Φούσκωμα Στο Στομάχι; Οι 10 Αιτίες & Πως Θα Το Διορθώσετε

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Το φούσκωμα στο στομάχι είναι τόσο συνηθισμένο αυτές τις ημέρες και πλέον χαρακτηρίζεται ως «επιδημία».

Με τη λανθασμένη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων, τα υψηλά επίπεδα στρες, την ανάγκη για καθημερινές φαρμακευτικές αγωγές και την έκθεση σε διάφορους ρύπους, δεν είναι περίεργο ότι τόσοι άνθρωποι πλέον, υποφέρουν από αυτό.

Ενώ ένα φούσκωμα στο στομάχι είναι σίγουρα άβολο, είναι ακόμη πιο ενοχλητικό όταν συνοδεύεται με φυσικά αέρια ή με την ανάγκη να τρέξετε στο μπάνιο.

ΔιαφήμισηΚάτι που, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι θα σκεφτόσαστε.

Επειδή το φούσκωμα στο στομάχι, μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα υγείας που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Όπως, το ότι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του ιού κάντιντα (candida).

Ποιά είναι τα συμπτώματα από το φούσκωμα στο στομάχι

Το να έχετε φούσκωμα στο στομάχι είναι εντελώς διαφορετικό, από το να έχει δημιουργηθεί λίπος γύρω από αυτό.

Επειδή το φούσκωμα είναι προσωρινό και προκαλείται κυρίως από τον αέρα που κολλάει γύρω από την κοιλιά, προσπαθώντας να διασκορπιστεί προς τα έξω.

Με απλά λόγια, το «φούσκωμα» είναι η αίσθηση ότι έχει συσσωρευτεί αέριο στο πεπτικό σύστημα που κάνει το στομάχι σας να προεξέχει άβολα. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, ειδικά τα παιδιά, το θεωρούν αστείο.

Αστειεύονται πως είναι σαν «εγκυμοσύνη», όταν το κοιλιακό αυτό φούσκωμα είναι πολύ δυσάρεστο για όσους το βιώνουν.

Ευτυχώς, σε μερικές περιπτώσεις, το φούσκωμα του στομάχου δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Μπορεί εύκολα συνήθως να διορθωθεί, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στη διατροφή και τη ρουτίνα σας, αν και όχι πάντα.

Θα πρέπει να προσέξετε αν η αίσθηση φουσκώματος, συνοδεύεται με αέρια και με πόνο στην κοιλιά σας. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε αν το φούσκωμα στο στομάχι σας, συμβαίνει ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα στο υπόλοιπο σώμα.

Αυτά μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε αυτό που προκαλεί το πρόβλημα και αν μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό για να δικαιολογεί την επίσκεψη σε γιατρό.

Όταν αισθάνεστε λοιπόν φούσκωμα στο στομάχι, ελέγξτε και για άλλα συμπτώματα, όπως:

 • Πυρετός
 • Δερματικά εξανθήματα ή κνίδωση
 • Υγρά μάτια με φαγούρα στο λαιμό και άλλα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης
 • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • Έμετος ή ναυτία
 • Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα
 • Απροσδόκητη απώλεια βάρους
 • Πρόβλημα όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
 • Πόνος γύρω από τους λεμφαδένες σας, συμπεριλαμβάνοντας τη βουβωνική χώρα, το λαιμό ή τις μασχάλες
 • Κούραση
 • Ζαλάδα και δυσκολία συγκέντρωσης
 • Ακανόνιστη περίοδο
 • Αιμορροΐδες

Τι προκαλεί φούσκωμα στο στομάχι

Ίσως να αναρωτιέστε τι μπορεί να προκαλεί το φούσκωμα στο στομάχι.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί, ύπουλοι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί το πρόβλημα αυτό. Αλλεργίες, ορμονικές ανισορροπίες, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, προβλήματα στο έντερο και πολλά άλλα.

fouskoma-sto-stomaxi-aities

Μπορεί αρχικά να σας φαίνεται δύσκολο να περιορίσετε τον ένοχο. Όσες όμως περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συγκεντρώσετε για τις αντιδράσεις σας σε διαφορετικά τρόφιμα και περιστάσεις, τόσο καλύτερη ιδέα θα έχετε, σχετικά με τα αίτια των συμπτωμάτων σας.

