.

Οι συγκεκριμένες επιλέχθηκαν για την αλκαλικότητα που δημιουργούν στον οργανισμό, ταυτόχρονα με τις πολλαπλές βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν.

# Νο 1 – Μπρόκολο (pH -1.2)

Αλκαλικές τροφές - ΜπρόκολοΤο μπρόκολο είναι ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για να διατηρηθεί ένα αλκαλικό pH.

Περιέχει φυτοχημικά που αλκαλοποιούν το σώμα, μειώνουν την κυριαρχία των οιστρογόνων και αυξάνουν τον μεταβολισμό τους. Το μπρόκολο περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το μπρόκολο μπορεί να βελτιώσει άμεσα το πεπτικό, το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, C και Κ, πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και κάλιο.

Αν δεν μπορείτε να το καταναλώσετε καθημερινά, προσπαθήστε να το επιλέγετε για τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Οι καλύτεροι τρόποι να μαγειρέψετε το μπρόκολο είναι στον ατμό ή ψητό, ώστε να μην καταστραφούν οι τόσο σημαντικές βιταμίνες του.

# Νο 2 – Σπανάκι (pH -11.8)

Αλκαλικές τροφές - ΣπανάκιΤο σπανάκι είναι ένα ισχυρότατο λαχανικό και μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές. Μπορεί να βελτιώσει γρήγορα τα επίπεδα pH, λόγω των αλκαλικών του επιδράσεων.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, είναι σημαντικός παράγοντας αλκαλοποίησης στο σώμα και αποκαθιστά το επίπεδο pH στο ιδανικό σημείο του.

Περιέχει εξαιρετικά σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, Β2, C, Ε και Κ, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το σπανάκι βοηθά τον οργανισμό να λειτουργήσει σωστά και να διορθώσει τα όξινα επίπεδα στο σώμα.

Αποτρέπει την αναιμία, τις καρδιακές παθήσεις, τα δερματικά προβλήματα, τον καρκίνο και καθυστερεί τη γήρανση.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καταναλώστε 1 κούπα σπανάκι καθημερινά, ωμό ή μαγειρεμένο ή προσθέστε το σε ένα smoothie.

# Νο 3 – Φύλλα παντζαριού (pH -16.7)!

Αλκαλικές τροφές - Φύλλα παντζαριούΠιστεύω πως αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα στην κορυφαία από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές του κόσμου: τα πράσινα φύλλα των παντζαριών.

Αν και τα φύλλα των παντζαριών, δεν είναι το πιο δημοφιλές πράσινο στη διατροφή μας, η υψηλή βαθμολογία αλκαλικότητας, τα καθιστά μία από τις καλύτερες τροφές.

Περιέχουν βιταμίνες Α, C και Κ, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και β-καροτένιο. Συμβάλλουν στην προστασία των ματιών και του αμφιβληστροειδή, ενώ περιορίζουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Εκτός από την υψηλή αλκαλικότητα τους, έχουν επίσης πικρή γεύση που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής της χολής και στην καλύτερη πέψη των λιπαρών τροφών.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος, ώστε να είναι μια βασική επιλογή σας ως σαλάτα. Επειδή, τα φύλλα των παντζαριών μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν κάθε πράσινη σαλάτες ή να προστεθούν σε σούπες.

Τα άτομα που δεν θα πρέπει να τα καταναλώνουν συχνά, είναι όσοι έχουν ιστορικό και προβλήματα νεφρολιθίασης.

# Νο 4 – Λάχανο (pH -8.3)

Αλκαλικές τροφές - ΛάχανοΤο λάχανο είναι ακόμη ένα ισχυρό λαχανικό και μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές, που πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή διατροφή σας. Σταθεροποιεί τα επίπεδα pH του σώματος, προσφέροντας παράλληλα αποτοξίνωση και πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το λάχανο περιέχει βιταμίνη Α, C, Κ, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες, φωσφόρο και μαγγάνιο.

Το λάχανο βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, στην αποφυγή του καρκίνου και στην απώλεια βάρους.

Θα πρέπει να καταναλώνετε λάχανο τουλάχιστον για 4 φορές την εβδομάδα για να απολαύσετε τα πολλαπλά οφέλη του.

