12 Περίεργα Σημάδια Για Βλάβη στο Συκώτι (Ηπατική Βλάβη)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η βλάβη στο συκώτι είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα υγείας, επειδή επηρεάζεται η λειτουργία πολλών άλλων οργάνων.

Σε έναν κόσμο όπου η υγεία είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός, οι προειδοποιήσεις που στέλνει το σώμα μας απαιτούν την πλήρη προσοχή και βοήθεια μας σε αυτό.

Τι συμβαίνει όμως, όταν το συκώτι μας στέλνει σήματα ως σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, επειδή είναι οι φωνές από το σώμα μας που μας μιλά;

Αναλύοντας πάντα τα σημάδια και τα συμπτώματα, θα ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σημαντικό αυτό όργανο και όχι μόνο.

Διαφήμιση

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε τα 12 πολύ περίεργα σημάδια, που δείχνουν βλάβη στο συκώτι και ίσως το θάνατο του, επειδή μπορεί να υπάρχει ηπατική βλάβη και λίπος σε αυτό, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην γίνει χειρότερη η κατάσταση, σταματώντας έτσι την εξασθένηση και την καταστροφή του.

Η ανάγκη αποτοξίνωσης του σώματος για να αποφύγετε βλάβη στο συκώτι

Το συκώτι μπορεί να αποτοξινωθεί από μόνο του, σύμφωνα με τους μηχανισμούς του σώματος και τον τρόπο που λειτουργεί.

Κάποιες φορές όμως υπάρχουν περίπλοκες καταστάσεις στον οργανισμό μας.

Οπότε για να μπορέσει το συκώτι να διώξει αποτελεσματικά τις τοξίνες, να διορθώσει τη βλάβη και να λειτουργήσει ξανά σωστά, χρειάζεται επιπλέον βοήθεια από μας.

Πολλά άτομα πιστεύουν πως το συκώτι μας μπορεί να καταστραφεί μόνο από την κατανάλωση αλκοόλ.

Στην πραγματικότητα όμως εκτός από το αλκοόλ, αυτά που προκαλούν την καταστροφή και το θάνατο του είναι τα: (1)

 • Επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού, που πολλές φορές βρίσκονται κρυμμένα σε διάφορες συσκευασμένες τροφές
 • Υπερκατανάλωση ομέγα-6 λιπαρών οξέων
 • Γρήγορο φαγητό

Ενώ, η υπερβολική ή συχνή κατανάλωση ορισμένων παυσίπονων φαρμάκων, όπως είναι η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη που είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το κάπνισμα και ασθένειες και ιοί όπως είναι η ηπατίτιδα, είναι επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για το συκώτι.

Τα 12 περίεργα σημάδια για βλάβη στο συκώτι

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν βλάβη στο συκώτι και σταδιακά το καταστρέφουν, κάνοντας το να αργοπεθαίνει.

Τότε αυτό ζητάει τη βοήθεια μας, εμφανίζοντας διάφορα συμπτώματα ηπατικής βλάβης.

Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μάλιστα είναι πολύ περίεργα και πρέπει να τα γνωρίζετε, επειδή ίσως δεν θα τα φανταζόσασταν ποτέ.

Διορθώνοντας τη βλάβη στο συκώτι, θα αποτρέψετε την ολοκληρωτική καταστροφή του ή οποιαδήποτε επιπλέον ζημιά σε αυτό.

Θα σας αναφέρω επίσης και ορισμένα εύκολα πράγματα που μπορείτε άμεσα να κάνετε, φροντίζοντας με υγιεινό τρόπο την αποτοξίνωση του ήπατος.

#1 Ανοιχτόχρωμα κόπρανα

Όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, το συκώτι μας στέλνει επιπλέον χολή για να βοηθήσει στην πέψη των λιπαρών από τις τροφές που έχουμε φάει, δίνοντας στα κόπρανα το συνηθισμένο σκούρο χρώμα.

