Ο Υδατάνθρακας Που Είναι Πιο Επικίνδυνος Από Τη Ζάχαρη!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Υπάρχει ένας υδατάνθρακας, που χρησιμοποιείται ως συστατικό στο 60% των επεξεργασμένων τροφίμων και συνήθως ως γλυκαντικό.

Θεωρείται ένα ασφαλές πρόσθετο και παράγεται από την επεξεργασία που γίνεται στο άμυλο λαχανικών όπως είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι και οι πατάτες.

Στην πραγματικότητα όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο από την κοινή ζάχαρη και θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για αυτό.

Είναι σίγουρο, πως όλοι μας έχουμε φάει τροφές που περιέχουν αυτή την ουσία.

Ίσως μάλιστα κάποιοι από σας, να την επιλέγετε για πολλά χρόνια χωρίς να το ξέρετε!

Διαφήμιση

Κατά τη γνώμη μου και από όσα έχω διαβάσει, είναι το χειρότερο και πιο επικίνδυνο ίσως, από τα πιο επεξεργασμένα συστατικά τροφίμων.

Αν και αυτός ο υδατάνθρακας θεωρείται ασφαλής για την υγεία μας, είναι ένα γενετικά τροποποιημένο, εξευγενισμένο και εξαιρετικά επεξεργασμένο συστατικό και μπορεί να οδηγήσει σε:

  • κοιλιακό λίπος
  • διαβήτη
  • φλεγμονή του εντέρου
  • τυμπανισμό
  • αέρια
  • απότομη αύξηση της ινσουλίνης
  • υψηλή χοληστερόλη
  • επιδείνωση της νόσου του Crohn
  • προβλήματα στη μνήμη και τον εγκέφαλο
  • πολλά άλλα προβλήματα υγείας

Ο υδατάνθρακας που συμπεριφέρεται σαν ζάχαρη

Παρόλο που αυτός ο υδατάνθρακας δεν είναι ζάχαρη, ούτε γλυκό συστατικό, στον οργανισμό και το σώμα μας συμπεριφέρεται ακριβώς όπως η ζάχαρη.

Επιπλέον, είναι ένας υδατάνθρακας με πολύ υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη. (1)

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη μεταξύ 65 και 68 μονάδες, ενώ η γλυκόζη που συνήθως βρίσκεται στο ψωμί έχει δείκτη 100. Αυτός ο υδατάνθρακας όμως, έχει γλυκαιμικό δείκτη από 90 έως 136 μονάδες!

Για να σας δώσω ορισμένα επιπλέον στοιχεία, θα σας πω ότι βρίσκεται σε:

  • τσιπς
  • κράκερ
  • ψωμί
  • ζυμαρικά
  • βρεφικές τροφές
  • έτοιμες σούπες και ντρέσινγκ
  • μπύρες και αναψυκτικά με λίγες θερμίδες
  • ενεργειακά ποτά και ροφήματα
  • ροφήματα πρωτεΐνης που βοηθούν στο χτίσιμο μυών
  • γλυκαντικά
  • προϊόντα χωρίς ζάχαρη, που συνήθως είναι ιδανικά για διαβητικούς
  • έτοιμα μπαχαρικά
  • ορισμένα φάρμακα
  • συμπληρώματα διατροφής

Προσπαθείτε λοιπόν να χάσετε βάρος ή να κάνετε πιο υγιεινή διατροφή, απομακρύνοντας την κοινή ζάχαρη από τη διατροφή σας.

Χωρίς να το γνωρίζετε όμως, προτιμάτε τροφές ή ροφήματα που περιέχουν αυτή την ουσία!

Οπότε είναι καλό να γνωρίζετε τι επιλέγετε και να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων.

Μαλτοδεξτρίνη: Ο πιο επικίνδυνος υδατάνθρακας

Ο υδατάνθρακας αυτός λοιπόν είναι η μαλτοδεξτρίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα εύπεπτη. (2)

Ο οργανισμός μας την απορροφά τόσο γρήγορα όσο και τη γλυκόζη και μπορεί να είναι είτε μέτρια γλυκιά, είτε σχεδόν άγευστη και άοσμη, ανάλογα με την περιεκτικότητα της.

Συνήθως τη βρίσκουμε σαν συστατικό σε μια ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων.

Σε αυτό το σημαντικό άρθρο (3) θα βρείτε επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη μαλτοδεξτρίνη.

Το δημοσίευσε η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου, την οποία δεν ξέρω προσωπικά αλλά έχω διαβάσει πολλά άρθρα της.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, ενώ το 2006 της απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο του Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βιοχημεία.

