2 Μήλα Την Ημέρα – 8 Εντυπωσιακά Οφέλη Που Πρέπει Να Ξέρετε!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα μήλα διαθέτουν περισσότερες από 7.000 διαφορετικές ποικιλίες παγκοσμίως. (1)

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, πως είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.

Το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», έχει αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρή επιστημονική βάση.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν συνεχώς, πως αυτό το φρούτο συγκεντρώνει όλο και περισσότερα ευρήματα για τα οφέλη του στην υγεία μας. Τα οφέλη τους είναι μάλιστα, πέρα από τη φαντασία της κλασικής ιατρικής.

Διαφήμιση

Για να πάρετε απλά μια γεύση από όσα θα σας αναφέρω, μια έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μόνο μήλου την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες, έδειξε 40% πτώση στα επίπεδα της β2-γλυκοπρωτεΐνης I. (2)

Η συγκεκριμένη λιποπρωτεΐνη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, σε υγιείς μεσήλικες. (3)

Οι ποικιλίες των μήλων

Μπορούμε όλοι να βρούμε την αγαπημένη μας ποικιλία!

Όπως ορισμένες ποικιλίες κόκκινων μήλων (Starking Delicious), που αποτελούν τα πιο δημοφιλή μήλα στην ελληνική αγορά.

Ή όπως είναι τα μήλα Zagorin της Ζαγοράς Πηλίου, τα οποία μάλιστα είναι ΠΟΠ κατοχυρωμένα.

Είτε βέβαια όταν αφορούν τις πράσινες ποικιλίες, όπως είναι τα δικά μου αγαπημένα, τα ξινά πράσινα μήλα.

Υπάρχει σίγουρα ένα μήλο για όλους!

Εκτός μάλιστα από ωμά φρούτα ή φρουτοσαλάτα, μπορούν να προστεθούν σε πίτες, μπισκότα, μαρμελάδες, γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης ή φυσικά σε smoothies.

Εκτός από τις πολλές γεύσεις και συνταγές που μπορούμε να τα προτιμήσουμε, τα μήλα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Τα οφέλη τους άλλωστε, υποστηρίζονται από άπειρες παλιές και νέες μελέτες.

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη των μήλων

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα οκτώ εντυπωσιακά οφέλη που προσφέρουν τα μήλα. Επίσης, γιατί σύμφωνα με έρευνες τα δύο μήλα την ημέρα και όχι το ένα, είναι ο μαγικός αριθμός με τα περισσότερα πλεονεκτήματα και θεραπευτικά οφέλη για την υγεία μας.

Τα μήλα κρατούν πράγματι τα σκήπτρα, ανάμεσα στα δημοφιλέστερα φρούτα παγκοσμίως.

Δίκαια λοιπόν, φιγουράρουν στην τριάδα των πιο αγαπημένων φρούτων και τροφών με οκτώ εντυπωσιακά οφέλη, που ίσως λίγα άτομα γνωρίζουν.

Ας τα ανακαλύψουμε λοιπόν:

#1 Θεραπευτική αξία, θερμίδες και ιδιότητες

Τα μήλα περιέχουν 52 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 95 θερμίδες.

Η καλύτερη εποχή τους είναι από τον Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο.

Είναι φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, επειδή περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικές ουσίες ανά μερίδα.

Συγκεκριμένα, ένα μεσαίο μήλο των 200 γραμμαρίων, μας προσφέρει: (4)

  • 28 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 5 γραμμάρια φυτικές ίνες
  • 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) βιταμίνη C
  • 6% ΣΗΠ χαλκό
  • 5% ΣΗΠ κάλιο
  • 4% ΣΗΠ βιταμίνη Κ
  • 2-5% ΣΗΠ βιταμίνες Β1, Β6 και Ε

Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες, που είναι μια σημαντικής ομάδας αντιοξειδωτικών. (5)

Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Τέτοιες παθήσεις είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Τα μήλα περιέχουν επίσης 21 γραμμάρια ζάχαρης που ίσως να ακούγονται πολλά, όμως αφορούν φυσικά σάκχαρα.

Ο οργανισμός μας τα επεξεργάζεται τελείως διαφορετικά από τη ζάχαρη που περιέχει για παράδειγμα, ένα κρουασάν ή ένα γλυκό.