Όταν όμως υπάρχει λίπος στο συκώτι ή γενικά ζημιά σε αυτό, η χολή διαταράσσεται και το υγρό της είναι μειωμένο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο ανοιχτόχρωμα ή μπεζ κόπρανα. (2)

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα κόπρανα διαχωρίζονται σε μικρά κομμάτια, τα οποία επιπλέουν στο νερό.

Είναι κάτι που συμβαίνει λόγω των λιπαρών που δεν έχουν χωνευτεί σωστά, κάνοντας τα κόπρανα πιο ελαφρά σε βάρος.

#2 Δυσκολία στη νυχτερινή όραση

Αν είναι δύσκολο να δείτε καθαρά το βράδυ ή όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός, είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός έχει έλλειψη ρετινόλης ή αλλιώς βιταμίνης Α, όπως λέγεται. (3)

Και σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος της χολής που παράγει το συκώτι είναι σημαντικός, επειδή βοηθάει να απορροφήσει ο οργανισμός μας τη βιταμίνη Α.

Η ρετινόλη είναι απόλυτα σημαντική, για τα ραβδωτά κύτταρα των ματιών μας, τα οποία είναι κύτταρα φωτοϋποδοχέα στον αμφιβληστροειδή του ματιού μας.

Τα κύτταρα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλότερο φως και προσαρμόζονται επιπλέον σε διαφορετικά επίπεδα φωτός.

Όταν όμως υπάρχει λίπος ή γενικά βλάβη στο συκώτι, η παραπάνω διαδικασία δεν γίνεται σωστά και διακόπτεται.

Οδηγώντας σε κακή ή μηδενική απορρόφηση της βιταμίνης Α, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη όραση τη νύχτα ή με χαμηλό φωτισμό.

Αυτό το σύμπτωμα βέβαια, μπορεί να δείχνει επίσης βουλωμένη χοληδόχο κύστη. Ειδικά, αν έχετε επίσης ξηρά και ερεθισμένα μάτια που πονούν ή όταν αισθάνεστε σαν να έχουν μέσα «καρφίτσες».

#3 Πρησμένο δεξί πόδι

Το τρίτο περίεργο σύμπτωμα που δείχνει πρόβλημα στο συκώτι, είναι το πρησμένο δεξί πόδι. (4)

Όταν η ροή του αίματος δεν γίνεται όπως πρέπει στο συκώτι, μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και αύξηση αυτού του οργάνου.

Το πρήξιμο με τη σειρά του, ασκεί πίεση στις φλέβες εκείνου του σημείου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού ή νερού στα πόδια και ειδικά στο δεξί που βρίσκεται στην ίδια πλευρά.

Όταν πιέσετε μάλιστα αυτή την περιοχή με το δάχτυλό σας, μπορεί να αφήσει ένα μικρό βαθούλωμα.

Αν δηλαδή διαπιστώσετε ότι ο δεξιός αστράγαλος ή η γάμπα είναι πιο πρησμένη από την αριστερή, είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του ήπατος.

#4 Λευκές κουκίδες στα βλέφαρα

Ένα επιπλέον περίεργο σημάδι που δείχνει προβλήματα ή βλάβη στο συκώτι, είναι η εμφάνιση μικρών λευκών ή κιτρινωπών εξογκωμάτων πάνω στα βλέφαρα. (5)

Αυτές οι κηλίδες είναι ουσιαστικά μικρές συλλογές χοληστερόλης που συσσωρεύονται γύρω από τα μάτια.

Σχηματίζουν λοιπόν λιπαρά κίτρινα εξογκώματα, λόγω της αδυναμίας του συκωτιού να διασπάσει και να μοιράσει τη χοληστερόλη σωστά στο σώμα.

#5 Αίσθημα πίεσης στη δεξιά πλευρά του σώματος

Ένα ακόμη σύμπτωμα για βλάβη στο συκώτι, είναι η αίσθηση πίεσης, πόνου ή γενικά ενόχλησης στη δεξιά πλευρά του σώματος. (6)

Στην ίδια πλευρά δηλαδή που βρίσκεται το συκώτι και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει μετά το φαγητό.

