Πως Να Χάσετε Κιλά Και Λίπος Με 7 Πρωινές Συνήθειες (Εύκολες)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Πολλές φορές αναρωτιέστε πως να χάσετε κιλά και λίπος, με υγιεινό και πρακτικό τρόπο. Λένε μάλιστα, πως:

«αν κερδίσεις το πρωινό, έχεις κερδίσει ολόκληρη τη μέρα σου»!

Αν λοιπόν θέλετε να κερδίσετε το στοίχημα με τα κιλά και το λίπος, θα πρέπει να ξεκινήσετε το πρωινό σας με το σωστό τρόπο.

Ανεξάρτητα από τους στόχους που έχετε για απώλεια βάρους και λίπους, μπορεί κατά καιρούς να αισθάνεστε δυσκολία ή αδυναμία στην εφαρμογή ορισμένων αλλαγών.

Ίσως λόγω κακής ψυχολογίας ή διαφόρων δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Διαφήμιση

Η μείωση όμως λίγων ή πολλών κιλών αλλά και λίπους, δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει μια ολοκληρωτική αναθεώρηση της διατροφής και του τρόπου ζωής που κάνατε ως τώρα.

Χρειάζεται όμως έστω λίγες αλλά συντονισμένες αλλαγές και ειδικά στις πρωινές συνήθειες σας.

Έτσι ώστε να παρατηρήσετε σταδιακά τις αλλαγές που επιθυμείτε στο βάρος και το λίπος του σώματος σας.

Στην πραγματικότητα, αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις 7 πρωινές συνήθειες που αναφέρω, δηλαδή ορισμένες μικρές αλλαγές στην πρωινή ρουτίνα σας, θα σας βοηθήσει να χάσετε σημαντικό βάρος και λίπος.

Αν μάλιστα, αποφασίσετε να εφαρμόσετε τις παραπάνω πρωινές συνήθειες μόνιμα και να τις διατηρήσετε στην καθημερινότητα σας, θα δείτε αποτελέσματα που δεν πιστεύατε πως μπορούν να ισχύσουν.

Πως να χάσετε κιλά και λίπος με φυσικό τρόπο

Αν αναρωτιέστε λοιπόν, πως να χάσετε κιλά και λίπος με υγιεινό τρόπο, ακολουθήστε τις 7 αυτές, απλές πρωινές συνήθειες και καλή σας επιτυχία!

#Νο 1 Φάτε ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που το πρωινό μας θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Αυτό που τρώμε δηλαδή για πρωινό, μπορεί να καθορίσει την πορεία της ημέρας μας.

Το πρωινό επίσης θα καθορίσει αν θα αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι μέχρι το μεσημεριανό σας γεύμα. Ή βέβαια, αν θα πάτε στο πλησιέστερο κατάστημα με πρόχειρο φαγητό ή γλυκά.

Η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη σημαντική απώλεια βάρους και λίπους με απόλυτα υγιεινό τρόπο.

Μια μελέτη μάλιστα με 20 κορίτσια στην εφηβεία έδειξε, πως η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μείωσε την επιθυμία μετά από το γεύμα πολύ πιο αποτελεσματικά, από ότι το πρωινό με φυσιολογικές πρωτεΐνες. (1)

Μια άλλη μελέτη σε 15 άνδρες διαπίστωσε ότι το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καταστέλλει την έκκριση γκρελίνης πιο αποτελεσματικά (δηλαδή της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της όρεξης), από το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. (2)

Ξεκινήσετε λοιπόν τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό με τις ιδανικές πρωτεΐνες.

Επιλέξτε δηλαδή πηγές πρωτεϊνών όπως είναι τα αυγά, το γιαούρτι, ο τόνος, το τυρί cottage, οι ξηροί καρποί και ειδικά τα αμύγδαλα, αλλά και οι σπόροι chia.

#Νο 2 Ξεκινήστε ολιγόλεπτη γυμναστική

Ξεκινήστε έστω μια γρήγορη δεκάλεπτη βόλτα κοντά στο σπίτι σας ή κάνετε μερικές απλές ασκήσεις μέσα στο σπίτι.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική συνήθεια πριν από το πρωινό σας, ώστε να κάνετε κάποια έστω σωματική άσκηση στο σωστό χρόνο.