Τα παραπάνω σας τα αναφέρω για να καταλάβετε, πόσο σημαντικές και έγκυρες είναι οι πληροφορίες για αυτό τον υδατάνθρακα. Διαβάστε το βιογραφικό της Ελένης Παπαγιαννίδου εδώ: (4)

Η συγκεκριμένη διατροφολόγος, έχει:

  • επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά
  • επιμεληθεί βιβλία
  • είναι ομιλήτρια σε συνέδρια και διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις

Τι είναι η μαλτοδεξτρίνη

Η αναγραφή “μαλτοδεξτρίνη” λοιπόν, βρίσκεται στις ετικέτες πολλών τροφίμων και μοιάζει κάτι εντελώς άγνωστο.

Μαλτοδεξτρίνη στα τρόφιμα

Θα προσφέρει για παράδειγμα την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να τρέχουμε ή το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσει άμεσα ο εγκέφαλος μας. (5)

Ορισμένα άλλα ονόματα με τα οποία μπορείτε να τη βρείτε, είναι ως:

  • σιρόπι γλυκόζης
  • δεξτρίνη
  • σιρόπι καλαμποκιού
  • άμυλο τροφίμων
  • τροποποιημένο άμυλο τροφίμων

Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα υπερβολικά επεξεργασμένο συστατικό, που χρησιμοποιείται για τη διόγκωση τροφίμων. Χρησιμοποιείται επίσης για τον καλύτερο έλεγχο του ιξώδους, σε σάλτσες και υγρά τρόφιμα.

Η επίδραση της μαλτοδεξτρίνης στην υγεία

Είναι ένας πολυσακχαρίτης, δηλαδή περιέχει πολλά μη ζυμώσιμα σάκχαρα.

Ως πρόσθετο στα ροφήματα πρωτεΐνης, βοηθάει για παράδειγμα στο χτίσιμο μυών και χρησιμοποιείται κυρίως για να αυξήσει το σώμα.

Όταν λοιπόν η μαλτοδεξτρίνη μπει στο σώμα, αυξάνει πολύ γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα. (6)
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της ινσουλίνης.

Όπως πολλοί γνωρίζετε, η συνεχόμενα υψηλή γλυκόζη στο αίμα που συνεπάγεται απότομη αύξηση της ινσουλίνης, μπορεί να δημιουργήσει αντίσταση στην ινσουλίνη και ως επακόλουθο, το διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, όταν στη συνέχεια η μαλτοδεξτρίνη φτάσει στο στομάχι, αναστέλλει την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο. (7)

Αναστέλλει δηλαδή τη λειτουργία των καλών βακτηρίων και αλλάζει ουσιαστικά το μικροβίωμα του εντέρου.

Η σημασία του μικροβιώματος στην υγεία

Το μικροβίωμα αποτελείται από καλά βακτήρια, μικροοργανισμούς και μύκητες που ζουν στο έντερο και φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση όλο το πεπτικό μας σύστημα.

Άλλωστε το μικροβίωμα ενεργεί άμεσα και έμμεσα στην ανθρώπινη υγεία και στις επιπτώσεις της κακής διατροφής. Επηρεάζει το μεταβολισμό, τον εγκέφαλο, την πείνα και το σωματικό μας βάρος.

Η καταστροφή του μικροβιώματος έχει συσχετιστεί με:

  • χρόνια νοσήματα
  • παθολογικές φλεγμονώδεις και μεταβολικές καταστάσεις στο γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα
  • διάφορα νοσήματα στο νευρικό, καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα

Έχει πολλές φορές αποδειχθεί πως η υγεία του εντέρου μας έχει επιπλέον άμεση συσχέτιση στην εγκεφαλική δραστηριότητα, στις νευρολογικές διαταραχές και σε διάφορες νευρολογικές διαταραχές. Τέτοιες διαταραχές είναι η επιδείνωση της μνήμης, η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η μαλτοδεξτρίνη βοηθάει στην ανάπτυξη του E. coli που είναι γνωστό και ως κολοβακτηρίδιο. Το E. coli είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, πόνο στην κοιλιά ή πυρετό. (8)

Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, η οποία είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. (9)

Ο υδατάνθρακας μαλτοδεξτρίνη συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις και γλουτένη

Αν καταναλώνετε μαλτοδεξτρίνη σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως είναι οι κράμπες και οι ερεθισμοί του δέρματος. (10)

Η κατανάλωση μεγάλης ή χρόνιας ποσότητας μαλτοδεξτρίνης μπορεί επίσης να δημιουργήσει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως είναι τα αέρια, το φούσκωμα, η διάρροια ή αντίστοιχα η δυσκοιλιότητα. (11)

Η διαδικασία παρασκευής της μάλιστα, αφαιρεί όλες τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο άμυλο των τροφών από τα οποία τη λαμβάνουν.