Η βλάβη στο συκώτι και η κακή λειτουργία του αναγκάζει τη χολή να γίνει πιο παχύρευστη και λασπωμένη. Μπλοκάρει έτσι τους μικρούς σωλήνες που συνδέονται με τη χοληδόχο κύστη, δημιουργώντας μια πίεση ή ενόχληση στη δεξιά πλευρά των νεύρων.

Αυτή η πίεση μπορεί επίσης να επηρεάσει το φρενικό νεύρο όπως λέγεται, προκαλώντας μυϊκή ένταση και πόνο στην περιοχή γύρω από τον δεξιό ώμο.

#6 Παρουσία μωβ και κόκκινων κηλίδων στο σώμα

Όταν το συκώτι μας έχει συμφόρηση, φλεγμονή ή βλάβη, παράγει λιγότερες πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή πήξη του αίματος.

Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε πιο επιρρεπείς σε μελανιές, ενώ μπορεί επίσης να δημιουργηθούν μωβ ή κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, που ορισμένες φορές προκαλούν ακόμη και φαγούρα. (7)

Αυτές οι κηλίδες εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές όπως είναι το κάτω μέρος των χεριών ή των ποδιών.

Είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι που συνήθως οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, λόγω ηπατικής ασθένειας ή διαβήτη.

#7 Σκασμένες φτέρνες

Στο νούμερο επτά σημάδι για βλάβη στο συκώτι, είναι οι σκασμένες φτέρνες στα πόδια. (8)

Το σώμα μας έχει ανάγκη τη νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3, για να ενυδατώσει, να λειάνει και να ενδυναμώσει την επιδερμίδα, αλλά και να την προστατεύσει από βλάβες.

Όταν όμως υπάρχει ηπατική βλάβη, το σώμα κρατάει αυτή τη βιταμίνη για το συκώτι που είναι πιο σημαντικό από το δέρμα. Έτσι ώστε να μπορέσει να διορθώσει πρώτα αυτή τη βλάβη, αφήνοντας πολύ λίγη ή ακόμη και καθόλου από τη βιταμίνη Β3 για άλλα όργανα, όπως είναι το δέρμα.

Έτσι η νιασίνη δεν είναι αρκετή για να φτάσει στα τελευταία σημεία του σώματος που είναι οι φτέρνες και τις αφήνει να μείνουν ξηρές και σκασμένες.

Μπορείτε να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα της επιδερμίδας, απλά φροντίζοντας να βάλετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν τη βιταμίνη Β3 ή με συμπληρώματα της.

Με αυτό τον τρόπο θα επιδιορθωθεί ταυτόχρονα ένα ακόμη πρόβλημα, που είναι το λίπος στο συκώτι.

#8 Αίσθηση επίμονης επιθυμίας για ξύσιμο

Το αίσθημα μιας περίεργης και επίμονης επιθυμίας για να ξύσετε τις παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών σας, είναι αποτέλεσμα της αύξησης των οξέων χολής κάτω από το δέρμα. (9)

Όταν δηλαδή το συκώτι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την κατανομή της χολής στο σώμα μας ή να φιλτράρει τα οξέα της όπως πρέπει.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση βιταμινών στην κυκλοφορία του αίματος, ενεργοποιώντας έτσι την επιθυμία φαγούρας.

#9 Λευκά νύχια ή λευκές γραμμές στα νύχια

Ένα σημάδι για πιθανή βλάβη στο συκώτι ή για κάποιο άλλο κρυμμένο πρόβλημα υγείας, είναι αν παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας: (10)

 • Γίνονται λευκά και χάνουν σταδιακά το φυσικό χρώμα τους
 • Εμφανίζουν λευκές γραμμές ή λευκές κηλίδες πάνω τους
 • Γίνονται πιο στρόγγυλα και πιο χοντρά σε πάχος, σαν βολβός

Αυτή η κατάσταση ίσως επίσης να δείχνει την έλλειψη οξυγόνου στα νύχια.