Η κοιλιακή διόγκωση είναι συνήθως πρόβλημα με την πέψη. Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των εντέρων, την ικανότητα να μεταβολίζουν σωστά τα τρόφιμα και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας εξαλείφει φυσικά τα απόβλητα.

Επειδή δυστυχώς, είναι τόσοι πολλοί οι διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη φούσκωμα του στομάχου. Συμπεριλαμβάνοντας και ορισμένους που μάλλον δεν έχουν καμία σχέση, όπως ο ύπνος μετά το φαγητό ή το άγχος.

Το δυσάρεστο αυτό πρόβλημα όμως, είναι δυνατό να γίνει ακόμη και οδυνηρό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή του μήνα.

Τα επιπλέον κιλά δεν είναι φούσκωμα στο στομάχι

Αντίθετα με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, το φούσκωμα δεν είναι το ίδιο με τα επιπλέον κιλά ή το λίπος στην περιοχή ή ακόμα και όταν πίνουμε πολύ νερό.

Τα υγρά δεν μπορούν στην πραγματικότητα να συσσωρεύονται διαρκώς στο στομάχι σας. Αν και μπορεί να έχετε φούσκωμα στο στομάχι και κατακράτηση νερού σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τους αστραγάλους, το πρόσωπο (μάτια) και τα πόδια.

Μπορεί να υπάρχει δηλαδή μια κατάσταση υγείας που να προκαλεί και τα δύο.

Για πολλούς ανθρώπους, η αιτία υπερβολικών αερίων στα έντερα, μπορεί να οφείλεται σε:

 • ανεπαρκή πέψη πρωτεϊνών (προκαλώντας την ζύμωση ορισμένων τροφίμων)
 • αδυναμία πλήρους διάσπασης της ζάχαρης και των υδατανθράκων (ορισμένα σύνθετα σάκχαρα χρειάζονται την παρουσία ενζύμων για πλήρη αφομοίωση)
 • ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου

Στο πεπτικό σύστημα, υπάρχουν τρισεκατομμύρια υγιή και ανθυγιεινά βακτήρια που ανταγωνίζονται. Όταν τα «κακά βακτήρια» αντισταθμίζουν τα καλά για διάφορους λόγους, μια τέτοια ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό φούσκωμα και υπερβολικά αέρια.

Ξεκινήστε, προσδιορίζοντας αν γίνεται, το πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Οι 10 πιθανές αιτίες που δημιουργούν φούσκωμα στο στομάχι

Ας δούμε λοιπόν, ποιές είναι οι 10 αυτές πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα στο στομάχι μας και δυσφορία.

1. Πεπτικές διαταραχές

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διάφορες λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), η ελκώδης κολίτιδα και η κοιλιοκάκη, έχουν φούσκωμα, αέρια, και άλλα συμπτώματα.

Ορισμένες αναφορές δείχνουν, ότι το φούσκωμα του στομάχου εμφανίζεται στο 23-96% των ατόμων με ΣΕΕ, στο 50% με λειτουργική δυσπεψία και στο 56% με χρόνια δυσκοιλιότητα.

2. Κατακράτηση υγρών (οίδημα)

Μερικές φορές τα σωματικά υγρά μπορούν να αποθηκευτούν γύρω από το σώμα, συμπεριλαμβάνοντας την περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης. Γεγονός που προκαλεί υπερβολικό φούσκωμα και προσωρινή αύξηση βάρους.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα κοσμήματα και τα ρούχα σας γίνονται πιο στενά, με επιπλέον πρήξιμο και πόνο γύρω από τις αρθρώσεις ή το δέρμα.

