Ίσως δε γνωρίζετε, πως υπάρχει ένα μοναδικό μπαχαρικό για το στομάχι, το έντερο, τους θρόμβους αίματος και τους μύκητες.
Πιστεύω όμως πως σίγουρα το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, έστω και για μια μόνο φορά.
Το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει πολλαπλές θεραπευτικές χρήσεις, όχι μόνο για όσα ανέφερα, αλλά επίσης για τις ιώσεις, τα βακτήρια και για άλλα θέματα υγείας. (1)
Το μπαχαρικό αυτό είναι το γαρύφαλλο!
Όταν ήμουν περίπου 14-15 χρονών, η γιαγιά μου έλεγε πως όταν πήγαινα στο σχολείο ή όταν έβγαινα για βόλτα να μασούσα ένα γαρύφαλλο αντί για καραμέλα ή τσίχλα.
Διαφήμιση
Με αυτή την απλή συνήθεια, θα βοηθούσα τον οργανισμό μου με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Ενώ θα ήταν πάντα ευωδιαστή η αναπνοή μου. (2)
Σκεφτείτε πως ως τώρα έχω μόνο τρία σφραγίσματα στα δόντια μου, επειδή κάνω το ίδιο όλα αυτά τα χρόνια για 1-2 φορές την εβδομάδα.
Τα γαρύφαλλα είναι γνωστά μπαχαρικά από την αρχαιότητα.
Στο μακρινό παρελθόν μάλιστα, τα χρησιμοποιούσαν ως χρήματα στις συναλλαγές τους, ενώ ήταν πιο πολύτιμα ακόμη και από το χρυσό ή το ασήμι. (3)
Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε πως μπορείτε να προλάβετε ή να βελτιώσετε προβλήματα υγείας με το γνωστό μας μπαχαρικό, το γαρύφαλλο, το οποίο μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες και στα φαγητά σας ή να ετοιμάσετε με αυτό ένα πολύ υγιεινό και θεραπευτικό ρόφημα.
Η ιστορία του γαρυφάλλου
Το γαρύφαλλο είναι ένα οικονομικό και εύκολο να το βρείτε μπαχαρικό.
Έχει άπειρες θεραπευτικές και ιατρικές χρήσεις, ενώ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κινέζικη και Ινδική παραδοσιακή Ιατρική της Αγιουβέρδα. (4)
Το γαρύφαλλο είναι ουσιαστικά το άνθος από το δέντρο γαρύφαλλο ή αλλιώς Συζύγιον το αρωματικόν από την οικογένεια Μυρτίδες. Είναι ένα αειθαλές δέντρο το οποίο φτάνει σε ύψος τα 8-12 μέτρα και είναι επίσης γνωστό ως μοσχοκάρφι, καρυόφυλλο, γαρόφαλο ή καραφίλι.
Τα γαρύφαλλο προέρχεται από την Ινδονησία, όμως αναπτύσσεται πλέον και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ινδία, η Μαδαγασκάρη, το Πακιστάν, η Ζανζιβάρη, η Κεϋλάνη και η Τανζανία.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο γαρύφαλλο ή αλεσμένο και είναι σημαντικό μπαχαρικό για πολλές κουζίνες παγκοσμίως.
Έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών ιδιοτήτων. (5)
Το καλύτερο μπαχαρικό για το στομάχι και όχι μόνο
Καταρχήν, είναι μια εξαιρετική πηγή της β-καροτίνης, ενώ το πιο σημαντικό συστατικό του είναι η ευγενόλη. Η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προλαμβάνει, απομακρύνει και καταπραΰνει τις φλεγμονές του σώματος. (6)
Το γαρύφαλλο είναι ένα εκπληκτικό μπαχαρικό για το στομάχι και το έντερο, που μπορεί να βελτιώσει άμεσα την πέψη, μειώνοντας σημαντικά τη δυσπεψία και γενικά τις πεπτικές διαταραχές. (7)
Έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων στο στομάχι και το έντερο, ρυθμίζει τις κινήσεις του εντέρου, μειώνει τη ναυτία και καταπραΰνει τις εντερικές λοιμώξεις.
