Πως Να Βγάλετε Το Κερί Στα Λεμόνια (Κερωμένα Λεμόνια)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Έχετε πολλές φορές ακούσει για το κερί στα λεμόνια ή αλλιώς για τα κερωμένα λεμόνια.

Οι περισσότεροι γνωρίζετε ήδη πως πολλές φορές τα λεμόνια εισαγωγής, αλλά ακόμη και τα ντόπια, κερώνονται.

Αυτό συμβαίνει επίσης στα πορτοκάλια ή σε άλλα φρούτα και λαχανικά, ώστε να αυξηθεί ο χρόνος της συντήρησης και αποθήκευσης τους. (1)

Με το κέρωμα του λεμονιού, του πορτοκαλιού και γενικά των φρούτων, μπορούν να αντέξουν περισσότερο σε καλή ή άριστη κατάσταση.

Διαφήμιση

Ειδικά, όταν θα πρέπει να μεταφερθούν και να πωληθούν, από και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Όταν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα, το ξύσμα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα λεμόνια ή πορτοκάλια εισαγωγής.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωση όσων φρούτων και λαχανικών, λάμπει αφύσικα η φλούδα.

Γιατί να αποφεύγετε το κερί στα λεμόνια ή γενικά στα φρούτα και τα λαχανικά

Γιατί όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το ξύσμα από τα κερωμένα λεμόνια ή πορτοκάλια;

Το κερί στα λεμόνια και τα πορτοκάλια ξεκίνησε από τους Κινέζους τον 12ο και 13ο αιώνα. Σήμερα χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πιπεριές και σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.

Όμως θα πρέπει γενικά και αυστηρά να το αποφεύγουμε!

Για να δημιουργηθεί το κερί στα φρούτα και τα λαχανικά, οι καλλιεργητές μετά τη συγκομιδή τους, τα απολυμαίνουν καταρχήν με μυκητοκτόνα. Έτσι ώστε να αποφύγουν τη φθορά ή την καταστροφή τους από τα έντομα και τους μύκητες.

Στη συνέχεια, ορισμένοι καλλιεργητές και συνήθως όταν πρέπει να τα εξάγουν, ειδικά σε πιο μακρινές χώρες, τα επικαλύπτουν με υδατοδιαλυτά κεριά ταχέως στεγνώματος ή παραφίνη. (2)

Με αυτό τον τρόπο τα «κερώνουν», έτσι ώστε να διατηρήσουν την τραγανότητα, τη σφριγηλότητα και την ελκυστική εμφάνιση τους.

Τι είναι το κέρωμα και η παραφίνη

Η παραφίνη είναι μια ουσία που παράγεται από το πετρέλαιο.

Χρησιμοποιείται επίσης στα κεριά και απαγορεύεται αυστηρά να καταναλώνεται.

Σκεφτείτε πως υπάρχουν πολλά καρκινογόνα συστατικά που βρίσκονται στα κεριά παραφίνης. Σχεδόν όλα, έχουν θεωρηθεί από πολλές περιβαλλοντικές υπηρεσίες ως “τοξικοί παράγοντες“. (3)

Η Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών μάλιστα, έχει απαγορέψει την πώληση τους στα καταστήματα λιανικής.

Αν λοιπόν κάποιες πολιτείες ή χώρες, απαγορεύουν την πώληση κεριών λόγω παραφίνης, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να συμβεί όταν χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα.

Τρόφιμα όπως είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, οι πιπεριές και τόσα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Ασφαλείς τρόποι για να καταναλώνετε τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά

Μερικοί ασφαλείς τρόποι για να καταναλώνετε τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά, είναι:

  • είτε να προτιμάτε τα εσπεριδοειδή που είναι στην εποχή τους
  • είτε να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα ανεξαρτήτως εποχής
  • είτε να καθαρίζετε το κερί από τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική ή σε ροφήματα, με τον τρόπο που θα σας αναφέρω

Πως θα αφαιρέσετε το κερί στα λεμόνια κλπ.