# Νο 5 – Λεμόνι (pH -2.3)

Αλκαλικές τροφές - ΛεμόνιΠαρά το ότι το λεμόνι θεωρείται όξινο φρούτο, στην πραγματικότητα έχει σημαντικές αλκαλικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όταν το κιτρικό οξύ του λεμονιού μεταβολίζεται, παρέχει αλκαλική επίδραση στο σώμα.

Το λεμόνι βοηθά στον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του οργανισμού και περιέχει βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο και το σίδηρο.

Επιπλέον, βοηθά το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργούν σωστά, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

Η καλύτερη επιλογή σας, είναι να πιείτε το πρωί με άδειο στομάχι ένα ποτήρι νερό, που θα περιέχει το χυμό ενός στειμμένου λεμονιού. Περιμένετε μισή ή μια ώρα και στη συνέχεια ξεκινήστε το πρωινό σας.

# Νο 6 – Καρότα (pH -4.9)

Αλκαλικές τροφές - ΚαρόταΤα καρότα είναι ακόμη μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές και είναι γνωστά για τη βελτίωση της όρασης, λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Α.

Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι καρότα περιέχει περισσότερο από 300% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης βήτα-καροτίνης, μια αντιοξειδωτική μορφή της βιταμίνης Α.

Η βήτα-καροτίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο και να συμβάλει στην προαγωγή της φωτεινότερης και νεανικής εμφάνισης του δέρματος.

Τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β και Ε, ενώ είναι πλούσια σε λιγνίνη, φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Αυξάνουν τη γονιμότητα, προστατεύουν από τον καρκίνο, προωθούν την κυτταρική ανάπτυξη και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

# Νο 7 – Σέλινο (pH -5.2)

Αλκαλικές τροφές - ΣέλινοΤο σέλινο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που δεν του έχει δοθεί η αξία που του αξίζει. Θα πρέπει κανονικά να βρίσκεται στις επιλογές κάθε δίαιτας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σέλινο είναι εξαιρετικά διουρητικό και βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από την κατακράτηση υγρών. Το σέλινο μπορεί να εξουδετερώσει τα οξέα στο σώμα και να φέρει το επίπεδο pH σε ελαφρώς αλκαλικό σημείο.

Το σέλινο περιέχει βιταμίνες Α, Β6, C, Κ, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Το ιδανικό είναι να καταναλώνετε 2-3 κομμάτια σέλινου καθημερινά και θα ισορροπήσετε εύκολα τα επίπεδα pH στο σώμα σας.

Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, έχει διουρητικές ιδιότητες, μειώνει την υψηλή χοληστερίνη και τη φλεγμονή. Αποτρέπει το φούσκωμα στο στομάχι και τους κάθε είδους όγκους.

# Νο 8 – Μπανάνα (pH -5.5)

Αλκαλικές τροφές - ΜπανάναΗ μπανάνα είναι ακόμη μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές, που σίγουρα δεν θέλετε να αφήσετε έξω από τη διατροφή σας.

Είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στην προώθηση της πεπτικής ισορροπίας και στην απομάκρυνση των τοξινών από την γαστρεντερική οδό.

Πολλά άτομα αποφεύγουν τις μπανάνες για να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη. Όμως η κατανάλωση μιας μπανάνας είναι πολύ καλύτερη, από το να φάτε κάποια επεξεργασμένη τροφή που είναι γεμάτη με τεχνητή ζάχαρη αλλά και όξινα συστατικά.

Η μπανάνα περιέχει σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, C και Β6, ενώ περιέχει επίσης κάλιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Η μπανάνα βοηθά στην καλή πέψη, στη σωστή γαστρεντερική λειτουργία και στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι πολύ σημαντική για τη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, αλλά και για την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

# Νο 9 – Ακτινίδιο (pH -4.1) 

Αλκαλικές τροφές - ΑκτινίδιοΤο ακτινίδιο είναι ένα αλκαλικό φρούτο, που σίγουρα τα κύτταρα σας δεν θα θέλουν να στερηθούν.

Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων, όπως Α, Β, Ε, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό.

