14 Απλές Συμβουλές Για την Υγιεινή Στη Γυναικεία Ευαίσθητη Περιοχή

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, παρότι θεωρείται ακόμη και στις μέρες μας, ταμπού.

Θυμάμαι ότι, έως και την εφηβεία μου, ντρεπόμουν να ρωτήσω τη μητέρα ή τη γιαγιά μου για κάποια θέματα υγιεινής στην ευαίσθητη περιοχή μου.

Οι φίλες μου είχαν κι αυτές το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και προσπαθούσαμε να βρούμε κρυφά πληροφορίες από βιβλία και περιοδικά.

ΔιαφήμισηΒέβαια, με έκπληξη παρατηρώ ότι ακόμη και στην τωρινή εποχή, υπάρχουν πολλές κοπέλες αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες, που διστάζουν να ρωτήσουν – ακόμη και τη/το γυναικολόγο τους – γι αυτό το θέμα.

Σαν γυναίκες έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις όπως οικογένεια, δουλειά, σπίτι και σίγουρα δεν αρκεί να είμαστε όμορφες μόνο εξωτερικά!

Θα πρέπει σίγουρα να φροντίζουμε το σώμα μας γενικά, αν μας ενδιαφέρει να απολαμβάνουμε υγιή, όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα.

Όμως, η διατήρηση της προσωπικής μας υγιεινής στην ευαίσθητη περιοχή, δεν μας βοηθά μόνο να αποφύγουμε λοιμώξεις και επιβλαβείς ασθένειες.

Δημιουργεί και μια υπέροχη ατμόσφαιρα φρεσκάδας γύρω μας.

Επειδή το δέρμα στην περιοχή αυτή του σώματος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την περιποίηση του. Επιπλέον, λόγω της τριβής που δημιουργείται με την κίνηση αλλά και λόγω υγρασίας, μπορεί να δημιουργηθεί περιβάλλον που να ευνοεί τους ερεθισμούς.

Σύμφωνα με τις έρευνες και τα στοιχεία της Ένωσης Γυναικολόγων Ελλάδος, μία στις τρεις γυναίκες θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή.

Γι αυτό και σήμερα, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο με μερικές απλές συμβουλές για τη γυναικεία υγιεινή, ώστε να διατηρούμε μια υγιή ρουτίνα φροντίδας.

Επειδή μας αφορά όλες.

Ανεξαρτήτως ηλικίας!

14 συμβουλές για την υγιεινή στη γυναικεία ευαίσθητη περιοχή

Καταρχήν, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σαν γυναίκες αλλά και σαν άτομα έχουμε την δική μας προσωπική οσμή.

Επειδή κάθε άνθρωπος έχει τη δική του “μυρωδιά”.

Και σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε ένα μπισκότο να μυρίζει σαν λουλούδι!

Ούτε το λουλούδι να μυρίζει σαν φρούτο.

Όλοι έχουμε την δική μας χαρακτηριστική οσμή δέρματος. Όμως… όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να μυρίζετε “περίεργα” και όχι ευχάριστα, τότε υπάρχει πρόβλημα!

Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση της περίεργης δικής μας οσμής στην ευαίσθητη περιοχή…

1. Βιολογικές σερβιέτες/σερβιετάκια/ταμπόν

Θα ξεκινήσω με μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές, που έκανα πριν από περίπου 16-17 χρόνια.

Εκτός από περίεργες οσμές, θα γλυτώσετε οριστικά από πιθανές “φαγούρες” και ίσως από πόνους περιόδου. Λέω “ίσως” για τους πόνους περιόδου, επειδή από την εφηβεία μου πονούσα φοβερά.

Όταν αποφάσισα να αλλάξω εντελώς τη διατροφή μου και τις σερβιέτες/σερβιετάκια που χρησιμοποιούσα, σταμάτησαν και οι πόνοι. Οπότε ήταν ένας συνδυασμός και των δύο που με βοήθησε με τους πόνους.

Είχα πολύ συχνά αυτά τα προβλήματα της δυσάρεστης οσμής και της φαγούρας παλιότερα, μέχρι που αποφάσισα να κάνω τις αλλαγές που σας περιγράφω, σχετικά με την ευαίσθητη περιοχή.

