Το Μέταλλο Που Σταματά Την Υπέρταση & Τις Φραγμένες Αρτηρίες

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι αρτηρίες και η υγεία τους θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα στο σώμα μας.

Δυστυχώς όμως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος παγκοσμίως. (1)

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ασθένειες, που κάθε μια από αυτές συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. (2)

Τέτοιες ασθένειες που συνδέονται με την καρδιά είναι ο διαβήτης, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία και η μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η δυσλειτουργία του εγκεφάλου έχει ως συνέπεια την άνοια ή το Αλτσχάιμερ, ειδικά σε όσες γυναίκες έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση.

Διορθώνοντας λοιπόν το πρόβλημα στις αρτηρίες και τις φλέβες της καρδιάς, μπορούμε να μειώσουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε κάθε δυσλειτουργία της.

Διαφήμιση

Η καρδιακή δυσλειτουργία μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και φραγμένες αρτηρίες. Όπως και σε πολλές άλλες ασθένειες, εκτός από τις καρδιαγγειακές.

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε ποιο είναι το κρίσιμο και απόλυτα σημαντικό μέταλλο για την υγεία της καρδιάς, που μπορεί σταδιακά να μειώσει την υπέρταση, τη χοληστερόλη και τις φραγμένες αρτηρίες, ποια είναι η προτεινόμενη συνιστώμενη ποσότητα καθημερινά και ποιες τροφές το περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες.

Το μέταλλο για την υπέρταση και τις φραγμένες αρτηρίες

Επιλέγοντας καθημερινά τις τροφές που θα σας αναφέρω και περιέχουν αυτό το εκπληκτικό και πολύ γνωστό μέταλλο, θα βοηθήσετε την καρδιά σας να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Θα μειώσετε έτσι με φυσικό τρόπο την υπέρταση, τη χοληστερίνη και τις φραγμένες αρτηρίες. Μειώνοντας ταυτόχρονα άλλες πιθανές μελλοντικές ή υπάρχουσες ασθένειες και προβλήματα υγείας.

Το μέταλλο αυτό, είναι το απόλυτα σημαντικό για τον οργανισμό μας, μαγνήσιο.

Αν και όλοι σχεδόν το γνωρίζετε, σίγουρα δεν ξέρετε το σημαντικό ρόλο του στην υγεία της καρδιάς, των φλεβών και των αρτηριών.

Πήρε το όνομα του από τη Μαγνησία της Θεσσαλίας και οι Ρωμαίοι το ονόμασαν Magnesia alba. Πήρε το όνομα του από το λευκό χρώμα που έχουν τα ανθρακικά άλατα που βρίσκονταν στο νομό Μαγνησίας.

Το 19ο αιώνα, το χρησιμοποιούσαν ως αντιόξινο, υπακτικό και αντίδοτο σε δηλητήρια.

Τα οφέλη του μαγνησίου στην καρδιά και τις αρτηρίες

Τα οφέλη που προσφέρει το μαγνήσιο στον οργανισμό και το σώμα μας είναι απόλυτα σημαντικά για πολλά προβλήματα υγείας, εκτός από όσα αφορούν την καρδιά και τις αρτηρίες της.

Στο εσωτερικό των αρτηριών στο σώμα μας γίνονται συνεχώς πολλές διεργασίες, που αφορούν τη λειτουργία των οργάνων μας και όχι μόνο.

Μια τέτοια διεργασία είναι για παράδειγμα, η δημιουργία οξειδίων του αζώτου.

Τα συγκεκριμένα οξείδια είναι εξαιρετικά σημαντικά για τον οργανισμό μας.

Εξοντώνουν τα βακτήρια, προστατεύουν τον εγκέφαλο μας και διεγείρουν τη λειτουργία του. (3)

Επιπλέον, τα νιτρικά οξείδια βοηθούν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν, αυξάνουν τη διάμετρο τους, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. (4)

Μια τόσο απλή λειτουργία στα αιμοφόρα αγγεία όμως, φέρνει περισσότερο οξυγόνο σε όλα τα βασικά όργανα στο σώμα μας.

Όπως είναι δηλαδή η καρδιά και ο εγκέφαλος, απομακρύνοντας ή μειώνοντας την πίεση που ήδη έχουν, ώστε να λειτουργούν καλύτερα.

Τα οφέλη του μαγνησίου στις αρτηρίες και την αρτηριοσκλήρωση

Το μαγνήσιο είναι ένα απόλυτα σημαντικό και κρίσιμο μέταλλο για την αποφυγή της αρτηριοσκλήρωσης. (5)

Η αρτηριοσκλήρωση έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις αρτηρίες και την καρδιά μας.

Είναι μάλιστα υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. (6)

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών βιταμινών και συστατικών από την καρδιά μας στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν όμως δημιουργείται αρτηριοσκλήρυνση, υπάρχει πλέον βλάβη στο εσωτερικό στρώμα των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Η αρτηριοσκλήρυνση προκαλείται από συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Η πλάκα αποτελείται από διάφορες λιπαρές ουσίες των τροφών, από περίσσευμα χοληστερόλης, από κυτταρικά απόβλητα και ασβέστιο. (7)

Όταν όμως η πλάκα συνεχίζει να συσσωρεύεται στις αρτηρίες μας, τα τοιχώματα των αρτηριών γίνονται σκληρά και δύσκαμπτα.