Η κατακράτηση υγρών στην κοιλιακή χώρα είναι γνωστή ως ασκίτης και μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας. Ο ασκίτης μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη της κοιλιάς, ηπατική νόσο ή, αν και σπάνια, ακόμη και σε καρκίνο.

Ελέγξετε για άλλα σημάδια ηπατικής ανεπάρκειας ή ηπατίτιδας, όπως κιτρίνισμα του δέρματος (ίκτερος), αλλαγές στο λευκό χρώμα των ματιών σας ή πόνος στην κοιλιά.

Ο καρκίνος του στομάχου συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα από νωρίς. Ωστόσο, εκτός από το φούσκωμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε ακούσια απώλεια βάρους, δυσπεψία, ναυτία, έμετο αίματος και κοιλιακό πόνο.

3. Αφυδάτωση

Παρατηρήσατε ποτέ την ημέρα, μετά την κατανάλωση αλμυρών τροφών ή κατανάλωσης οινοπνεύματος, ότι αισθάνεστε αφυδάτωση και φούσκωμα;

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά όσο περισσότερο νερό πίνετε για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, τόσο λιγότερο φούσκωμα είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε. Η αφυδάτωση και οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών, εμποδίζουν την πέψη και καθιστούν δύσκολο το να γίνει σωστά.

Όταν το σώμα σας προσπαθεί να ανακάμψει από την αφυδάτωση, κρατά περισσότερο νερό για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση να συμβεί ξανά.

Επιπλέον, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με δυσκοιλιότητα. Αυτό σημαίνει ότι όταν πίνετε τελικά περισσότερα υγρά, είναι πιθανό να τα αποθηκεύσετε γύρω από τη μέση σας και να αισθανθείτε επιπλέον φούσκωμα.

4. Δυσκοιλιότητα

Αυτός μπορεί να είναι ο πιο προφανής λόγος που έχετε ένα φουσκωμένο στομάχι και θα πρέπει να πάτε στην τουαλέτα!

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει τα κόπρανα να παραμείνουν στα έντερα, αφήνοντας σας με ένα δυσάρεστο αίσθημα στο στομάχι, πόνο, δυσφορία και αέρια.

Οι σημαντικότερες αιτίες για τη δυσκοιλιότητα, είναι η κατανάλωση λίγων ινών, η μη κατανάλωση υγρών, η καθιστική ζωή, η αποφυγή σωματικής δραστηριότητας και το άγχος.

5. Αλλεργίες ή ευαισθησίες σε τρόφιμα

Συχνά, οι τροφικές αλλεργίες, οι ευαισθησίες ή οι δυσανεξίες (π.χ. στη λακτόζη), είναι συνηθισμένοι λόγοι για τα αέρια και το φούσκωμα στο στομάχι.

Τα τρόφιμα που προκαλούν φυσικά αέρια περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (τα περισσότερα ψωμιά, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά κλπ.).

Υπάρχουν δεκάδες άλλες πιθανές τροφικές αλλεργίες, όπως από  τα οστρακοειδή, τα καρύδια και τα αυγά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε αν αυτά είναι τα τρόφιμα που αντιδράτε, αφού τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο αισθητά.

Μια δίαιτα με αφαίρεση τροφών, μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποια τρόφιμα τελικά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Αυτά δηλαδή, που δεν αφομοιώνονται σωστά από τον οργανισμό, όπως είναι π.χ. τα μήλα ή τα αβοκάντο.

Fouskoma sto stomaxi - symptomata

6. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προκαλείται συνήθως από υψηλά επίπεδα μη φυσιολογικών βακτηριδίων που ζουν στην πεπτική οδό, συνήθως στο έντερο.

Αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να συσσωρευτούν στο έντερο μετά τη λήψη αντιβιοτικών ή λόγω φλεγμονής και κακής πέψης. Κανονικά, τα βακτήρια αυτά πρέπει να βρίσκονται σε σωστή ισορροπία στο έντερο, πράγμα που βοηθά στην απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.

