Διατροφή για το Ουρικό Οξύ – 7 Χειρότερες και 5 Καλύτερες Τροφές

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η σωστή διατροφή για το ουρικό οξύ είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη για τη γενικότερη υγεία μας.

Γνωρίζατε ότι το ουρικό οξύ δε δίνει σημαντικά σημάδια, οπότε δεν μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα;

Για αυτό πάρα πολλά άτομα έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος χωρίς να το γνωρίζουν και χρειάζονται συγκεκριμένη διατροφή για την αντιμετώπιση του.

Ή πως το ουρικό οξύ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη συνολική υγεία μας και πως μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα;

Διαφήμιση

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται όταν μένει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις.

Θα πρέπει λοιπόν, όταν είναι αυξημένα τα επίπεδα του, να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διατροφή για να τα μειώσουμε, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα.

Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα σας αναφέρω:

 • τι είναι το ουρικό οξύ και πως λειτουργεί στο σώμα μας
 • τις 7 χειρότερες τροφές και τα ροφήματα που οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα του
 • τις 5 καλύτερες τροφές και ροφήματα που αντιθέτως, μπορούν να συμβάλουν έγκαιρα και στοχευμένα στη μείωσή του

Αν ειδικά ακολουθήσετε μια διατροφή αποφεύγοντας όσες τροφές θα σας αναφέρω και προσθέσετε αντίθετα τις τροφές και τα ροφήματα που το μειώνουν με φυσικό τρόπο, θα απαλλάξετε το σώμα σας από τις πουρίνες, που σταδιακά θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία σας.

Τι είναι το ουρικό οξύ

Κάθε φορά που τρώμε κάποια τροφή ή πίνουμε ένα ρόφημα, το σώμα μας κρατά τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα μέταλλα και οι βιταμίνες. (1)

Στη συνέχεια αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, δηλαδή τα απόβλητα.

Μια από αυτές τις άχρηστες ουσίες είναι το ουρικό οξύ, το οποίο παράγεται κυρίως όταν διασπώνται τα κύτταρα στο σώμα μας και πεθαίνουν. Δημιουργείται επίσης και από ορισμένες τροφές που τρώμε, οι οποίες περιέχουν πουρίνες.

Τα νεφρά μας φιλτράρουν το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος και στη συνέχεια το αποβάλουν με τα ούρα. Ενώ μια μικρή ποσότητα του, απομακρύνεται με τα κόπρανα.

Όταν όμως παράγεται πάρα πολύ ουρικό οξύ ή όταν τα νεφρά μας δεν μπορούν να το απομακρύνουν αποτελεσματικά επειδή δε λειτουργούν σωστά, τότε τα επίπεδα του αυξάνονται στο αίμα.

Η χειρότερη διατροφή για το ουρικό οξύ – Οι 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ας δούμε λοιπόν καταρχήν τις 7 χειρότερες τροφές και τα ροφήματα που βάζουμε στην καθημερινή μας διατροφή και οι οποίες περιέχουν πολλές πουρίνες, οπότε αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

#1 Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας, όπως είναι το μοσχαρίσιο και το χοιρινό, αλλά ειδικά το πιο λιπαρό κόκκινο κρέας όπως είναι το αρνί, περιέχουν υψηλά επίπεδα πυρηνικών ή αλλιώς νουκλεϊκών οξέων, όπως λέγονται.

Αυτά τα οξέα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος. (2)

Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα κατεψυγμένα προϊόντα, ίσως να περιέχουν πρόσθετες ουσίες που επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση στο σώμα.

Αν μάλιστα υποφέρετε ήδη από ουρική αρθρίτιδα, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το κρέας από όργανα ζώων. Τέτοια όργανα είναι τα νεφρά, ο εγκέφαλος, η καρδιά και το συκώτι, επειδή περιέχουν μεγάλο ποσοστό πουρινών.

#2 Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει τη διαδικασία μετατροπής των πυρηνικών οξέων σε ουρικό οξύ.