Ο συνδυασμός της ζάχαρης και των φυτικών ινών που υπάρχουν στα μήλα και γενικά στα φρούτα, δεν προκαλεί απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. (6)

Αντίθετα, η μεγαλύτερη κατανάλωση συγκεκριμένων ολόκληρων φρούτων, ιδιαίτερα μύρτιλλων, σταφυλιών και μήλων, σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η μεγαλύτερη κατανάλωση χυμού φρούτων όμως, συνδέεται όντως με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. (7)

Οπότε ως συνέπεια τρώγοντας ολόκληρα τα φρούτα, γίνεται σωστή αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας και πείνας.

#2 Βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς

Τα μήλα έχουν συνδεθεί αποδεδειγμένα με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. (8)

Ο μειωμένος κίνδυνος δημιουργείται λόγω των διαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. (9)

Ειδικότερα, μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών, με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. (10)

Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης και μειώνοντας επιπλέον την αθηροσκλήρωση, που είναι η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. (11)

Μια μελέτη έχει επίσης συνδέσει την κατανάλωση λευκών φρούτων στο εσωτερικό τους, όπως είναι τα μήλα και τα αχλάδια, με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε πως για κάθε 1/5 φλιτζάνι με φέτες μήλου που καταναλώνονταν την ημέρα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώθηκε κατά 9%. (12)

#3 Τα μήλα υποστηρίζουν την απώλεια βάρους

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό που τα κάνουν χορταστικά.

Αυτή η αίσθηση πληρότητας είναι μια εξαιρετική στρατηγική για απώλεια βάρους αλλά και λίπους, επειδή βοηθά στη διαχείριση της όρεξης. (13)

Διαλειμματική δίαιτα για απώλεια βάρους και λίπους

Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ολόκληρων μήλων αύξησε το αίσθημα κορεσμού για έως και 4 ώρες περισσότερο, από την κατανάλωση ίσης ποσότητας πουρέ ή χυμού μήλου. (14)

Αυτό συνέβη επειδή όταν τρώμε ολόκληρα τα μήλα, μειώνονται οι γαστρικές κενώσεις στον ίδιο ρυθμό που το στομάχι μας αδειάζει το δικό του περιεχόμενο. (15)

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως οι πολυφαινόλες των μήλων μπορούν να συμβάλλουν ενεργά κατά της παχυσαρκίας. (16)

Η κατανάλωση μήλων μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου, που σχετίζεται με το βάρος και τις καρδιακές παθήσεις. (17)

#4 Τα μήλα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη

Η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. (18)

Σε μια ανασκόπηση πολλών μελετών διαπιστώθηκε, ότι η κατανάλωση μήλων και αχλαδιών συσχετίστηκε με 18% μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Στην πραγματικότητα, μόνο μία μερίδα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο κατά 3%. (19)

Επιπλέον, τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της φλαβονόλης κερσετίνη (Quercetin), μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. (20)

Όπως επίσης και την πρόσληψη σακχάρου στο έντερο, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

#5 Βοηθούν στην καταπολέμηση του άσθματος

Τα μήλα είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων μας από την οξειδωτική βλάβη.

Το πλεόνασμα του οργανισμού σε ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη. Η οποία, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις και αλλεργιογόνες καταστάσεις στο σώμα. (21)

Το δέρμα του μήλου όμως είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική κερσετίνη. Η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. (22)

Με αυτή τη λειτουργία της αποτρέπεται το βρογχικό άσθμα και η ιγμορίτιδα. (23)

#6 Τα μήλα βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που δρα ως πρεβιοτικό. Η πηκτίνη τροφοδοτεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου, δηλαδή τα καλά βακτήρια στο έντερο μας. (24)

Η μικροχλωρίδα του εντέρου εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες που σχετίζονται τόσο με την υγεία όσο και με τις ασθένειες.

Επιπλέον, παίζει ουσιαστικό ρόλο στη συνολική ευεξία μας.

