10 Προειδοποιητικά Σημάδια για Αλτσχάιμερ ή Άνοια

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποια είναι τα πρώτα σημάδια για Αλτσχάιμερ ή άνοια και αν αυτή η ασθένεια έχει ήδη ξεκινήσει σε εσάς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς να το γνωρίζετε;

Παλαιότερα, η νόσος Αλτσχάιμερ ονομάζονταν «γεροντική άνοια» και τη θεωρούσαν μια φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος.

Αυτή η θεωρία όμως δεν ισχύει!

Στην πραγματικότητα είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, που αυξάνεται μεν στην τρίτη ηλικία, όμως οι παθολογικές διαδικασίες της έχουν ήδη ξεκινήσει, αρκετά χρόνια πριν να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Ενώ μπορεί πλέον να εκδηλωθεί και πριν την ηλικία των 60 χρόνων.

Στις επόμενες δεκαετίες μάλιστα, αναμένεται πολύ γρήγορη αύξηση του συνολικού αριθμού των ασθενών.

Διαφήμιση

Το σημερινό άρθρο θα είναι δυστυχώς, ένα πολύ δύσκολο και ίσως τρομακτικό κείμενο, επειδή τα προειδοποιητικά αυτά σημάδια ισχύουν τα τελευταία χρόνια.

Για αυτό θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να διαπιστώσετε πόσο μακριά μπορεί να βρίσκεστε εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο από την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ και άλλων ενδείξεων άνοιας.

Αν δηλαδή για παράδειγμα, η μνήμη σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και ξεχνάτε συχνά τα ονόματα από την οικογένεια, τους φίλους ή ακόμα και το όνομα του ή της συζύγου σας, διαβάστε οπωσδήποτε αυτό το άρθρο!

Έτσι ώστε να μάθετε:

 • Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια για Αλτσχάιμερ και άνοια
 • Ποια είναι τα 7 στάδια της ψυχικής παρακμής
 • Πόσο σημαντικό είναι να τα διαπιστώσετε όσο γίνεται πιο έγκαιρα
 • Πότε θα πρέπει πραγματικά να ανησυχήσετε ότι δημιουργείται αλτσχάιμερ ή άνοια και,
 • Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη νόσο, αν φυσικά είναι πλέον δυνατό

Τι συμβαίνει στο σώμα, στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας

Το σώμα μας έχει την εκπληκτική ικανότητα να αναγεννάτε μόνο του.

Στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή γενικά των προβλημάτων άνοιας όμως, όταν περάσουμε τα αρχικά στάδια χωρίς να κάνουμε κάτι για αυτά, η ασθένεια γίνεται πλέον μη αναστρέψιμη.

Για αυτό και είναι μια από τις πιο καταστροφικές ψυχικές και σωματικές καταστάσεις, που μπορούμε να βρεθούμε.

Το Αλτσχάιμερ και η άνοια δημιουργούνται όταν υπάρχει ψυχική παρακμή.

Σε αυτή την παρακμή, μειώνεται η ικανότητα μας να κάνουμε τις νοητικές εργασίες της καθημερινότητας.

Επιπλέον, ίσως διαπιστώσουμε εμείς ή τα δικά μας άτομα διαταραχές της μνήμης και του συλλογισμού, αλλαγή προσωπικότητας, αδυναμία προσανατολισμού, διαταραχές του ύπνου, κλπ.

Είναι μια τρομακτική κατάσταση, αν σκεφτείτε πως το σώμα μας είναι ακόμη ζωντανό, όμως το μυαλό μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν μάζες πρωτεϊνών που έχουν συσσωρευτεί στον εγκέφαλο, δημιουργώντας αγγειακή άνοια. (1)

Η αγγειακή άνοια είναι το αποτέλεσμα πολλών σιωπηλών εμφραγμάτων, τα οποία όμως δεν τα έχουμε καταλάβει, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με ένα άτομο που έχει περάσει κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή για να αντιστραφεί αυτή η ασθένεια, χρειαζόμαστε τον εγκέφαλο για να μπορέσει να διορθώσει τις λάθος λειτουργίες του και να είναι παρόν, ώστε να αποτρέψει την επιπλέον εγκεφαλική παρακμή.

Όταν δηλαδή φτάσουμε πέρα από ένα ασφαλές σημείο αντιστρέψιμης βλάβης, απλά δεν έχουμε αρκετά υγιή βιώσιμο ιστό στον εγκέφαλο.

