5 Καρύδια – Τι Συμβαίνει Στην Καρδιά & Το Σώμα 4 Ώρες Μετά

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Θα πιστεύατε πως 5 καρύδια για έστω 3-4 φορές την εβδομάδα, θα μπορούσαν να αλλάξουν την υγεία της καρδιάς και των αρτηριών σας;

Αν δεν το πιστεύετε, απλά δε γνωρίζετε τα αποτελέσματα πολλών ερευνών των τελευταίων χρόνων! (1)

Ίσως ορισμένα άτομα αναρωτιέστε αν οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και τις αρτηρίες. Αλλά και πως επιδρούν στον οργανισμό μας μετά από λίγες ώρες.

Τα καρύδια έχει αποδειχθεί πως είναι ένας σημαντικός και απαραίτητος σύμμαχος μας στην προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας. (2)

Διαφήμιση

Ίσως όμως δε γνωρίζετε πως η ευεργετική και θεραπευτική δράση τους, ξεκινά μόλις τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση τους!

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε, ότι η κατανάλωση 5-6 καρυδιών καθημερινά, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προστατευτούμε από τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. (3)

Τα εκπληκτικά οφέλη τους μάλιστα, ξεκινούν μόλις τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση τους!

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρξε μια τεράστια βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης. Όπως επίσης και στην ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων. (4)

Ανακαλύψτε λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα και την καρδιά, τέσσερις ώρες μετά από την κατανάλωση πέντε μόνο καρυδιών την ημέρα. Ή επίσης τι συμβαίνει, αν πίνουμε το έλαιο τους ή τρώμε καρύδια για έστω 4-5 ημέρες την εβδομάδα.

Τα σημαντικά οφέλη από 5 καρύδια

Τα καρύδια είναι γνωστά ως σούπερ τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους στα υγιή λιπαρά που περιέχουν. Τα συγκεκριμένα λιπαρά προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας. (5)

Όλοι οι ξηροί καρποί, από τα αμύγδαλα, τα φουντούκια ή τα φιστίκια Αιγίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη γενικότερη υγεία μας.

Τα καρύδια όμως θα πρέπει να αποτελούν οπωσδήποτε μέρος, της εβδομαδιαίας σας διατροφής.

Τα καρύδια αποδείχθηκε πως μειώνουν τη χοληστερόλη, αν όχι καλύτερα, αλλά τουλάχιστον το ίδιο αποτελεσματικά με το επίσης πανίσχυρο σκόρδο. (6)

Ενώ ταυτόχρονα, προστατεύουν και προφυλάσσουν άμεσα από τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. (7)

Όταν καταναλώνουμε καρύδια για έστω και λίγες ημέρες την εβδομάδα, θα έχουμε την απαραίτητη προστασία στην καρδιά, τις αρτηρίες και τον εγκέφαλο μας.

5 Καρύδια την ημέρα ή έλαιο καρυδιών

Η πρόσφατη αυτή μελέτη δεν είναι η πρώτη που αναφέρει πως ειδικά το έλαιο των καρυδιών, παρέχει τα περισσότερα οφέλη στην υγεία μας.

Καταναλώνοντας 1-3 κ. γλ. λάδι καρυδιού, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων μας, σε μόλις τέσσερις ώρες.

Ειδικά το λάδι καρυδιάς, έχει αποδειχθεί εξαιρετικό για την ακεραιότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία μας και παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην ευλυγισία τους. (8)

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν είναι η πρώτη τεκμηριωμένη έρευνα σχετικά με τα καρύδια ως σούπερ τροφή. Πολλές άλλες έρευνες διαπιστώνουν πως αυτή η υπερτροφή είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον οργανισμό, τον εγκέφαλο και την καρδιά μας. (9)

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν μάλιστα, πως τα καρύδια ενίσχυαν την επιθυμία για σεξ και για αυτό τα έριχναν στα νεόνυμφα ζευγάρια, όπως κάνουμε εμείς με το ρύζι.

Ενώ οι αρχαίοι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν τα καρύδια για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων, συγκρίνοντας το σχήμα από το κέλυφος και την ψίχα τους, με αυτό το εγκεφάλου.

Τα σημαντικά ένζυμα και οι βιταμίνες που μας προσφέρουν τα καρύδια

Τα καρύδια βοηθούν επίσης στην παραγωγή δύο πολύ σημαντικών ενζύμων, τα οποία είναι από τα πιο ισχυρά πεπτικά ένζυμα που παράγει το σώμα μας. (10)

Όσοι καταναλώνουμε μόνο 5 καρύδια την ημέρα για έστω 3-4 φορές την εβδομάδα, το σώμα μας θα υπερπαράγει αυτά τα ευεργετικά ένζυμα. Τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στον καθαρισμό του αίματος και του λεμφικού μας συστήματος.

Στη μελέτη που σας ανέφερα παραπάνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αν τρώμε λίγα καρύδια καθημερινά ή πίνουμε 1-3 κουταλάκια του γλυκού έλαιο καρυδιού, βελτιώνεται η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων μας μόλις μετά από 4 ώρες, όσο άσχημη και αν είναι.