Αν και τα πορτοκάλια είναι διάσημα για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, το ακτινίδιο περιέχει σχεδόν πέντε φορές την ποσότητα της βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι. Το ακτινίδιο είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη βελτιωμένη πέψη, καθώς και καλίου για σωστή μυϊκή λειτουργία.

Προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης, βοηθούν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία των οστών.

# Νο 10 – Σύκα ξερά (pH -14.1)

Αλκαλικές τροφές - Σύκα ξεράΤα σύκα είναι μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές. Ιδιαίτερα ισχυρή τροφή που περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά συστατικά, που συγκρίνονται με εκείνα των μήλων.

Είναι ένας διατροφικός θησαυρός με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σε σαλάτες, σε γιαούρτι, σε πρωινό γεύμα συνδυαστικά με βρώμη και σε smoothies.

Τα σύκα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, αλλά και τις βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Ε και Κ. Επίσης περιέχουν πολλά και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο.

Τα σύκα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη, εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών.

# Νο 11– Αβοκάντο (pH -8.2)

Αλκαλικές τροφές - ΑβοκάντοΤα αβοκάντο είναι ακόμη μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές και από τις πιο σημαντικές. Περιέχει βασικές βιταμίνες και μέταλλα, που βοηθούν στην απομάκρυνση βλαβερών τοξινών από το σώμα.

Μπορεί γρήγορα να αποκαταστήσει το pH του σώματος και να το οδηγήσει στο βέλτιστο επίπεδο.

Περιέχει βιταμίνες C, Ε, Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο.

Με αυτό τον τρόπο, τα αβοκάντο βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό, το κυκλοφοριακό και το πεπτικό σύστημα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μισό τουλάχιστον αβοκάντο καθημερινά, προσθέτοντας το σε σαλάτα ή smoothie.

# Νο 12 – Ανανάς (pH -2.7)

Αλκαλικές τροφές - ΑνανάςΟ ανανάς είναι ένα αλκαλικό φρούτο και ιδανικός για την πέψη. Για αυτό το λόγο, πολλά συμπληρώματα διατροφής τον προσθέτουν σε φόρμουλες που ενισχύουν την πέψη.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανανάς, περιέχει ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη και βοηθά στην εξόντωση των εντερικών παρασίτων. Ο ανανάς περιέχει βιταμίνες Β και C, ενώ περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ωφελούν την καρδιακή υγεία, τα κύτταρα και τον εγκέφαλο και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Επιπλέον ο ανανάς μειώνει τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα διευκολύνει την πέψη και λειτουργεί σαν φυσικό υποκατάστατο της ασπιρίνης.

Ελέγξτε το επίπεδο pH σας

Μπορείτε να δοκιμάσετε το επίπεδο pH σας, αγοράζοντας τις ειδικές ταινίες σε κατάστημα υγιεινής διατροφής ή στο φαρμακείο της πόλης σας. Μπορείτε να μετρήσετε το pH σας με το σάλιο ή τα ούρα.

Η δεύτερη ούρηση, από τη στιγμή που ξυπνάτε το πρωί, θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Συγκρίνετε τα χρώματα στη δοκιμαστική ταινία με ένα διάγραμμα κλίμακας pH, που πάντα συνοδεύει το σετ δοκιμαστικής ταινίας.

Ο καλύτερος χρόνος για να ελέγξετε το pH σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι μία ώρα πριν από ένα γεύμα και δύο ώρες μετά από το γεύμα.

Αν κάνετε τον έλεγχο με το σάλιο σας, θα πρέπει ιδανικά να μείνετε μεταξύ ενός pH 6,8 και 7,3 (να θυμάστε ότι το βέλτιστο pH είναι περίπου 7,365).

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Προφυλάξεις αλκαλικής διατροφής

Όταν καταναλώνετε πολλές αλκαλικές τροφές θα πρέπει εξίσου να προσέξετε, επειδή είναι πιθανό να γίνει υπερβολικά αλκαλικό το σώμα.

Αυτό θα δημιουργήσει επίσης προβλήματα στον οργανισμό και θα χρειαστείτε αντίστοιχα κάποιες όξινες τροφές για να παραμείνετε υγιείς.