Ίσως να προσπεράσετε αυτό το κομμάτι για τις βιολογικές σερβιέτες/σερβιετάκια/ταμπόν, θεωρώντας το αδιάφορο ή κοστοβόρο.

Για μένα όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική αλλαγή!

Κάποια από αυτά τα συμβατικά προϊόντα (μη βιολογικά), που τα βρίσκουμε στα μάρκετ ή σε διάφορα άλλα καταστήματα, αναφέρουν πως το κάλυμμα που ακουμπά στο δέρμα μας είναι από καθαρό βαμβάκι.

Δεν αμφιβάλλω γι αυτό.

Το πρόβλημα είναι, πως δεν είναι βιολογικά και πως σχεδόν όλα αυτά, λευκαίνονται με προϊόντα χλωρίνης και διάφορα άλλα συστατικά που δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι.

Όλα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, είχα τα προβλήματα που σας ανέφερα παραπάνω.

Μειώθηκαν όταν ξεκίνησα τις αλλαγές και σταμάτησαν εντελώς, λίγους μήνες μετά.

Για μένα σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Όπως τίποτα στη ζωή μας!

Natracare-Για την ευαίσθητη περιοχήΑυτά που εγώ χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, είναι τα Natracare που είναι με φυσικές πρώτες ύλες και καθαρό βιολογικό βαμβάκι. Είναι λίγο ακριβότερα από τα κανονικά, αλλά είδα τεράστια διαφορά στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής μου και στα παραπάνω που σας είπα ήδη.

Τον πρώτο καιρό, τα αγόραζα από καταστήματα υγιεινής διατροφής, βοτάνων, φαρμακεία κλπ.

Στη συνέχεια όμως, έψαξα και τα βρήκα σε ελληνικά καταστήματα στο διαδίκτυο, σε πολύ καλύτερες τιμές.

2. Αποφύγετε να δοκιμάζετε ρούχα χωρίς εσώρουχο

Ακούω από κάποιες γνωστές και φίλες μου ότι πηγαίνουν να δοκιμάσουν ρούχα σε μπουτίκ και δεν φορούν εσώρουχο. Ή φορούν εσώρουχο πολύ μικρό ή με κορδονάκι (συνήθως στριγκάκια).

Σας παρακαλώ…

Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας!

Δεν μπορείτε να ξέρετε τι υπήρχε στο κουτί που βρίσκονταν μέσα τα ρούχα αυτά, ποιό άτομο τα δοκίμασε πριν από σας και τι μπορεί να τα έχει περπατήσει το βράδυ στην κρεμάστρα.

Εκτός από αυτά, πολλά ρούχα πλέον είναι Κινέζικα ή από χώρες όπως η Ινδονησία ή το Μαρόκο.

Χωρίς φυσικά να θέλω να προσβάλω τις χώρες αυτές, εννοώ ότι καμμιά μας δεν γνωρίζει που τοποθετούνται και σε τι κατάσταση καθαριότητας είναι τα ρούχα αυτά.

Μια φίλη μου δούλευε πριν οκτώ χρόνια σε ένα Κινέζικο κατάστημα. Μια μέρα που μιλούσαμε στο τηλέφωνο, μου λέει:

“Δεν θα βάλεις ΠΟΤΕ τίποτα, ειδικά από αυτά τα καταστήματα, χωρίς πρώτα να το πλύνεις!”

Της είπα: “έλα μωρέ, υπερβολική είσαι!”

Και μου απαντά: “Υπερβολική; Αν έβλεπες κι εσύ αυτά που βλέπω εγώ για τα ρούχα, τότε να δω αν θα έλεγες το ίδιο!”

Από τότε δεν έχω φορέσει ποτέ, οποιοδήποτε ρούχο ακόμη και από αξιόλογο κατάστημα, χωρίς πρώτα να το πλύνω.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν σε αυτό το θέμα, αν θέλετε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις με λοιμώξεις ή δερματοπάθειες.