Αλλά όταν τα επιβλαβή βακτηρίδια εισβάλλουν και αναλαμβάνουν την περιοχή, τότε δημιουργείται βλάβη στο στομάχι, μαζί με πολλά συμπτώματα.

Ορισμένα τρόφιμα είναι ικανά να προκαλέσουν συμπτώματα ΣΕΕ και ευαισθησίες στον πεπτικό σωλήνα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, μπορούν να ζυμωθούν ασυνήθιστα στη διάρκεια της πέψης.

7. Λοίμωξη

Μπορείτε να αισθάνεστε φούσκωμα, πρήξιμο ή να αναπτύξετε ασκίτη, αν ήδη αντιμετωπίζετε μια λοίμωξη. Επειδή αυτή προκαλεί αύξηση των επιπέδων φλεγμονής, που προκαλείται από αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων γύρω από τα πυελικά, ουρικά και γαστρεντερικά όργανα.

Ελέγξτε για σημάδια πυρετού, ερυθρότητας ή πόνου και πρησμένους λεμφαδένες, οι οποίοι συνήθως συνοδεύουν μια σοβαρή λοίμωξη.

Επίσης, ο μύκητας κάντιντα (candida), είναι πολύ συχνά υπεύθυνος για το φούσκωμα στο στομάχι και για αρκετά ακόμη προβλήματα υγείας. Αυτός ο μικροοργανισμός, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν 9 διαφορετικά συστήματα του σώματος μας.

Ο μύκητας κάντιντα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, επειδή αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί πολύ γρήγορα να αυξηθεί μέσα στο σώμα. Δημιουργώντας παράλληλα, σημαντικά και πολλαπλά προβλήματα στην υγεία μας.

8. Απόφραξη του εντέρου

Μερικές φορές, ένα πολύ φουσκωμένο στομάχι (αν και στην πραγματικότητα δεν είναι το στομάχι σας που έχει φουσκώσει) μαζί με δυσκοιλιότητα, ναυτία και έμετο, μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη του εντέρου.

Η απόφραξη μπορεί να προκληθεί από ουλώδη ιστό ή όγκο στο λεπτό έντερο, μεταξύ άλλων αιτιών. Όταν οι όγκοι μεγαλώνουν και πιέζουν τα έντερα, αυτά μπλοκάρονται και συγκρατούνται σε υγρό και κόπρανα.

Θα γνωρίζετε πιθανώς τι αντιμετωπίζετε, αφού είναι συνήθως πολύ οδυνηρό και σας εμποδίζει να πηγαίνετε κανονικά στην τουαλέτα.

Είναι σημαντικό να δείτε αμέσως τον γιατρό σας και να ξεκινήσετε μια ιατρική θεραπεία, αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει παρεμπόδιση του εντέρου. Επειδή αυτή η κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του εντέρου, κάτι που αποτελεί μια θανατηφόρα έκτακτη ιατρική κατάσταση.

9. Ορμονικές αλλαγές

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι γνωστό ότι προκαλεί φούσκωμα στην κοιλιά και πεπτικά προβλήματα. Αυτό το σύνδρομο, μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα και την κατακράτηση υγρών.

Αυτό είναι κοινό και δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία αν δεν παρατηρήσετε άλλα σοβαρά συμπτώματα, όπως έναν ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο, ινομυώματα ή σοβαρές κράμπες.

Το να έχετε φούσκωμα στο στομάχι πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κύκλο σας. Ορισμένες γυναίκες όμως, αντιμετωπίζουν σοβαρή κατακράτηση νερού για διάστημα έως δύο εβδομάδων.

Γιατί οι γυναίκες παρουσιάζουν φούσκωμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του κύκλου μιας γυναίκας, αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων και το εσωτερικό της μήτρας παχαίνει. Το φούσκωμα μπορεί να γίνει ισχυρότερο, καθώς εμφανίζεται η ωορρηξία και δημιουργούνται περισσότερα υγρά και αίμα.

