Η έλλειψη σιδήρου, που θεωρείται η πιο συχνή διατροφική διαταραχή παγκοσμίως, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για αναιμία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Φανταστείτε να νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και αδύναμοι, να έχετε κρύα χέρια και πόδια, συχνούς πονοκεφάλους, τακτικές λοιμώξεις, μυϊκούς πόνους και χλωμό δέρμα.
Αισθάνεστε πανικό, σωστά;
Αγχώνεστε επειδή δεν μπορείτε να ξέρετε τι πρόβλημα υπάρχει, όμως χρειάζεστε μια γρήγορη και φυσική λύση για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.
Διαφήμιση
Στο σημερινό άρθρο θα σας πω για ένα εκπληκτικό και πολύ γνωστό, αλλά παρεξηγημένο βότανο, που θα μεταμορφώσει την υγεία σας.
Το φυτό αυτό θα βοηθήσει να ανακουφιστείτε γρήγορα και με φυσικό τρόπο από αυτά τα συμπτώματα και θα διορθώσει την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου.
👉 Θα μάθετε επίσης:
- τι είναι η έλλειψη σιδήρου
- ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη γενική υγεία
- ποια όργανα επηρεάζει
- τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
- γιατί οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για αναιμία
- πως θα ετοιμάσετε τσάι τσουκνίδας
- την καλύτερη φυσική θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου
- τις πιο πλούσιες τροφές σε σίδηρο
- το συνδυασμό τροφών που πρέπει να αποφεύγετε, έτσι ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από αυτά τα συμπτώματα
Το καλύτερο βότανο για την αναιμία
Οι τσουκνίδες ονομάζονται επίσης και «wergulu» και ήταν ένα από τα εννέα ιερά φυτά και βότανα του παλαιού Έσσεξ κατά τον 10ο αιώνα. Ονομάστηκαν ιερά βότανα επειδή είχαν τις πιο ισχυρές θεραπευτικές δυνάμεις.
Τα άλλα 8 ιερά βότανα και φυτά ήταν τα παρακάτω:
- Χαμομήλι
- Μάραθος
- Ξινόμηλο
- Αρτεμισία ή λεβιθόχορτο
- Πεντάνευρο
- Νεροκάρδαμο
- Μυρώνι
- Μουχρίτσα
Οι τσουκνίδες έχουν διουρητικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, τονωτικές και στυπτικές ιδιότητες.
Είναι μάλιστα εξαιρετικά ευεργετικές ως καθαριστικό αίματος και αποτοξίνωσης, για την άνοιξη και το φθινόπωρο. (1)
Είναι ένα βότανο που ανανεώνει και δομεί το αίμα και βοηθά το σώμα να είναι πιο υγιές.
Όπως γνωρίζετε άλλωστε, το ακάθαρτο αίμα προκαλεί τις περισσότερες ασθένειες.
Ο Ιπποκράτης κατέταξε τις τσουκνίδες ως τις πρώτες μεταξύ των φυτών «πανάκεια» (όταν δηλαδή τα βότανα έχουν πολλαπλές χρήσεις) και συνιστούσε τη χρήση τσουκνίδας για τη θεραπεία 61 γνωστών ασθενειών.
Οι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τσουκνίδες για τη θεραπεία της ακμής, της διάρροιας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Περιέχουν βιταμίνη Α σε υψηλότερες ποσότητες από τα καρότα και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C και Ε. (2)
Αυτό το φυτό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, επειδή περιέχει: (3)
- Ασβέστιο
- Σίδηρο
- Φολικό οξύ
- Κάλιο
- Μαγγάνιο
- Μαγνήσιο
- Φώσφορο
- Σελήνιο
- Ψευδάργυρο
- Ιχνοστοιχεία
Πως θα ετοιμάσετε ρόφημα τσουκνίδας
Για να φτιάξετε ρόφημα τσουκνίδας, βράστε λίγο νερό και μετά ρίξτε το σε ένα φλιτζάνι με ένα κουταλάκι του γλυκού τσουκνίδα. Αφήστε το μείγμα να μείνει για 4-5 λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε έως και τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να προσφέρει στο σώμα μας την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου και είναι γενικά ασφαλές.
Περιστασιακά όμως και σε ορισμένα άτομα, μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες, όπως:
- Ήπια στομαχική διαταραχή
- Κατακράτηση υγρών
- Εφίδρωση
- Διάρροια
👉 Θα πρέπει λοιπόν να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας πριν πιείτε τσάι τσουκνίδας, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας ή παίρνετε φάρμακα.
