1 Ποτήρι Θα Καθαρίσει Τις Τοξίνες Στο Αίμα, Το Συκώτι & Το Έντερο

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι τοξίνες στο αίμα, το συκώτι και το έντερο δηλητηριάζουν το σώμα μας και προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας.

Η αποτοξίνωση και ο καθαρισμός τους είναι τόσο σημαντικά για την υγεία, όσο λίγοι ίσως φαντάζεστε. (1)

Ο καθαρισμός μάλιστα του παχέος εντέρου χρησιμοποιείται ως προετοιμασία για ιατρικές διαδικασίες, όπως είναι η κολονοσκόπηση. Ενώ, πολλοί επαγγελματίες εναλλακτικής ιατρικής ενημερώνουν για το πόσο σημαντική είναι η αποτοξίνωση στο έντερο και ειδικά στο παχύ έντερο. (2)

Διαφήμιση

Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου δεν είναι απαραίτητος.

Το πεπτικό μας σύστημα και το έντερο απομακρύνουν από μόνα τους τα απόβλητα, τις τοξίνες και τα βακτήρια από το σώμα μας.

Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται, όταν οι τοξίνες και τα βλαβερά συστατικά στο σώμα μας είναι περισσότερα από όσα μπορεί να αποβάλλει ο οργανισμός από μόνος του.

Σε αυτή την περίπτωση οι τοξίνες αρχίζουν να συσσωρεύονται και να δημιουργούν στη συνέχεια πολλά προβλήματα υγείας. (3)

Το συγκεκριμένο ρόφημα που θα σας αναφέρω στο σημερινό άρθρο, περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία που θα ενισχύσουν το σώμα και τον οργανισμό, αλλά επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πως θα καθαρίσετε τις τοξίνες στο αίμα, το συκώτι και το έντερο

Είναι μια απλή και εύκολη συνταγή, που εκτός από την ενίσχυση του οργανισμού, θα βοηθήσει επίσης στην αποτοξίνωση του σώματος.

Επιπλέον, θα βοηθήσει να καθαρίσουν με υγιεινό τρόπο από τις βλαβερές ουσίες τα έντερα, το συκώτι και το αίμα.

#1 Παντζάρι

Ο χυμός παντζαριών έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως φάρμακο για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων και την αύξηση της χολής. Οι δύο αυτές λειτουργίες βοηθούν στην αποτελεσματική αποτοξίνωση του ήπατος. (4)

Το παντζάρι είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται βεταλαΐνες (betalains). (5)

Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, είναι λίγες οι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες τους.

Εκτός όμως από αυτές τις ενώσεις, έχει αποδειχθεί πως τα παντζάρια περιέχουν και άλλα πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά μειώνουν τις φλεγμονές και τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης, ενώ προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. (6)

Επιπλέον, τα παντζάρια μπορούν με τις ιδιότητες τους να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος. (7)

Είναι ένα λαχανικό που πραγματικά λατρεύει ο οργανισμός μας, επειδή περιέχουν γλουταθειόνη. Αυτή είναι μια ουσία που μπορεί να αποτοξινώσει και να καθαρίσει το αίμα μας από τοξίνες, βαρέα μέταλλα και πολλά απόβλητα, καθιστώντας τα υδατοδιαλυτά. (8)

Με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται από το σώμα μας μέσω των ούρων.

Παντζάρια: ένα φυσικό αποτοξινωτικό

Τα παντζάρια θεωρούνται ένα φυσικό αποτοξινωτικό του αίματος, ενώ προστατεύουν επίσης τα ερυθρά αιμοσφαίρια από την οξείδωση. (9)

Είναι πολύ εύκολο να οξειδωθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω του υψηλού οξυγόνου ή των υψηλών ποσοτήτων σιδήρου. Τα οξειδωμένα πλέον ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της λειτουργίας των κυττάρων και δυσλειτουργία τους.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των παντζαριών είναι, πως μειώνουν τα λιπαρά συστατικά που αποθηκεύονται στο συκώτι. (10)

Όταν υπάρχει για παράδειγμα πρόβλημα διαβήτη, κατάχρηση αλκοόλ, υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, ανεπάρκεια αμινοξέων ή παχυσαρκία.