3. Ας φορέσουμε βαμβακερά εσώρουχα

Όταν βγαίνουμε το βράδυ ή έχουμε κάποιο ιδιαίτερο ραντεβού, εννοείτε (εγώ τουλάχιστον) ότι θα φορέσουμε ένα πιο όμορφο εσώρουχο. Πιθανότατα δεν θα είναι βαμβακερό ή μπορεί και να είναι, αφού υπάρχουν πολύ αξιόλογες επιλογές.

Βαμβακερά εσώρουχα για την ευαίσθητη περιοχή

Στις υπόλοιπες όμως ώρες της ημέρας, το ιδανικό είναι να φοράτε βαμβακερό εσώρουχο ή τουλάχιστον με βαμβακερό εσωτερικό κάλυμμα για την ευαίσθητη περιοχή.

Το βαμβάκι είναι ένα πολύ αναπνεύσιμο υλικό και απορροφά την υγρασία, οπότε αν θέλουμε να διατηρήσουμε την περιοχή αυτή υγιεινή, ας προσπαθήσουμε να επιλέγουμε πάντοτε τα βαμβακερά εσώρουχα.

Ωστόσο, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε τη δαντέλα ή το μετάξι.

Αφού -σχεδόν πάντα- θα υπάρχει, μια λωρίδα από βαμβακερό ύφασμα στον καβάλο για τον απαραίτητο παράγοντα αναπνοής της περιοχής αυτής.

Παρόλα αυτά, ακόμη και με αυτή την ταινία αερισμού στο εσώρουχο, αυτά τα υλικά μπορεί να είναι άβολα καθώς δεν τεντώνονται τόσο καλά, περιορίζοντας τη ροή του αέρα.

4. Επιλέξτε καθαριστικά ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή

Τα παραδοσιακά αρωματικά καθαριστικά ντους ή ακόμη και το σαπούνι, δεν βλάπτουν τον κόλπο.

Πάρα πολλά από αυτά όμως, μπορούν να επηρεάσουν τα φυσικά επίπεδα pH και την ισορροπία των υγιών βακτηριδίων του οργανισμού.

Ο κόλπος μας είναι αυτοκαθαριζόμενος, ώστε να μπορούμε απλά να τον πλένουμε με χλιαρό νερό. Ωστόσο, οι περισσότερες από εμάς αισθανόμαστε καθαρότερες όταν χρησιμοποιούμε ένα προϊόν για να ξεπλύνουμε την ευαίσθητη περιοχή.

Αυτό όμως μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του pH μας και να δημιουργήσει ερεθισμό ή μόλυνση.

Έτσι, ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι η περιοχή αυτή είναι ευγενικά φροντισμένη, είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για πλύση ή μαντηλάκια (ειδικά αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού ή σε κίνηση).

Υπάρχουν πολλά ειδικά προϊόντα πλύσης της ευαίσθητης αυτής περιοχής μας, που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε καταστήματα υγιεινής, σε μάρκετ ή σε φαρμακεία.

5. Μην κάνετε ντους εσωτερικά στον κόλπο

Με τον ψεκασμό του κόλπου με νερό, γνωστό και ως έγχυση, ίσως να πιστεύουμε ότι εξαλείφουμε την κακή οσμή ή τα υπολείμματα της εμμήνου ρύσεως.

Στην πραγματικότητα όμως, επηρεάζουμε την φυσική ισορροπία του pH του κόλπου και το σύνολο του.

Αν έχετε πρήξιμο, ίσως να μην έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην ευαίσθητη περιοχή σας. Το πλύσιμο εσωτερικά ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και βακτηριδιακή κολπίτιδα.

Πως;

Ενώ αυτή η πρακτική εξαλείφει τα καλά βακτήρια, βοηθά παράλληλα και τα κακά βακτήρια να αναπτυχθούν.

Όταν έχετε ήδη μια βακτηριδιακή λοίμωξη και κάνετε ντους εσωτερικά στον κόλπο, μπορείτε να προκαλέσετε επιπλέον μόλυνση. Επειδή, η διαδικασία ψεκασμού μπορεί να ενθαρρύνει τα βακτήρια να μετακινηθούν πιο πάνω, στα αναπαραγωγικά όργανα.