Πώς λοιπόν θα αφαιρέσετε το κερί από τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά; Έτσι ώστε να αποφύγετε ορισμένα άμεσα ή μελλοντικά προβλήματα υγείας;

1ος Τρόπος

Ο πρώτος τρόπος είναι να βάλουμε τα λεμόνια, τα πορτοκάλια ή οποιοδήποτε φρούτο και λαχανικό θέλουμε να καθαρίσουμε, σε ένα μπολ.

Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε καυτό νερό και θα τρίψουμε την επιφάνεια τους με ένα καθαρό σφουγγάρι, έτσι ώστε να φύγει το κερί.

Μετά σκουπίζουμε το νερό με ένα χαρτί και το τρίβουμε ξανά για να καθαρίσει εντελώς. Ξεπλένουμε και πάλι με κρύο νερό και σκουπίζουμε και πάλι.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε αμέσως τα λεμόνια ή όποιο άλλο φρούτο ή λαχανικό καθαρίσετε από το κερί, φυλάξτε τα στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Να γνωρίζετε όμως, πως τα φυσιολογικά λεμόνια θα χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα από τα κερωμένα.

2ος Τρόπος

Προσωπικά προσέχω πολύ πλέον, ώστε να μην αγοράζω κανένα φρούτο ή λαχανικό που γυαλίζει αφύσικα ή έχει τέλεια εμφάνιση.

Ο δεύτερος τρόπος όμως που έχω χρησιμοποιήσει και εγώ, είναι να βάλουμε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού ίσα μέρη ζεστού νερού και λευκού ξιδιού.

Ρίχνετε στο μπουκάλι περίπου 1 φλιτζάνι, δηλαδή περίπου 240 μιλιλίτρ (ml) ζεστό νερό και άλλο τόσο λευκό ξύδι. Θα ανακινήσετε πολύ καλά, ώστε να ενωθεί το νερό και το ξύδι.

Βάζετε τα λεμόνια ή τα φρούτα και τα λαχανικά που θέλετε, σε ένα μπολ ή σουρωτήρι και τα ψεκάζετε με το μείγμα του μπουκαλιού. Αφήνετε το μείγμα επάνω για 3-5 λεπτά για να διαλυθεί το κερί. Φροντίζετε όμως να έχει πάει το διάλυμα καθαρισμού σε όλες τις πλευρές της φλούδας τους.

Στη συνέχεια, τρίψτε ελαφρά τα λεμόνια για 30-60 δευτερόλεπτα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα λαχανικών ή ένα καθαρό αχρησιμοποίητο σφουγγάρι και καθαρίστε με απαλές, αλλά σταθερές κυκλικές κινήσεις.

Φροντίστε να τρίψετε επίσης κάθε σημείο του λεμονιού, για να αφαιρέσετε εντελώς το κερί από τη φλούδα του.

Διαφήμιση

Μετά ξεπλένετε τα, καθαρά από το κερί, λεμόνια με δροσερό νερό. Τα στεγνώνετε με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Χρησιμοποιήστε έπειτα τα δάχτυλα ή το νύχι σας για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα κεριού. Στη συνέχεια, τα στεγνώνετε και πάλι με μια καθαρή πετσέτα.

Γνωρίζατε πως να αφαιρέσετε το κερί στα λεμόνια και τα άλλα φρούτα και λαχανικά;

Το κέρωμα στα λεμόνια είναι μια διαδικασία που κρατά τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια σε καλή κατάσταση.

Θα πρέπει όμως να αποφεύγετε τα κερωμένα και να προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής ή βιολογικά. Έτσι ώστε να αποφύγετε, πιθανά σοβαρά προβλήματα υγείας. (4)

Εσείς γνωρίζατε τι συμβαίνει όταν αναφερόμαστε στα κερωμένα λεμόνια, πορτοκάλια ή γενικά στα φρούτα και τα λαχανικά; Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ως τώρα το ξύσμα τους σε συνταγές μαγειρικής ή σε ροφήματα;

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>