Είναι επίσης εντυπωσιακό, πως τα παντζάρια παρέχουν σημαντική προστασία στο σώμα μας από τις τοξίνες του αέρα, του νερού και πολλών τροφίμων. Ταυτόχρονα, αποκαθιστούν τη δύναμη των κυττάρων μας, κάτι που επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να εισχωρήσουν πιο εύκολα μέσα στα κύτταρα. (11)

#2 Καρότο

Όπως το παντζάρι, έτσι και το καρότο, είναι τροφές αποτοξίνωσης του ήπατος επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τέτοιο αντιοξειδωτικό είναι η βήτα καροτίνη, που μπορεί να καθαρίσει πολλές τοξίνες γενικά από το σώμα, ενώ αποτρέπει τη βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. (12)

Η ηπατική βλάβη είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ιατρικό ζήτημα, λόγω του είδους της εργασίας που κάνει το συγκεκριμένο όργανο στο σώμα μας.

Όταν δηλαδή τα κύτταρα δε λειτουργούν σωστά, αυξάνεται ο κίνδυνος ορισμένων ασθενειών.

Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος ή σε ουλές στο ήπαρ. Αν όμως δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν με τον καιρό να εξελιχθούν σε καρκίνο του ήπατος. (13)

Επιπλέον, τα καρότα είναι εκπληκτικά για την αποτοξίνωση του αίματος και του εντερικού σωλήνα. (14)

Εξισορροπούν τα επίπεδα pH στο σώμα μας, ενώ καθαρίζουν ολόκληρο το σύστημα στον οργανισμό μας. (15)

Ο χυμός καρότου είναι ένας φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου στο αίμα και μια εξαιρετική πηγή ενέργειας το μεσημέρι. Εμποδίζει μάλιστα τις έντονες επιθυμίες για ζάχαρη, ειδικά μετά από το μεσημεριανό γεύμα. (16)

Το καρότο έχει ένα τέλειο μείγμα διαλυτών και αδιάλυτων ινών που βοηθούν στην πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. (17)

Αν θέλετε λοιπόν να ενισχύσετε το μεταβολισμό και να αποτοξινώσετε υγιεινά το σώμα σας, συμπεριλάβετε το καρότο στην καθημερινή σας διατροφή. (18)

#3 Μήλα

Είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την υγεία του ήπατος και του εντέρου, όπως επίσης για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση ολόκληρου του οργανισμού. (19)

Η πηκτίνη που περιέχουν συνδέεται με την απομάκρυνση των βαρέων μέταλλα στη διάρκεια της πέψης. (20)

Έτσι βοηθά στην εύκολη αποβολή τους από το σώμα, πριν ακόμη εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεται ακόμη λιγότερο το συκώτι και οι λειτουργίες του.

Τα μήλα είναι επίσης το απόλυτο καθαριστικό για τις τοξίνες στο αίμα και στο παχύ έντερο. (21)

Καθώς η πηκτίνη κινείται μέσα στο έντερο μας, συλλέγει και απαλλάσσει το σώμα μας από μικρόβια, βακτήρια, ιούς, μαγιά και μούχλα.

Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν τα φυτοχημικά φλαβονοειδή, αλλά και άλλα σημαντικά αμινοξέα. Όλα αυτά είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων και της ακτινοβολίας. (22)

Τα μήλα βοηθούν επίσης στην αποτοξίνωση του εγκεφάλου, στον καθαρισμό του αίματος και των οργάνων, συμπεριλαμβάνοντας το ήπαρ. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του λεμφικού συστήματος, αποκαθιστούν το κατεστραμμένο δέρμα και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. (23)

#4 Λεμόνια

Πολλά εσπεριδοειδή όπως είναι και το λεμόνι, μπορούν να τονώσουν και να καθαρίσουν τις τοξίνες στο αίμα, το συκώτι και τα έντερα. (24)

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολλές ενώσεις τους είναι υπεύθυνες για αυτό. Τέτοιες ενώσεις είναι η βιταμίνη C, τα αιθέρια έλαια, η πηκτίνη και τα φλαβονοειδή που περιέχουν.

Η βιταμίνη C μάλιστα, μπορεί να αποτρέψει την οξειδωτική βλάβη και την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Ενώ η πηκτίνη και τα αιθέρια έλαια στα λεμόνια, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του βλεννογόνου του εντέρου. (25)

Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα απόβλητα, που φτάνουν στο συκώτι μέσω ενός διαρρέοντος εντέρου.