Μελέτες μάλιστα από το 1950 έδειξαν, πως οκτώ στα δέκα άτομα με σοβαρά ηπατικά προβλήματα, παρουσίαζαν είτε λευκά νύχια, είτε πολλές λευκές γραμμές πάνω τους.

#10 Σκουρόχρωμα ούρα

Το συκώτι μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση των γερασμένων ερυθρών κυττάρων.

Όταν αυτό δεν γίνεται όπως πρέπει, μπορεί να παρατηρήσουμε ένα κιτρινωπό χρώμα στο λευκό των ματιών, που λέγεται χολερυθρίνη. (11)

Όταν το συκώτι ή η χοληδόχος κύστη έχουν βλάβη, αυτή η ουσία κυκλοφορεί στο υπόλοιπο σώμα και στη συνέχεια αποβάλλεται από την ουροδόχο κύστη μέσω των ούρων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ούρα να παίρνουν ένα καφέ ή γενικά σκούρο χρώμα, επειδή το συκώτι δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τη χολερυθρίνη.

Ορισμένα επίσης φάρμακα όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα υπνωτικά χάπια ή τα χάπια αντισύλληψης, μπορεί να εμφανίσουν αυτό τον αποχρωματισμό, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το συκώτι.

#11 Κιτρινωπό δέρμα

Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά και δεν μπορεί να διαχειριστεί και να μοιράσει όπως πρέπει τη χολερυθρίνη στο σώμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα.

Αυτή είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ίκτερος και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ηπατικής βλάβης. (12)

Οφείλεται συνήθως σε καταστάσεις υγείας όπως είναι η ηπατίτιδα, η κίρρωση του ήπατος ή σε δηλητηρίαση από λάθος φάρμακα.

Αν έχετε παρατηρήσει αυτό το κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα σας, θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Έτσι ώστε να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και να σας καθοδηγήσει όπως πρέπει στη θεραπεία.

#12 Αραχνοειδείς φλέβες

Έχετε μήπως παρατηρήσει στα πόδια ή το σώμα σας ορισμένες κόκκινες φλεβίτσες σαν ιστό από αράχνη ή κόκκινες φλέβες που είναι ορατές πολύ κοντά στο δέρμα;

Αν ναι, σημαίνει ότι αυτές οι φλέβες υποφέρουν και έχουν υποστεί βλάβη, επειδή το συκώτι δεν μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά τα επιπλέον οιστρογόνα.

Η παραμονή δηλαδή οιστρογόνων στο σώμα, μπορεί να αδυνατίσει τα αιμοφόρα αγγεία στις φλέβες.

Οδηγώντας έτσι σε διαστολή τους και στην εμφάνιση των αραχνοειδών φλεβών στο δέρμα. (13)

Επειδή η βλάβη στο συκώτι είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται να την διορθώσετε άμεσα, αν έχετε διαπιστώσει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με το γιατρό σας για να κανονίσετε μια εξέταση στο συκώτι.

Πως όμως μπορούμε να αντιστρέψουμε τη βλάβη στο συκώτι;

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τα στάδια της βλάβης στο συκώτι και την πορεία του.

Ασθένειες του ήπατος - Στάδια

Δημιουργείται δηλαδή στην αρχή λίπος στο συκώτι και μετά ηπατική ίνωση όπως λέγεται, όπου δημιουργούνται ινώδεις ιστοί στο ήπαρ.

Η συνέχεια είναι κίρρωση του ήπατος που μπορεί να γίνει θανατηφόρα και το τελευταίο στάδιο είναι η νεφρική ανεπάρκεια.

Ευτυχώς όμως, το συκώτι έχει την εκπληκτική ικανότητα να αναγεννάτε μόνο του και να ανακάμπτει και πάλι.

Όταν φυσικά, δεν συνεχίζεται η κακή διατροφή και η προσθήκη τοξινών, που δημιούργησαν όλο αυτό το πρόβλημα.

