5 Λάθη Που Κάνετε Όταν Πίνετε Νερό Με Λεμόνι Το Πρωί

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Σας έχω αναφέρω αρκετές φορές για τις εκπληκτικές ιδιότητες και τα οφέλη που προσφέρει το νερό με λεμόνι το πρωί, στον οργανισμό και το σώμα μας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια λάθη που μπορεί να κάνετε όταν πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί και όχι μόνο.

Η σωστή κατανάλωση του νερού με λεμόνι είναι απόλυτα σημαντική.

Με τη λάθος χρήση του λεμονιού όμως, δε θα έχετε τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Μπορεί σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, να βλάψετε την υγεία σας.

Διαφήμιση

Δύο από τα πιο σημαντικά οφέλη που μας προσφέρουν τα λεμόνια ή το νερό με λεμόνι, είναι:

 • η βοήθεια τους για να μειώσουμε ή να απομακρύνουμε εντελώς και με φυσικό τρόπο τις πέτρες από τα νεφρά (1)
 • οι υψηλές ποσότητες της σημαντικής βιταμίνης C που περιέχουν, μειώνοντας έτσι την ανεπάρκεια και τα συμπτώματα της (2)

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης C, είναι: (3)

 • ούλα που ματώνουν
 • έντονη κούραση
 • αργή επούλωση πληγών
 • εύκολοι μώλωπες
 • ξηρή επιδερμίδα
 • απότομες μεταβολές στη διάθεση
 • ανεξήγητη αύξηση βάρους
 • εύθραυστα οστά

Το νερό με λεμόνι έχει επίσης εξαιρετική αντιισταμινική δράση που μειώνει ή αποτρέπει τις αλλεργίες. Έχει σημαντικές αντιμυκητιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση διαφόρων μυκήτων, όπως είναι ο μύκητας καντίντα. (4)

Επιπλέον, είναι κρίσιμη η βοήθεια του στη μείωση του ουρικού οξέος και στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου στον οργανισμό. (5)

Τα 5 σημαντικά λάθη που κάνετε όταν πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 5 σημαντικά λάθη που κάνετε όταν πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί, μερικά από τα πιο βασικά οφέλη του στο σώμα και τον οργανισμό μας, αλλά και πως να αποφύγετε αυτά τα λάθη διορθώνοντας τον τρόπο που χρησιμοποιείτε και καταναλώνετε τα λεμόνια.

#1 Πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί λίγο πριν το φαγητό

Ένα από τα πιο βασικά και συνηθισμένα λάθη που πολλά άτομα κάνουν, είναι να πίνουν νερό με λεμόνι το πρωί ή κάποια άλλη ώρα, λίγο πριν από το φαγητό.

Όπως ίσως γνωρίζετε, αν και το λεμόνι έχει όξινη γεύση, όταν εισέρχεται στον οργανισμό μετατρέπετε σε αλκαλική τροφή. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει το pH του στομάχου, το οποίο πρέπει να είναι όσο όξινο χρειάζεται, ώστε να γίνει σωστά η πέψη.

Θα πρέπει λοιπόν να πίνουμε νερό με λεμόνι τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν ή μετά το φαγητό. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγουμε να το πίνουμε, όταν έχουμε φάει έστω και κάποιο σνακ.

Το καλύτερο είναι να πίνουμε νερό με λεμόνι το πρωί ή το βράδυ και ειδικά όταν κάνουμε διαλειμματική ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα. Έτσι ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα να ξεχάσετε και να το πιείτε λίγο πριν ή μετά από το φαγητό.

#2 Δεν διαλύετε το λεμόνι με νερό

Το δεύτερο πολύ σημαντικό λάθος, το οποίο ακούω να κάνουν αρκετά άτομα, είναι να πίνετε το λεμόνι με λίγο νερό ή ακόμη και σκέτο.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στο στομάχι, αλλά και στα δόντια.
Τα λεμόνια έχουν pH περίπου 2-3, το οποίο είναι πολύ όξινο.

Επιπλέον, περιέχουν ένα ισχυρό οξύ, το κιτρικό οξύ, το οποίο σε απευθείας επαφή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα δόντια μας δημιουργώντας φθορές.

Η καλύτερη και πολύ εύκολη λύση, είναι να πίνουμε το νερό με λεμόνι χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι. Έτσι ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα δόντια μας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το σμάλτο τους.

#3 Έλκη, οισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστρίτιδα

Το τρίτο λάθος που κάνουν κάποια άτομα είναι να πίνουν νερό με λεμόνι όταν έχουν έλκος στομάχου, οισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστρίτιδα.

Μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα υγείας, αν όταν πίνετε νερό με λεμόνι ή τρώτε λεμόνια και γενικά εσπεριδοειδή, αισθάνεστε ένα κάψιμο ή γενικά δυσφορία στο στομάχι.

Όταν έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε έλκος στο στομάχι, οισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστρίτιδα, θα πρέπει να αποφεύγετε τα λεμόνια. Αποφύγετε ειδικά το νερό με λεμόνι, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και τον πόνο στο στομάχι.