Ένα υγιές έντερο είναι σχεδόν πάντα, το κλειδί για καλύτερη υγεία. (25)

Οι διαιτητικές ίνες και η πηκτίνη είναι σημαντικά για το έντερο, επειδή προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Ειδικότερα, αλλάζουν ευεργετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας. (26)

#7 Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μήλα, μπορούν να προσφέρουν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για ορισμένους τύπους καρκίνου. (27)

Συμπεριλαμβάνοντας τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του πεπτικού συστήματος.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν, πως οι πολυφαινόλες των μήλων εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. (28)

Μια μελέτη σε γυναίκες μάλιστα ανέφερε, ότι η υψηλότερη κατανάλωση μήλων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. (29)

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των μήλων, μπορεί επίσης να συμβάλει στη γενική καταπολέμηση του καρκίνου.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε, ότι οι ίνες πηκτίνης των μήλων θα μπορούσαν να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο τους. (30)

#8 Τα μήλα βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου

Η κερσετίνη στα μήλα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μας από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. (31)

Επιπλέον, μπορεί να προστατεύσει τα νεύρα από οξειδωτική βλάβη και να αποτρέψει τραυματισμούς. (32) Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. (33)

Επιπλέον, η κερκετίνη μπορεί να αποτρέψει τη νευρική βλάβη που σχετίζεται με το στρες. Ρυθμίζοντας έτσι με φυσικό τρόπο τους δείκτες οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες. (34)

Πως θα πάρουμε τα περισσότερα οφέλη από τα μήλα

Μια έρευνα με 40 συμμετέχοντες έδειξε, πως τα δύο μήλα την ημέρα και όχι το ένα, είναι ο μαγικός αριθμός για να πάρουμε όλα τα σημαντικά οφέλη τους.

Οι άντρες και οι γυναίκες της έρευνας κατανάλωσαν δύο μήλα την ημέρα για οκτώ εβδομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες υπέφεραν από υψηλή χοληστερόλη. (35)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση των δύο μήλων, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL και της γλυκόζης. Επιπλέον, παρουσιάστηκε βελτίωση στη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων, που βοήθησε στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. (36)

Για να πάρουμε όμως όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, είναι προτιμότερο να τρώμε τα μήλα με άδειο στομάχι και ειδικά τα πράσινα μήλα.

Επομένως, βοηθάμε έτσι το σώμα μας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες από την αρχή της ημέρας.

Με αυτή τη διατροφική κίνηση μας, πολλαπλασιάζεται η παραγωγή υγιών κυττάρων στο σώμα. Επιπλέον, μειώνεται η πιθανότητα χρόνιων ασθενειών.

Ειδικά τα πράσινα μήλα, θεωρούνται ο μεγαλύτερος εχθρός των καρδιακών παθήσεων, των καρδιαγγειακών ατυχημάτων και του διαβήτη. (37)

Τελευταίες σημειώσεις για τα μήλα

Τα μήλα αποτελούν μια υπερτροφή και όχι άδικα!

Διαφήμιση

Είναι ένα απίστευτα θρεπτικό φρούτο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Ειδικότερα, η κατανάλωση τους συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και σοβαρών ασθενειών. (38)

Όμως, αυτό που διαφοροποιεί τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής από τα υπόλοιπα και τους δίνει ένα σημαντικό διατροφικό προβάδισμα, είναι τα εξής:

  • Είναι φρέσκα και νοστιμότερα
  • Περιέχουν πολύ λιγότερα χημικά, από όσα χρησιμοποιούνται στα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής
  • Έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
  • Προσφέρουν στον οργανισμό μας τα συστατικά που έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε κάθε εποχή. Τα καλοκαιρινά φρούτα για παράδειγμα, είναι απαραίτητα για ενυδάτωση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ενώ αντίθετα τα χειμερινά φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C, για να θωρακίσουν τον οργανισμό μας από τα μικρόβια και τις ιώσεις.

Γνωρίζατε για τα 8 οφέλη που προσφέρουν τα μήλα;

Εσείς γνωρίζατε τα οκτώ αυτά εντυπωσιακά οφέλη που προσφέρουν τα δύο μήλα την ημέρα; Ξέρατε πόσο σημαντικά είναι για τη γενικότερη υγεία μας και την αποφυγή ασθενειών;

Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>