Τα καρύδια περιέχουν επίσης υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών. (11)

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και εκφυλισμό των κυττάρων. (12)

Απομακρύνοντας τις τοξικές ελεύθερες ρίζες, βελτιώνεται σημαντικά η υγεία της καρδιάς αλλά και γενικά του σώματος μας.

Η βοήθεια των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν τα καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν επίσης τα εξαιρετικά σημαντικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. (13)

Τα συγκεκριμένα λιπαρά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, αλλά και από εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια.

Ενώ ταυτόχρονα, βοηθούν στην πρόληψη της αρρυθμίας και σε καλύτερη κατάσταση των αρτηριών.

Τα ωμέγα-3 μπορούν επιπλέον να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία, επειδή παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ορισμένων ορμονών. Αυτές είναι οι ορμόνες που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, την πήξη του αίματος και τη συστολή ή χαλάρωση των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Όταν μειώνονται αυτοί οι δείκτες, μειώνεται παράλληλα και η πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς.

Επιπλέον, τα ομέγα-3 λιπαρά που περιέχουν έστω και 5 καρύδια, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τον εκφυλισμό που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας. (14)

Λόγω λοιπόν των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα καρύδια, η τακτική κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί με μείωση της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Συσχετίστηκαν επίσης με τη φυσική αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. (15)

Η συμβολή του άγχους στην υγεία της καρδιάς και ο ρόλος των καρυδιών

Όλοι γνωρίζουμε πως ειδικά το άγχος, παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην υγεία της καρδιάς.

Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών όμως, μπορεί να κάνει θαύματα στη ρύθμιση των επιπέδων του.

Ειδικά αν υποφέρετε και σωματικά, ως αποτέλεσμα του στρες ή είστε επιρρεπείς στο να αντιδράτε έντονα σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Τα καρύδια ηρεμούν την αντίδραση του σώματος στο στρες. Βοηθούν έτσι να ξεπεράσουμε πιο εύκολα τις σωματικές παρενέργειες, αυτής της δυσάρεστης ψυχικής κατάστασης. (16)

Επιπλέον, διεξήχθη μια άλλη σημαντική έρευνα στο New England Journal of Medicine. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τακτικά καρύδια, έχουν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης, σε σχέση με όσους δεν τα τρώνε. (17)

Μια διαπίστωση που συμβαδίζει με τα υπόλοιπα οφέλη των καρυδιών για την καρδιά και τις αρτηρίες.

Τα καρύδια περιέχουν επίσης αργινίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που συντίθεται στον οργανισμό μας μέσω της πέψης των πρωτεϊνών. Η αργινίνη συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας. (18)

Τέτοιες μεταβολικές διεργασίας είναι η απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα, η κυτταρική διαίρεση και η σύνθεση των πρωτεϊνών. Ενώ μια από τις πιο βασικές της δράσεις, είναι η προστασία της καρδιάς και των αγγείων από πιθανή θρόμβωση.

5 Καρύδια καθημερινά και η συμβολή τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για τα οφέλη της κατανάλωσης καρυδιών στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, μειώνουν επίσης και την αρτηριακή πίεση.

Αυτοί είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Ταυτόχρονα, τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου και μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ορισμένους δείκτες φλεγμονής. (19)

Η επίδραση των καρυδιών και του ελαίου τους, έχει πολλαπλούς στόχους για την πρόληψη ή την απομάκρυνση κάποιας καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη και τέσσερις ώρες μετά από την κατανάλωση τους.

Για αυτό το λόγο έχουν τις καλύτερες συστάσεις, για να τα συμπεριλάβουμε σε μια καθημερινή υγιεινή διατροφή για την καρδιά.

Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των καρυδιών

Επιπλέον, το άλφα-λινελαϊκό οξύ που περιέχουν, δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας στο σώμα μας. (20)

Έχει μάλιστα αποδειχθεί, ότι βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Διαφήμιση

Διατρέχετε λοιπόν υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρδιαγγειακές παθήσεις ή έχετε ήδη τέτοια προβλήματα υγείας;

Τότε είναι σημαντικό, να προσθέσετε απλά 5 καρύδια καθημερινά στη διατροφή σας! (21)

Συμπερασματικά, η κατανάλωση από 5 καρύδια την ημέρα ή του ελαίου καρυδιών, είναι σημαντική για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών μας. Ενώ μπορεί να προστατεύσει από δυσάρεστες καταστάσεις καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Γνωρίζατε για τα οφέλη που προσφέρουν τα 5 καρύδια στην καρδιά;

Εσείς γνωρίζατε πως μόνο 5 καρύδια καθημερινά, μπορούν να αλλάξουν τους αρνητικούς δείκτες για προβλήματα της καρδιάς και των αρτηριών, ακόμη και μετά από μόλις τέσσερις ώρες;

Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>