Η σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει σωστές αναλογίες αλκαλικών αλλά και όξινων τροφίμων. Το καλύτερο είναι να καταναλώνετε μια ποικιλία πραγματικών, ολόκληρων τροφίμων (κυρίως λαχανικών και φρούτων) και να περιορίστε την κατανάλωση των συσκευασμένων ειδών.

ΔιαφήμισηΔιαφήμιση

Τα οφέλη από μια αλκαλική διατροφή, μπορεί να περιλαμβάνουν καλύτερη καρδιακή υγεία, ισχυρότερα οστά, μειωμένο πόνο και αναστροφή των ανεπαρκειών θρεπτικών ουσιών.

Από την κατανάλωση μιας έντονα αλκαλικής διατροφής, μπορείτε να περιμένετε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη ψυχική εστίαση και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό που θα διαπιστώσετε είναι μια γενικά μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, καθώς θα αντιμετωπίζετε τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής.

Γνωρίζετε τις καλύτερες αλκαλικές τροφές;

Εσείς γνωρίζετε ότι αυτές είναι οι καλύτερες αλκαλικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς και να αποφύγετε τις ασθένειες; Καταναλώνετε κάποιες από αυτές καθημερινά;

Αφήστε αν θέλετε το -όπως πάντα- πολύτιμο σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Καιτη Ψαραντωνη λέει:

  Καλημερα σας!!Πολλα ευχαριστω για το ωραιο σας αρθρο!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Καίτη. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που το βρήκατε χρήσιμο και ελπίζω να βοηθήσει για ακόμη καλύτερη υγεία.
   Εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα!! 🙂

 • Ο/Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ λέει:

  Σας ευχαριστούμε πολυ για τις πολύ όμορφες και πολύτιμες συμβουλές σας, θα ήθελα να μου πείτε εαν είναι καλό το πρωί που πίνω πάντα χυμό πορτοκαλιού φρέσκο κ μετά απο μια ωρα περίπου πίνω τσάι του βουνού με μέλι με κουλουρακια; δημιουργείται όξινο περιβάλλον; ευχαριστώ πολυ πολύ. Αλεξάνδρα.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Αλεξάνδρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ο χυμός φρούτων γενικά είναι θρεπτικός, αρκεί να μην βάζετε για στύψιμο πάνω από δύο φρούτα, λόγω φρουκτόζης. Εδώ θα βρείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για τους χυμούς φρούτων που είναι πολύτιμοι για την υγεία, ΟΤΑΝ δεν ξεπερνούν τα δύο φρούτα τη φορά. https://rogmes.gr/ygieines-trofes-na-apofygete/
   Το πορτοκάλι ενώ έχει μέτριο pH γύρω στο 7.0 – 7.5, λόγω της βιταμίνης C μετατρέπεται σε pH από 3.5 ως 4 (όξινο), το μέλι έχει pH 3.7 – 4.20, τα μπισκότα έχουν γύρω στο 5.0 και το τσάι περίπου στο 7.0 (πράσινο τσάι = 7.0 – 10.0 και μαύρο τσάι= 4.9 – 5.5).
   Για αυτό θα πρότεινα, να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον δύο ωρών από τις επιλογές αυτές ή να επιλέγονται ταυτόχρονα τροφές που ισορροπούν το αποτέλεσμα, π.χ. ένα σύκο ξερό. Αν όμως, οι διατροφικές επιλογές στην υπόλοιπη μέρα αφορούν περισσότερο αλκαλικές τροφές, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην επιλογή του πρωινού.
   Ελπίζω να βοήθησα λίγο και εύχομαι ένα πολύ όμορφο μεσημέρι! 🙂

 • Πολλα ευχαριστω για τη πολυτιμη ενημέρωση ..δεν ακολουθουσα και πολυ σωστη διατροφή..τωρα προσπαθω(λογο πρόβλημα υγειας) για αυτο για εμενα εναι διπλα χρήσιμο…ευχαριστω!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Δήμητρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πιστεύω πως η διατροφή και η υγεία, δεν είναι τόσο πολύπλοκα θέματα, όμως για να υπάρχουν καλά αποτελέσματα, χρειάζεται απλά θέληση για αλλαγή. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και το θέμα υγείας είναι ένα “καμπανάκι” για τις αλλαγές αυτές.
   Εύχομαι γρήγορα περαστικά και μια πολύ όμορφη ημέρα. 🙂