Οπότε δεν μπορούμε να βάλουμε σε εγρήγορση την ενέργεια μας, ώστε να αλλάξουμε το μηχανισμό που ακολουθεί αυτή η ασθένεια.

Τα 7 κρίσιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και τα πρώτα σημάδια για Αλτσχάιμερ ή άνοια

Θα σας αναφέρω ποια είναι αυτά τα 7 στάδια της ψυχικής παρακμής, για να καταλάβετε που βρίσκονται οι προχωρημένες καταστάσεις του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας γενικότερα, όταν έχουν πλέον περάσει το αρχικό πρώτο στάδιο. (2)

Στάδιο 0

Το πρώτο στάδιο είναι το φυσιολογικό, δηλαδή το σημείο 0, αν και συνήθως δεν το ονομάζουν μηδέν, αλλά φυσιολογικό στάδιο.

7 Στάδια της Νόσου Αλτσχάιμερ

Στάδιο 1

Στη συνέχεια έχουμε το στάδιο 1, όπου θέλουμε ιδανικά να βρισκόμαστε (εκτός από το φυσιολογικό) και βρίσκεται στην πράσινη λουρίδα.

Στάδιο 2

Στο στάδιο 2, οι καταστάσεις είναι ακόμη ήπιες και παραμένουμε στην πράσινη ζώνη, όπου δεν έχει αρχίσει ακόμη η άνοια.

Πλέον όμως αρχίζουμε περιστασιακά να ξεχνάμε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, όπως για παράδειγμα που βρίσκονται τα κλειδιά μας. Μπορεί ακόμη να μη μπορούμε να θυμηθούμε διάφορα ονόματα ή γνωστές και συνηθισμένες λέξεις.

Όλα αυτά μέχρι εδώ μπορούν να συμβούν στον καθένα από εμάς, ειδικά σε κάποιες κακές μέρες με άγχος, που όλοι έχουμε.

Ενώ αυτό το στάδιο, θα μπορούσε άνετα να συσχετιστεί με τη μεγαλύτερη ηλικία.

Ο εκφυλισμός της εγκεφαλικής λειτουργίας, είναι μια διαδικασία που οι περισσότεροι άνθρωποι θα την αντιμετωπίσουμε με το πέρασμα των χρόνων.

Ο στόχος μας όμως θα πρέπει να είναι, να συμβεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά και πιο αργά, ώστε να ζήσουμε με υγιή μνήμη περισσότερα χρόνια.

Στάδιο 3

Στο στάδιο τρία βρίσκεται η άνοια πρώιμου σταδίου, όπου βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία ανάπτυξης άνοιας.

Ενώ ακόμη θεωρείται ήπια κατάσταση, κάποια από τα συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε εδώ, είναι να ξεχνάμε ονόματα όταν έχουμε μια συνομιλία.

Όπως επίσης, να ξεχάσουμε το όνομα κάποιου που μόλις μας σύστησαν μετά από 1-2 λεπτά ή μια παράγραφο που μόλις διαβάσαμε ή ποια ταινία είδαμε πριν λίγες μέρες και τι υπόθεση είχε.

Σε αυτό το στάδιο, το άτομο καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα μνήμης και προσπαθεί να βρει μια στρατηγική για να θυμάται καλύτερα.

Ή μπορεί να αρχίσει να σημειώνει πλέον, όσα θέλει να θυμάται ή πρέπει να γνωρίζει.

Ακόμη και σε αυτό το στάδιο, πολλοί από εμάς θα αναγνωρίσουμε και τον εαυτό μας μέσα.

Είναι άλλωστε κάτι που ίσως ήδη κάνουμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, όπως να κάνουμε για παράδειγμα λίστες, για να μείνουμε οργανωμένοι.

Αυτή όμως η συνεχόμενη οργάνωση και η θέληση μας να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, είναι που αρχίζει να χειροτερεύει τα πράγματα.

Επειδή είναι πλέον πολλά τα βήματα, για να διαχειριστούμε όσα θέλουμε να θυμόμαστε.

Σταδιακά τότε, παρατηρούμε πως δεν μπορούμε να χειριστούμε την οργάνωση τόσο καλά.

Σε αυτό ακόμη το στάδιο που καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη και τη λειτουργία της, έχουμε ακόμη υγιή τον εγκέφαλο μας. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε κάποια στρατηγική, για να διορθώσουμε τη μνήμη μας.

Κάτι που είναι απόλυτα σημαντικό για να αντιστρέψουμε το στάδιο 4 που ακολουθεί.