Τι είναι η έλλειψη σιδήρου και ο κίνδυνος για αναιμία
Τι είναι όμως η έλλειψη σιδήρου και ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει, όπως είναι η αναιμία, τα οποία μπορεί να διορθώσει σταδιακά το τσάι τσουκνίδας;
Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό, ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.
Επομένως, μια αποκατάσταση της έλλειψης σιδήρου στο σώμα, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία γενικά του οργανισμού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, πως ή έλλειψη σιδήρου επηρεάζει κυρίως το: (4)
- 40% των μικρών παιδιών
- 37% των εγκύων και των γυναικών μετά τον τοκετό
- 30% των εφήβων κοριτσιών και γυναικών με εμμηνόρροια
Αυτή η διαπίστωση καθιστά την έλλειψη σιδήρου την υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ενώ σε ορισμένες χώρες, η απώλεια αίματος στους ανθρώπους μπορεί να είναι η κύρια αιτία πολλών προβλημάτων.
👉 Τέτοια προβλήματα είναι για παράδειγμα η εντερική παρασίτωση, δηλαδή τα σκουλήκια στο έντερο.
Ωστόσο, στη Δυτική Ευρώπη η αιτία απώλειας αίματος οφείλεται συνήθως σε ανεπαρκή ποσότητα αυτού του ιχνοστοιχείου στην καθημερινή διατροφή.
Οπότε η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου, μπορεί να αλλάξει τη ζωή τόσο των νέων, όσο και των ενηλίκων.
Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η έλλειψη σιδήρου
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη σιδήρου εμποδίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τόσο τη μνήμη όσο και τις μαθησιακές ικανότητες.
Δεν είναι όμως μόνο ο εγκέφαλος και το μυαλό που υποφέρουν από την έλλειψη σιδήρου, αλλά πολλά άλλα όργανα. (5)
Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην έλλειψη σιδήρου.
Αν μια έγκυος γυναίκα έχει χαμηλά αποθέματα σιδήρου, οι αυξημένες απαιτήσεις που έχει ο οργανισμός λόγω του εμβρύου που αναπτύσσεται κατά τους τελευταίους 5-6 μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να ανατρέψουν την ισορροπία στο αίμα. (6)
- 8 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Το Σώμα Χρειάζεται Βιταμίνη D (Τροφές + Τιμές)
- 18 Προειδοποιητικά Σημάδια & Συμπτώματα Έλλειψης Σιδήρου
- Έλλειψη Μαγνησίου: 9 Συμπτώματα Και Πως Να Την Αντιμετωπίσετε
- Έλλειψη Σιδήρου – Οι 20 Καλύτερες Τροφές Για Φυσική Αντιμετώπιση
Αυτή η έλλειψη σιδήρου στις έγκυες γυναίκες μπορεί να προκαλέσει καταρχήν, σιδηροπενική αναιμία στη μητέρα. Παράλληλα όμως, επηρεάζει αρνητικά και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Τα ηλικιωμένα άτομα κινδυνεύουν επίσης από αναιμία όταν η διατροφή τους δεν είναι πλούσια σε σίδηρο.
Το αποτέλεσμα είναι πως το γερασμένο πεπτικό σύστημα, δυσκολεύεται να απορροφήσει το σίδηρο που περιέχουν τα τρόφιμα.
Πώς θα μάθετε αν υποφέρετε από έλλειψη σιδήρου και ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει
Αν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και το πρόσωπο σας είναι χλωμό, έχετε κρύα πόδια και χέρια, συχνές λοιμώξεις και μυϊκούς πόνους, τότε πιθανότατα δεν παίρνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας.
Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, να κινδυνεύετε από σοβαρή έλλειψη σιδήρου ή ακόμη και από αναιμία.
👉 Για να επιβεβαιώσετε αυτή την υποψία, ζητήστε από το γιατρό σας να κάνει μια εξέταση αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Ο γιατρός σας θα διαγνώσει αν διατρέχετε κίνδυνο έλλειψης σιδήρου ή αν πάσχετε ήδη από σιδηροπενική αναιμία.
Είναι επίσης σημαντικό να μάθετε, πως η έλλειψη σιδήρου στο ανθρώπινο σώμα, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. (7)
Αυτό είναι κάτι που λίγα άτομα γνωρίζουν και συνδέουν με αυτό το πρόβλημα υγείας.