Προκαλώντας μάλιστα, απότομη άνοδο των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό. (3)

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα στο ουρικό οξύ επειδή επιδρά άμεσα στα νεφρά, περιορίζοντας την αποβολή του. Επιπλέον, η μετατροπή της αλκοόλης σε άλλα οξέα, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Είναι λοιπόν απόλυτα σημαντικό, να μειώσετε ή να κάνετε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία στο σώμα.

#3 Καφές

Παρόλο που ο καφές είναι εξαιρετικά δημοφιλής σαν ρόφημα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Αυτό συμβαίνει επειδή οδηγεί σε μεγάλη απώλεια νερού μέσω των ούρων ή της διάρροιας, αυξάνοντας τη συγκέντρωση ουρικού οξέος στον οργανισμό.

Ο καφές είναι μια δημοφιλής πηγή ενέργειας για πολλούς.

Ο καφές επηρεάζει αρνητικά το ουρικό οξύ

Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας, την επίδρασή του στα επίπεδα ουρικού οξέος.

Παρόλο που οι μελέτες διαφωνούν σχετικά με τον ακριβή ρόλο του καφέ, φαίνεται ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. (4)

Παρόλα αυτά, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ μπορεί να έχουν αρκετά οφέλη για τη γενική υγεία μας.

Ενώ η μέτρια κατανάλωση του, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων νοσημάτων.

#4 Ψάρια και θαλασσινά

Ορισμένα ψάρια όπως είναι οι σαρδέλες, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα πυρηνικών οξέων, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα του ουρικού οξέος. (5)

Παρά το ότι τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα νουκλεϊκών οξέων.

Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο στα επεξεργασμένα ψάρια και θαλασσινά, όπου η προσθήκη αλατιού και άλλων συστατικών, ενισχύει τα αρνητικά στοιχεία.

#5 Μαγιά

Η μαγιά αποτελεί μια πηγή θρεπτικών συστατικών και χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στις ζύμες των αρτοποιείων και στην παρασκευή αρτοπροϊόντων.

Θα πρέπει όμως να υπολογίσετε και την πιθανή επίδραση της στα επίπεδα ουρικού οξέος.

Αν και οι επιπτώσεις αυτές είναι συνήθως ήπιες για το ουρικό οξύ, τα άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος ή παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση προϊόντων με μαγιά. (6)

Επιπλέον, ενώ το κρασί και ειδικά σε μικρές ποσότητες δεν δημιουργεί προβλήματα, η μπύρα αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο σώμα, επειδή περιέχει μαγιά.

Μάλιστα, η μπύρα με αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ κατά 6,5%.

#6 Αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες

Ορισμένα αναψυκτικά και επεξεργασμένα ροφήματα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα δείχνουν, πως η κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. (7)

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προτιμάτε αναψυκτικά με λιγότερες ή καθόλου γλυκαντικές ουσίες.

Έτσι ώστε να αποφύγετε ή να μειώσετε το ουρικό οξύ και να διατηρήσετε επίσης την καλή υγεία των νεφρών.

#7 Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι αγαπημένη πάρα πολλών ατόμων, όπως φυσικά και δική μου.

Αν δεν προσέξουμε όμως το είδος της ή τι περιέχει, μπορούν να αυξηθούν τα επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό μας.

Ορισμένες σοκολάτες μπορεί να είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά. Σε συνδυασμό λοιπόν με τα πυρηνικά οξέα που ανέφερα, μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του ουρικού οξέος. (8)

Αυτό ισχύει ειδικά για τη λευκή σοκολάτα, η οποία δεν θεωρείται πραγματική σοκολάτα επειδή δεν περιέχει κακάο. Στην πραγματικότητα, περιέχει βούτυρο κακάο, υπολείμματα γάλακτος, λιπαρά γάλακτος, γλυκαντικά ή λευκή ζάχαρη.