Στάδιο 4

Στο στάδιο 4 αρχίζει η μέτρια πτώση της μνήμης, που κάνει πιο δύσκολο να εντοπίσουμε πως υπάρχει όντως πρόβλημα.

Αυτή η κατάσταση όμως, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να αντιστραφεί η νόσος Αλτσχάιμερ ή η άνοια.

Σε αυτή τη φάση, μπορεί να έχουμε ακόμη σημεία συνειδητοποίησης ότι πρέπει να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις.

Έτσι ώστε να καθυστερήσουμε την απώλεια της, έστω και σταδιακής, κακής μνήμης. Όπως δηλαδή συμβαίνει για παράδειγμα όταν ξεχνάμε κάτι που κάναμε και δεν το θυμόμαστε πια, ακόμη και όταν μας το θυμίζουν οι άλλοι.

Αυτό που συμβαίνει σε αυτό το στάδιο, είναι μειωμένος ή λάθος υπολογισμός και δεν μπορούμε πλέον, να κάνουμε κάποιες απλές μαθηματικές πράξεις.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μειώνουμε από το 100 συνεχώς το 7. Σε αυτό το στάδιο δεν καταλαβαίνουμε πως το αποτέλεσμα είναι 93, μετά 86, μετά 79, μετά 72 και ούτω καθεξής.

Αυτό θα πρέπει να μπορείτε να το κάνετε σωστά, ακόμη και αν γίνει πιο αργά από κάποιο άλλο άτομο ή με περισσότερη σκέψη.

Όταν όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τις πράξεις σωστά, τότε το Αλτσχάιμερ ή η άνοια σε αυτό το στάδιο είναι ακόμη πιο προχωρημένα.

Επιπλέον συμπτώματα και σημάδια για Αλτσχάιμερ στο στάδιο 4

Ορισμένα άλλα συμπτώματα που παρατηρούνται σε αυτό το στάδιο, είναι η ανικανότητα να διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας, ακόμη και αν συγκεντρώνεστε για ώρα. Ενώ, δεν καταλαβαίνετε πλέον ποιες είναι οι καθημερινές εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Τότε αναγκαστικά τις αναλαμβάνει κάποιο άλλο άτομο στην οικογένεια ή τη δουλειά σας.

Μέχρι αυτό το τέταρτο στάδιο λοιπόν, υπάρχει απλά μια μειωμένη γνωστική εξασθένηση.

Τα κύτταρα δηλαδή στον εγκέφαλο αρχίζουν ήδη σταδιακά να μειώνουν την ικανότητα και την ενέργεια τους. Έτσι δεν μπορούν να παράγουν τα σωστά σήματα και να έχουν την ίδια υγιή αντοχή.

Από αυτό το σημείο ουσιαστικά, είναι η αρχή της εξέλιξης της ασθένειας Αλτσχάιμερ ή της άνοιας.

Στάδια 5, 6 και 7

Καθώς λοιπόν η νόσος Αλτσχάιμερ θα προχωρά στα επόμενα δύσκολα στάδια, θα υπάρχει μείωση της αντοχής του εγκεφάλου και πρώιμος εκφυλισμός των κυττάρων του.

Τότε θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ ή άνοιας και μετά διαρκώς και περισσότερα συμπτώματα, που θα οδηγούν στη νόσο.

Αν λοιπόν το προλάβουμε πριν αρχίσει ο εκφυλισμός των κυττάρων και η μειωμένη αντίληψη, μπορούμε να το αντιστρέψουμε.

Αν όμως προχωρήσει αυτή η ασθένεια, θα είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει η πορεία της.

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια για Αλτσχάιμερ ή άνοια

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα 10 προειδοποιητικά σημάδια για Αλτσχάιμερ, που ακολουθούν τα παραπάνω συμπτώματα των αρχικών σταδίων. (3)

Έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα ανιχνεύσουμε έγκαιρα και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, για να γίνει αυτή η τρομακτική νόσος, αναστρέψιμη.

Αρχικά θα ξεκινήσει η μείωση της προσοχής και της προσήλωσης και η ψυχική κόπωση.

Δεν θα μπορείτε δηλαδή να μείνετε συγκεντρωμένοι σε κάποια εργασία, όπως κάνατε ως τώρα.

Πιθανότατα, θα χρειάζεστε περισσότερη καφεΐνη ή κάποιο άλλο διεγερτικό, ώστε να μείνετε προσηλωμένοι στη δουλειά σας.