Βρετανοί επιστήμονες όμως ανακάλυψαν πρόσφατα, ότι η έλλειψη σιδήρου κάνει το αίμα πιο κολλώδες. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τουλάχιστον, ορισμένων περιστατικών εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα τελευταία χρόνια μελέτες έδειξαν, ότι η έλλειψη σιδήρου είναι πλέον ένας παράγοντας υψηλού κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Κάθε χρόνο μάλιστα, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σκεφτείτε όμως πως αυτό το ποσοστό, έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 17 χρόνια.
Επιπλέον, κάθε χρόνο πάνω από το 62% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 70 ετών.
Σχεδόν έξι εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους πεθαίνουν και πέντε εκατομμύρια μένουν με μόνιμη αναπηρία.
Οι καλύτερες πηγές σιδήρου για να αποφύγετε την αναιμία
Αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολύ εύκολα, αυξάνοντας απλά την πηγή σιδήρου στη διατροφή.
👉 Οι πιο σημαντικές πηγές σιδήρου στη διατροφή μας είναι το καρπούζι και το σουσάμι, κάτι που δεν είναι δυστυχώς πολύ γνωστό, σε αρκετό κόσμο.
Σημαντική ποσότητα σιδήρου όμως υπάρχει επίσης στο κόκκινο κρέας, στα λιπαρά ψάρια, στο κρέας του κοτόπουλου και της γαλοπούλας.
Άλλες εξαιρετικές πηγές σιδήρου είναι τα εξής:
- Ξηροί καρποί
- Σπόροι
- Κακάο και μαύρη σοκολάτα
- Αποξηραμένα φρούτα χωρίς όμως ζάχαρη
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Δημητριακά πρωινού που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο
Το παρακάτω διάγραμμα θα σας βοηθήσει να μάθετε για τις πιο σημαντικές και απαραίτητες τροφές σε επάρκεια σιδήρου, έτσι να διορθώσετε εύκολα και νόστιμα την έλλειψη του.
Τι κάνω εγώ όταν μαγειρεύω ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο
Όταν μαγειρεύω ένα φαγητό πλούσιο σε σίδηρο, όπως είναι για παράδειγμα οι φακές, προσθέτω 2-3 καλά πλυμένες φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού στο φαγητό, την ώρα που βάζω και τα υπόλοιπα υλικά.
Η βιταμίνη C που περιέχουν αυτά τα δύο φρούτα στη φλούδα τους, επιτρέπει στο σώμα μας να απορροφά μεγάλες ποσότητες σιδήρου.
👉 Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος χρειάζεται πάντα τη βιταμίνη C, για την καλύτερη απορρόφηση του στο σώμα.
Τι θα πρέπει να προσέξετε για την αύξηση σιδήρου στο σώμα
Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός πως η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται, όταν καταναλώνουμε ταυτόχρονα οποιοδήποτε από τα παρακάτω τρόφιμα.
Προσπαθήστε λοιπόν να μην τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μαζί με:
- Αυγά
- Πρωτεΐνες σόγιας
- Πίτουρο
- Μαύρο τσάι
- Καφέ και κρασί
Επομένως, ο συνδυασμός αυτών των τροφών με σίδηρο, μειώνει την απορροφητικότητα του στον οργανισμό.
Επίσης, το περίσσευμα βιταμίνης Α στο σώμα, θα μπορούσε με προϋποθέσεις να οδηγήσει σε προβλήματα ανεπάρκειας σιδήρου.
Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η βιταμίνη, βοηθά στην απελευθέρωση αποθηκευμένου σιδήρου.
Ανεξάρτητα όμως από την ηλικία ή το φύλο, η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε:
- Διάφορους πόνους στο σώμα
- Παρέμβαση στους μηχανισμούς ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος
- Αύξηση της πιθανότητας τριχόπτωσης
- Αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος
- Ροπή και ευαισθησία σε λοιμώξεις
Τελευταίες σημειώσεις για την έλλειψη σιδήρου και την αναιμία
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την έλλειψη του.
Εσείς είχατε ποτέ ως τώρα έλλειψη σιδήρου στο σώμα; Γνωρίζατε για τις καλύτερες τροφές και το τσάι τσουκνίδας, που αυξάνουν το σίδηρο στον οργανισμό με φυσικό τρόπο;
Πείτε τη γνώμη ή την εμπειρία σας, αφήνοντας το σχόλιο σας παρακάτω.
Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και εβδομάδα! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.