Για να διατηρήσετε την φυσική ισορροπία του κόλπου, απλά ξεπλύνετε γύρω από την περιοχή αυτή, αποφεύγοντας το εσωτερικό του.

6. Καθαρίστε την ευαίσθητη περιοχή μετά την επαφή

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, να καθαρίσετε τον κόλπο σας μετά την επαφή για να αποφύγετε λοιμώξεις και βακτήρια.

Μελέτες δείχνουν, ότι η χρήση προφυλακτικού είναι καλύτερη για την υγιεινή των περιοχών της γυναίκας.

Και αυτό επειδή, τα προφυλακτικά βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι το pH μας παραμένει ίδιο.

Αν προτιμάτε να μην χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, τότε θα πρέπει να κάνετε έναν καλό καθαρισμό του κόλπου στη συνέχεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να είσαστε υγιείς και άνετες σε όλη γενικά την κάτω περιοχή.

7. Αραιώστε ελαφρά τις τρίχες της περιοχής

H πολύ έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή αυτή, με τον ιδρώτα, μπορεί να προκαλέσει μια “περίεργη” μυρωδιά.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι τρίχες παγιδεύουν τον ιδρώτα και τις σταγόνες των εκκρίσεων του σώματος μας, δημιουργώντας σε κάποιες περιπτώσεις βακτήρια.

Τελευταίες μελέτες δείχνουν πως δεν θα πρέπει να ξυρίζουμε ή να αφαιρούμε εντελώς τις τρίχες της περιοχής, επειδή προστατεύουν τον κόλπο από εξωτερικές μολύνσεις.

Αραίωση τρίχας για ευαίσθητη περιοχή

Αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και γι αυτό πάντα φρόντιζα να υπάρχει η ανάλογη ισορροπία. Δηλαδή, απλά αραίωνα και δεν ξύριζα εντελώς τις τρίχες γύρω από την περιοχή του κόλπου, ώστε να καλύπτω και τους δύο παράγοντες.

Στην περίπτωση που δεν θέλετε ούτε να τις αραιώσετε, θα πρέπει να φροντίζετε ώστε η περιοχή να είναι πάντα καθαρή.

8. Επιλέγετε σωστή διατροφή

Θα μου πείτε… τι σχέση έχει τώρα η διατροφή;

Πολύ σημαντική!

Το να επιλέγετε σωστή διατροφή είναι καθαρά θέμα επιλογής, όπως όλα στη ζωή μας!

Άλλωστε, οι ειδικοί λένε πως “είσαι αυτό που τρως”!

Και σίγουρα η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που κάποιος μυρίζει όμορφα ή δυσάρεστα στην ευαίσθητη περιοχή.

Φροντίστε να περιορίσετε τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, το σκόρδο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο (αν και τόσο υγιεινά) , το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, αν θέλετε να μυρίζετε υπέροχα.

Ειδικά πριν από την έξοδο σας ή από κάποιο ραντεβού.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλά φρέσκα εσπεριδοειδή όπως γκρέιπφρουτ και χυμό πορτοκαλιού, όπως επίσης και ανανά. Ιδανικές τροφές είναι επιπλέον τα λαχανικά όπως το αγγούρι και ο μαϊντανός για να αποπνέετε ένα μυρωδάτο άρωμα φρεσκάδας.

9. Η ενυδάτωση είναι ένα βασικό κλειδί

Νερό για υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχήΗ ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ένας βασικός παράγοντας για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής μας.

Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό!

Ξέρω ότι σας έχω ζαλίσει με αυτό, αλλά πραγματικά είναι τόσο πολύ σημαντικό!

Το νερό θα σας κρατήσει ενυδατωμένες και θα βοηθήσει να ξεπλύνετε τις συσσωρευμένες τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν οσμές.

Αν δεν σας αρέσει το νερό, τότε μπορείτε να επιλέξτε το πράσινο τσάι που έχει αναφερθεί πως επίσης μειώνει τις σωματικές οσμές ή να επιλέξετε διάφορα άλλα, επίσης υγιεινά ροφήματα.

10. Προσέξτε τις τουαλέτες σε δημόσιους χώρους

Κάποιες φορές, αναγκαστικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα κάποιου δημόσιου χώρου.