Ειδικά το αλκοόλ αυξάνει τη διαπερατότητα του εντέρου και επιτρέπει στα βακτήρια να ταξιδέψουν από το έντερο στο συκώτι, βλάπτοντας τα ηπατικά κύτταρα.

Παρά τα όσα αναφέρονται πως τα λεμόνια είναι υπεύθυνα για προβλήματα στο αίμα ή αναιμία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Τα λεμόνια μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της αναιμίας. (26)

Επιπλέον, βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το αίμα, επειδή είναι όξινα και μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο του pH στο σώμα. Τα λεμόνια θεωρούνται ο νούμερο ένα αλκαλοποιητής στο σώμα. (27)

Αυτό ισχύει επειδή μόλις αφομοιωθούν και μεταβολιστούν στο σώμα, παράγουν αλκαλικά παραπροϊόντα που κάνουν τα ούρα μας πιο αλκαλικά. Θεωρούνται λοιπόν ως αλκαλικός παράγοντας, παρά το όξινο pH που έχουν πριν από την πέψη.

Το αλκαλικό περιβάλλον κάνει αδύνατη την επιβίωση πολλών ιών, βακτηρίων και ασθενειών στο σώμα.

Σας έχω αναφέρει πολλές φορές, πως λίγος φρεσκοστειμμένος χυμός λεμονιού με νερό ή ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι, θα βοηθήσει το σώμα να απομακρύνει τα απόβλητα και τις τοξίνες.

Πως θα ετοιμάσετε το ρόφημα για να καθαρίσετε τις τοξίνες στο αίμα, το συκώτι και το έντερο

Πως θα ετοιμάσετε λοιπόν αυτό το εκπληκτικό ρόφημα για να καθαρίσετε τις τοξίνες στο αίμα, το έντερο και το συκώτι.

Θα χρειαστείτε:

 • 1 παντζάρι
 • 1 καρότο
 • 1 μήλο
 • 1 λεμόνι
 • 200 ml νερό

Καθαρίζετε από τις φλούδες τους το παντζάρι, το μήλο και το καρότο. Τα βάζετε στον αποχυμωτή μαζί ή ξεχωριστά ή σε ένα δυνατό μπλέντερ και παίρνετε το χυμό τους (σαν σμούθι).

Το μήλο μπορείτε να το βάλετε στον αποχυμωτή χωρίς να καθαρίσετε τις φλούδες του, μόνο αν είναι βιολογικό ή από σπιτική μηλιά.

Στείβετε στη συνέχεια και το λεμόνι και το ρίχνετε στο υπόλοιπο ρόφημα, ενώ προσθέτετε τέλος και το νερό. Αδειάζετε το χυμό σε μια κανάτα και τη βάζετε στο ψυγείο.

Διαφήμιση

Πίνουμε καθημερινά 1 ποτήρι του κρασιού από το χυμό αυτό, το πρωί με άδειο στομάχι και περίπου 1/2-1 ώρα πριν από το πρωινό μας.

Φυσικά θα πρέπει να ρωτάτε πάντα το γιατρό σας πριν πιείτε το χυμό αυτό, επειδή περιέχει δυνατές αποτοξινωτικές τροφές. Μιλήστε με το γιατρό σας, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας ή αν παίρνετε φάρμακα.

Το παραπάνω ρόφημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσουμε τις τοξίνες στο αίμα, το έντερο και το συκώτι. Με το ρόφημα αυτό θα αποβάλλουμε επίσης τα βλαβερά απόβλητα των τροφών, του αλκοόλ και της ατμόσφαιρας.

Γνωρίζετε για το ρόφημα αυτό που μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες στο αίμα, το συκώτι και το έντερο;

Εσείς γνωρίζατε πόσο μπορεί να βοηθήσει ο χυμός αυτός στον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του ήπατος, των εντέρων και του αίματος; Έχετε δοκιμάσει ποτέ ως τώρα και αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Ιωάννης Μακρής λέει:

  Θα το δοκιμάσω σήμερα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα που δημοσιεύετε και βελτιώνουν τη διατροφή και την υγεία μας.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ. Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια χαρούμενη εβδομάδα! 🙂

 • >