Η καλύτερη διατροφή για το ουρικό οξύ – Οι 5 τροφές που πρέπει να προτιμήσετε

Αν έχετε ήδη προβλήματα ουρικού οξέος ή θέλετε απλά να τα αποφύγετε, προτιμήστε κάποια ή κάποιες από τις 5 παρακάτω τροφές και ροφήματα.

Έτσι ώστε, να επιτύχετε τη φυσική απομάκρυνση του από τον οργανισμό και τον καθαρισμό του από το σώμα.

#1 Μαύρα κεράσια

Περιέχουν φυσικές ενώσεις που βοηθούν στη μείωση του ουρικού οξέος, επειδή ενισχύουν τη διάλυση των κρυστάλλων ουρικού οξέος στα νεφρά. (9)

#2 Νερό

Η κατανάλωση καλής ποσότητας νερού καθημερινά, βοηθά επίσης στη διάλυση του ουρικού οξέος και στην εύκολη απομάκρυνση του μέσω των ούρων. (10)

#3 Λευκά Φρούτα

Τα λευκά φρούτα όπως είναι τα αχλάδια και τα μήλα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα νουκλεϊκών οξέων σε σχέση με τα κόκκινα φρούτα. (11)

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος ή να το απομακρύνουν.

#4 Αμύγδαλα (καλύτερη διατροφή για το ουρικό οξύ)

Τα αμύγδαλα αποτελούν γενικά μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή, επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά, και φυτικές ίνες.

Για όσα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ή με κακή υγεία των νεφρών, τότε η μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων είναι πολύ σημαντική. (12)

#5 Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό.

Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες και φυτικά συστατικά, που συνεργάζονται για την αποτοξίνωση του οργανισμού και την απομάκρυνση του ουρικού οξέος. (13)

Τα επιπλέον σημαντικά θρεπτικά συστατικά τους, προσφέρουν στον οργανισμό μας την απαραίτητη στήριξη για την καλή υγεία των νεφρών και την ισορροπία του ουρικού οξέος.

Τελευταίες σημειώσεις στη διατροφή για το ουρικό οξύ

Διαφήμιση

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε υπόψη σας, πως όλες γενικά οι διατροφικές αλλαγές, θα πρέπει να γίνονται με προσοχή. Επιπλέον, θα πρέπει να συζητηθούν πρώτα με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.

Η διατροφή μας έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό και είναι συνδεδεμένη με την καλή ή κακή υγεία μας.

Οπότε μια σοφή επιλογή των τροφών και των ροφημάτων, θα έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.

Άλλωστε η σωστή ενημέρωση, είναι πάντα το κλειδί για υγιεινές διατροφικές συνήθειες και σωστή διατροφή για το ουρικό οξύ και όχι μόνο.

Ελπίζω λοιπόν πως αυτό το άρθρο, σας πρόσφερε χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να συνδέσετε τη διατροφή με την υγεία σας.

Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια υπέροχη μέρα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Θεόδωρος Κωστόπουλος λέει:

  Εξαιρετικό άρθρο. Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • Ο/Η ΛΙΖΑ ΤΣΙΤΣΕΛΗ λέει:

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΔΗΜΗΤΡΑ.ΕΧΩ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΟΥΡΙΚΟ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΙΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ.ΜΕ ΕΣΩΣΕ ΕΝΑΣ ΓΑΛΛΟΣ ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗ GOUTTE.ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ.ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΕΧΩ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΑΛΛΑ Η ΖΑΧΑΡΗ ΗΤΑΝ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥ.ΤΩΡΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σου εύχομαι πραγματικά ότι καλύτερο Λίζα. Η υγεία μας θα πρέπει να είναι πάνω από κάθε γευστική επιθυμία, όσο γλυκιά και αν είναι! 🙂
   Να είσαι πάντα καλά και να έχεις μια χαρούμενη μέρα και υπόλοιπη εβδομάδα.