Ουσιαστικά, θα καταλάβετε ότι υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο που κάνατε τις καθημερινές εργασίες σας, αλλά ίσως πιστέψετε πως οφείλετε απλά σε κούραση.

Άλλες σημαντικές αλλαγές που θα πρέπει να αναζητήσετε, είναι στη στάση του σώματος και την κίνηση σας.

Επειδή ο εκφυλισμός των εγκεφαλικών κυττάρων, μειώνει την ικανότητα για διάφορες εργασίες.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα που εξαρτώνται από τον εγκέφαλο

Αν καθίσετε ακίνητοι και παρατηρήσετε σπασμούς ή τρέμουλο στο χέρι, είναι ένα σημάδι πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ελέγξει τα νεύρα όπως παλιά.

Όπως επίσης και αν προσπαθήσετε να γράψετε κάποιο κείμενο, τότε αυτό θα είναι σημαντικά μειωμένο σε όγκο.

Άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εξαρτάται από τον εγκέφαλο, είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Αν δηλαδή δεν μπορείτε να μυρίσετε κάποιο τρόφιμο ή δεν καταλαβαίνετε τη γεύση του.

Η κακή ποιότητα ύπνου, είναι ένα επιπλέον σημάδι πως μειώνεται η εγκεφαλική λειτουργία.

Είναι απόλυτα σημαντικό να διορθωθεί, επειδή επηρεάζει επιπλέον την παραγωγή ορμονών και τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου, που με τη σειρά τους επηρεάζουν το άγχος.

Το επόμενο που θα πρέπει να παρατηρήσετε, είναι το καμπούριασμα του σώματος και το σκύψιμο.

Η σωστή στάση του σώματος, είναι μέρος της εκτέλεσης εργασιών του εγκεφάλου. Σε αυτή την ασθένεια όμως, γυρίζουμε ξανά στην εμβρυική στάση, που έχουμε ήδη μάθει ως έμβρυα.

Ένα επιπλέον σημάδι που θα εμφανιστεί, είναι η απώλεια της ταλάντωσης του βραχίονα όταν περπατάτε. Ή όταν κουνάτε περισσότερο το ένα χέρι από ότι το άλλο ή όταν στο περπάτημα δεν κουνιέται κανένα χέρι.

Αυτά όμως τα συμπτώματα λειτουργούν και αντίστροφα!

Αν δηλαδή τα προσέξετε και τα διορθώσετε έγκαιρα, στην ουσία ενισχύετε τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σε ποια σημάδια για Αλτσχάιμερ θα πρέπει να ανησυχήσετε

Πότε όμως θα πρέπει πραγματικά να ανησυχήσετε, ότι δημιουργείται αλτσχάιμερ ή άνοια;

Πως δηλαδή θα ξέρετε αν τα παραπάνω σημάδια είναι φυσιολογικά, λόγω ηλικίας ή προσωρινού άγχους;

Τα άτομα με αλτσχάιμερ ή άνοια, χάνουν το χρόνο και τον τόπο που βρίσκονται, το μήνα ή την εποχή του χρόνου.

Μπορεί δηλαδή να είναι καλοκαίρι και να πούνε πως ίσως χιονίσει την επόμενη μέρα. Είναι λοιπόν άλλο να μην θυμόμαστε ότι είναι Κυριακή και άλλο να λέμε ότι τώρα έχουμε καλοκαίρι.

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν ήδη αλτσχάιμερ ή άνοια χάνουν πολύ συχνά πράγματα ή το δρόμο και το μέρος που βρίσκονται.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν να χάσουμε κάποια στιγμή ένα κλειδί για παράδειγμα, όχι όμως το να μη θυμόμαστε που βρίσκεται το σπίτι μας.

Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια για Αλτσχάιμερ

Στη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, γίνεται πολύ δύσκολο για το άτομο αυτό να εξηγήσει κάτι σε μια συνομιλία.

Προσπαθεί να μιλήσει φυσιολογικά, όμως κάνει μεγάλη προσπάθεια να βρει τις κατάλληλες λέξεις, ενώ ο γενικός συλλογισμός του στη συζήτηση, δεν έχει καμία δομή.

Αυτό είναι κάτι που πολλοί από εμάς παρατηρήσαμε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανέφερε σε ένα δημοσιογράφο κατά λέξη:

«Ξέρετε τι θέλω να κάνω με το κουμπί, θέλω να μπει στο κουτί και είμαι τόσο τυχερός, που ξέρεις εννοώ τα πράγματα στη Φλόριντα»

Από το πέμπτο στάδιο έως και το έβδομο, το άτομο αυτό πλέον χάνει την επαφή με το περιβάλλον.