 • Τι να σχολιάσω σε ένα πολύ χρήσιμο και τέλειο άρθρο
  Μπράβο , συνεχίστε έτσι να μας ενημερώνεται

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Παναγιώτη. Τι να πω και εγώ για τα τόσο καλά σας λόγια.
   Αν και είναι ελάχιστο, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ελπίζω το άρθρο να φανεί χρήσιμο για λίγο καλύτερη υγεία.
   Εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα!

 • Ο/Η Αναστασία Κοντονή λέει:

  Πολυ χρήσιμες οι συμβουλες σας, ηδη με βοηθουν αρκετά….ευχαριστω

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Αναστασία. Χαίρομαι που τα άρθρα μπορούν να φανούν χρήσιμα.
   Εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • Ο/Η ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ λέει:

  Ενώ το ph κυμαίνεται από 0(όξινο)-7(ουδέτερο)-14(αλκαλικό), χαρακτηρίζετε σαν αλκαλικές τροφές κάποιες με ph κάτω του 7. Επίσης δίνετε τιμές αλκαλικότητας άνω του 14 (14.1 και 16.7!!!).

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια διαβάζοντας άρθρα για το σωστό pH που θα πρέπει να έχει το σώμα μας και το οποίο διαφέρει σε κάθε όργανο μας, αλλά και με το αντίστοιχο των τροφών. Όταν αναφέρουν δηλαδή πολλές πηγές, π.χ. -1.2 σημαίνει μείον από το βασικό pH του 7.4. Δηλαδή για παράδειγμα, το μπρόκολο που έχει -1.2 στην ουσία έχει pH 6.2. Τα φύλλα παντζαριού που έχουν -16.7 pH, έχουν ουσιαστικά 9.3.
   Οι τιμές πολλών τροφών μάλιστα, μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια οξύτητας ή αλκαλικότητας (ειδικά όταν τα λαχανικά ή τα φρούτα μεγαλώνουν σε ιδιαίτερα εμπλουτισμένο από μέταλλα χώμα).
   Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια:
   “ιδιαίτερα όξινα ή αλκαλικά διαλύματα είναι δυνατόν θεωρητικά να έχουν pH μικρότερο από 0 ή μεγαλύτερο από 14. Κάτι τέτοιο δεν αντιτίθεται στο μαθηματικό ορισμό του pH, το οποίο ως λογαριθμική συνάρτηση μπορεί θεωρητικά να παίρνει οσοδήποτε μικρές και οσοδήποτε μεγάλες τιμές”.
   https://el.wikipedia.org/wiki/PH
   Ίσως θα έπρεπε να αναφέρω το τελικό pH της κάθε τροφής για να μην δημιουργηθεί σύγχυση (κάτι που μάλλον θα κάνω με την πρώτη ευκαιρία), όμως προτίμησα να το γράψω όπως το διάβασα σε ιατρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού.

 • Ο/Η Γιώργος Πυλαρινός λέει:

  Κυρία Δήμητρα , ο κ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ πιο πάνω έχει απόλυτο δίκιο. Θα ήταν καλύτερα νομίζω να παραλείψετε τις αρνητικές τιμές στο pH. H συλλογιστική ” Όταν αναφέρουν δηλαδή πολλές πηγές, π.χ. -1.2 σημαίνει μείον από το βασικό pH του 7.4.” δεν είναι ορθή αφού δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τα φύλλα παντζαριού. Γιατί αντίστοιχα έπρεπε -16,7 να σημαίνει μείον από το βασικό pH του 7.4. Δηλαδή 7,4-16,7. Αυτό δίνει σαν αποτέλεσμα -9,3 (και όχι 9,3). Πιθανότατα οι ιατρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού χρησιμοποιούν είτε άλλη βαθμονόμηση (?) είτε αναφέρονται σε κάτι άλλο και όχι στο pH. (Σε άλλες ιστοσελίδες το pH για το μπρόκολο καθώς και για το παντζάρι είναι 7,5)

 • >