Είτε είναι η τουαλέτα ενός καφέ, κλαμπ, εστιατορίου, σχολής, αεροδρομίου, κλπ.

Αν κάνουμε μερικές βασικές κινήσεις, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα μικροβίων ή βακτηριδίων.

 • Δεν θα πρέπει καταρχήν, να κάθεστε στο καπάκι της τουαλέτας, εκτός αν δεν γίνεται αλλιώς. Αν πρέπει να καθίσετε, κόψτε μερικά κομμάτια χαρτί και στρώστε το πάνω στο καπάκι.
 • Πατήστε το καζανάκι οπωσδήποτε πριν τη χρήση της λεκάνης.
 • Αν μπορείτε, να έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντιλα ή μαντηλάκια βρεφικού καθαρισμού για να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το χαρτί του συγκεκριμένου χώρου.
 • Πλένετε οπωσδήποτε τα χέρια σας μόλις βγείτε και σκουπίστε τα με ένα χαρτομάντιλο ή το χαρτί για τα χέρια που θα βρείτε λογικά δίπλα στο νιπτήρα.

Χρησιμοποιώντας κάποια δημόσια τουαλέτα, δε σημαίνει ότι θα μολυνθούμε.

Αν όμως εξακολουθείτε να ανησυχείτε, τότε πριν φύγετε από το σπίτι πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας χαρτομάντιλα ή βρεφικά μαντηλάκια καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή σας.

11. Χαμομήλι για πιθανούς ερεθισμούς

Το χαμομήλι είναι ένα εξαιρετικό βότανο για ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή αλλά και για κνησμό.

Χρησιμοποιούσα πολύ συχνά παλιότερα, όταν δεν είχα ξεκινήσει να κάνω αυτά που σας έχω αναφέρει ως τώρα.

Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά αφού έχει πολύ καλές αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Βοηθά στην αποφυγή της ανάπτυξης λοιμώξεων που οφείλονται σε βιοτικούς παράγοντες όπως βακτήρια, μύκητες κλπ.

Πολλές φορές, όταν υπάρχει κνησμός ή τσούξιμο, ως πρώτη και γρήγορη λύση, είναι να βράσετε νερό και κατόπιν να το ρίξετε σε μια κούπα ή γυάλινη μικρή λεκάνη που θα έχετε προσθέσει χαμομήλι.

Το αφήνετε 5-6 λεπτά να βγάλει τις θεραπευτικές ιδιότητες του, το στραγγίζετε και μόλις γίνει χλιαρό, πλένετε την ευαίσθητη περιοχή σας. Μπορείτε να πλένεστε με έγχυμα χαμομηλιού 3-4 φορές την ημέρα. Σκουπίστε την περιοχή με ένα μαντηλάκι ή μια πολύ καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

12. Επισκεφθείτε γυναικολόγο για έλεγχο

Από την ηλικία των 15-16, είναι ιδανικό να επισκεφθείτε μια/ένα γυναικολόγο.

Κάνοντας τους απαραίτητους ελέγχους, θα σας ενημερώσει για το αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή αν όλα είναι τέλεια.

Μην το αμελείτε όμως για κανένα λόγο.

Δεν υπάρχει επίσης, ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να ντρέπεστε ούτε να φοβάστε το τι θα σας πει.

Οι γυναικολόγοι βλέπουν τόσα στην καριέρα τους που η ντροπή είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σκέπτεστε. Είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη επίσκεψη επειδή με ένα γενικό έλεγχο θα είστε πλέον σίγουρες ότι δεν υπάρχει (ή υπάρχει), κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται λύση.

Επίσης, πολύ σημαντικό σε μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή από 35 χρονών και πάνω, είναι να κάνετε οπωσδήποτε ένα τεστ Παπ (Παπανικολάου). Το τεστ θα δείξει ποιά είναι η κατάσταση του τραχήλου της μήτρας σας και αν υπάρχει κάποια καρκινική κατάσταση, ώστε να την προλάβετε.

13. Μην αφήνετε πάνω σας βρεγμένα εσώρουχα ή μαγιό

Είναι μια συνήθεια πάρα πολύ σημαντική για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής μας.