 • Δεν γνωρίζει που μένει και περιπλανάται άσκοπα
 • Δεν ξέρει ποια είναι τα άτομα που βρίσκονται στο σπίτι του, ενώ είναι η οικογένεια του
 • Αδυνατεί να ντυθεί ή να φάει
 • Μπερδεύει τα παπούτσια του ή ντύνεται λάθος για την εποχή
 • Τραυματίζεται εύκολα

Όλα τα παραπάνω χειροτερεύουν σταδιακά σε τρομερό βαθμό στο έβδομο και τελευταίο στάδιο.

Τότε το άτομο αυτό δεν μπορεί να φάει ή να καταπιεί, ακόμη και αν προσπαθήσουμε να το ταΐσουμε εμείς.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν διαπιστώσουμε τα παραπάνω σημάδια για Αλτσχάιμερ ή άνοια

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε, ώστε να προλάβουμε ή να αντιστρέψουμε αυτή την ασθένεια όσο είναι ακόμη νωρίς;

Όταν δηλαδή τα συμπτώματα βρίσκονται στα αρχικά τέσσερα στάδια;

Θα σας πω λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε από όσα ιατρικά άρθρα έχω διαβάσει και όσα βίντεο επιστημόνων έχω παρακολουθήσει.

Όλα αυτά τα εφαρμόζω και εγώ στην καθημερινότητα μου, για να προλάβω (όσο είναι δυνατό) μελλοντικά προβλήματα της μνήμης και του εγκεφάλου.

Καταρχήν, ότι ισχύει για ένα χέρι ή πόδι που μπορεί να σπάσουμε ή να στραμπουλήσουμε, ισχύει και για τον εγκέφαλο. Αν δηλαδή βάλουμε ένα χέρι στο γύψο και μένει ακίνητο για πολύ καιρό, οι μυς συρρικνώνονται και αδρανούν.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται καύσιμο για να λειτουργήσει σωστά. (4)

Αυτό το καύσιμο είναι:

 • Η υγιεινή διατροφή
 • Η συνεχής εξάσκηση της μνήμης με σταυρόλεξα, παζλ και παιχνίδια μνήμης και μυαλού
 • Το οξυγόνο
 • Η κίνηση του σώματος, έστω και με απλό περπάτημα
 • Στοχευμένα ροφήματα βοτάνων που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως είναι το τσάι του βουνού, το δεντρολίβανο και η βερονίκη

Τελευταίες σημειώσεις για τα 10 σημάδια για Αλτσχάιμερ και άνοια

Ακόμη και να έχουμε παρατηρήσει τα πρώτα σημάδια που δείχνουν πιθανό αλτσχάιμερ ή άνοια, όσο βρισκόμαστε ακόμη σε αυτά, μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Η λύση είναι να κάνουμε καθημερινά όσα σας ανέφερα παραπάνω, για να ενισχύσουμε τον εγκέφαλο και τη μνήμη μας.

Διαφήμιση

Να θυμάστε πως μπορεί να γίνει και προληπτική εξέταση για Αλτσχάιμερ ή άνοια και θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας ή με ένα Νευρολόγο/Νευροψυχολόγο.

Οι ασθένειες του εγκεφάλου είναι κατά τη γνώμη μου πιο σοβαρές από του υπόλοιπου σώματος. Αν ο εγκέφαλος μας δηλαδή λειτουργεί όπως πρέπει, μπορούμε να διορθώσουμε τη διατροφή ή την κίνηση.

Αν όμως ο εγκέφαλος νοσεί, τότε δυστυχώς αργά ή γρήγορα, η ασθένεια θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο σώμα, φέρνοντας σταδιακά το τέλος!

Για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να κρατάμε και τον εγκέφαλο μας υγιή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το αρχαίο γνωμικό:

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και νέα εβδομάδα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Ανδρεας Κωνσταντινιδης λέει:

  Eξαιρετικη και πολυ κατατοπιστικη ενημερωση

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια χαρούμενη εβδομάδα! 🙂

 • Το άρθρο για το Αλτσχάιμερ που είδα πριν λίγο είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον , σας ευχαριστώ πολύ .
  Νίκος Βυτόγιαννης

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ και ελπίζω να βοηθήσει σε ακόμη καλύτερη πρόληψη. Να είστε πάντα καλά και καλή εβδομάδα! 🙂

 • >