Κανονικά, όταν μια γυναίκα έχει την περίοδο της, βιώνει την απόρριψη των επιπλέον υγρών, ιστών και αίματος, η οποία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνεται το φούσκωμα.

10. Καρκίνος

Αν και δεν είναι αυτή η αιτία για το φούσκωμα στο στομάχι των περισσότερων ανθρώπων, ένα σημάδι του καρκίνου στο παχύ έντερο ή τη μήτρα είναι το φούσκωμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μιλήσετε με ένα γιατρό, αν έχετε δοκιμάσει όλους τους άλλους τρόπους για τη μείωση του φουσκώματος και τα πεπτικά προβλήματα, αλλά εξακολουθείτε να μην εντοπίζετε τι προκαλεί τα συμπτώματα σας.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το φούσκωμα στο στομάχι

Η διατροφή μας διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη ρύθμιση της ποσότητας αέρα που παγιδεύεται μέσα στο πεπτικό μας σύστημα.

Για να διατηρήσετε τα πράγματα “ομαλά”, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ο στόχος είναι περίπου τα 25-30 γραμμάρια καθημερινά ή ακόμα περισσότερο.

Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο όταν τρώτε πολλά ολόκληρα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των οσπρίων.

Μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει, το να παρακολουθείτε τα συμπτώματα σας μετά από ορισμένα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα.

Να θυμάστε όμως, ότι το φούσκωμα στο στομάχι προκαλείται από το συνολικό τρόπο ζωής σας και όχι μόνο από το φαγητό στο πιάτο σας.

Μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για τη μάχη με το φούσκωμα στο στομάχι περιλαμβάνουν:

Προβιοτικά

Fouskoma-sto-stomaxi-proviotikaΤα “καλά βακτήρια” που ονομάζονται προβιοτικά, λειτουργούν “φιλικά” στα έντερα και στο πεπτικό σας σύστημα. Σκοτώνοντας μάλιστα, τα “κακά” βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και αντιδράσεις.

Μπορείτε να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα, αλλά η απόκτηση τους από τα φυσικά προβιοτικά τρόφιμα είναι ακόμη πιο ωφέλιμη. Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, η μαύρη σοκολάτα, ο αρακάς, οι ελιές, το ξυνολάχανο, το κρασί και οι πίκλες.

Ακατέργαστα γαλακτοκομικά

Fouskoma-sto-stomaxi-galaktokomikaΗ κατανάλωση ακατέργαστων γαλακτοκομικών προϊόντων σε αντίθεση με τα συμβατικά είδη που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν παστεριωθεί και ομογενοποιηθεί, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Οι διεργασίες παραγωγής μπορούν να εξοντώσουν τα ένζυμα που χρειάζονται για την σωστή πέψη.

Στο σημείο μάλιστα, που μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, μπορούν να καταναλώσουν ωμά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να έχουν αρνητικές αντιδράσεις.

Βοηθά επίσης, η αποφυγή αρωματισμένων γιαουρτιών τα οποία έχουν τεχνητά συστατικά. Προτιμήστε να καταναλώνετε ακατέργαστα τυριά αντί για μαλακό τυρί και να καταναλώνετε κεφίρ ή γιαούρτι αντί για γάλα, τα οποία έχουν χαμηλότερες ποσότητες λακτόζης.

Πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά

Fouskoma-sto-stomaxi-froutaΤα λαχανικά και τα φρούτα που μας παρέχουν νερό, βασικούς ηλεκτρολύτες και ευεργετικά ένζυμα, είναι ο καλύτερος φίλος σας!

Ειδικά, όταν πρόκειται για την ανακούφιση του φουσκώματος στο στομάχι σας με φυσικούς τρόπους.

Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα ωμά ή ψημένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αγγούρι, σέλινο, μάραθο, αγκινάρα, καρπούζι, πεπόνι, μούρα, λαχανικά στον ατμό και φυσικά καλλιεργημένα.