#4 Αλκάλωση

Το τέταρτο λάθος που μπορεί να κάνετε, είναι να πίνετε νερό με λεμόνι όταν υπάρχει αλκάλωση στο αίμα. Η αλκάλωση συμβαίνει όταν η κλίμακα του pH στο αίμα, δεν είναι ισορροπημένη στα οξέα και τις βάσεις που περιέχει. (6)

Επίσης, η αλκάλωση δημιουργείται όταν το αίμα έχει πολύ περισσότερες βάσεις από ότι θα έπρεπε φυσιολογικά και γίνεται πολύ αλκαλικό. Η αλκάλωση μπορεί να σχετίζεται με διάφορες παθήσεις και καταστάσεις, όπως είναι τα χαμηλά επίπεδα καλίου.

Μπορεί όμως να διαπιστωθεί αν υπάρχει αλκάλωση, με ανάλυση αίματος ή ούρων.

Μερικά από τα συμπτώματα που δείχνουν πως μπορεί το αίμα να είναι περισσότερο αλκαλικό από ότι θα έπρεπε, είναι: (7)

 • οι συνεχόμενες ή παρατεταμένες μυϊκές συσπάσεις
 • οι σπασμοί
 • το τρέμουλο των χεριών
 • η ναυτία
 • το μούδιασμα

Όταν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί στο αίμα, εμφανίζονται πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως είναι:

 • η σύγχυση
 • η ταχυπαλμία
 • οι ζαλάδες
 • η δυσκολία στην αναπνοή
 • το κώμα

#5 Δεν χρησιμοποιείτε και τη φλούδα του λεμονιού

Οι φλούδες του λεμονιού περιέχουν τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μέρη ολόκληρου του λεμονιού.

Τα περισσότερα άτομα όμως, στύβουν το λεμόνι και πετούν τα υπόλοιπα μέρη του.

Ο καλύτερος τρόπος για να πίνουμε νερό με λεμόνι, είναι να προσθέσουμε και τις φλούδες, όταν φυσικά τα λεμόνια είναι βιολογικά ή σπιτικά.

Σε αυτή την περίπτωση και μόνο, τα πλένουμε πολύ καλά, τα κόβουμε σε χοντρές ή λεπτές φέτες, ανάλογα με την προτίμηση μας και τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ.

Μια άλλη λύση που εγώ προτιμώ, είναι:

 • Βάζουμε το βιολογικό λεμόνι ολόκληρο σε 1/2 λίτρο νερό
 • Αφήνουμε για μισή ή μία ώρα
 • Το βγάζουμε από το νερό
 • Στύβουμε το χυμό του μέσα στο νερό
 • Το ρίχνουμε σε ένα ποτήρι και το πίνουμε

Είναι ιδανικό να πίνετε το χυμό ενός λεμονιού με δύο ποτήρια νερό ή το χυμό μισού λεμονιού με ένα ποτήρι νερό.

Οι σημαντικές ιδιότητες ολόκληρου του λεμονιού

Οι φλούδες λεμονιού είναι γνωστό ότι περιέχουν 5-10 φορές περισσότερες βιταμίνες από αυτές που περιέχει ο χυμός λεμονιού. (8)

Μας προσφέρει έτσι όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες C και B και τα πτητικά του έλαια. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επιπλέον, ολόκληρο το λεμόνι περιέχει και μια άγνωστη σε πολλούς βιταμίνη, τη βιταμίνη Π. Η βιταμίνη Π αφορά ένα σύμπλεγμα 6.000 ενώσεων, που είναι γνωστές ως φλαβονοειδή. (9)

Τα φλαβονοειδή προστατεύουν το σώμα μας από μύκητες, παράσιτα και βακτήρια. Επίσης, βοηθούν στην υγεία των οστών και των δοντιών, απομακρύνουν ή προλαμβάνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. (10)

Διαφήμιση

Το κολλαγόνο ως γνωστό, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των μυών και της επιδερμίδας μας.

Το νερό με λεμόνι είναι πολύ σημαντικό για ένα υγιή οργανισμό και σώμα.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη που ανέφερα παραπάνω, ώστε να επωφεληθούμε από τις απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες και τα πολλαπλά οφέλη του.

Γνωρίζατε για τα 5 σημαντικά λάθη που ίσως κάνετε όταν πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί;

Εσείς γνωρίζατε για τα 5 αυτά σημαντικά λάθη που ίσως να κάνετε, όταν πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί;

Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ λέει:

  EIΣΤΕ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ !! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ !!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι που ήταν χρήσιμο το άρθρο μου. Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα! 🙂

 • Αυτό με το λεμόνι, καλύτερα είναι το βράδυ πριν πάμε ήταν υπνο, το πρωί όταν ξυπνάμε η 1 ώρα πριν το φαγητό;

 • Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για την λάθος χρήση του λεμονιού με το νερό το πρωί πριν τι φαγητό! Εγώ έχω παλινδρόμηση και μάλλον έχω κάνει ήδη ζημιά . Θα το σταματήσω. Ευχαριστώ πολύ

 • Καλησπέρα τι εννοείτε γάλα κουρκουμά ποιο είδος γάλακτος μπορούμε να βάλουμε;

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα σας. Αυτό που διαβάζετε είναι άρθρο σχετικά με το λεμόνι. Σχετικά με τον κουρκουμά και πως να ετοιμάσετε γάλα κουρκουμά, θα διαβάσετε αυτό το άρθρο: https://rogmes.gr/gala-kourkouma-prin-ton-ypno/
   Καλό βράδυ και χαρούμενη εβδομάδα. 🙂

 • >