Σε μια μελέτη του Journal of Physiology, οι ερευνητές πρόσφεραν στους συμμετέχοντες ένα πλούσιο πρωινό. Ορισμένοι από τους εθελοντές έφαγαν το πρωινό πριν ασκηθούν, ενώ άλλοι το έφαγαν μετά από την άσκηση τους. (3)

Όσοι γυμνάστηκαν μετά από το πρωινό τους πήραν σταδιακά βάρος. Εκείνοι όμως που γυμνάστηκαν πρώτα και μετά έφαγαν το ίδιο ακριβώς πρωινό, έχασαν κιλά και λίπος.

Ίσως να σας φαίνεται πολύ απλό και εύκολο για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν ξεκινήσετε όμως αυτή την εξαιρετική συνήθεια κάθε πρωί, λίγη ώρα πριν από το πρωινό σας, θα δείτε θαύματα στο βάρος και το λίπος του σώματος, αλλά και στη διάθεση σας την υπόλοιπη μέρα.

#Νο 3 Πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό σκέτο ή με λεμόνι

Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα ή δύο ποτήρια νερό, θα παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές και μεγάλη επίδραση στο σώμα σας.

Το νερό ως πρώτο πράγμα το πρωί ξεκινά το μεταβολισμό σας και καίτε περισσότερες θερμίδες την υπόλοιπη ημέρα. (4)

Νερό με λεμόνι για απώλεια βάρους και λίπους

Μια μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση 500 ml νερού, οδήγησε σε αύξηση του μεταβολισμού κατά 30% μέσο όρο. (5)

Σκεφτείτε πως εδώ και αρκετά χρόνια, εγώ πίνω τρία ποτήρια νερό μία ώρα ή και δύο ώρες πολλές φορές πριν από το πρωινό μου.

Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνω ταυτόχρονα και διαλειμματική δίαιτα. Αυτή η συνήθεια με έχει βοηθήσει να σταθεροποιήσω το βάρος μου στα 58 κιλά, ακόμη και αν πολλές φορές ξεφύγω σε φαγητό.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να πίνετε έστω ένα ποτήρι σκέτο νερό ή ακόμη καλύτερα νερό με λεμόνι. Μπορείτε φυσικά να προσθέσετε και όποιο άλλο συστατικό θέλετε, όπως για παράδειγμα τζίντζερ ή κανέλα, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

#Νο 4 Ζυγιστείτε τακτικά

Μια φίλη μου διαιτολόγος, μου είχε πει παλαιότερα πως είναι σημαντικό να ζυγίζομαι κάθε πρωί.

Μου τόνισε πως η συνέπεια σε αυτή την απλή συνήθεια παρακολούθησης του βάρους μου, είναι βασικό συστατικό για να πετύχω οποιαδήποτε απώλεια ή συντήρηση του.

Μια μελέτη σε 47 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι ζυγίζονταν καθημερινά, έχασαν σε έξι μήνες περίπου 13 κιλά περισσότερο, από εκείνους που ζυγίστηκαν λιγότερο συχνά. (6)

Ο καθημερινός έλεγχος του βάρους μας έχει επίσης πολύ μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο, επειδή μας υπενθυμίζει τους στόχους μας. Ακόμη λοιπόν και αν φάμε πολύ περισσότερο μια μέρα, θα το διαπιστώσουμε αμέσως.

Έτσι θα μπορέσουμε να το διορθώσουμε εύκολα την επόμενη ή στις δύο επόμενες ημέρες.

#Νο 5 Σχεδιάστε νωρίς το μεσημεριανό σας γεύμα

Η προσπάθεια προγραμματισμού του μεσημεριανού μας γεύματος, μπορεί εκ των προτέρων να βοηθήσει σημαντικά και άμεσα.

Είναι ένας απλός τρόπος, ώστε να κάνετε καλύτερες επιλογές φαγητού και να μειώσετε τα κιλά και το λίπος του σώματος.

Πως να χάσετε κιλά και λίπος - Σχεδιάστε το μεσημεριανό γεύμα

Μια μελέτη που περιελάμβανε 40.554 άτομα διαπίστωσε ότι ο σχεδιασμός γευμάτων, σχετίστηκε με καλύτερη ποιότητα διατροφής. Σχετίστηκε επίσης με περισσότερη ποικιλία τροφίμων και με αρκετά χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. (7)

Είναι σημαντικό να προτιμάμε σπιτικά γεύματα για τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Οι μελέτες δείχνουν πως έχουμε έτσι 28% λιγότερες πιθανότητες να γίνουμε υπέρβαροι, από όσα άτομα προτιμούν τα σπιτικά γεύματα μόνο για τρεις φορές ή λιγότερο την εβδομάδα. (8)

Προσπαθήστε λοιπόν να αφιερώσετε λίγη ώρα το πρωί ή ακόμη και το προηγούμενο βράδυ, για να σχεδιάσετε και να προετοιμάσετε τα γεύματα σας.