Βότανα, μπαχαρικά και τσάγια

Fouskoma-sto-stomaxi-votanaΤα φυσικά χωνευτικά και χαλαρωτικά βότανα όπως το τζίντζερ, οι πικραλίδες, η αλόη και ο μάραθος, έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για να καταπραΰνουν το φούσκωμα.

Πολλά βότανα δρουν σαν διουρητικά και βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει επιπλέον υγρά. Μερικά άλλα όπως το τζίντζερ, μπορούν να βοηθήσουν το στομάχι να απελευθερώσει το περιεχόμενό του και να χαλαρώσει τους μύες του πεπτικού σωλήνα, ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα.

Δοκιμάστε να τρώτε φρέσκα βότανα όλων των ειδών (μαϊντανό, ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό κ.λπ.), φρέσκια αποφλοιωμένη ρίζα τζίντζερ, χυμό αλόης βέρα και τσάι βοτάνων.

Μην ξεχνάτε ότι το πράσινο τσάι είναι επίσης αντιφλεγμονώδες και εξαιρετική επιλογή για την υγεία των εντέρων.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε

Τώρα που ξέρετε τι πρέπει να τρώτε, ας δούμε μερικά από τα τρόφιμα που μπορεί να κάνουν το φούσκωμα σας ακόμη χειρότερο. Συχνά, ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι ο βασικός ένοχος:

 • Ζάχαρη και γλυκά σνακ: Η ζάχαρη ζυμώνετε εύκολα στο έντερο, μπορεί να συμβάλει στην υπερανάπτυξη του ιού κάντιντα (candida) και να προάγει τη φλεγμονή
 • Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα: Αυτά περιλαμβάνουν αρωματισμένα γιαούρτια με ζάχαρη και τεχνητά συστατικά, αλλά και άλλα είδη. Επειδή, οι σύγχρονες διαδικασίες παρασκευής μπορούν να απομακρύνουν σημαντικά ένζυμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Εξευγενισμένοι κόκκοι και προϊόντα σιτηρών: Η γλουτένη είναι δύσκολο να αφομοιωθεί για πολλούς ανθρώπους και σε ορισμένες περιπτώσεις το καλαμπόκι, η βρώμη και άλλοι κόκκοι
 • Σε μερικές περιπτώσεις είναι δύσκολο να χωνέψετε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το κρεμμύδι ή ακόμη και το σκόρδο. Επειδή αυτά περιέχουν θείο και ορισμένους τύπους υδατανθράκων που δεν απορροφούνται γρήγορα στο έντερο
 • Φασόλια και όσπρια, τα οποία μπορούν να προωθήσουν τα αέρια
 • Ανθρακούχα ποτά
 • Τσίχλες
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένα είδη ζυμώσιμων καρπών, συμπεριλαμβάνοντας τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αβοκάντο κλπ, που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα
 • Τεχνητά γλυκαντικά και αλκοόλες σακχάρων: Αυτές περιλαμβάνουν την ασπαρτάμη, την σορβιτόλη, την μαννιτόλη και την ξυλιτόλη

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Τελευταίες σκέψεις…

Παρατηρήσατε ποτέ πως, όταν είστε νευρικοί, κουρασμένοι, λυπημένοι ή συγκλονισμένοι, η πέψη σας είναι ένα πλήρες χάος;

Το άγχος και η στεναχώρια επηρεάζουν την πέψη σημαντικά.

Αυτό συμβαίνει, επειδή το έντερο και ο εγκέφαλός σας επικοινωνούν πολύ στενά μέσω του νεύρου του πνευμονογαστρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του “εντερικού σας εγκεφάλου”.

fouskoma-sto-stomachiΜέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα, ζει ένα δίκτυο κυκλωμάτων που επικοινωνεί μέσω ορμονικών και χημικών μηνυμάτων με το κεντρικό νευρικό σας σύστημα , που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα (ΕΝΣ).

Ο εγκέφαλος σας ενεργοποιεί το ΕΝΣ για την παραγωγή ενζύμων, σάλιου και εκκρίσεων για να βοηθήσει στην πέψη. Αυτό συμβαίνει μαζί με τον έλεγχο των ορμονών που ευθύνονται για την όρεξη σας.