Οπότε το αίμα που τροφοδοτείται προς την καρδιά, δε δίνει αρκετό οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η λειτουργία του μαγνησίου στο σώμα

Σκεφτείτε πως το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πάνω από 300 βιοχημικές εργασίες στο σώμα μας. (8)

Όπως για παράδειγμα στη σωστή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην υγεία των οστών και στη δημιουργία ενέργειας. (9)

Δεν είναι υπερβολή, πως η καρδιά μας δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αυτό. (10)

Το μαγνήσιο όπως και το ασβέστιο, εργάζονται συντονισμένα. Όταν λοιπόν υπάρχει έλλειψη τους στον οργανισμό, αρχίζουν τα προβλήματα με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και φραγμένες αρτηρίες. (11)

Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επειδή μεταξύ άλλων, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία. (12)

Επιπλέον, λειτουργεί ως φυσικός οδηγός των αποθεμάτων ασβεστίου και συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου και μειώνει την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στα αιμοφόρα αγγεία. (13)

Ακόμη και όταν υπάρχει ελαφρά έλλειψη μαγνησίου σε ηλικιωμένους και με δεδομένο ότι η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανεπάρκεια μαγνησίου εμπλέκεται στην επιδείνωση των προβλημάτων υπέρτασης καθώς μεγαλώνουμε. (14)

Τα οφέλη του μαγνησίου στη λειτουργία του εγκεφάλου

Το μαγνήσιο είναι επίσης κρίσιμο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. (15)

Έρευνες έδειξαν πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα καρδιακά νοσήματα και την άνοια. Ειδικά, όπως ανέφερα και παραπάνω, σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. (16)

Μάλιστα, πολλοί και διαφορετικοί τύποι καρδιακών παθήσεων ή αγγειακών ασθενειών, σχετίζονται με τη μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. (17)

Σε μια χρόνια μελέτη, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με καρδιακή ή αγγειακή νόσο, είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς κάποια καρδιακή νόσο. (18)

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μαγνησίου

Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας σε μαγνήσιο είναι περίπου 320 mg την ημέρα για τις γυναίκες και περίπου 400 mg την ημέρα για τους άνδρες. (19)

Όταν η πρόσληψη του είναι μικρότερη από 1,8 mg την ημέρα, τότε θεωρείται ότι υπάρχει ανεπάρκεια μαγνησίου.

Η έλλειψη ή η επάρκεια μαγνησίου, έχουν αρμονική συνεργασία με τις ορμόνες του στρες. Η ανεπάρκεια του δηλαδή, ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα του στρες στον οργανισμό. (20)

Όταν υπάρχει επάρκεια μαγνησίου, εξισορροπεί αυτές τις ορμόνες και μειώνει τα επίπεδα τους, ενώ βοηθά ταυτόχρονα σε καλό ύπνο το βράδυ. (21)

Έρευνες επίσης έδειξαν πως όσο πιο μικρές ποσότητες μαγνησίου υπάρχουν στο σώμα μας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. (22)

Όπως επίσης για καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονώδεις καταστάσεις. (23)

Τροφές που περιέχουν μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για την υγεία μας.

Βρίσκεται σε αφθονία στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στο κακάο, τη μαύρη σοκολάτα και στα όσπρια.

Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα φρούτα όπως είναι οι μπανάνες, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στη μαγιά μπύρας.

Μπορείτε παρακάτω να βρείτε δύο συγκεκριμένα και αναλυτικά άρθρα μου για τις τροφές που περιέχουν μαγνήσιο και για τα συμπτώματα που εμφανίζει η έλλειψη του.

Αν πιστεύετε πως δεν προσλαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο καθημερινά με τη διατροφή σας ή πως για κάποιο λόγο πρέπει να αποφύγετε κάποιες τροφές, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Θα αποφύγετε έτσι τα καταστροφικά αποτελέσματα της έλλειψης του στον οργανισμό.

Τελευταίες σημειώσεις για τα οφέλη του μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα απόλυτα αναγκαίο μέταλλο για τον οργανισμό μας και την καρδιά.

Με την καθημερινή κατανάλωση τροφών που το περιέχουν, θα αποφύγουμε την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη και τις φραγμένες αρτηρίες.

Έτσι θα προληφθούν επικίνδυνες καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές επιπλοκές, όπως είναι το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το σώμα μας χρειάζεται το οξυγόνο που παρέχουν οι αρτηρίες στην καρδιά, τα όργανα και το υπόλοιπο σώμα.

Διαφήμιση

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σίγουροι, πως βάζουμε καθημερινά στη διατροφή μας τις κατάλληλες τροφές. Έτσι ώστε να αποφύγουμε πιθανή ανεπάρκεια του και να ζήσουμε μια υγιή ζωή.

Το μαγνήσιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο για την υγεία της καρδιάς.

Μπορεί να μειώσει την υπέρταση, τη χοληστερίνη και τις φραγμένες αρτηρίες, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για πολλές επιπλέον ασθένειες.

Γνωρίζατε για τα οφέλη του μαγνησίου στις αρτηρίες και την υπέρταση

Εσείς γνωρίζατε για τις εκπληκτικές ιδιότητες του μαγνησίου και πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε καθημερινά τις τροφές που το περιέχουν; Έχετε παρατηρήσει μείωση των προβλημάτων υγείας, όταν αυξάνετε τις ποσότητες μαγνησίου στη διατροφή σας;

Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>