Το γαρύφαλλο είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μπαχαρικό για το στομάχι και όχι μόνο.
Έρευνες έδειξαν ότι τα γαρύφαλλα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των στομαχικών ελκών. (8)
Τα έλκη είναι επώδυνες πληγές που σχηματίζονται στα τοιχώματα του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του οισοφάγου. Οφείλονται συνήθως στο άγχος, τις λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, το κάπνισμα, το αλκοόλ ή την κληρονομικότητα. (9)
Το γαρύφαλλο είναι επίσης πολύ σημαντικό στην πρόληψη της ανάπτυξης ελκών, επειδή καταπραΰνει τους βλεννογόνους και ειδικά το γαστρικό βλεννογόνο. (10)
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν φυσική θεραπεία, για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. (11)
Η ευγενόλη του γαρυφάλλου και οι ιδιότητες της
Η ευγενόλη που βρίσκεται στο γαρύφαλλο, βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την αποτοξίνωση του. (12)
Επιπλέον, αποτρέπει το σχηματισμό των θρόμβων αίματος και μειώνει πολύ γρήγορα τον πονοκέφαλο. (13)
Το γαρύφαλλο έχει επίσης σημαντική δράση ενάντια στους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες. Η βοήθεια του είναι σημαντική, ειδικά όταν τα συμβατικά φάρμακα αποτυγχάνουν να τους απομακρύνουν από τον οργανισμό. (14)
Για αυτές τις περιπτώσεις λοιμώξεων από βακτήρια, ιούς και μύκητες, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα τσάι με γαρύφαλλα. Το τσάι θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη και θα ενισχύσει αποτελεσματικά τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. (15)
Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια του ελαίου γαρυφάλλου ή γαρυφαλέλαιο όπως αλλιώς λέγεται, στην καταπολέμηση του μύκητα καντίντα. Ο μύκητας αυτός βρίσκεται συνήθως στο έντερο και την επιδερμίδα. (16)
Το έλαιο γαρυφάλλου απομακρύνει επίσης τα παράσιτα γενικά, αλλά και τα αυγά τους από το έντερο και το σώμα. (17)
Η βοήθεια της ευγενόλης στους πνεύμονες και την αναπνοή
Το γαρύφαλλο και η ευγενόλη, βοηθούν επίσης στον καθαρισμό των πνευμόνων και των βρόγχων, αλλά και στην αντιμετώπιση του κορονοΐού. (18)
Αραιώνουν και μειώνουν τη βλέννα και το φλέγμα, διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή μας. (19)
Είναι επιπλέον μια εξαιρετική λύση όταν έχουμε πονόδοντο. (20)
Μπορούμε να βάλουμε ένα καρφάκι γαρυφάλλου στο δόντι μας και λειτουργεί σαν αναλγητικό, για να σταματήσουμε τον πόνο μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο.
Έχει την ιδιότητα να κάνει απολύμανση σε όλη τη στοματική μας κοιλότητα, καθαρίζει, αναζωογονεί και δροσίζει την αναπνοή μας, καταπολεμώντας και απομακρύνοντας τα βακτήρια. (21)
Καταναλώνοντας 1-2 γαρίφαλα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως το γαρύφαλλο βοηθάει επίσης στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος, αντιμετωπίζοντας και καταπολεμώντας τις φλεγμονές. (22)
Σε κάποια άτομα μάλιστα, μπορεί να αντιστρέψει ακόμη και την κίρρωση του ήπατος. (23)
Το καλύτερο μπαχαρικό για το στομάχι και το ήπαρ
Τα γαρίφαλα περιέχουν πολλά και σημαντικά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη των ηπατικών νόσων. (24)
Συμβάλλουν επίσης στη μείωση του οξειδωτικού στρες που μπορεί να καταστρέψει το συκώτι. (25)
Το γαρύφαλλο μειώνει επίσης το σάκχαρο στο αίμα και είναι ένα πολύ καλό αφροδισιακό. (26)
Επιπλέον, βοηθάει στην καλύτερη υγεία των οστών διατηρώντας την οστική μάζα και απομακρύνει ή βελτιώνει την οστεοπόρωση. (27)
Περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι σημαντικό για το σχηματισμό νέου οστού. (28)
Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι οι ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα γαρύφαλλα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την προστασία από τον καρκίνο. (29)
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γαρυφάλλου βοήθησε στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων και σταμάτησε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. (30)
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε έλαιο γαρυφάλλου ως θεραπεία στα μαλλιά και την επιδερμίδα. Η χρήση του βοηθάει σε πιο δυνατά μαλλιά και στην αναζωογόνηση τους, ώστε να αποφύγουμε το σπάσιμο της τρίχας. (31)
Πως θα ετοιμάσετε τσάι γαρυφάλλου
Για να ετοιμάσουμε το τσάι του, ρίχνουμε σε 300 περίπου γραμμάρια νερό που βράζει 8-10 γαρύφαλλα.
Σβήνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να μείνουν για 4-5 λεπτά στο νερό.
Στραγγίζουμε και πίνουμε μία φορά την ημέρα ή αν υπάρχουν προβλήματα υγείας έως δυο φορές την ημέρα και έως 3-4 φορές την εβδομάδα.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μέλι και λεμόνι, σε έναν ιδανικό συνδυασμό για το χειμώνα.
- 9 Σημαντικά Λάθη Στο Τσάι Που Καταστρέφουν Τα Οφέλη & Τη Γεύση Του
- 14 Τροφές Που Λειτουργούν Ως Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (+ Χυμός)
- Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Πίνετε Τσάι Του Βουνού
- Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Πίνετε Κακάο (Η Τροφή Των Θεών)
Για ακόμη πιο ενισχυμένα οφέλη και αν θέλουμε το τσάι μας να είναι πιο δυνατό, σπάζουμε τα γαρύφαλλα σε ένα γουδί, πριν τα προσθέσουμε στο νερό που βράζει.
Το γαρύφαλλο χάνει τις περισσότερες θεραπευτικές του ιδιότητες όταν το αλέσουμε σε σκόνη. Είναι λοιπόν ιδανικό να το χρησιμοποιούμε ολόκληρο, είτε στη μαγειρική, είτε ως τσάι.
Θα βρείτε το γαρύφαλλο στα καταστήματα με υγιεινές τροφές και βότανα, σε σουπερμάρκετ και φυσικά στο διαδίκτυο, σε ακόμη καλύτερη ίσως ποιότητα.
Τι θα πρέπει να προσέξετε για τη χρήση του γαρυφάλλου
Θα πρέπει να προσέξετε να μη πίνετε συνεχόμενα τσάι γαρυφάλλου, επειδή η ευγενόλη αραιώνει το αίμα.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν γενικά το τσάι του, όσοι λαμβάνουν αραιωτικά φάρμακα αίματος.
Γενικά, όσα άτομα έχουν προβλήματα υγείας ή παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ρωτάνε πρώτα με το γιατρό τους πριν την κατανάλωση του.
Η υπερβολική χρήση γαρυφάλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή υπογλυκαιμία. Αυτό ισχύει ειδικά για τα άτομα με διαβήτη, που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου.
Τέλος, προσέξτε ιδιαίτερα με το αιθέριο έλαιο γαρυφάλλου, επειδή θα πρέπει να το αραιώνουμε πάντα με βρώσιμο έλαιο βάσης. Έλαιο βάσης είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας.
Διαφορετικά, το αιθέριο έλαιο γαρυφάλλου μπορεί να γίνει τοξικό για το σώμα μας.
Το γαρύφαλλο είναι ένα απόλυτα ευεργετικό και οικονομικό μπαχαρικό.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την πρόληψη, τη βελτίωση ή την απομάκρυνση πολλών προβλημάτων υγείας και των συμπτωμάτων τους.
Εσείς γνωρίζατε για το σημαντικό μπαχαρικό για το στομάχι και το έντερο;
Εσείς γνωρίζατε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαρυφάλλου και πως είναι το καλύτερο ίσως μπαχαρικό για το στομάχι και γενικά το σώμα μας;
Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι Καλή Χρονιά, με υγεία και ότι άλλο επιθυμείτε! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.