Η ανησυχία ή η θλίψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε αυτή τη γραμμή επικοινωνίας. Ο εγκέφαλός σας εκτρέπει την προσοχή μακριά από την κατάλληλη πέψη σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης του.

Οι υψηλές ποσότητες στρες αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εκκρίνουν άλλες ορμόνες. Προκαλώντας μερικές φορές υπερβολική πείνα, δυσκοιλιότητα και αποθήκευση υγρών.

Μην ξεκινάτε λοιπόν το φαγητό, όταν βρίσκεστε σε μια δυσάρεστη ή αγχωτική κατάσταση.

Ηρεμήστε πρώτα και μετά από λίγη ώρα, ξεκινήστε το φαγητό σας.

ΔιαφήμισηΕκτός από αυτό, το άγχος δεν βοηθά στο να καταναλώσετε μια διατροφή επούλωσης. Αντίθετα, σας “οδηγεί” στα τρόφιμα που συνήθως προκαλούν φούσκωμα.

Συνδυάστε έναν αργό μεταβολισμό με πάρα πολλά δυσκολοχώνευτα τρόφιμα και έχετε την απόλυτη συνταγή για καταστροφή.

Η λύση;

Κάντε ό, τι μπορείτε για να εξασκηθείτε σε συνειδητό φαγητό. Μειώστε το άγχος, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο ή ακατόρθωτο!

Διαφήμιση

Όσο είναι δυνατόν, συμπεριλάβετε στη ζωή σας την άσκηση ή το διαλογισμό.

Το πιο σημαντικό;

“Ξοδέψτε” περισσότερο χρόνο κάνοντας τα πράγματα που αγαπάτε!

Έχετε συχνά φούσκωμα στο στομάχι;

Εσείς αντιμετωπίζετε συχνά πρόβλημα με φούσκωμα στο στομάχι; Γνωρίζατε κάποιον από τους παραπάνω λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Αφήστε παρακάτω το πολύτιμο -όπως πάντα- σχόλιο σας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Εξαιρετικό άρθρο και μεγάλη βοήθεια για πολλά άτομα. Ευχαριστούμε πολύ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Γιώτα. Ελπίζω να βοηθήσει!!
   Καλό απόγευμα.

 • Ο/Η Στέλιος Νικολάου λέει:

  Ευχαριστούμε Δήμητρα για τις σπουδαίες συμβουλές

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Στέλιο και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Ελπίζω οι πληροφορίες να μπορέσουν να βοηθήσουν!
   Καλή συνέχεια.

 • Ο/Η ΣΑΡΟΥΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ λέει:

  Εξαιρετικα ενδιαφερον κι αναλυτικο το αρθρο σας,ευχαριστουμε πολυ για την ενημερωση σε πολλα σημεια αναγνωρισα συμπτωματα δικα μου ειχα προβλημα με το φουσκωμα στο στομαχι και στο εντερο ωσπου ανακαλυψα οτι ειχα την candida την οποια προσπαθω να καταπολεμησω ευχαριστω και παλι νομιζω θα με βοηθησει πολυ το αρθρο σας!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Ευαγγελία.
   Κάποιες φορές μπορεί να είναι ένα απλό φούσκωμα, ίσως επειδή κάποιος τρώει γρήγορα (αέρας), κλπ. Όταν όμως το πρόβλημα συνεχίζετε, πρέπει να ψάχνουμε τις αιτίες. Το σώμα μας πάντα, μας δείχνει τα συμπτώματα, ώστε να βρούμε τι φταίει και να καταπολeμήσουμε τη βασική αιτία.
   Θα ετοιμάσω σύντομα ένα άρθρο για το μύκητα κάντιντα (candida), επειδή αφορά πολλά άτομα και τα περισσότερα από αυτά δεν το γνωρίζουν.
   Εύχομαι ότι καλύτερο και μια όμορφη εβδομάδα!! 🙂

 • >