Αφαιρεί επίσης τη γλουτένη, όχι όμως στο 100%, για αυτό πολλές φορές αναφέρεται σε κάποιο προϊόν πως μπορεί να βρεθούν ίχνη γλουτένης. Κάτι που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. (12)

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων

Επειδή λοιπόν η μαλτοδεξτρίνη δεν αναφέρετε στα συστατικά ως ζάχαρη αλλά ως υδατάνθρακας, όσοι διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, πιστεύουμε πως επειδή ένα προϊόν δεν περιέχει ζάχαρη, είναι πολύ πιο υγιεινό.

Το καλύτερο λοιπόν είναι να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο από τα συστατικά που ανέφερα παραπάνω και το ποσοστό περιεκτικότητας τους. (13)

Εκτός δηλαδή από τη λέξη μαλτοδεξτρίνη, θα κοιτάξετε για τις λέξεις σιρόπι γλυκόζης, δεξτρίνη, σιρόπι καλαμποκιού ή τροποποιημένο άμυλο τροφίμων.

👉 Αν εσείς γνωρίζετε κάποιο συστατικό που να είναι χειρότερο από τη μαλτοδεξτρίνη, γράψτε το στα σχόλια παρακάτω.

Τελευταίες σημειώσεις για τη μαλτοδεξτρίνη

Σίγουρα κανένας μας δεν μπορεί να αποφύγει κάποια συστατικά στα τρόφιμα, επειδή δεν ξέρουμε από πού και από πόσα να φυλαχτούμε, με τόσες βλαβερές ουσίες που τρώμε ή αναπνέουμε καθημερινά.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσπαθούμε να μειώνουμε αυτές τις τροφές, όσο γίνεται περισσότερο.

Ελπίζω πως αυτό το άρθρο σας πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες και επιπλέον έμπνευση για μια υγιεινή ζωή με καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Διαφήμιση

Αν δεν κάνουμε συνειδητές επιλογές διατροφής και υγιεινό τρόπο ζωής, θα διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών στην υγεία μας.

Να μην ξεχνάτε, πως η πρόληψη είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε το σώμα και τον οργανισμό μας, από τους διατροφικούς κινδύνους και όχι μόνο.

Ελπίζω αλλά και εύχομαι, πως θα συνεχίσετε να επιδιώκετε και να αναζητάτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Να θυμάστε πάντα πως η φροντίδα του εαυτού μας είναι η πιο πολύτιμη και σταθερή επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, για ένα υγιές και ισορροπημένο μέλλον, αλλά και για μια καλή ζωή χωρίς ασθένειες.

Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και εβδομάδα. 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Ζαφειρούλα Καρακωνσταντή λέει:

    Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση που μας παρέχετε, πραγματικά θεωρούσα κι εγώ ότι αυτό το συστατικό είναι καλό για την υγεία…από τώρα και στο εξής θα προσέχω καλύτερα.και πάλι ευχαριστώ, συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια χαρούμενη εβδομάδα! 🙂

      • Ο/Η Θεοδώρα Μαρνέρου λέει:

        Ευχαριστούμε. Πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές Υγείας!
        Καλή Χρονιά,2024, με Υγεία και Ευημερία!

        • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

          Ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ Θεοδώρα. Εύχομαι μια υπέροχη εβδομάδα και μια εκπληκτική χρονιά, με υγεία πάνω από όλα και απέραντη ευτυχία! 🙂

  • Ο/Η Θεονας Αθανασιος λέει:

    Πολυ καλη και χρησιμη ενημερωση για ενα βλαβερο προιον που συνανταμε πολυ συχνα.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Χαίρομαι που ήταν χρήσιμο το άρθρο μου. Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και εβδομάδα! 🙂

  • Ο/Η Ευανθία Παπαδοπουλου λέει:

    Πολυ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο το άρθρο σας και πλήρη ή ανάλυση…. Δυστυχώς είναι αυτο που γραφετε, δεν γνωρίζουμε τι τρώμε όχι μόνο στα συσκευασμένα και κονσερβοποιημένος τρόφιμα, αλλά ούτε και στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα….. Όσο και να διαβάζουμε τις ετικέτες πάντα υπάρχουν λέξεις που δεν γνωρίζουμε την έννοια τους και το τι κρύβουν ως συστατικά….. Αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στην υγεία μας εκδηλουμενες ποικιλοτροπως….
    Σας ευχαριστούμε για τις χρήσιμες ενημερώσεις σας και τον πολύτιμο χρόνο σας γιαυτό το έργο σας. 💐💐💐💐💐💐💐💐😊😊😊😊😊

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Χαίρομαι που βρήκατε ενδιαφέρον και χρήσιμο το άρθρο μου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, εφόσον δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι να ελέγχουμε τουλάχιστον όσα περισσότερα προϊόντα μπορούμε, από όσα καταλαβαίνουμε ή μαθαίνουμε.
      Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και εβδομάδα! 🙂

  • >