Τα πιο σημαντικά βήματα για να αναστρέψετε τη βλάβη στο συκώτι

Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να αντιστρέψετε την ηπατική βλάβη. (14)

Μειώστε ή απομακρύνετε άμεσα τα εξής:

 • Ζάχαρη
 • Επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Αλκοόλ
 • Αναψυκτικά
 • Λευκά τρόφιμα
 • Όσες τροφές περιέχουν τα παραπάνω

Ένα λιπαρό ή μειωμένης λειτουργίας συκώτι ανταποκρίνεται στη φρουκτόζη, τη ζάχαρη δηλαδή που βρίσκεται και στα φρούτα, ακριβώς το ίδιο όπως ανταποκρίνεται και στο αλκοόλ.

Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να προσέξετε ποια φρούτα είναι προτιμότερο να φάτε και θα σας τα αναφέρω παρακάτω.

Προσθέστε στη διατροφή σας πικρές και πλούσιες σε θείο τροφές, που μπορούν να απομακρύνουν αρχικά το λίπος στο συκώτι. Όπως είναι τα:

 • Σταυρανθή λαχανικά
 • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Κρεμμύδια και πράσα
 • Σκόρδο
 • Αυγά
 • Αγκινάρες
 • Ρόκα
 • Ραδίκια
 • Μανιτάρια
 • Αβοκάντο
 • Λιναρόσπορο
 • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 • Κόκκινα φρούτα
 • Λιπαρά ψάρια
 • Καρύδια
 • Κανέλα
 • Κίμινο

Η γλουταθειόνη στη διατροφή για να βελτιώσουμε τη βλάβη στο συκώτι

Προσθέστε επίσης στη διατροφή σας γλουταθειόνη, που θεωρείται το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτοξινώσει ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Η γλουταθειόνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ήπατος, ενώ παρέχει προστασία ενάντια στο οξειδωτικό στρες.

Τη γλουταθειόνη μπορείτε να τη βρείτε σχεδόν σε όλα τα λαχανικά και ειδικά στα:

 • Σπαράγγια
 • Μπάμιες
 • Πατάτες
 • Σπανάκι
 • Κολοκυθάκια

Μπορείτε επίσης να βρείτε γλουταθειόνη σε φρούτα όπως είναι:

 • Αβοκάντο
 • Πεπόνι
 • Γκρέιπφρουτ
 • Πορτοκάλι
 • Ροδάκινο
 • Φράουλες
 • Καρπούζι

Όπως επίσης και σε συμπληρώματα γλουταθειόνης, που θα βρείτε στα τοπικά ή διαδικτυακά φαρμακεία.

Ξεκινήστε τη μέρα με καφέ βιολογικό ή με τσάι συγκεκριμένων βοτάνων όπως είναι τα παρακάτω:

 • Κουρκουμάς
 • Γαϊδουράγκαθο
 • Κανέλα
 • Πράσινο τσάι
 • Τζίνσενγκ
 • Γλυκόριζα
 • Τζίνγκο μπιλόμπα
 • Χελιδώνιο
Διαφήμιση

Όλα τα παραπάνω βότανα είναι ιδανικά για την αποτελεσματική αποτοξίνωση και την αποτροπή ινωδών ιστών στο συκώτι.

Επιπλέον, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός λίτρου νερού την ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά αν είναι υψηλής ποιότητας μεταλλικό νερό.

Το νερό με λεμόνι είναι επίσης πολύ σημαντική προσθήκη, έτσι ώστε να βελτιώσετε το αίμα και να βοηθήσετε στην παραγωγή χολής, που θα διασπάσει σωστά τα λιπαρά.

Εσείς γνωρίζετε για τα 12 παραπάνω σημάδια που δείχνουν βλάβη στο συκώτι;

Ποιες τροφές έχετε βάλει στην καθημερινή σας διατροφή για να αποτρέψετε μια πιθανή ηπατική βλάβη;

Αφήστε τις σκέψεις και τα σχόλια σας παρακάτω.

Εύχομαι να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και νέα εβδομάδα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>