Έτσι ώστε οι επιλογές γευμάτων στην ημέρα σας, να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινές.

#Νο 6 Κοιμηθείτε περισσότερο

Ίσως να πιστεύετε πως ο ύπνος δεν έχει καμία σχέση με το πώς να χάσετε κιλά και λίπος.

Αρκετές μελέτες όμως έχουν διαπιστώσει πως η στέρηση ύπνου, μπορεί να σχετίζεται με πολύ αυξημένη όρεξη. Είναι μάλιστα και ένας από τους λόγους που είναι απαραίτητες οι 7-8 ώρες καθημερινού ύπνου. (9)

Διαφήμιση

Μπορείτε να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα το βράδυ ή αν έχετε τη δυνατότητα, να βάλετε το ξυπνητήρι σας λίγο αργότερα. Έτσι θα κερδίσετε επιπλέον ύπνο, που μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και λίπους.

Μια επίσης σημαντική μελέτη από το Εθνικό ινστιτούτο των ΗΠΑ διαπίστωσε, ότι η έλλειψη ή ο περιορισμός του ύπνου αύξησε την πείνα και την όρεξη. Ειδικά για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ συνδέθηκε επίσης με την αύξηση της πρόσληψης θερμίδων. (10)

#Νο 7 Ξεκινήστε διαλειμματική δίαιτα

Θα διαπιστώσετε σταδιακά διαφορές στο σώμα, τα κιλά, το λίπος, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού αλλά και την υγεία σας. Οι διαφορές στην υγεία μάλιστα, είναι περισσότερο σημαντικές από ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Το Πανεπιστήμιο Harvard μάλιστα, δημοσίευσε ένα άρθρο για τα πολλαπλά οφέλη της διαλειμματικής δίαιτας στην απώλεια βάρους και λίπους, αλλά και στη γενικότερη υγεία. (11)

Έχω διαπιστώσει προσωπικά, πως τα δύο πιο εύκολα είδη διαλειμματικής δίαιτας που μπορούν παράλληλα να βοηθήσουν περισσότερο, είναι η 2+5 ημερών και η δίαιτα 16/8.

Οι συγκεκριμένες δίαιτες επιτρέπουν στο σώμα μας να επαναλειτουργήσει σε σωστά επίπεδα και να αυξήσει σημαντικά το μεταβολισμό του.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας ή να βρείτε έναν πλήρη οδηγό για τη δίαιτα των 2:5 ημερών για απώλεια βάρους και λίπους στο νέο, πιο ολοκληρωμένο βιβλίο μου.

Διαφήμιση

Έχω προσθέσει επιπλέον κεφάλαια με 15 ροφήματα φρούτων και βοτάνων που στοχεύουν ειδικά στην απώλεια βάρους και λίπους. Έχουν προστεθεί επίσης κεφάλαια με τροφές μηδενικών θερμίδων και οδηγίες για τη διαλειμματική δίαιτα 16/8.

Γνωρίζω προσωπικά και από όσα μου γράψατε όσοι δοκιμάσατε τη δίαιτα, πως αν ξεκινήσετε την εφαρμογή της θα δείτε σε λίγο καιρό, εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αν λοιπόν αναρωτιέστε πώς να χάσετε κιλά και λίπος, ακολουθήστε τις παραπάνω 7 απλές και εύκολες αυτές πρωινές συνήθειες. Διαπιστώστε μόνοι σας τα εξαιρετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό, τη μείωση του βάρους και του λίπους, αλλά και τη γενικότερη υγεία σας.