Το να αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σας εσώρουχα ή μαγιό είναι μια απίστευτα κακή συνήθεια. Επίσης, όσο περισσότερο αναπνέει το δέρμα κάτω από τα εσώρουχα, τόσο το καλύτερο.

Πιστεύω ότι είναι πιο δύσκολο να αφήσετε να στεγνώσει πάνω σας κάποιο εσώρουχο, από ένα μαγιό.

Αλλάξτε το μαγιό σας - Υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή

Επειδή σίγουρα, υπάρχουν φορές που ξεχνάμε να πάρουμε δεύτερο μαγιό μαζί μας στη θάλασσα ή στο κολυμβητήριο.

Τα τελευταία χρόνια, έχω μόνιμα στην τσάντα θαλάσσης μου ένα δεύτερο μαγιό ώστε να αποφύγω την περίπτωση να το ξεχάσω σπίτι.

14. Κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχο

Το πιθανότερο τώρα είναι να λέτε: “Τι, χωρίς εσώρουχο;”

Ναι, χωρίς εσώρουχο.

Πολλές φίλες μου με ρωτούν πως μπορώ να κοιμάμαι χωρίς εσώρουχα και πως κατάφερα να το συνηθίσω.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι όμορφα και ανάλαφρα θα αισθάνεστε, αφού καταρχήν θα ανεβάσει αυτόματα την αυτοπεποίθηση σας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, πως η ευαίσθητη περιοχή σας θα αναπνέει φυσιολογικά, αφού όλη την υπόλοιπη ημέρα αναγκάζεται να “πνίγεται” κάτω από ρούχα.

Ίσως σας φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, όμως, όπως και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα συνήθειας.

Τουλάχιστον, δοκιμάστε το για 1-2 βράδια, δείτε πως θα αισθάνεστε το πρωί και αποφασίζετε για το αν θα το συνεχίσετε.

Τελευταίες σκέψεις

Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής μας, δεν είναι πυρηνική επιστήμη!

Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αγάπη και φροντίδα στο δέρμα και τον εαυτό μας.

Ένας υγιής και φυσιολογικός κόλπος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην πρόληψη νόσων και στη ρύθμιση της δικής του λειτουργίας.

Η καλή πρακτική προσωπικής υγιεινής είναι το πρώτο βήμα για την καλύτερη γενική υγεία.

ΔιαφήμισηΔιαφήμιση

Καθημερινές συνήθειες όπως το μπάνιο ή το βούρτσισμα και πλύσιμο των χεριών σας μπορεί να φαίνονται βαρετές και μονότονες, αλλά είναι απαραίτητες για την πολύ σημαντική προσωπική υγιεινή.

Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, μας βοηθά να αισθανόμαστε όμορφα και μας απαλλάσσει μελλοντικά από ιούς, βακτήρια και ασθένειες.

Και τώρα εσείς…

Υπάρχουν κάποιες από τις παραπάνω επιλογές με τις οποίες δεν ασχοληθήκατε ποτέ;

Τι δεν παραλείπετε ποτέ να κάνετε στην καθημερινή σας ρουτίνα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σας;

Θα χαρώ να αφήσετε παρακάτω το πολύτιμο σχόλιο σας και να γράψτε την δική σας άποψη για το θέμα.

Να είστε πάντα υγιείς και χαρούμενες! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Πραγματικα Δημητρα, εχεις δικιο! Ηδη βρηκα 4-5 λαθη που κανω καθημερινα στη φροντιδα αυτης της περιοχης. Πολυ καλο αρθρο για να κανουμε σημαντικες αλλαγες. Μπραβο!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ πολύ Λαμπρινή!
   Ναι, είναι αλήθεια ότι όλες μας σίγουρα κάναμε λάθος επιλογές σε κάποια στιγμή της ζωής μας, ακόμη και σε απλά θέματα.
   Επειδή τις περισσότερες φορές, κάνουμε λάθη επειδή δεν γνωρίζουμε για κάτι και είναι φυσιολογικό, το σημαντικό είναι να τα διορθώνουμε.
   Να’σαι καλά και καλό υπόλοιπο!

 • >