 • Καλή μας Κα Νάσιου ορίζεται τα αμύγδαλα ως καλή τροφή για το ουρικό οξύ. Παρακαλώ μπορείτε να το επιβεβαιώσετε γιατί έχω αρκετές διαφορετικές ενημερώσεις. Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Αναφέρω τη σχετική μελέτη στο νούμερο (12) και μάλιστα στις πρώτες παραγράφους (σαν το γράφω ως μετάφραση) αναφέρει:

   “Σκοπός
   Το αυξημένο ουρικό οξύ του ορού (UA), ένας βιοδείκτης της νεφρικής ανεπάρκειας, είναι επίσης ένας ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης για τη νοσηρότητα στη στεφανιαία νόσο (CAD) και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αυτή η μελέτη αναφέρει την επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στην UA σε ασθενείς με ΣΝ.

   Σχεδιασμός μελέτης
   Διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με τρεις ομάδες: μη παρέμβασης (NI), Πακιστανικά αμύγδαλα (PA) ή Αμερικάνικα αμύγδαλα (AA). Οι ασθενείς προσλήφθηκαν από τις Καρδιολογικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Aga Khan. Προγραμματίστηκαν δύο επαναλήψεις την εβδομάδα-6 και την εβδομάδα-12. 150 ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες (50 ανά ομάδα). Το NI δεν έλαβε αμύγδαλα, ενώ το PA και το AA έλαβαν πακιστανικές και αμερικανικές ποικιλίες αμυγδάλου (10 g/ημέρα), αντίστοιχα. με οδηγίες να μουλιάσουν όλη τη νύχτα και να φάνε πριν το πρωινό.

   Αποτελέσματα
   Τα συμπληρώματα αμυγδάλων μείωσαν σημαντικά (p < 0,05) την UA ορού μεταξύ των ομάδων και με την πάροδο του χρόνου. Την εβδομάδα-6, οι συγκεντρώσεις UA ήταν -13 έως -16 % μικρότερες σε PA και AA. την εβδομάδα-12 οι συγκεντρώσεις ήταν -14 έως -18 % μικρότερες, σε σύγκριση με το NI. Η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων παρέμειναν αρκετά σταθερά σε όλες τις ομάδες.

   Συμπέρασμα
   Τα αμύγδαλα (10 g/ημέρα), που καταναλώνονται πριν από το πρωινό, μειώνουν την UA ορού σε ασθενείς με ΣΝ. Η πρόληψη της υπερουριχαιμίας μπορεί να προσφέρει προστασία από βλάβες των νεφρών και των αγγείων και εάν παρεκταθεί για τον γενικό πληθυσμό, τα διαιτητικά αμύγδαλα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Η δοκιμή έχει καταχωρηθεί στο μητρώο κλινικών δοκιμών της Αυστραλίας Νέας Ζηλανδίας ως ACTRN12614000036617."

   Οι ερευνητές μάλιστα το αναλύουν πολύ περισσότερο στις επόμενες παραγράφους, όπου μπορείτε να τις διαβάσετε βάζοντας τη μετάφραση π.χ. της Google.

   Ξέρω πως πολλά άτομα αναφέρουν ότι τα αμύγδαλα δεν είναι καλά για το ουρικό οξύ, όμως εγώ τις πληροφορίες μου τις παίρνω από Ιατρικές ιστοσελίδες και από μελέτες Πανεπιστημίων, ενώ έχω συνδρομή με πληρωμή στο Harvard Medical School και μου στέλνουν καθημερινά τα άρθρα τους με τις αντίστοιχες μελέτες. https://www.health.harvard.edu/

   Τη δική μου δουλειά, είναι σίγουρο πως δεν θα τη βρείτε πουθενά ή μπορεί να τη βρείτε σε ελάχιστες άλλες ιστοσελίδες, απλά γιατί αγαπώ αυτό που κάνω, αλλά και επειδή θέλω πραγματικά να βοηθήσω!

   Καλή συνέχεια και όμορφο βράδυ. 🙂

 • >