Εσείς γνωρίζετε πως να χάσετε κιλά και λίπος αλλάζοντας ορισμένες πρωινές συνήθειες;

Εσείς ακολουθείτε κάποια από τις παραπάνω πρωινές συνήθειες για να χάσετε κιλά και λίπος; Ποια πιστεύετε πως είναι η πιο εύκολη συνήθεια για εσάς, από τις παραπάνω;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας και να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Βλάχου Σοφία λέει:

  Δήμητρα.💕Συνεχίζεις να βοηθάς ακούραστα τους ανθρώπους. Μπράβο. Νομίζω Ότι ένα θέμα που αξίζει να ασχοληθείς Είναι η διατροφή των νοσηλευτών. Οι βάρδιες είναι τόσο ιδιαίτερες που η ώρα φαγητού έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου και δυστυχώς χωρίς υπολογίσιμες θερμίδες. Για να μην σου πώ Ότι οι ώρες ύπνου είναι ανάλογα με το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί ο κάθε Οργανισμός. Έτσι αντικρίζουμε νοσηλευτές με αυξημένο ή μειωμένο βάρος. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.🌸

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σοφάκι μου καλημέρα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Η σωστή διατροφή των νοσηλευτών, ειδικά στις μέρες μας με τα τόσα επιπλέον προβλήματα και άγχη λόγω κορονοϊού, είναι πραγματικά ένα θέμα από μόνο του.
   Πιστεύω πως θα “καλύψω” τον κλάδο σας με τα επόμενα δύο άρθρα και βίντεο αυτού του μήνα ως μέρος 1 και 2 και αφορούν τα 20 συχνά λάθη που κάνουμε όταν θέλουμε να διατηρήσουμε ή να μειώσουμε το βάρος και το λίπος μας. Είναι οι (αποδεδειγμένοι) λόγοι που πολλές δίαιτες ή προσπάθειες καλής διατροφής αποτυγχάνουν, ενώ στην πραγματικότητα γίνεται σημαντική προσπάθεια από όσους προσπαθούν για το αντίθετο.
   Ειδικά οι ώρες ύπνου που ανέφερες, έχουν άμεση σχέση γενικά με το βάρος μας και πολύ περισσότερο με την αύξηση του.
   Ελπίζω λοιπόν με τα επόμενα δύο άρθρα και βίντεο μου να βοηθήσω λίγο περισσότερο όλους εσάς που είστε οι στυλοβάτες μας σε αυτές τις δύσκολες (αλλά και γενικά) εποχές. Χάρηκα πολύ που σε “άκουσα”, έστω και μέσα από το σχόλιο σου. Να προσέχεις πολύ τον εαυτό σου και -όσο μπορείς- να ξεκουράζεσαι.
   Σου εύχομαι καλή δύναμη Σοφάκι μου και καλό μήνα, με υγεία πάνω από όλα! Πολλά φιλιά!! 🙂 💕

 • Ο/Η Αναστασια Ευσταθιου-Νικολεττου λέει:

  Σας ευχαριστω για τις ομορφες ενημερωσεις και συμβουλες.
  Με εκτιμηση
  Αναστασια💐

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία στους στόχους σας! 🙂

 • Ο/Η Μαρια Ευσταθιαδου λέει:

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το νερό!!! Για 2 χρονια επινα το πρωί νερό με λεμόνι και είδα διαφορά στο ανοσοποιητικο!!!
  Αλλα ακουγοντας μια ομιλία από καθηγητη πανεπιστημίου διατροφολόγο μου είπε ότι αυτό είναι λάθος επειδη σε άδειο στομάχι τα κιτρικα φεύγουν στο έντερο και κάθονται στις εγκολπωσεις του και αυτό είναι κακό!!!
  Φοβήθηκα και το έκοψα!!! Τι γνώμη έχετε????

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Μαρία.
   Παρά το ότι δεν έχω διαβάσει ποτέ ως τώρα μια τέτοια αναφορά, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω έναν Πανεπιστημιακό καθηγητή, επειδή εγώ είμαι αρθρογράφος και όχι διατροφολόγος.
   Αυτό που γνωρίζω από μελέτες είναι πως το νερό με λεμόνι βοηθάει σημαντικά για τις πέτρες στα νεφρά, επειδή τα λεμόνια έχουν μεγάλες ποσότητες καλίου που αυξάνει με τη σειρά του τα κιτρικά άλατα στα ούρα και εμποδίζει τη δημιουργία οξαλικών. Με αυτή τη λειτουργία τους αποτρέπεται ο σχηματισμός πέτρας και ενισχύεται η φυσική διαδικασία απομάκρυνσης της από το σώμα μας.
   Θεωρώ βέβαια πως τα δύο συνεχόμενα χρόνια για νερό με λεμόνι, είναι πάρα πολλά.
   Εγώ φυσικά δεν μπορώ να πω αν και ποιος μπορεί να καταναλώσει νερό με λεμόνι, επειδή αυτό αφορά το κάθε άτομο και την υγεία του ατομικά.
   Σας εύχομαι καλό βράδυ και μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • >