Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι σχεδόν πάντα η πιο απλή λύση, ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειψη της στον οργανισμό.
Άλλωστε, η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης είναι η υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως, ενώ συναγωνίζεται την πρωτιά με την ανεπάρκεια σιδήρου. (1)
Γνωρίζετε μάλιστα, πως στη χώρα μας περίπου επτά στα δέκα άτομα έχουν μικρή ή μεγάλη ανεπάρκεια βιταμίνης D;
Ξέρατε επίσης πως αυτό το περίεργο φαινόμενο στις χώρες του Νότου, θεωρείται πλέον «Μεσογειακό Παράδοξο» λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας, επειδή κάθε χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια θα έπρεπε να ελαχιστοποιεί την έλλειψη αυτής της βιταμίνης. (2)
Διαφήμιση
Η αναγκαία λοιπόν και άμεση λύση για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης D.
Δυστυχώς όμως, πολλά άτομα πιστεύουν πως γενικά τα συμπληρώματα διατροφής είναι απλά η λήψη ενός χαπιού.
Ενώ ένα επιπλέον μειονέκτημα είναι, πως οι συστάσεις των γιατρών δεν εξηγούν το σωστό τρόπο που είναι απαραίτητος και κρίσιμος, για να απορροφηθεί η βιταμίνη αυτή από τον οργανισμό.
Η επάρκεια της βιταμίνης D στο σώμα μας όμως, είναι υψηλής σημασίας και κρίσιμη.
Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πως η έλλειψη της είναι ένας βιοδείκτης χρόνιων ασθενειών και ευπάθειας σε ιούς. Ενώ γίνεται επιπλέον σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας της και της συνολικής υγείας μας. (3)
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα σας αναφέρω:
- γιατί είναι τόσο απαραίτητη η βιταμίνη D για το σώμα μας
- ποιος είναι ο Νο 1 κίνδυνος από τη λάθος λήψη της
- πως και με ποια άλλη βιταμίνη είναι καλύτερη η πρόσληψη της
- τι θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στον οργανισμό που ίσως γίνουν μη αναστρέψιμα
Ο ρόλος της βιταμίνης D
Ο συνηθισμένος ρόλος της βιταμίνης D σχετίζεται κυρίως με το ασβέστιο, το φώσφορο και τα οστά. (4)
Έτσι ώστε με το συνδυασμό τους να κατανεμηθεί σωστά στον οργανισμό μας και να ενδυναμώσει ή να σκληρύνει τα οστά μας.
Το 1920 μάλιστα, οι επιστήμονες σύνδεσαν την έλλειψη βιταμίνης D με τη ραχίτιδα. (5)
Όσο μεγαλώνουμε και μακραίνουν τα οστά, αν δεν σκληραίνει η επιφάνεια τους δημιουργείται σταδιακά οστεομαλακία, όπως λέγεται.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μάλιστα, πως η μοναδική υπεύθυνη για τη ραχίτιδα ήταν η έλλειψη αυτής της βιταμίνης. (6)
Ο μη συνηθισμένος ρόλος της όμως, που δεν ήταν αρχικά γνωστός, είναι η κρισιμότητα της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επειδή είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων και τη διάρκεια ζωής μας. (7)
Η κρισιμότητα της επάρκειας βιταμίνη D στο σώμα
Η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη για τη ρύθμιση κάθε φλεγμονής, επειδή τα χαμηλά επίπεδα της αυξάνουν τις φλεγμονές. (8)
Ενώ συνδέεται με τη δημιουργία νέων κυττάρων και ειδικά εγκεφαλικών κυττάρων, που είναι απαραίτητα για να έχουμε υγιή εγκέφαλο και μνήμη. (9)
Η τόσο κρίσιμη και σημαντική λοιπόν βιταμίνη, είναι επιπλέον απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA. Οπότε, αν το σώμα μας δεν δημιουργεί νέους υγιείς ιστούς επειδή έχουμε έλλειψη της, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος. (10)
Αυτή η ύπουλη ασθένεια συμβαίνει, επειδή υπάρχει πιθανότατα ανεξέλεγκτα κακός πολλαπλασιασμός των κυττάρων και αστάθεια στα γονίδια.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να ευθύνεται επίσης για τη δημιουργία αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι τα εξής: (11)
- ρευματοειδής αρθρίτιδα
- λύκος
- ψωρίαση
- ψωριασική αρθρίτιδα
- διαβήτης τύπου 1
- σκλήρυνση κατά πλάκας
- Χασιμότο
- ελκώδης κολίτιδα
- Νόσος του Crohn
- λεύκη
- κακοήθης αναιμία
Η έλλειψη της βιταμίνη D ίσως να είναι επίσης υπεύθυνη για πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, επειδή καταρρέουν οι ιστοί του νευρικού συστήματος. (12)
Τέτοιες ασθένειες είναι:
- η Νόσος του Πάρκινσον
- η σχιζοφρένεια
- το Αλτσχάιμερ
- η κατάθλιψη
Ίσως λοιπόν πολλές φορές, θεωρούμε την έλλειψη βιταμίνης D ασήμαντη ή δευτερεύουσας σημασίας.
Από τα παραπάνω δεδομένα όμως θα καταλάβατε, πόσο κρίσιμη και σημαντική είναι για τη λειτουργία του οργανισμού και των οργάνων μας.
Ποια είναι όμως τα φυσιολογικά επίπεδα της στον οργανισμό;
Η έλλειψη ισχύει όταν τα επίπεδα της D3 είναι χαμηλότερα από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL). (13)
Ανεπάρκεια υπάρχει όταν τα επίπεδα της D3 είναι χαμηλότερα από 30 ng/mL και επάρκεια ισχύει όταν τα επίπεδα της είναι πάνω από 30 ng/mL.
Οι ιδανικές τιμές της D3 είναι όταν τα επίπεδα της είναι πάνω από τα 40-60 ng/mL για όλη τη διάρκεια του έτους.
- 8 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Το Σώμα Χρειάζεται Βιταμίνη D (Τροφές + Τιμές)
- Η Καλύτερη Ώρα Για Βιταμίνη D & Η Σωστή Ημερήσια Δοσολογία
- Βιταμίνη C – Οι 12 Καλύτερες Τροφές Που Την Περιέχουν
- Ρυτίδες & Βιταμίνη Ε: Οι 8 Φυσικοί Τρόποι Να Τη Χρησιμοποιήσετε
Ενώ, η χαμηλή έκθεση μας στον ήλιο ακόμη και το καλοκαίρι, η σκουρόχρωμη επιδερμίδα, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χαμηλή περιεκτικότητα της στις τροφές, είναι τα κύρια αίτια του Μεσογειακού Παράδοξου, που ανέφερα παραπάνω.
Αναγκαστικά λοιπόν και όταν δεν παίρνουμε ικανοποιητική ποσότητα της από τον ήλιο ή τις τροφές, προτιμούμε μια άμεση λύση που είναι τα συνθετικά συμπληρώματα βιταμίνης D.
Ο #1 κίνδυνος από τα συμπληρώματα βιταμίνης D
Ποιος είναι όμως πλέον ο νούμερο ένα κίνδυνος που διατρέχουμε από αυτή την επιλογή;
Γιατί θα πρέπει να προσέξουμε, έτσι ώστε να μη δημιουργήσουμε επιπλέον προβλήματα στον οργανισμό και το σώμα μας;
Αν δεν πάρουμε τη βιταμίνη D από τον ήλιο και πάρουμε συμπλήρωμα της, το χάπι θα πάει αρχικά στο στομάχι. Για να τη διασπάσει το στομάχι όμως, θα πρέπει να υπάρχουν καλές ποσότητες πεπτικών ενζύμων.
Επιπλέον, η βιταμίνη αυτή είναι λιποδιαλυτή, όπως είναι επίσης η Α, η Ε και η Κ.
Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να την απορροφήσουμε σωστά, μόνο αν τη συνδυάσουμε με τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά και όχι με νερό. Τέτοια τρόφιμα είναι για παράδειγμα το αβοκάντο, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο. (14)
Μια μελέτη μάλιστα που διεξήχθη σε 50 ηλικιωμένους έδειξε, πως όταν συνδυάσουμε τη λήψη βιταμίνης D με ένα λιπαρό γεύμα, θα αυξήσουμε τη συγκέντρωση της στο αίμα κατά 32%. Και μάλιστα μετά από μόλις 12 ώρες, σε σύγκριση με ένα γεύμα χωρίς καθόλου λιπαρά. (15)
Καταφέρατε λοιπόν να την απορροφήσετε σωστά από το στομάχι και τώρα θα πρέπει να μεταφερθεί επίσης σωστά στην κυκλοφορία του αίματος.
Υπάρχει όμως μια πρωτεΐνη, που λέγεται καλβιντίνη και όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά δεσμεύει τη βιταμίνη D. (16)
Όταν μάλιστα αυτή η κατάσταση είναι συνεχόμενη, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας σκλήρυνσης κατά πλάκας και κακοήθων όγκων. Τέτοιοι όγκοι είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Αν όλα γίνουν σωστά, στη συνέχεια η βιταμίνη D θα μεταφερθεί στα κύτταρα.
Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι υποδοχείς για να απορροφηθεί σωστά και να κατανεμηθεί στα κύτταρα των νεφρών, του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών και φυσικά του νευρικού συστήματος.
Συνιστώμενες ημερήσιες δοσολογίες
Αν λοιπόν, λαμβάνετε την ημέρα από τουλάχιστον 600 έως 1.000 διεθνείς μονάδες iu, που είναι η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα και δεν είναι πολλές, μειώνετε αυτόματα τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 60-77%. (17)
Επιπλέον, απομακρύνετε το νούμερο ένα κίνδυνο για δημιουργία πολλαπλών προβλημάτων από την έλλειψη βιταμίνης D.
Παρά το ότι η δοσολογία συμπληρώματος βιταμίνης D διαφέρει από άτομο σε άτομο, μπορεί να εξαρτηθεί επίσης από:
- το βάρος
- την ηλικία
- το χρώμα της επιδερμίδας
- την κατάσταση υγείας
- την επαρκή έκθεση στον ήλιο
Η καθημερινή λήψη 5.000 iu για τους ενήλικες και 2.000 iu για τα παιδιά, είναι γενικά ασφαλής. Παρόλα αυτά, την κατάλληλη δοσολογία θα τη συστήσει μόνο ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας.
Για να έχουμε όμως τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά βιταμίνη D3. Η εβδομαδιαία ή μηνιαία λήψη θα βοηθήσει στη σωστή κατανομή της στους ιστούς, έτσι ώστε να προσφέρει αυξημένα οφέλη στο σώμα.
Η φυσική και καλύτερη πηγή της βιταμίνης D
Η ιδανική πηγή για να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D, είναι φυσικά ο ήλιος, που την παράγει στο δέρμα μας, με την έκθεση μας στη UVB ηλιακή ακτινοβολία.
Η έκθεση μας μάλιστα στον ήλιο το καλοκαίρι ή με ηλιοφάνεια για 15-20 λεπτά χωρίς αντιηλιακό, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας 10.000 – 20.000 iu βιταμίνης D3.
Όμως η ζάχαρη μπορεί να μπλοκάρει αυτή τη βιταμίνη στο σώμα μας και είναι ένας απόλυτα αρνητικός παράγοντας για τη σωστή απορρόφηση της D.
Οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αν τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές που την περιέχουν φανερά ή κρυφά.
Η σύνδεση της βιταμίνης D με άλλες βιταμίνες και μέταλλα
Μια νέα μελέτη που τη δημοσίευσε το περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας (JAOA) έδειξε, πως υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του μαγνησίου, για την υγεία των οστών. (18)
Οι ερευνητές αναφέρουν πως αν τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό μας δεν είναι ικανοποιητικά, τότε το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει τη βιταμίνη D και παραμένει ανενεργή.
Επιπλέον, μελέτες έδειξαν πως η D3 χρειάζεται τη βιταμίνη Κ2 για να ενεργήσει σωστά. (19)
Ο συνδυασμός τους ενισχύει με φυσικό τρόπο την οστεοκαλσίνη στα κύτταρα των οστών. Για να αυξήσουμε όμως την οστική πυκνότητα, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη οστεοκαλσίνη.
Η βιταμίνη Κ2 σε συνδυασμό με την D3 αυξάνουν επίσης μια ουσία, το γλουταμινικό οξύ, που προστατεύει τα αγγεία μας από μια πιθανή ασβεστοποίηση. (20)
Είναι λοιπόν ιδανικό να ρωτάτε πάντα το γιατρό σας, ποιο συνδυασμό χρειάζεται να επιλέξετε για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D.
Τελευταίες σημειώσεις για το #1 κίνδυνο λήψης βιταμίνης D και πώς να τον αποφύγετε
Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, είναι να αποφεύγετε τη λήψη της τις βραδινές ώρες. Η λήψη βιταμίνης D το βράδυ μπορεί να μειώσει την παραγωγή της μελατονίνης, που όπως γνωρίζετε είναι η ορμόνη του ύπνου.
Αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή όταν παίρνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D, το σώμα μας πιθανότατα το θεωρεί σημάδι ότι υπάρχει ηλιακό φως.
Οπότε μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, που τα επίπεδα της το βράδυ θα πρέπει κανονικά να τα αυξάνουμε. Η μείωση της όμως, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του ύπνου μας.
Εσείς γνωρίζατε πως μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα από τη λανθασμένη λήψη στα συμπληρώματα βιταμίνης D;
Αφήστε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.
Σας ευχαριστώ θερμά για την ανάγνωση αυτού του άρθρου. Να είστε πάντα υγιείς και να έχετε μια εκπληκτική χρονιά, με χαρά και ευτυχία. 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Εξαιρετικές πληροφορίες, ευχαριστώ πολύ! Δυστυχώς οι γιατροί δεν είναι όλοι καλά ενημερωμένοι. Χορηγούν D χωρίς K2, κι όταν τους ζητάς σχετική φόρμουλα σου λένε “μόνο αυτό μπορώ να συνταγογραφίσω, που δεν περιέχει Κ2”.
πολυ σωστα ολα τα οσα αναφερεις στο αρθρο σου Δημητρα. μερικα ερωτηματα.
1.Λενε καποιοι ειναι ορμονη παρα βιταμινη και πολλες διεργασιες της ακομη παραμενουν αγνωστες στην επιστημονικη κοινοτητα.Οντως ειναι ετσι?
και κατι ακομη
2 απο δικη μου εμπειρια και σε τι μορφη ειναι εξαρταται η απορροφηση της…π.χ. χαπι ή spray. αν υπαρχουν θεματα με το στομαχι…καλα ειναι να ελεγχεται με αναλυσεις η σε ποιο βαθμο απορρόφησή της για να διαφοροποιηται το ειδος της αναλογα(χαπι ή spray, ή οτι αλλο).
3 και τελος ποια ειναι η σωστη ηλιοθεραπεια..και χειμωνα και καλοκαιρι. ωρες και διαρκεια…διοτι η ακτινοβολια και χωρις αντιηλιακο μας φοβιζει και ο κινδυνος για καρκινο του δερματος ειναι πιθανος.
ευχαριστω για ολα που μας προσφερεις
νασαι καλα
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ Ελένη, όμως δεν μπορώ να απαντήσω σε προσωπικές ερωτήσεις. Να είσαι και εσύ πάντα καλά και να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα και εβδομάδα! 🙂
Ευχαριστούμε θερμά για ακόμη μια φορά για τις χρήσιμες πληροφορίες! Καλή χρονιά με υγεία και καλή επιτυχία στο έργο σας!
Να είστε επίσης πάντα καλά, όπως και όσοι αγαπάτε. Εύχομαι μια υπέροχη χρονιά, με υγεία και ό,τι καλύτερο! 🙂